Vzpomínka na mineraloga a spisovatele Ing.Jana Peringera


Dvanáctého ledna nás zastihla smutná zpráva. Ve věku nedožitých 89. let zemřel v kruhu svých nejbližších spoluzakladatel a jednatel Mineralogického klubu Česká Třebová, Ing. Jan Peringer.

Brněnský rodák, prožil školní i studentská léta v České u Brna. Jako čtrnáctiletý skautík byl vedoucím pověřen vybudováním oddílové sbírky kamenů, a to zcela náhodně, aniž by měl o nerosty a horniny zájem.  Jeho opravdovou  lásku ke kamenům však podnítilo až studium na gymnáziu v Tišnově. Na vrchu Květnice našel svůj první nerost do sbírky, nádherně zbarvený ametyst, a je i trochu symbolické, že dnes je Tišnov proslavený každoročními burzami minerálů. V letech 1952 – 1957 studoval na stavební fakultě Vysokého učení technického v Brně, kde také promoval. Po ukončení studiu se odstěhoval za manželkou do Slavkova u Brna a v roce 1960 se rodina natrvalo usadila v České Třebové. Jako stavební inženýr se podílel na realizaci řady drážních projektů, včetně těch, určených na přestavbu železničního uzlu v České Třebové. V té době se mu podařil ojedinělý paleontologický nález v podobě zubu obrovského vymřelého žraloka Carcharodon  megalodon.

S Janem Peringerem jsem se seznámil na přelomu tisíciletí. Tehdy se na mne obrátil s myšlenkou, abychom v České Třebové založili spolek, který by sdružoval regionální zájemce o neživou přírodu. A tak se na jaře 2001 sešla v Restauraci o Kateřiny hrstka nadšenců z České Třebové a z Ústí nad Orlicí na zakládací schůzce Mineralogického klubu. Byl zvolen výbor, vypracovány stanovy a postupně se rozběhla i přednášková a exkurzní činnost. I jeho zásluhou se členská základna postupně rozrůstala a dnes je více než stočlenná. Do práce pro klub přemluvil i manželku, která se stala jeho mnohaletou hospodářkou.

Jan Peringer nebyl sice profesionálem, ale o to více byl nadšeným sběratelem nerostů a především výborným organizátorem. Za více než dvacetiletou existenci klubu  jsme společně získali desítky odborných lektorů a připravili mnoho přednášek a exkurzí v Česku i v zahraničí. Jan Peringer se aktivně podílel na dvou velkých výstavách, které prezentovaly klubovou činnost i na vydání dvou výročních almanachů. Rád jezdil na mineralogické burzy do Tišnova, Brna a Pardubic a pokud mu to zdraví dovolilo, i do Mnichova. Naše poslední společná výprava na „kameny“ se uskutečnila loňský rok před prázdninami  do Českého krasu.

Na svých cestách vždy rád fotografoval a jeho nepostradatelným pomocníkem byl počítač, do kterého ukládal fotografické úlovky. Mnoho volných chvil trávil u počítače i psaním románů a povídek, a protože mistrně ovládal český jazyk, jsou jeho knihy čtivé a vždy něčím čtenáře překvapí. První, pod názvem „Vynikajících vzorů není nikdy dost“, vyšla jako soubor 24 humorných povídek z různých oblastí lidské činnosti. Slavnostní křest se konal v českotřebovské Čajovně v roce 2010 za přítomnosti osobností místního kulturního života. O mnohotvárnosti autorovy tvorby svědčí široká námětová pestrost, která se promítá do dalších knih. V roce 2014 vychází „Cesta do ráje na Zemi“, ve které se dotýká problematiky současného dění. Detektivním žánrem s překvapivým rozuzlením je román „2x inspektor Pravítko“ a také „Denis“ se znepokojujícím pohledem na dění na obloze, které vycházejí v roce 2015 v jednom svazku. V roce 2017 následuje román „Jeho první návrat“ a v témže roce se podílí i na tvorbě „Kroniky obce Česká“. Poslední kniha vyšla nákladem rodiny v prosinci loňského roku pod názvem „Josef z domu Davidova“ a odráží myšlenkové pochody věřícího člověka na sklonku života. Poslední připravovanou knihu „Vzpomínky“, která měla být  rodinnou kronikou, však již dokončit nestačil.

Odchodem Ing. Jana Peringera ztratil Mineralogický klub člena, který se zasloužil o jeho založení a který mu obětoval mnoho volného času. I proto mu právem náleží ocenění, které českotřebovští mineralogové obdrželi v loňském roce, za 20 let úspěšného působení u nás i v zahraničí. Jan Peringer nám zůstane v paměti jako výborný kamarád i jako člověk, který si i v těžkých životních chvílích zachovával nadhled a osobitý humor. Bude nám všem moc chybět.

Milan Michalski

   2003

  2004

2004

2005

2005 Viadukt

2006

2006

2007

2010

2011

Kremnica 2013

2013

  2013

2016

  2017

  2018

2021

Český kras 2021

2021

Publikace Jana Peringera 2010 - 2021