Českotřebovský deník 37/2022 (6/2)    


Velký halový tenisový turnaj kategorie A poprvé v České Třebové   

Jde o halový tenisový turnaj mladších žáků kategorie A "O pohár hejtmana Pardubického kraje". Takové turnaje se v České republice konají během halové sezóny tři - v lednu v Prostějově,  od 4. - 8. února u nás v České Třebové a březnový turnaj bude potom v Liberci.   Turnaje se účastní  prvních 24 hráčů českého tenorového žebříčku této kategorie - mezi nimi je také nasazen jako č. 4 Matyáš Maršík z Tenisového klubu Česká Třebová.   Další čtyři, tedy  25. - 28. hráč, dostali divokou kartu tenisového svazu (2) a také kartu od pořadatele, tedy Tenisového klubu Česká Třebová (také dva). O zbývající 4 místa se pak hrála v pátek 4. února kvalifikace.  Celkem je do pavouka turnaje možné umístit 32 hráčů.
Dnes v sobotu se hrála asi od 9 hodin první kola dvouher a mezi 16. a 17. hodinou začaly zápasy 1. kola čtyřhry. Všechny zápasy na 1. a 2. kurtu jsou živě přenášeny na internetu společností VISTA SPORT TV, takže můžeme dění českotřebovské tenisové hale sledovat na dálku a také s zpět vrátit děj hry do času, který je zapotřebí. 
Odkazy na stream ze sobotního dění v tenisové hale jsou zde:
Kurt 1_5.2.2021 - O Pohár Hejtmana Pardubického kraje - TK Česká Třebová - "A" mladší žáci - YouTube
Kurt 2_5.2.2021 - O Pohár Hejtmana Pardubického kraje - TK Česká Třebová - "A" mladší žáci - YouTube
Ten kdo přišel do haly nebo si pustil TV přenos mohl např. shlédnout dvojí vítězství Matyáše Maršíka jak v prvním kole dvouhry a po 18. hodině také i vítězství v 1. kole čtyřhry, když dvojice Maršík/Mikeš porazila dvojici Horáček/Dorazil 6:0, 6:1, tedy stejným poměrem jako skončil i zápas v singlu.  V obou případech tedy snadno postoupil do 2. kola turnaje. Jiné zápasy byly ovšem daleko vyrovnanější a hrály se na tři sety.
Tenisový klub Česká Třebová  se o závodníky dokázal velmi dobře postarat. Mají zajištěno stravování (zdarma přímo v areálu tenisového klubu, to vše díky spolupráci s hotelem BRAVO Česká Třebová. Zde je také zajištěno ubytování hráčů a jejich doprovodu a vedení hotelu poskytlo pro účastníky tohoto turnaje opravdu zajímavé slevy ubytování.
Nad turnajem převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a co je důležité, tak zajistil turnaji také podporu. V neděli se hrají druhá kola turnaje ve dvouhře i čtyřhře, v pondělí je na řadě semifinále a v úterý pak finále dvouhry a po té i finálový turnaj čtyřhry. S předáváním pohárů a dalších cen vítězům poraženým finalistům ale i semifinalistům  se počítá v úterý odpoledne. Očekává se, že se na to bude podílet i hejtman Martin Netolický. Z turnaje průběžně natáčí Českotřebovský deník reportáž,  natočený materiál využijeme také do připravovaného dokumentu k 70 letům organizovaného tenisu v České Třebové. (mm)

Dominik Vebr zaběhl český juniorský rekord! 

Poslední lednovou neděli se v Ostravě konaly atletické halové přebory Pardubického kraje. Českotřebovský atlet Dominik Vebr, závodící za TJ Jiskru Ústí nad Orlicí, startoval v závodě na 1 míli, ve které zvítězil a časem 4:20,67 překonal o více než 3 vteřiny 27 let starý národní juniorský rekord Petra Holubce.

Volejbalistky Sokola hrály v Brně
 V sobotu 5. února se hrálo  10. a 20. dvojkolo II., volejbalové ligy. Ve skupině C hrál Soklol Česká Třebová  v Brně, kde byl soupeřem tým VK Brno B. První zápas vyšel pro domácí s výsledkem 3 : 1 na sety, druhý zápas vyzněl právě obráceně,. vyhrály tentokrát hostující sokolky z České Třebové.  V tabulce jsou nyní na třetím místě, mají ale o dva zápasy méně než tým TJ Svitavy, který je prozatím v tabulce předběhl na druhé místo. Všechno se dá napravit po odehrání zatím odloženého dvojzápasu s týmem OP Prostějov, který se nemohl odehrát.

Kraj i letos podpoří aktivity
zaměřené na rozvoj zemědělství a potravinářství v regionu

Podpora společnosti Agrovenkov, motivace výrobců českých regionálních potravin a dalších lokálních produktů i spolupráce s Regionální Agrární komorou a dalšími organizacemi. Dále propojování zemědělské praxe se středním zemědělským školstvím a podpora konkrétních akcí jakými jsou například krajské dožínky. Právě to jsou aktivity, které i v letošním roce podpoří Pardubický kraj. 
„Vážím si toho, že se v Pardubickém kraji nestydíme za to, že aktivně podporujeme popularizaci poctivého českého zemědělství a potravinářství směrem k široké veřejnosti a ve školních zařízeních. Naše české regionální produkty jsou kvalitní a bezpečné. A právě proto spolupráci se zemědělskými organizacemi považuji za nezbytnou. Společnost Agrovenkov je pro nás pak důležitým partnerem v oblasti komunikace směrem k veřejnosti – poskytuje veškeré informace všem zemědělcům bez rozdílu, pořádá potravinářskou soutěž MLS Pardubického kraje, jejímž cílem je propagace a podpora regionálních produktů vyrobených u nás v Pardubickém kraji,“ uvedl krajský radní pro zemědělství, venkov a životní prostředí Miroslav Krčil s tím, že letos má kraj na zmíněné aktivity připravenu částku 1,6 milionu korun. Její uvolnění schválila rada kraje, následovat bude projednání v zastupitelstvu. Další prostředky je pak Pardubický kraj připraven uvolnit v rámci podpory vesnických prodejen.


 Fotografie pro pamětníky - absolventky rodinné školy Vysoké Mýto  

Fotografie je z roku 1930. Do Rodinné školy ve Vysokém Mýtě jezdily také absolventky českotřebovské měšťanky. Proto také mám fotografii v rodinném archivu. Čtvrtá zprava v poslední řadě je totiž moje maminka.... Najdete další Třebovačky? (mm)