Českotřebovský deník 35/2022 (4/2)    
Nové video Českotřebovského deníku:
Českotřebovský DDM Kamarád letos dále rozšíří svoje prostory

  Rok 2022 bude pro českotřebovský Dům dětí a mládeže Kamarád znamenat podstatné zlepšení podmínek pro svou činnost.
Po rekonstrukci objektu v Sadové ulici, provedené v II. polovině loňského roku má DDM v nově vybudované půdní vestavbě dvě nové klubovny , dvě kanceláře, nové sociální zařízení a díky nově instalovanému výtahu je nyní bezbariérový přístup až "na půdu". Letos navíc DDM Kamarád získá navíc pro své využití další prostory v bývalém sídle Úřadu práce u Nového náměstí, které zůstaly  po  jeho přestěhování na druhou stranu Nového náměstí prázdné a nevyužité. Nyní se v tomto objektu připravují se potřebné úpravy i vybavení, tak aby vše vyhovovalo pro nove využití budovy. Zájmové útvary Domu dětí a mládeže a kurzy Univerzity třetího věku zde zahájí činnost od začátku nového školního roku. 

Soutěž CHL se zřejmě  dohraje - chystá se rozvolnění podmínek

Zatím byly s některými týmy problémy, neměly možnost dát dohromady soupisku, která by vyhovovala požadavkům. Proto z původního počtu  25 týmů tři ze soutěže odstoupily. Je to HC TEPI Telená čerpadla Česká Třebová, dále Solida BystřecHC Typos Česká Třebová. Nyní je k dispozici rozpis zbývajících zápasů na únor, s tím, že bude připravena ještě druhá část soutěže, která by měla být již bez omezení týkajících se očkování hráčů 

Modernizace silnice II/322 má návaznost na stavbu dálnice D35.

„Téměř 700 metrů dlouhý úsek z Komárova bude navazovat na stavbu, která je řešena v rámci mimoúrovňové křižovatky na D35 u Dašic. V rámci stavby bude provedena také rekonstrukce mostku,“ řekl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.
Předpokládaná hodnota stavby podle zpracované projektové dokumentace činila 30,8 milionu korun včetně daně. V rámci výběrového řízení byla kromě ceny posuzována také doba stavby. „Do výběrového řízení se nám přihlásilo šest společností s nabídkami od 28,5 po 36 milionů korun včetně daně. Rozptyl délky realizace stavby byl až 80 dní. Jako nejvýhodnější byla posouzena nabídka společnosti, která se zavázala stavbu dokončit v nejkratším časovém úseku, a to 120 dní za částku 29,4 milionu korun,“ uvedl Michal Kortyš.

Fotografie pro pamětníky: absolventi měšťanské školy dívčí v roce 1927

Poznáte někoho? Fotografie byla pořízena u školy v Komenského ulici před 95 lety. Jde tedy o ročníky narození 1913....

Po sesuvu půdy bude pokračovat modernizace silnice z Ústí na Hrádek

Důležitou spojnicí mezi Ústím nad Orlicí a Chocní je silnice II/315. Ta již v minulosti doznala na několik etap výrazných změn. Modernizaci úseku z Hrádku do Ústí nad Orlicí však značně zkomplikoval nestabilní terén a eroze půdy v těsné blízkosti Tiché Orlice. Stavební práce musely být zastaveny a po dohodě s dodavatelem byla smlouva ukončena. „Původní dodavatel dokončil modernizaci silnice z Hrádku až po křižovatku se Sokolskou ulicí v Kerharticích, avšak vzhledem k nutnosti řešit sesuv půdy a nastavení protierozních opatření nebylo možné toto zajistit v rámci původní smlouvy,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Pardubický kraj proto na zbývající část komunikace včetně protierozních opatření a sanace celého území vypsal samostatné výběrové řízení, do kterého se přihlásili tři dodavatelé. „Předpokládaná hodnota stavby dle projektové dokumentace činila 68 milionů korun včetně daně. Ekonomicky nejvýhodnější nabídka je v částce 50,7 milionu korun včetně daně a je zároveň co do délky realizace i nejrychlejší, a to o dva měsíce, což samozřejmě ocení především řidiči,“ řekl hejtman Netolický.

Opravy se dočká most přes Tichou Orlici v Chocni

Důležitou stavbou nejen pro Choceň je modernizace mostu přes Tichou Orlici v centru města na silnici II/317. „Most je důležitou spojnicí pro cesty od Ústí nad Orlicí a Litomyšle směrem na Borohrádek, ale také od Pardubic. V rámci prací dojde k demolici v rozsahu mostního svršku, a to po půlkách. Budou odstraněny vrstvy vozovky, chodníkové římsy i se zábradlími, izolace mostu a vyrovnávací betonová deska. V rámci výběrového řízení byla jako ekonomicky nejvýhodnější vybrána nabídka v částce 36 milionů korun včetně daně při délce stavby 198 dní,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice Roman Línek.
Všechny tři stavby jsou spolufinancovány Evropskou unií. „V případě všech tří staveb jsme byli úspěšní s žádostí o dotaci v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a již jsme obdrželi také rozhodnutí o poskytnutí dotace. U modernizace silnice z Komárova po napojení na D35 je výše dotace necelých 18 milionů korun, u Hrádku pak 27,5 milionu korun a na modernizaci mostu v Chocni obdržíme z evropských fondů 16,5 milionu korun. To je pro krajský rozpočet velmi výrazná pomoc,“ uvedl krajský radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.


V LDN Rybitví pomáhají chytré podložky

Inovativní podložky, které mají za úkol monitorovat životní funkce, jsou prevencí před proleženinami a jsou vhodné pro pacienty s počínající i trvalou demencí, nyní využívá Léčebna dlouhodobě nemocných Rybitví. Podložky, které se vkládají pod matrace, nejsou přínosem pouze pro personál, ale také pro rodiny pacientů.
„Díky podložkám, které monitorují základní fyziologické funkce klienta, lze navíc odhalit příznak onemocnění ještě dříve, než se začne projevovat navenek. Jedná se například o nachlazení, zánět močových cest a další. Podložky jsou vhodné především pro pacienty s lehčím průběhem onemocnění, ale také pro domácí péči. Cením si toho, že LDN Rybitví využilo možnost tyto podložky u svých pacientů vyzkoušet,“ ohodnotila situaci v LDN Rybitví náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková zodpovědná za oblast zdravotnictví.
Inovativní projekt, na kterém již delší dobu pracuje start-up Deeplab a Centrum pokročilých technologií, které je pracovištěm Univerzity Hradec Králové, přivedl do Rybitví radní pro rozvoj a inovace Ladislav Valtr. „Oslovil jsem paní ředitelku LDN Rybitví Janu Tomšů, která nabídku se zájmem přijala. Jsem rád, že se zdravotnická pomůcka po uvedení do praxe osvědčila a spolupráci si všichni chválí. Jedná o opravdu zajímavou inovaci, která zanedlouho může nalézt široké uplatnění i v dalších zařízeních nejen v naší zemi. A to od lůžkové zdravotnické péče, imobilní klienty, přes sociální péči až po péči domácí.“
Každá podložka je vybavena citlivými senzory, které odesílají informace do tabletu umístěného na sesterně. Personál je pak schopen z anonymizovaných údajů vyhodnotit zdravotní stav pacienta.  Nesmírnou výhodou je možnost umístění podložky do jakékoli postele pod různě silné matrace.
„V tuto chvíli u nás máme deset podložek na vyzkoušení a další dva kusy bychom rádi získali do našeho spánkového centra, jediného v Pardubickém kraji. Podložky pomohou nejen našemu personálu, ale také celému týmu ke kontrole, že péče je taková, jaká by měla být. Rodina pacienta navíc díky jasným datům z podložky vidí, že se o pacienta staráme,“ sdělila ředitelka LDN Rybitví Jana Tomšů.
To, že je přesných údajů dostatek, dokládá fakt, že se za jednu sekundu do úložiště zapíše až 330 dat z jednoho senzoru.