Českotřebovský deník 34/2022 (3/2)  
V pátek 4.2. je zveřejněn první návrh rozpočtu města na rok 2022

Rozpočet města bude schvalován na jednání zastupitelstva města v pondělí dne 21. února. Podle Zákona 2500/2000Sb má město za povinnost zveřejnit návrh rozpočtu na úřední desce a na webových stránkách města. Jde ovšem o návrh, který do svého schvalování ještě dozná některých změn, bude teprve projednán v radě města, ve finančním výboru a také předtím na neveřejném jednání se zastupiteli. Zde budou řádně vysvětleny jednotlivé rozpočty kapitol a jejich položky, bude se znovu posuzovat jejich účelnost a velikost, přitom mohou být samozřejmě také upraveny a změněny. 
Návrh rozpočtu počítá s celkovými příjmy města ve výši 472 970 tis. Kč a celkovými výdaji  ve stejné výši. Do rozpočtu příjmů je je zahrnuto i dočerpání úvěru z dříve vyjednaného stomilionového úvěrového rámce ve výši 66 598 tis. Kč (s výhodným úrokem) a zapojením přebytku z minulých let ve výši 82 700 tis. Kč. Ne všechny plánované akce roku 2021 se podařilo do konce roku vyfakturovat a proto se nyní tyto položky objevují v letošním rozpočtu znovu, i když byly realizovány v roce loňském.  Dalším důvodem pro velký přebytek z minulých let je zvýšený výběr daní v r. 2021 celkem o cca 22 mil. Kč. Největší je u DPH (+ 12,8mil.Kč), dále u daně ze závislé činnosti (+5,5 mil Kč), u daně z přijmu fyzických. osob (+2,5mil. Kč)  a u daně z přijmu právnických osob  (+2,1mil. Kč).
Nezapojeny jsou finanční prostředky ve výši 25 mil. Kč, které jsou určeny na financování zastupitelstvem určených výdajů na rozvoj bydlení  a v případě neplnění příjmů, které jsou předpokládány v návrhu rozpočtu, nebo v případě potřeby financování vyšších výdajů rozpočtu je možno zdrojovou část rozpočtu v průběhu roku posílit ještě o dalších cca 27.mil. Kč z přebytků minulých let. V letošním roce jsou navrženy daňové příjmy v podstatě podle skutečnosti loňského roku, rezerva tedy není zřejmě příliš velká.
Návrhy na změnu návrhu rozpočtu mohou občané města podávat na finanční odbor města písemně a případně ještě také přímo na jednání ZM dne 21.2. 2021.


Valná hromada Spolku gymnázia

Předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová Vás zve na valnou hromadu, která se bude konat ve středu 23. února 2022 v 16.30 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová.
Program:
zpráva o činnosti Spolku v roce 2021
zpráva o hospodaření Spolku za rok 2021
návrh plánu činnosti Spolku na rok 2022
návrh rozpočtu Spolku na rok 2022
diskuze, různé
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia.  Daniela Fricová, předsedkyně Spolku

Kraj reaguje na nedostatečnou údržbu státní silnice I/14

Nedostatečná údržba silnic I. tříd komplikuje od rána na některých místech v kraji dopravu. Jedná se především o silnici I/14 na Českotřebovsku a Orlickoústecku. I přesto, že údržbu na silnicích prvních tříd zajišťují pro stát soukromé společnosti, snaží se od rána hejtman Martin Netolický situaci řešit. Kraj již v roce 2017 opakovaně upozorňoval, že odebrání údržby silnic prvních tříd Správě a údržbě silnic Pardubického kraje způsobí problémy.
„Již v roce 2017, kdy údržbu silnic prvních tříd začaly v našem kraji pro stát zajišťovat soukromé společnosti, jsme upozorňovali na rozbourání dlouhá léta funkčního systému. Do té doby tyto práce zajišťovala naše Správa a údržba silnic Pardubického kraje, která má jak techniku, personál, tak především potřebné zkušenosti. Bohužel již první zimu byly komplikace v údržbě velké, a proto jsme opakovaně jednali jak s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR, tak se samotnými soukromými společnostmi,“ připomněl historii hejtman Martin Netolický. Bohužel i dnes se na silnicích objevují komplikace. „Od rána jsem kontaktován občany se stížnostmi na stav údržby silnice I/14. Je samozřejmé, že občané volí nejrychlejší cestu, kterou je kontaktování samosprávy kraje, protože není rozlišováno, která komunikace je krajská, a která státní. Společně s našimi silničáři jsme se proto obrátili na ŘSD a vyžádali si informace o způsobu údržby a požádali jsme o okamžitou nápravu tak, aby ke komplikacím nedocházelo. Zimní údržbu je nutné řešit také s ohledem na místní specifika a klimatické podmínky v dané lokalitě. Pevně věřím, že vše bude urychleně uvedeno do stavu, který nebude pro řidiče nebezpečný,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Fotografie pro pamětníky: sovětské tanky v České Třebové v roce 1945
Tanky v Hubálkově ulici odjíždí na Hertzánův most kolem pily Krbec & Přibyl (dnešní ředitelství společnosti Korado) směr Semanín. Foto Emil Mikolecký. Tenkrát byly sovětské tanky ve Třebové vítány a byly předmětem pozornosti. Fotografie nám také ukazuje původní podobu Hubáíkovy ulice, která vedla od železniční tratě zmíněné pily k Zedníkově vile. Hlavní ulice byla dnešní Slovanská, dříve Semanínská.

Historickým městem roku 2021 je Letohrad 

Letohrad se stal vítězem krajského kola soutěže o cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón v Pardubickém kraji. V republikovém finále budeme v Praze usilovat o titul Historické město roku 2021. Na stupni vítěze v Pardubickém kraji stál Letohrad naposledy v roce 2015.
Za rok 2021 se v Pardubickém kraji přihlásila do soutěže tři města, která navštívila 20. ledna hodnotící komise a výsledky péče o památky podrobně posuzovala. Tvořili ji zástupci NPÚ i Ministerstva pro místní rozvoj, kteří se setkali nejen se zástupci měst, ale i s vlastníky kulturních památek procházejících v loňském roce obnovou. Komise v případě Letohradu hodnotila zejména opravu dominanty Václavského náměstí, tzn. kostela sv. Václava, dokončení obnovy poutní kaple sv. Jana Nepomuckého i počáteční práce na komplexní obnově zámecké zahrady.
Dne 24. 1. 2021 se formou online videokonference rozhodovalo o vítězi krajského kola. Hodnotící komise byla složena ze zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, Svazu historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Národního památkového ústavu, územního odborného pracoviště v Pardubicích a Krajského úřadu Pardubického kraje. Nakonec získal Letohrad od odborné poroty 238 bodů.
Odborníci mimo jiné v centru města ocenili vzrůstající počet trvalých obyvatel, což je nejen v Pardubickém kraji unikátní záležitost, a dále snahu města o rozšíření stávající památkové zóny i ústředního seznamu kulturních památek o nové objekty. Velice vyrovnaný souboj a těsné vítězství Letohradu nad Vysokým Mýtem svědčí o dlouhodobě vysoké úrovni památkové péče ve všech třech přihlášených městech. Na třetím místě se umístil Žamberk.
Vítěz krajského finále obdrží z Programu regenerace 100.000 Kč a postupuje do celostátního kola, kde se bude ucházet o titul Historické město roku 2021. Soutěž pořádá Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, Ministerstvo kultury a Ministerstvo pro místní rozvoj, která oceňují nejlepší uplatnění dotací z Programu regenerace městských památkových rezervací a zón. V programu se na opravy sdružují peníze státní, obecní i od vlastníků. Za rok 2020 se historickým městem Pardubického kraje stalo Vysoké Mýto.

Hrochův Týnec rekonstruuje "svůj" zámek

Přibližně deset kilometrů od Chrudimi směrem na Vysoké Mýto se nachází Hrochův Týnec. Ten ve čtvrtek dopoledne navštívil hejtman Martin Netolický. Se starostou Petrem Schejbalem řešil především rozvojové projekty města včetně rekonstrukce zámeckého areálu, přestavby hasičské zbrojnice, opravy místních komunikací či budování kanalizace v místních částech Blansko a Blížňovice. Řeč byla také o odstraněné skládce v Nabočanech.
Velkým a dlouhodobým úkolem je pro město oprava zámeckého areálu, který je od roku 2010 v majetku města. Po roce 1945 byl v zámku umístěn Dětský domov se školou a Středisko výchovné péče. „Přibližně 300 let starý zámek převzalo město od státu v neutěšeném stavu. Důležitým momentem pro postup prací byla dotace od Ministerstva pro místní rozvoj v hodnotě 10 milionů korun, která umožnila dokončení první etapy rekonstrukce. V rámci našich krajských dotací jsme pomohli s opravou historických bran do zámku, rekonstrukcí stropní konstrukce a repasováním historických dveří do zadního traktu zámku,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Řeč byla také o budování kanalizace v místních částech Blížňovice a Blansko. Ta by měla obec vyjít na částku přibližně 30 milionů korun a bude na ni žádat státní dotace, které by mohly pokrýt až 70 procent nákladů. V souvislosti s budováním dálnice D35 je problémem také nárůst dopravy směřující na stavbu. „Kolega Michal Kortyš aktivně komunikuje s ministerstvem dopravy a novým ministrem, abychom jej seznámili s problematikou poškození komunikací nižších tříd při návozu materiálu na stavbu, a to i mimo oficiálně schválené trasy,“ řekl Martin Netolický, kterého starosta Schejbal informoval především o nárůstu dopravy směrem na Vejvanovice.
V roce 2019 se po jednání hejtmana se starostou podařilo odstranit skládku u Nabočan, které se nachází přibližně tři kilometry od Hrochova Týnce směrem na Chrudim. „Podařilo se nám po jednáních s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových vyřešit problém nelegální skládky, na které bylo uloženo kolem tisíce tun různého odpadu včetně lednic, pneumatik nebo nábytku. Na odstranění jsme také přispěli částkou přes 600 tisíc korun,“ uvedl hejtman.
Machoňova budova naproti Východočeskému divadlu má nový kabát
Rozsáhlá rekonstrukce téměř sto let starého pláště budovy navržené architektem Ladislavem Machoněm na náměstí Republiky v Pardubicích tehdy pro Oblastní ředitelství pošt a telegrafů je u konce. Obnova stála 29 milionů korun a Pardubický kraj nyní zažádal o kolaudaci. 
Budovu ve tvaru písmene L, která lemuje bývalé koryto Městské řeky a původní městské hradby, vlastní od roku 2011 Pardubický kraj. Postavena byla v letech 1923-25 ve stylu národního dekorativismu a pro zaměstnance pošt. Za války tu sídlily německé správní a policejní složky. Od roku 1949 tu byly úřady krajské, okresní a městské.
Důvodem k nynější rekonstrukci budovy byl fakt, že tři čtvrtiny obkladů už nedržely na podkladu a bylo potřeba je vyměnit. Ve velmi špatném stavu byly také římsy, které byly už několik let zasíťované, aby neohrožovaly chodce. Na tomto stavu se podepsalo zejména velmi silné dopravní zatížení z okolní silnice a také kolísání výšky podzemních vod.
„Největším oříškem rekonstrukce nakonec byly samotné žluté obklady. Oslovili jsme nástupce firmy v Kadani, kde se vyráběly původní dlaždice. Vyšli nám vstříc, ale už neměli s tímto druhem obkladů zkušenosti, a tak bylo několik várek pokažených a museli je vyrábět znova. To celou naši rekonstrukci o pár měsíců zdrželo,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek.
Budova je kulturní památkou a všechny její opravy tedy podléhají také dohledu památkářů. „Právě proto jsme při této rekonstrukci nemohli použít třeba nová plastová okna napodobující ta původní, ale museli jsme nechat repasovat ta, která zde byla. A některá byla v mnohem horším stavu, než odborníci předpokládali. Nové technologie mohly být použité jen v případech, že to neovlivnilo výslednou podobu. Týká se to například dilatačních spár mezi obklady, které umožní fasádě pracovat vlivem klimatických podmínek, aniž by docházelo k praskání a drolení. Výhodou byla také možnost použít speciální těžké stroje při opravě říms, pro které stavbaři připravili lešení s vysokou nosností,“ komentoval některé postupy stavbařů Roman Línek.
Stavba budovy vyniká harmonickým skloubením různě vysokých bloků propojených obloukem nároží s hlavním vstupem lemovaným sloupovím. Jednotlivé části sjednocuje použití žulových soklů, žlutých obkladů a členění fasády do vodorovných pásů. Historik architektury Zdeněk Lukeš v knize Kaleidoskop tvarů napsal, že vlnkovité zprohýbání úseků pláště evokuje dekorativně zřasený nebo větrem vzdouvaný látkový závěs napnutý na subtilní konstrukci.
Stavbaři při rekonstrukci opravili také veškeré klempířské práce a vyčistili kovové zdobné prvky u vchodů, světla i další detaily. „Podsvícené jsou u nárožního vchodu také tabule s připomenutím osobností spojenými s touto budovou, které potkal tragický osud. Jedná se například o četníka Josefa Trnku, který byl poslední obětí pardubického gestapa, poválečného přednostu Okresního národního výboru dr. Ludvíka Novotného, který zemřel v komunistickém vězení, nebo manžele Hladěnovi, kteří pomáhali parašutistům a zaplatili za to životem,“ dodal Línek.
Elektrárna Opatovice dostala ministerskou výjimku - kraj s odvoláním neuspěl

Odvolání Královéhradeckého kraje proti rozhodnutí ve věci výjimky pro Elektrárnu Opatovice u Ministerstva životního prostředí ČR neuspělo. Kraj rozhodnutí ministerstva akceptoval. Věc na jednání projednalo zastupitelstvo kraje.
„Královéhradecký kraj se odvolal proti délce výjimky pro opatovickou elektrárnu. Udělal tak maximum pro dosažení co nejekologičtějšího řešení,“ říká náměstek hejtmana odpovědný za životní prostředí Pavel Bělobrádek s tím, že krajská rada a dnes také zastupitelstvo kraje projednalo další postup a již nehodlá proti rozhodnutí Krajského úřadu Kraje Vysočina, ale ani rozhodnutí Ministerstva životního prostředí o odvolání činit další kroky.
Krajský úřad Kraje Vysočina, který o povolení rozhoduje kvůli podjatosti Krajského úřadu Pardubického kraje, povolil výjimky až na 8 let pro vypouštění oxidu dusíku a až na 6 let v případě rtuti. V těchto lhůtách bude neekologický provoz postupně ukončován po dvojicích elektrárenských bloků. Pro první dva bloky elektrárny tak obě výjimky skončí za čtyři roky.
Královéhradecký kraj však usiloval o to, aby elektrárna předložila hodnocení zdravotních rizik požadované výjimky a přešla na nejlepší dostupné techniky v co nejkratší době nebo přešla na spalování zemního plynu, a podal proto proti rozhodnutí KÚ Kraje Vysočina odvolání k MŽP ČR. To však rozhodnutí z Vysočiny pouze změnilo s tím, že schválenou dobu výjimek považuje za opodstatněnou a doplnilo harmonogram konkrétních opatření pro dobu trvání výjimky, který bude elektrárna povinna splnit.