Českotřebovský deník 33/2022 (2/2)   
Kolik nás je (aneb další pokles počtu obyvatel města)

počet občanů s TP k 31.12.2021:                        15 067            z toho     7 341 mužů a 7 726 žen
počet narozených dětí v roce 2021:                        141            z toho          64 chlapců a 77 dívek
počet zemřelých občanů v roce 2021:                     235            z toho        126 mužů a 109 žen
počet přihlášených občanů v roce 2021:                 211            z toho        110 mužů a 101 žen
počet odhlášených občanů v roce 2021:                 231            z toho        115 mužů a 116 žen
Průměrný věk občanů města je 44 let (muži 42 let a ženy 45 let).

Vláda schválila odklad účinnosti stavebního zákona 

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše  je smyslem odkladu získat čas na přípravu věcné novely. Tu chce předložit v polovině letošního roku. Základem má ale zůstat verze stavebního zákona, kterou opozice připravila ještě před loňskými podzimními volbami. Aktuální návrh ministra počítá s částečným odkladem zřízení speciálního stavebního úřadu a státní stavební správy. 

Připravuje se realizace hygienického zázemí parku Javorka 

Hygienické zázemí v městském parku Javorka tvoří modulový systém ze sociálního kontejneru . Projekční práce připravil v loňském roce KIP Litomyšl.   Stavební zakázka byla zařazena do rozpočtového provizória a na tomto základě Odbor rozvoje města a investic připravil  zadávací dokumentaci pro výběrové řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu, která se nyní vyhodnocuje.  Je tedy předpoklad, že se stavba hygienického zázemí  pro park Javorka bude realizovat co nejdříve.  Objekt má stát na okraji pozemku bývalého zahradnictví, které dnes využívá jako svoje zázemí v parku městská společnost Eko Bi. Objekt bude obložen modřínovým dřevem.

Kohouti nastoupí ve čvrtfinále play-off 13. února na domácím zimáku

Hokejisté České Třebové, kteří vyhráli nadstavbovou část krajské ligy Pardubického a Královéhradeckého kraje, se budou v příštích dnech připravovat na čtvrtfinálovou sérii play off. Odložené domácí utkání Kohoutů se Spartakem Nové Město nad Metují se dohrávat nebude.
"Je to tak. Na případné dohrávky určil hokejový svaz náhradní termín, kterým je středa 2. února, ale vedení novoměstského klubu nám závazně sdělilo, že mužstvo k utkání nepřicestuje. Je to pochopitelné, polovina týmu je do úterý 1. února v karanténě. O osudu utkání rozhodne sportovně-technická komise krajského hokejového svazu,“ vysvětluje manažer českotřebovského klubu Vladimír Vaněk.
Kohouti, jako vítěz nadstavby, postupují přímo do čtvrtfinále. V příštích dnech je čeká tvrdá příprava na čtvrtfinálovou sérii, do níž vstoupí náš tým v neděli 13. února. Jistá je výhoda domácího prostředí, nejistý je zatím soupeř. Ve čtvrtfinále se bude hrát na dva vítězné zápasy, termíny jsou: 13, 16. a případně 18. února.
V tomto týdnu absolvuje mužstvo tři tréninky, další porce přípravy proběhne v příštím týdnu, včetně modelového utkání.“

Týden hokeje v Lokomotiva hockey Česká Třebová

V úterý 25. 1. 2022 od 15 hodin proběhlo v mládežnickém hokejovém oddíle Lokomotiva hockey Česká Třebová pokračování celostátního náborového projektu, TÝDEN HOKEJE „. Očekávala se velká účast dětí, neboť naší školu bruslení navštěvuje přes padesát nových bruslínků. Nakonec k registraci na akci dorazilo 44 dětí, kteří s rodiči zamířili na ZS na Skalce v České Třebové.
Po krátkém zahřátí se děti vrátili za rodiči do klubovny, kde právě skončila prezentace, ze které se rodiče dozvěděli základní informace o mládežnickém hokeji u nás v oddíle. Všichni se pak přesunuli na krátkou ukázku tréninku nejmenších hokejistů Lokomotiva hockey , kteří jsou výsledkem náboru z již proběhlých akcí týden hokeje. Malý hokejisté ukázali účastníkům letošní lednové akce, co se dá naučit za celou sezónu v našem oddíle. Po ukázce už děti přešli do kabin, aby si oblékly brusle, helmy a s úsměvem nekráčeli, někdy trochu nejistým krokem na ledovou plochu, kde na ně už čekalo devět trenérů s několika hráči starších žáků našeho oddílu. Ti pak s novými účastníky na sedmi stanovištích zkoušely různé jednoduché bruslení s překážkami. (z webu oddílu)

Postup hokejových juniorů do nadstavby z prvního místa. Tam se ale nedaří...

Tým juniorů zvládnul parádně základní část, kterou vyhrál se ziskem 52 bodů z 25 zápasů a skóre 160:82. Tímto počinem si zajistil účast v nadstavbové části soutěže o postup do druhé nejvyšší juniorské soutěže, o kterou bude bojovat 24 družstev z celé republiky ve 4 skupinách po 6 týmech.
Třebovští fanoušci se mohou těšit na velice kvalitní zápasy proti týmům Hokejový klub Opava, HC Lvi Břeclav, SK Horácká Slavia Třebíč, HC Bobři Valašské Meziříčí, TJ Lanškroun. První zápasy se již hrály a výsledky domácí nepotěší: v neděli 23. 1. 2021, Česká Třebová prohrála s Opavou 4 : 10, také druhý zápas 28.1. s týmem z Třebíče 1 : 9 a třetí zápas 29. ledna skončil na domácím stadionu porážkou 2 : 10 s Valašským Meziříčím.


Fotografie pro pamětníky: Školní představení Sněhová královna 1959

Školní divadlo bylo neodmyslitelnou součástí školního života zejména v době padesátých a šedesátých let.  Jednou z nejoblíbenějších titulů byla pohádka Sněhová královna. Máme fotografie ze hry této pohádky z Národního domu v roce 1947 ještě s Milenou Asmanovou v roli Pohádkáře. Jiné provedení přichystal režisér Bohuslav Lána s kolektivem žáků zdejší III. osmileté školy v Nádražní (tehdy ovšem Stalinově) ulici ve školním roce 1959/60.  Hrálo se v Národním domě  a dále uvedenou skupinovou fotografii jsme našem ve svém archivu. Všechny postavy identifikovat nedokážu, tak alespoň ty co poznám: Odleva je Karel Sandler (nyní v Praze), dole v roli vrány a havrana Josef Chudý  a Ludlová, nad nimi Empergrová, na roli Kaye jsem byl vybrán tehdy ako žák páté třídy společně s o rok starším Milanem Plockem.Na snímku vedle v roli Gerdy je Dráža Stránská (Schovánková), Pohádkáře hrál Koucký a další postavy o Bohuslava Lány vpravo se mi nepodařilo identifikovat...  Třeba někdo pomůže, není to přece tak dávno !
 

STOMATOLOGICKÁ POHOTOVOST V ÚNORU 2022

Kraj podpoří spolupráci podnikatelů, škol a obcí i v roce 2022

Podpora podnikatelů, škol, zaměstnavatelů i rozvoj venkova. To jsou oblasti, které chce kraj finančně podpořit i v letošním roce. Regionálnímu rozvoji chce již tradičně pomoci individuálními dotacemi, o které si zažádala Krajská hospodářská komora, P-PINK a Sdružení místních samospráv České republiky.
„Podporovat region v jeho rozvoji je pro nás nesmírně důležitým krokem. I proto bychom rádi podpořili tři subjekty v našem kraji celkem částkou čtyři a půl milionu korun. Individuální dotace ve výši 700 tisíc korun půjde Krajské hospodářské komoře Pardubického kraje, která bude sloužit především pro podporu Regionálních informačních míst pro podnikatele v Pardubicích, České Třebové, Chrudimi a ve Svitavách. Tato informační místa mají za cíl poskytovat zdarma informace zejména malým a středním podnikatelům, ale také realizovat semináře a odborná školení,“ uvedl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Krajská hospodářská komora Pardubického kraje však kraj žádá také o dotaci na pořádání Krajské přehlídky středních škol a zaměstnavatelů v Pardubicích.
Podnikatelům pomáhá také Pardubický podnikatelský inkubátor P-PINK, jehož úzká spolupráce s krajem trvá už od roku 2018. „Na zajištění zejména provozních nákladů by měla putovat dotace ve výši  lehce přes tři a půl milionu. Nejen že P-PINKu pomůže s provozními náklady, ale umožní také rozšiřování komunity tvořené začínajícími společnostmi, zavedenými podnikatelskými subjekty, lokálními samosprávami nebo třeba středními školami a pardubickou univerzitou,“ dodal Ladislav Valtr. P-PINK chce mimo jiné v letošním roce rozšiřovat svoji činnost po celém kraji.
S žádostí o individuální dotaci se na kraj obrátilo také Sdružení místních samospráv České republiky.
„Dotace ve výši 240 tisíc korun bude využita především na zajištění krajského managementu pro rozvoj venkova v Pardubickém kraji. Také díky této podpoře může být v našem kraji manažer, který pomáhá obcím s metodickou a legislativní podporou, pomáhá jim pořádat různá školení, akce či semináře nebo poskytuje zpětnou vazbu ze strany místních samospráv pro potřeby kraje,“ doplnil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Všechny subjekty kraj podporuje dlouhodobě, a tak ani letošní rok nebude výjimkou. Jsem rád, že po loňském roce, kdy jsme museli částky snížit, se opět vracíme k jejich navyšování,“ dodal hejtman Martin Netolický.
Rozhodnutí o poskytnutí dotací je v kompetenci Zastupitelstva Pardubického kraje, které se sejde 22. února.

Šotola: Spolu s ostatními kraji hledáme řešení pro sociální služby

Pardubický kraj hostil v minulých dnech zasedání komise Rady Asociace krajů České republiky pro sociální věci. Zúčastnili se ho také ministr práce a sociálních věcí (MPSV) Marian Jurečka a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Hlavními tématy bylo financování a plánování sociálních služeb.
„Základem dalšího postupu je shromáždit zkušenosti z jednotlivých krajů a sjednotit se na návrzích změn v oblasti plánování a financování, které by měly být předloženy MPSV jako shodné stanovisko za kraje. Pardubický kraj, který vede pracovní skupinu pro plánování a financování sociálních služeb proto obeslal ostatní kraje s dotazníkovým šetřením. Ptali jsme se, co v těchto oblastech funguje a co nefunguje a co by mohlo pomoct. Na mnoha věcech jsme se shodli, například na potřebě  předvídatelnosti financování sociálních služeb, na nastavení priorit rozvoje sociálních služeb ze strany MPSV, sjednocení parametrů pro výpočet výše dotací. Dohodli jsme se také, že utvoříme dva týmy pro plánování a financování, které navržená řešení podrobně rozpracují do příštího jednání komise,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
„Představili jsme také ostatním krajům nejen informace o sociálních službách v Pardubickém kraji, ale také oblasti, v kterých můžeme nabídnout své zkušenosti a inspiraci pro ostatní kraje, jako je transformace dětských domovů, podpora sociálního podnikání a přínosy  Burz  filantropie,“ komentovala vedoucí odboru sociální věcí Helena Zahálková.
Inspirací byly i zkušenosti z dalších krajů. Například jak Ústecký kraj pracuje s vyloučenými lokalitami, v Kraji Vysočina se zabývají spoluprací pobytových sociálních služeb s mobilními paliativními týmy a Jihomoravský kraj rozjíždí kampaň na podporu pěstounství s nabídkou zapojení do kampaně i pro ostatní kraje.

2. února = Hromnice nebo také Imbolc

V soukromém lese nedaleko České Třebové vznikla před 14 lety pravěká osada Křivolík.
Její členové zde postavili obydlí a další stavby v keltském stylu a experimentálně zde zkoušejí pravěké technologie.
 
Spolupracují s odborníky a během roku otevírají své brány veřejnosti. Jedním z takových svátků byla oslava Imbolc - Hromnice 1. února 2020.
 
 
Oslavu svátku zachytil Českotřebovský deník před dvěma lety a protože od té doby se obdobná akce nekonala, můžeme ji absolvovat znovu na přiloženém videu
 

Oprava omítek historické budovy chrudimského gymnázia - rozhodnuto

Dva týdny po výběru dodavatele, který zajistí zateplení budovy Obchodní akademie Chrudim, rozhodli krajští radní o obdobném kroku v případě opravy historické omítky Gymnázia Josefa Ressela. Jako ekonomicky nejvýhodnější byla vyhodnocena nabídka v hodnotě necelých 40 milionů korun včetně daně, což je oproti předpokládané hodnotě částka o více jak 2,5 milionu nižší. Oprava historické fasády je náročná svými technologickými postupy, a proto může probíhat pouze za příznivých klimatických podmínek.
„O opravě omítky na historické budově chrudimského gymnázia hovoříme již delší dobu. V minulosti nebylo možné na tento typ historických budov čerpat evropské prostředky, a proto jsme čekali na vhodné dotační možnosti. Ty bohužel ani nyní v tomto případě nejsou, a proto jsme se rozhodli tuto potřebnou investici řešit v rámci krajského rozpočtu,“ vysvětlil postup hejtman Martin Netolický. „Vzhledem k památkové ochrany budovy musí být k opravě přistupováno s maximální citlivostí za příznivých klimatických podmínek. Jednotlivé stavební práce musí být řešeny postupně, prostory staveniště budou zhotoviteli předávány po částech. Na dodavatele tak nečeká jednoduchá práce,“ řekl hejtman Netolický.
To potvrzuje radní pro oblast školství Josef Kozel. „Zateplení bude vzhledem k charakteru budovy provedeno pouze v západní části, kde byl v minulosti historizující vzhled odstraněn. U ostatních částí budovy, která je zdobená a členitá, budou opraveny štuky, dozděny římsy, vyměněny venkovní parapety a opraveny poškozené omítky,“ vysvětlil radní Josef Kozel.
„Pro zateplování našich škol a stejně tak pro snižování energetické náročnosti dalších krajských budov se snažíme prioritně využívat evropské fondy v rámci Operačního programu Životní prostředí. Nicméně ne u všech projektů nám parametry dotace ve vztahu k dané investici vychází příznivě. To je případ také Gymnázia Josefa Ressela v Chrudimi..