Českotřebovský deník 32/2022 (1/2)    
Nové video Českotřebovského deníku: Vzpomínka na Ing. Jana Peringera

Dvanáctého ledna nás zastihla smutná zpráva. Ve věku nedožitých 89 let zemřel v kruhu svých nejbližších spoluzakladatel a jednatel Mineralogického klubu Česká Třebová, Ing. Jan Peringer. Brněnský rodák, (nar. 22. 3. 1933) prožil školní i studentská léta v České u Brna. Po vystudování brněnské stavební fakulty se odstěhoval za manželkou do Slavkova u Brna a v roce 1960 se rodina natrvalo usadila v České Třebové. Jako stavební inženýr se podílel na realizaci řady drážních projektů, včetně těch, určených na přestavbu železničního uzlu v České Třebové. V té době se mu podařil ojedinělý paleontologický nález v podobě zubu obrovského vymřelého žraloka Carcharodon  megalodon. Největší část svého profesního života prožil jako projektant v Agrostavu s působením po celém ústeckoorlickém okrese, v osmdesátých letech pak přešel k elektrizaci železnic, vlastně budoval zdejší závod této společnosti. 
Právě z myšlenky Jana Peringera vznik v roce 2002 v České Třebové Mineralogický klub, který díky spojení s Mgr. Milanem Michalským získal celostátní věhlas. A na tomto úspěchu se podílel také Ing. Jan Peringer. Měl i mnoho dalších zálib. Připomeňme si nyní Jana Peringera v 18ti minutové videovzpomínce. Jan Peringer právem patří do Galerie významných osobností našeho města. 

Video reportáž z nedělního hokejového zápasu Kohouti - Choceň

Hokejisté České Třebové dokončili parádní jízdu nadstavbovou části krajské ligy. Nedělní vítězství nad silnou Chocní potvrdilo velmi dobrou formu Kohoutů, kteří se probojovali přímo do čtvrtfinále play off. Derby bylo střeleckým představením Lubomíra Korhoně, který dal tři góly.
Česká Třebová – Choceň 8:4 (5:1, 1:3, 2:0)
Branky: 1. Pavlovský (Sedlák, T. Prachař), 3. Schejbal (Augustin, Pavlovský), 5. Augustin (Sedlák, Pavlovský), 13. Rozlílek (Daněk), 19. Korhoň (Polodna, Plášek), 39. Korhoň (Plášek, Sedlák), 53. Fúzik (Rozlílek), 59. Korhoň (T. Prachař, Augustin) – 7. M. Pilař (Lichtág, M. Půlpán), 28. L. Pilař (P. Prahař, Hemský), 28. M. Půlpán (M. Pilař, Rudy), 34. Vlček (Rudy). Rozhodčí: Kolář – J. Kopecký, P. Kopecký. Vyloučení: 2:4 (navíc Novák 10 min.). Využití: 2:0. Střely na branku: 41:24. Diváků: 404. Nejlepší hráči: Korhoň – Vlček.
Č. Třebová: Vlk – Sedlák, Jemelka, Schejbal, Blažej, Daněk, Šejba, Havránek - Augustin, T. Prachař, Pavlovský – Korhoň, Polodna, Plášek – Rozlílek, Fúzik, Semorád -Veverka, Čada.
Choceň: Valenta – Pazdera, Knytl, Vlček, Rudy, Novák, Šeda – P. Prachař, Hemský, L. Pilař – M. Půlpán, Lichtág, M. Pilař – Krejza, Martinec, T. Půlpán - Procházka, Farkas. Odkaz na youtube ZDE

Díky zlepšenému inkasu daní bude rozpočet kraje posílen o 534 mil. Kč 

Rada Pardubického kraje na svém pondělním jednání schválila zapojení 534 milionů korun ze zlepšeného inkasa daní loňského roku na posílení investičních aktivit kraje. V tuto chvíli dočasně volné prostředky v objemu 218 milionů korun pak budou zhodnoceny v rámci termínovaných vkladů u jedné z komerčních bank.
„Stejně jako v předchozích letech jsme se i při nastavování krajského rozpočtu na rok 2021, který byl vzhledem k okolnostem schválen mimořádně až v únoru, drželi konzervativního nastavení příjmové stránky pod predikcí ministerstva financí. Tento model se nám opakovaně osvědčil, protože jsme nemuseli být v obavách z výkyvů na příjmové stránce. Naopak nám to umožňovalo posílit krajský rozpočet v dalším roce,“ vysvětlil základní princip hejtman Martin Netolický, do jehož gesce finance kraje a rozpočet spadají. „Do rozpočtu letošního roku tak v tuto chvíli zapojujeme částku 534 milionů korun ze zlepšeného inkasa daní loňského roku. Na posílení oblasti dopravy uvolníme 300 milionů korun, další prostředky jdou na posílení investičních aktivit kraje a na krytí aktuálních potřeb v oblasti projektů spolufinancovaných z evropských fondů,“ uvedl hejtman.
Kromě posílení rozpočtu chce kraj část volných zdrojů zhodnotit prostřednictvím termínovaných vkladů. „Vzhledem k mimořádně vysoké inflaci, téměř pádivé, jsme se rozhodli okamžitě dočasně volné finanční prostředky v objemu 218 milionů korun zhodnotit na termínovaných účtech jedné z komerčních bank a snížit tak dopady růstu cen zvýšením příjmů prostřednictvím úroků. Není důvod, abychom nyní tyto prostředky měli uložené na běžných účtech. Chováme se jako řádný hospodář a snažíme se pro kraj získat co nejvíce finančních prostředků. Krátkodobé termínované vklady jsou jednou z cest, jak tyto prostředky zhodnotit a následně využít pro navýšení objemu investic v kraji,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Příspěvková organizace Sociální služby Česká Třebová hledá do svých řad všeobecnou sestru bez potřeby odborného dohledu do nepřetržitého směnného provoz


PŘEDNÁŠKA „IZRAELEM V DOBĚ PANDEMIE“

Pátek 11. 2. 2022 v 18:00  v Ekocentru Podorlicko
Přednáška novinářky Ludmily Hamplové, redaktorky Zdravotnického deníku,
o jejím pobytu v Izraeli. Svatá země se kvůli covid-19 zcela uzavřela před cizinci, i proto, že chtěla zachovat "normální" život pro své obyvatele. Jaké to je cestovat zemí, kde se prolínají tři světová náboženství, pozoruhodná minulost a moderní současnost, v době, kdy bylo cestování výrazně omezeno? A proč je důležité jíst hummus a mít rád kočky? Přijďte zjistit odpovědi na otázky.
Vstupné dobrovolné.

Fotografie pro pamětníky: 1. máj 1946 v České Třebové


Vláda drobně upravila pravidla testování

Od pondělí 31. ledna 2022 vstupují v platnost dílčí změny v režimu testování a karantén. Z pohledu obcí je nejzásadnější, že 30 dní po pozitivním PCR testu nemusí jejich zaměstnanci a zastupitelé absolvovat povinné antigenní testování.
Pro ostatní, kteří při své práci přicházejí do kontaktu s jinými osobami, platí i nadále povinnost testovat se dvakrát týdně. Tato povinnost se vztahuje i na členy zastupitelstva, členy rady a členy zvláštních orgánů obce, přičemž testování musí v takovém případě proběhnout před, případně v rámci jednání příslušného orgánu obce. Frekvence testování se u jednotlivých orgánů určuje podle toho, jak často se schází či dochází do úřadu. Testovat se nemusí pouze ty osoby, které prokážou písemným potvrzením zaměstnavatele, že podstupují preventivní testování u něj (typicky neuvolnění zastupitelé).
Vláda dále schválila rozšíření testování ve školách i na vyšší odborné školy. Ve školách se nadále testuje antigenními testy jednou týdně a případný pozitivní výsledek je nutné (na rozdíl od testování v zaměstnání) potvrdit PCR testem.
Poslední novinkou je spuštění předregistrace na očkování nově schválenou vakcínou od firmy Novavax. Zájemci se budou moci předregistrovat od 1. února 2022, očkování pak začne nejpozději na začátku března.


Místní knihovny v kraji si polepší

Radní Pardubického kraje jednali mimo jiné o některých každoročních dotacích. V rámci celoročního dotačního programu podpory subjektů činných v oblasti kultury a památkové péče schválili pravidelné podpory Muzeu v přírodě Vysočina, které se v kraji stará o tradiční lidovou kulturu a Vojensko-historickému klubu ERIKA, který provozuje Památník internace a Východočeských památník celnictví v Králíkách.
„Zastupitelstvu kraje jsme doporučili tradiční příspěvek 500 tisíc na regionální činnost souboru Barocco sempre giovane a 300 tisíc korun na pomoc s provozními náklady Muzea čs. opevnění – dělostřelecké tvrze Bouda a nové provozní budovy. Kromě toho chceme letos po dlouhé době zvednout příspěvek na regionální funkce knihoven. V minulých letech jsme na tento účel dávali 6,5 milionu korun, letos by to mohlo být o dva miliony více. Místní knihovny by tak měly více peněz na nákup nových knih i případný dovoz knih ze spádových knihoven či další služby,“ uvedl náměstek hejtmana při kulturu a investice Roman Línek. Tyto návrhy projedná Zastupitelstvo Pardubického kraje 22. února.


V Litomyšli vznikne zemědělská biometanová stanice

Zemědělské družstvo chovatelů a pěstitelů Litomyšl se jako jedno z prvních v České republice rozhodlo pro změnu technologie využití bioplynu, který produkuje na své bioplynové stanici v Litomyšli. Namísto výroby pouze elektrické energie a tepla bude bioplyn čistit na biometan. Ten bude zároveň vtláčet do stávající plynárenské rozvodné sítě. Součástí projektu je i stavba čerpací stanice na stlačený zemní plyn (CNG) v přilehlém areálu v obci Dolní Újezd. Prostřednictvím této stanice bude družstvo vyrobený biometan používat k pohonu svých vozidel a zároveň ho nabídne i veřejnosti. Celou investici za více než 50 milionů korun zrealizují společnosti Hutira – Brno a Hutira green gas.
Součástí areálu Zemědělského družstvo chovatelů a pěstitelů Litomyšl by měla být v příštích letech unikátní technologie pro využití bioplynu. Ten bude namísto standardní výroby elektrické energie a tepla čištěn na kvalitu zemního plynu, takzvaný biometan. Docíleno toho bude pomocí technologie speciálních membrán. Jelikož je biometan kvalitativně totožný se zemním plynem, bude možné ho vtláčet do stávající plynové rozvodné sítě. Celý projekt včetně napojení na plynovou síť by měly realizovat brněnské společnosti Hutira – Brno a Hutira green gas. Druhá zmíněná technologii pro vtláčení biometanu do rozvodné sítě plynu sama vyrábí.
Řešení by mělo zajistit výrobci biometanu stabilní odběr plynu. Součástí projektu výstavby jednotky na výrobu biometanu je i instalace plnicí stanice na stlačený zemní plyn (CNG). „Podobně komplexní realizace včetně instalace bezobslužné a plně automatizované CNG stanice v České republice zatím prakticky neexistuje. Technologie vtláčení do VTL plynovodou je naším vlastním unikátním řešením, čištění bioplynu pak zajišťuje dodavatelská společnost,“ uvedla Monika Zitterbartová, výkonná ředitelka společnosti Hutira green gas.
Zmíněná stanice na CNG bude umístěna v jiném areálu zemědělského družstva, který je od výrobny biometanu vzdálen přibližně 9 km. U této čerpací stanice si budou moci biometan natankovat do svých nádrží jak vozy zemědělského družstva, tak široká veřejnost. Plnící stanice bude totiž napojena na plynovou rozvodnou síť a o transport biometanu se postará distributor zemního plynu. Nebude proto nutné budovat přímé plynovodní spojení mezi výrobnou biometanu a čerpací stanicí. Zároveň se počítá s tím, že stanice CNG bude součástí již existující čerpací stanici pohonných hmot.
Celková investice do biometanové a CNG stanice by měla přesáhnout 50 milionů korun. Z velké části ji pokryjí dotace Evropské unie a Ministerstva průmyslu a obchodu z operačního programu OPPIK. Biometanová stanice by zároveň měla za 10 let provozu zpracovat 30,6 milionu kubických metrů bioplynu, tedy zhruba 3 miliony kubíků bioplynu ročně, což znamená produkci 1,7 mil kubíků biometanu ročně.
„Dlouhodobě se svými aktivitami snažíme o postupné ozelenění plynárenství. V zakázce takto velkého rozsahu bychom také rádi zúročili své třicetileté zkušenosti z tohoto odvětví. Jako zásadní zároveň vnímáme i to, že pomůžeme vytvořit dostatečné zázemí pro ekologičtější způsoby dopravy a přispět tak k udržitelnosti hned v několika aspektech současně,“ uvedla Monika Zitterbartová.