Českotřebovský deník 40/2022 (9/2)    
Nové video Českotřebovského deníku:
Prestižní tenisový turnaj  mladších žáků kategorie A vyhrál Matyáš Maršík

 
Jde o turnaj mladších žáků kategorie A na kterém startuje 32 nejlepších mladých tenistů ve věku do 12 let z celé České republiky. V městské tenisové hale Za Vodou se turnaj hrál od pátku 4. února. Českotřebovský tenisový klub měl v turnaji svoje "želízko v ohni" v podobě jedenáctiletého Matyáše Maršíka, který byl do turnaje podle svých dosavadních výsledků a umístění v celostátním žebříčku nasazen jako hráč č. 4. Předpoklady s tím spojené Matyáš plnil jak ve dvouhře, tak ve čtyřhře. Ve dvouhře porazil v sobotu v I. kole Filipa Horáčka z Liberce 6:0, 6:1 a v neděli pak ve 2. kole Tommyho Luxu (TK Olymp Praha) 6:0 a 6:3 a ve čtvrtfinále potom Dmitrije Pšeničného (I. ČLTK Praha) 6:1 a 6:3. Ve čtyřhře startuje Matyáš Maršík s Markem Mikešem ze Světlé nad Sázavou. Společně hrají již třetím rokem a na jejich souhře to bylo znát. V prvním kole porazili snadno dvojici Horáček/Dorazil 6:0 a 6:1, ve čtvrtfinále je čekal v neděli odpoledne těžší soupeř : dvojice Alexej Buba (Havířov)/Tomáš Václavek(Mohelnice). Soupeře zdolali ve vyrovnaném zápase 6:4 a 7:5, když ukázali, že se umí soustředit zejména v důležitých momentech zápasu. Při semifinále se přímo na empiru jako ve velkých turnajích objevila "věž rozhodčího". To umožnilo přesné komentování průběhu hry. Pro Českotřebováky může být velkou radostí, že se v semifinálovém zápase podařilo "našemu" Matyášovi Maršíkovi zvítězit nad svým soupeřem, nasazeným hráčem č. 1 Tomášem Havlem z Agrofertu Prostějov ve dvou setech po velkém boji zejména ve druhém setu. Ve čtyřhře se již tak Matyáše štěstí opustilo a spolu se svým kolegou Mikešem po vyrovnaných setech 1:1 potom ve zkrácené hře prohráli 10:7. Ve finále čtyřhry se tak Matyáš Maršík neobjevil. Finálový zápas mezi Matyášem Maršíkem (TK Česká Třebová) a Šimonem Kabrhelem (I. ČLTK Praha) byl zahájen v úterý 8. února v 9 hodin dopoledne. Finále znamenalo nakonec více než dvouhodinový boj  V hledišti finálového zápasu zasedl také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který také předal nejlepším hráčům v turnaji poháry za 1. až třetí místo.
 

Projekt modernizace železničního uzlu Česká Třebová získal územní rozhodnutí

Správa železnic získala územní rozhodnutí na modernizaci železničního uzlu Česká Třebová. Vyplývá to z dokumentu na úřední desce Pardubického kraje. Stavět by se pak mělo začít koncem roku 2023 a práce potrvají 68 měsíců (5 let a 8 měsíců). Hiotovo bude tedy tak v roce 2030. Stavba bude největší ucelenou modernizací železničního uzlu v síti Správy železnic, náklady se odhadují na 10,4 miliardy korun. Uzel Česká Třebová je důležitý pro osobní i nákladní železniční dopravu, poslední zásadní rekonstrukcí přitom podstoupil v 50. letech minulého století.
Někteří lidé z okolí měli obavy ze zvýšení hluku při stavbě i po jejím dokončení. Investor proto po dohodě s nimi upraví protihlukové stěny, po dokončení stavby se také uskuteční měření hlukové úrovně.
Vlaky nyní místem projíždějí rychlostí maximálně 60 kilometrů za hodinu, díky modernizaci se rychlost zvýší na 80 kilometrů v hodině. Zkrátí se tím doba průjezdu vlaků.
Při modernizaci vzniknou také bezbariérová nástupiště. Nynější podchod pod stanicí se prodlouží, nahradí tak dosluhující podchod, který slouží pro přístup do míst za nádražím. Místo něj bude lávka. Všechna nástupiště i výstupy z podchodu také mají mít nové zastřešení. Nová nebo opravená nástupiště budou mít celkovou délku 2,7 kilometru. Stavbaři zmodernizují rovněž více než 58 kilometrů kolejí, na kterých upraví 400 výhybek. Obnova čeká 30 mostů a 15 propustků.
Celá železniční stanice bude po rekonstrukci zapojena do dálkového ovládání z Centrálního dispečerského pracoviště Praha. Přestavba bude provedena i na navazujících úsecích do Třebovic v Čechách, Opatova a Dlouhé Třebové. Stavební práce budou rozděleny do více než dvou desítek na sebe navazujících etap tak, aby byl po celou dobu zajištěn plynulý a bezproblémový železniční provoz. (Zdroj: Dopravní noviny 8.2. 2022)

Kozlov má novou kronikářku

Začátkem letošního roku se vedení kroniky obce Kozlova ujala paní Hana Mauerová. Pomyslné kronikářské žezlo převzala od paní Marie Rouskové, která zapisovala běh událostí v obci úctyhodných 35 let a po přestěhování do České Třebové se rozhodla tuto činnost ukončit. Chtěl bych jí proto touto cestou jménem všech občanů Kozlova poděkovat za její trpělivou a záslužnou práci a popřát jí ještě dlouhá a dlouhá léta ve zdraví, která jistě budou
i nadále spojená s rodnou vesničkou. A nové paní kronikářce popřejme co nejvíce příjemných zaznamenání hodných událostí prožitých v Kozlově. Jaroslav Pakosta

Fotografie pro pamětníky: koncert LŠU ve výstavní síni  na Novém náměstí

Žákovský orchestr Lidové školy umění  řídila ve školním roce 1981/83 Jindřiška Vaníčková, stejně jako školní pěvecký sbor.  V předcházejícím roce 1980 byla v podzemních prostorách krytu CO na Novém náměstí otevřena Výstavní síň, která měla dokonce funkci okresní galerie s profesionálním pracovníkem p. Jarošem.
Po poměrně náročných úpravách vznikly v podzemí  přívětivé prostory  pro profesionální výstavní činnost a také pro další akce, např. koncerty.
Fotografie jsou z prosince 1981, kdy zde Lidová škola umění uspořádala Vánoční koncert. Ve školním orchestru na fotografii  můžeme identifikovat Jitku Novákovou, dnes zástupkyni ředitelky a vynikající profesionál Milan Řehák, zády pak sedí Dana Divišová - Zouharová (hraje na hoboj), která dnes vyučuje na ZUŠ Chrudim.  (Foto Milan Mikolecký). 
Na druhém snímku z tohoto koncertu je na snímku tehdejší ředitel LŠU Eduard Vaníček, dále jeho syn, Eduard Vaníček mladší a Jiří Bruna.
Právě letos 3. ledna jsme si mohli připomenout, že od úmrtí  Eduarda Vaníčka právě uplynulo 10 let. Narodil se 25. února 1926, letos by tedy v tomto měsíci oslavil 96. narozeniny... 
Eduard Vaníček se kromě pedagogické činnosti věnoval velmi aktivně také činnosti mimoškolní. Byl zakládajícím členem Komorního orchestru Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí, kde působil mnoho let jako koncertní mistr. Již předtím v r. 1955 byl členem kvarteta, které  zvítězilo v soutěži amatérských souborů v Brně.
V letech 1975 až 1985 působil pan Eduard Vaníček jako ředitel českotřebovské Lidové školy umění. I v důchodovém věku vyučoval hře na housle a hrával na slavnostních akcích pořádaných na českotřebovské radnici, jeho housle doprovázely také mnohé českotřebovské občany při posledním rozloučení.


Je krajem vašeho srdce Pardubický kraj? Hlasujte a vyhrajte hodnotné ceny

Anketa Kraj mého srdce již desátým rokem mapuje míru popularity jednotlivých krajů České republiky. Hlasovat se dá do konce února na www.kampocesku.cz/anketa.
„Také letos bojujeme jako Pardubický kraj o co nejlepší umístění. Jsem velmi zvědavý, do jaké míry se do ankety promítnou opatření, kterým jsme v loňském roce čelili. Věřím, že se nám podaří zopakovat úspěch z minulého ročníku – nebo se nám možná podaří se v anketě umístit na ještě lepších pozicích,“ optimisticky komentuje radní pro cestovní ruch a sport Alexandr Krejčíř.  
Pestrost nabídky pro volnočasové aktivity je v anketě hlavním kritériem. Široká laická i odborná veřejnost může hlasovat v osmi kategoriích:
  • KAM na letní dovolenou / pěší a cyklo
  • KAM na zimní dovolenou
  • KAM na výlety s dětmi
  • KAM na koně / koňské stezky
  • KAM do lázní / Wellness
  • KAM za zážitkem / adrenalinem
  • KAM na památky
  • KAM za folklorem / tradicemi
Hlasující udělují v každé kategorii tři hlasy svým preferovaným krajům. „Výsledky ankety jsou pro nás navíc podnětem, abychom věděli, v čem by se měl náš kraj zlepšovat, a tak budeme rádi za každý hlas,“ dodal radní Alexandr Krejčíř.
Každý hlasující může nejen podpořit svůj kraj, ale navíc se může zapojit do soutěže o hodnotné ceny partnerů ankety.
Pořadatelem ankety je redakce KAM po Česku ve spolupráci s veletržní správou ABF a pod záštitou Asociace krajů České republiky.


V Ústí schválili městský rozpočet 2022 

První únorové pondělí se uskutečnilo 18. zasedání Zastupitelstva města Ústí nad Orlicí. K zásadnímu bodu pondělního jednání patřilo schválení rozpočtu, podle kterého bude město hospodařit v letošním roce. Zastupitelé dále schválili dotace poskytované na významné sportovní projekty v roce 2022 v celkové výši 1,8 milionu korun, jejich příjemci budou TJ Jiskra Ústí nad Orlicí a TJ Sokol Ústí nad Orlicí (mj. na rozvoj a údržbu sportovišť, účast v České fotbalové lize), organizátor Atletického mítinku Rieter a dále Auto klub Ústí nad Orlicí (Ústecká 21) a Ski klub Ústí nad Orlicí (Skiinterkriterium).
Zastupitelé města také schválili odpověď na petici proti zbourání tzv. Janderovy vily v Lukesově ulici, která souvisí s projektem revitalizace parku u Roškotova divadla. Dále byly schváleny soutěžní podmínky užší architektonické soutěže o návrh Galerie Perlou - galerie současného umění s odkazem na textilní historii města, která by mohla vzniknout rekonstrukcí části administrativní budovy, strojovny a rozvodny v areálu bývalé textilní továrny Perla 01.