Českotřebovský deník 39/2022 (8/2)    
Matyáš Maršík vítězem turnaje o pohár hejtmana

Finálový zápas mezi Matyášem Maršíkem (TK Česká Třebová), černý dres a Šimonem Kabrhelem (I. ČLTK Praha)  byl zahájen v úterý 8. února v 9 hodin dopoledne. Finále znamenalo nakonec více než dvouhodinový boj Po prohraném prvním setu  se Matyáš Maršík dokázal soustředit a  druhý set pro sebe získal poměrně přesvědčivě. Také proto, že jeho soupeř udělal několik chyb. Ve třetím  rozhodujícím setu to však byl boj až do konce. Zpočátku se vývoj hry nevyvíjel pro Matyáše příznivě, soupeřovi se dařily prohozy ale koncentrace na hru se ale vrátila a tak Matyáš nakonec získal pro sebe třetí set, ale celý finálový zápas. Na toto vítězství čekali také diváci, kteří Matyáše podporovali. V hledišti finálového zápasu zasedl také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který také předal nejlepším hráčům v turnaji poháry za 1. až třetí místo.

Ve finále čtyřhry proti sobě potom nastoupili vítězní semifinalisté.  
Právě dvojice Šimon Kabrhel(I.ČTLK Praha) / Tomáš Havel (Agrofert Prostějov) určovala tempo hry, vyhrála první set 6:3 a nakonec také vybojovala vítězství i ve druhém setu v poměru 6:4. První místo ve čtyřhře tedy patří dvojici  Šimon Kabrhel, Havel, 2. místo pak semifinálovým přemožitelům Maršíka a Mareše, kterými byli Tomáš Techlovský (Sparta Praha) a David Drlík (TK Na Dolině).  Nejlepší deblisté jsou na dalším snímku:

Fotografie pro pamětníky: Naši furianti v provedení DS Hýbl 

Premiéra této hry se uskutečnila v Národním domě dne 1. října 1960. Uvádím kompletní fotografií početného souboru účinkujících. K jednotlivým osobám mohu napsat, že v přední řadě sedí vyznamenaní členové DS Hýbl: Bohuslav Štangler, Uma, Stanislav Kunst, B. Jankovský, František Prokopec, Josefa Kšírová, E. Dolečková,  M. Beršíková, Anděla Kučer  ová, Adolf Kučera, Emil  Neugebauer, Eman Kerger a MVDr. Čeněk Kessler.


Zora Janebová dnešní jubilantkou

Dnes v úterý 8. února 2022 slaví 85. narozeniny jedna z nejvýznamnějších  osobností českotřebovského Sokola sestra Zora Janebová. Zora se narodila 8. 2. 1937 v Bílovicích na Svitavou. Zde vychodila základní školu a pak v Brně vystudovala střední zdravotnickou školu, obor zubní laborant. Na umístěnku se dostala do České Třebové a už zde zůstala, poznala tu svého budoucího manžela Luboše, také sportovce - fotbalistu, který později působil jako trenér.

Zora cvičila odmala, poprvé stanula v tělocvičně v pouhých dvou letech, kam ji přivedla maminka. Oba rodiče byli činní v Sokole, maminka jako cvičitelka, otec jako hospodář. V roce 1948 Zora jako starší žákyně cvičila na XI. všesokolském sletu v Praze, byl  to první poválečný slet a zároveň poslední slet organizovaný samostatnou organizací Sokola. Cvičitelské geny zdědila Zora po mamince..  Více v samostatném textu ZDE


CHL se znovu rozjede podle nového losu pro druhou část soutěže

Vzhledem k tomu, že od 9. 2. 2022 je povoleno navštěvovat sportovní zařízení všem návštěvníkům bez ohledu na očkování, jsme připravili kompletní los 2. části CHL.
Vedení CHL oznamuje, že odehráním kompletní 2. části CHL ve 14. ročníku bude tento, již po několikáté odložený ročník, ukončen.
Konečné vyhodnocení bude vyhlášeno na základě výsledků 2. části 14. ročníku CHL. Forma vyhlášení výsledků Vám bude včas sdělena. I přes rozvolnění se některé týmy rozhodly dále v současném rozehraném ročníku nepokračovat.
Konečné tabulky nebudou obsahovat výsledky zápasů týmů, které odstoupily, vzhledem ke korektnosti výsledků. Samozřejmostí závěrečného vyhodnocení bude finanční vyrovnání všech účastníků za případné neodehrané zápasy. 

Demolice nadchodu přes I/35 u polikliniky v Litomyšli  bude 4. - 6. března

Stavební firma začala s rozebíráním historického schodiště k nadchodu u polikliniky přes silnici I/35. Nadchod samotný je prozatím přístupný cestou od Smetanova domu, ale v pátek 18. února dojde k jeho úplnému uzavření.
V ten den totiž začnou dělníci s přípravou demolice objektu, která je naplánována na víkend 4. až 6. března. Dodavatelská firma bude na bourání starého nadchodu pracovat i přes noc a v uvedený termín dojde ke kompletní uzavírce silnice I/35 mezi světelnou křižovatkou a odbočkou kolem parkoviště pod základními školami. Doprava bude vedena po objízdných trasách. Jeden směr přes Smetanovo náměstí, druhý směr po ulici T. G. Masaryka.  Po dokončení demolice začne výstavba nového bezbariérového nadchodu s výtahem, který propojí části města, které jsou odděleny nejenom silnicí, ale i výrazným výškovým rozdílem. Vše má být hotovo na konci léta letošního roku. Stavba nového objektu bude probíhat za dopravních omezení a dojde kvůli ní k dočasnému zabrání až dvou pruhů silnice I/35.
K rozebrání historického schodiště dochází proto, aby nedošlo k jeho poškození. Po dokončení tubusu pro výtah a dalších prací ho dělníci vrátí zpět na místo. Radnice si je vědoma historické hodnoty schodiště, a právě proto se objekt snaží ochránit.
A kolik bude nový nadchod stát? Celkem 45 milionů korun. Z toho 32 milionů činí dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.