Českotřebovský deník 37/2022 (6/2)    
Tenisový turnaj O pohár hejtmana Pardubického kraje dospěl k semifinále

Jde o turnaj mladších žáků kategorie A na kterém startuje 32 nejlepších mladých tenistů ve věku do 12 let z celé České republiky.  V městské tenisové hale Za Vodou se turnaj hraje od pátku 4. února a zbývají ještě dva turnajové dny, ve kterých se v pondělí odehraje  semifinále dvojhry a čtyřhry a v úterý jsou pak na pořadu dopoledne finálové zápasy a potom ještě předávání cen.
Českotřebovský tenisový klub má v turnaji svoje "želízko v ohni" v podobě jedenáctiletého Matyáše Maršíka, který byl do turnaje podle svých dosavadních výsledků a umístění v celostátním žebříčku nasazen jako hráč č. 4. Předpoklady s tím spojené Matyáš plní jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře.  Ve dvouhře porazil v sobotu v I. kole Filipa Horáčka z Liberce 6:0, 6:1 a v neděli pak ve 2. kole Tommyho Luxu (TK Olymp Praha) 6:0 a 6:3 a ve čvrtfinále potom Dmitrije Pšeničného (I. ČLTK Ptaha)  6:1 a 6:3. Ve čtyřhře startuje Matyáš Maršík s Markem Mikešem ze Světlé nad Sázavou. Společně hrají již třetím rokem a na jejich souhře to bylo znát. V prvním kole porazili snadno dvojici Horáček/Dorazil 6:0 a 6:1, ve čtvrtfinále je čekal v neděli odpoledne těžší soupeř : dvojice Alexej Buba (Havířov)/Tomáš Václavek(Mohelnice). Soupeře zdolali ve vyrovnaném zápase 6:4 a 7:5, když ukázali, že se umí soustředit zejména v důležitých momentech zápasu. Další zápasy můžete sledovat ve streamu na youtube ve sportovním kanále VISTA SPORT TV.  Přehledy startujících, pavouk soutěže a další najdete ZDE

Korado buduje nové oplocení kolem pozemku Hubálkově ulici 

Rozhodně nebude dělat městu ostudu, navíc dojde k rozšíření chodníku a úpravě vjezdu, který byl dosud v zatáčce stále frekventovanější komunikace problematický. Zatím zde parkují vozidla zaměstnanců, ale  parcela jistě může mít do budoucna i jiné využití, je důležitou rozvojovou plochou, v územním plánu města je stanovené využití "plocha výroba a skladování s nízkou tonáží".   Ještě není hotovo, ale i tak se do zimy podařilo udělat velký kus práce. Na dvou snímcích ještě připomínám stav oplocení v létě loňského roku, kdy zde nebylo  vše bezpečné. Změna tedy vznikla rychle, za úsilí s tím spojené je třeba kompetentním orgánům společnosti Korado poděkovat. Zamlouvá se to také naší fence Sendy, kolem plotu bude zřejmě zelený pás....  (mm)
 

Podněty ke zlepšení: hlavně na ně nezapomeňme a vyřešme je

Je to na fotografiích:
První je zdánlivá maličkost - louže na chodníku v Habrmanově ulici. Jenomže právě sem se musí postavit občané, kteří si chtějí přečíst nějaké podrobnosti  na vyvěšených smutečních oznámeních.  Věřím, že se to na jaře odstranit dá. Jen na to nezapomenout....
Druhá nepříjemnost je vysoký schod, který musí překonat návštěvníci knihovny přicházející od Smetanovy nebo Riegrovy ulice. je předmětem stížností starších občanů a to již delší dobu. Jistě to je řešitelné.  Snad může být útěchou že se vážně začalo s přípravou na stavbu nové knihovny na místě Svářečské školy, která bude jistě bezbariérová. To se o té dnešní rozhodně říct nedá. Knihovnu sem umístili "provizorně" před 32 lety a zůstala zde dodnes.

Věc: špatný stav rekonstruované silnice I/14 v České Třebové 

Mgr. Marta Holická, Provozní úsek Pardubice 
ŘSD  Hlaváčova 902  530 02 Pardubice 
Kopie:  Ing. Bohumil Vebr, Ředitel Správa Pardubice,  Ing. Jiří Hlavatý, Ph.D., Ředitel úseku kontroly kvality staveb
 
Dobrý den paní magistro,
rád bych se Vás zeptal, na jaký postup se mají připravit obyvatelé České Třebové v souvislosti s velmi špatným stavem zrekonstruované silnice I/14 (I. etapa od ČOV po světelnou křižovatku)?
V roce 2020 a v závěru roku 2021 sice proběhly jakési dílčí opravy, ale stav komunikace, která je ve správě vaší organizace, začíná být kritický. 
V závěru roku 2021 byly zřejmě označeny úseky, které měly být opraveny. Odhaduji to na minimálně polovinu plochy nového povrchu. Nic se však (krom dvou nejhorších míst) nezměnilo. Tedy nezměnilo k lepšímu, stav je stále horší a horší.
Nejen opakované a množící se výtluky, ale i příčné nerovnosti v místech, kde byly napojovány opravované části vozovky (frézování jízdních pruhů v celé šířce a následně položení nového finálního povrchu), 
způsobují komplikace všem účastníkům silničního provozu a navíc způsobují otřesy, které mohou poškozovat přilehlé nemovitosti, nehledě na zvýšené hladiny hluku.
Částečně se problémy s kvalitou začínají projevovat i na II. zrekonstruovaném úseku této komunikace.
Občané našeho města se mne často ptají, co s tím bude město dělat. Velmi těžko se jim vysvětluje, že tato investiční akce spadá do kompetence ŘSD.
Věřím, že dostatečná komunikace a vysvětlení celé situace například v Českotřebovském zpravodaji ze strany investora této stavby by předešlo mnoha dohadům a spekulacím a přispěla k uklidnění občanů.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem, Ing. Aleš Spirman, zastupitel města Česká Třebová

 

 Fotografie pro pamětníky:
Je rok 1981 a třída XI.A (mat. ročník 1956) má právě 25 let po maturitě

Najdete zde např. Ing. Otokara Dobrovského, Jardu Horáka, moji sestru Zdenu Mikoleckou - Kalovou, Květu Hýblovou - Orlichovou, J. Voleníkovou, Stanislava Resslera  nebo J. Berana....  Maturovali  v roce 1956 a třídním byl Miroslav Chudý