Českotřebovský deník 41/2022 (10/2)    
Nové video Českotřebovského deníku:
V Kulturním centru vystavují konkretisté. Rozhodně stojí za shlédnutí.

Výstavní síň Kulturního centra v České Třebové patří v únoru 2022 konkretistům.  Výstava s názvem "Křivky - linie - tvary" je uspořádána na počet 55. výročí založení Klubu a přináší zajímavé práce včetně trojrozměrných objektů. Vernisáž se konala v úterý 8. února.
Vystavují: Vladana Hainová (Pardubice), Josef Haring (Praha) Štěpán Málek (Chlumec nad Cidlinou) a Lubomír přibyl (Praha). Výstavu uvedl místostarosta Josef Kopecký. Výstava je otevřena denně do 27. února 2022 dopoledne od 9 - 12 a odpoledne od 14 do 17 hodin.  Jak se můžete přesvědčit na videu, trak návštěva výstavy rozhodně stojí zato, přinese vám  další pohledy na svět kolem nás, kde je mnoho objektů právě z oblasti objektů a pojmů, které zajímají konkretisty. Uvádím několik fotografií ze zmíněné vernisáže.

Povrch silnice I/14 je opět v reklamaci. pokolikáté už ?

Odpověď Ing. Aleši Spirmanovi:
Na základě Vašeho dotazu ohledně oprav závad na komunikaci I/14 v České Třebové Vám sdělujeme, že opravu řešíme jako reklamaci. Firma Chládek a Tintěra s opravou počítá, předpokládá nástup na stavbu na konci března nebo spíše začátek dubna 2022 v závislosti na otevření provozu obalovny v Týništi. V předstihu si firma bude vyřizovat dopravní opatření pro vlastní realizaci, které vydává Krajský úřad Pardubického kraje a podléhá daným legislativním procesům.

V PÁTEK PŘEDNÁŠKA „IZRAELEM V DOBĚ PANDEMIE“

Pátek 11. 2. 2022 v 18:00  Přednáška novinářky Ludmily Hamplové, redaktorky Zdravotnického deníku,
o jejím pobytu v Izraeli. Svatá země se kvůli covid-19 zcela uzavřela před cizinci, i proto, že chtěla zachovat "normální" život pro své obyvatele. Jaké to je cestovat zemí, kde se prolínají tři světová náboženství, pozoruhodná minulost a moderní současnost, v době, kdy bylo cestování výrazně omezeno? A proč je důležité jíst hummus a mít rád kočky? Přijďte zjistit odpovědi na otázky.
Vstupné dobrovolné.

Kohouti zatím nemají na neděli 13.2. určeného soupeře 

Na sedmi zimních stadionech pokračovalo ve středu osmifinále play off, postup mezi nejlepších osm si zajistilo šest mužstev. Českotřebovští Kohouti se jméno nedělního soupeře dozvědí až v pátek večer.
Výsledky druhých utkání:
Opočno – Choceň 1:3 (první zápas 2:8), konečný stav série: 0:2.
Moravská Třebová – Náchod 9:1 (první zápas 5:3), konečný stav série: 2:0.
Lanškroun – Nové Město nad Metují 2:6 (první zápas 1:2), konečný stav série: 0:2.
Třebechovice pod Orebem – Jaroměř 3:2 (první zápas 4:2), konečný stav série: 2:0.
Polička – Nový Bydžov 4:7 (první zápas 1:5), konečný stav série: 0:2.
Trutnov – Chrudim 3:4 po samostatných nájezdech (první zápas 5:7), konečný stav série: 0:2.
Hlinsko – Litomyšl 6:3 (první zápas 4:7), stav série: 1:1.
Rozhodující třetí osmifinálový duel se bude hrát v pátek 11.2. v Litomyšli.
Je jisté, že do České Třebové přijede v neděli 13. února někdo z dvojice Hlinsko/Moravská Třebová.

Přednáška v ústeckém muzeu na téma "Vynálezy bratří Stránských"

Nový přednáškový cyklus pojmenovaný „Mužský element v kraji Orlice“ připravilo Městské muzeum v Ústí nad Orlicí.Na loňský úspěšný cyklus pokarčuje  letošním cyklem. První beseda byla o ústeckých betlémářích  a druhá včera  ve středu 10. února na českotřebovské téma.  Patříme také do "kraje Orlice" Přednášku na téma "Vynálezy bratří Stránských" přednesla ředitelka Městského muzea Česká Třebová Mgr. Jana Voleská. Další přednášky (začínají vždy v 17 hodin): 
24. února Veronika Bílek Fadrná: Pozoruhodný život Karla Bíny
10. března Tomáš Šmilauer: Zlomky z velké mozaiky. Povídání o Janu Steklíkovi
24. března Marie Macková: Zapomenutý starosta František Fiala

Fotografie pro pamětníky: Balousova truhlárna  

"Dílny kvalitního nábytku"  aneb Balousova truhlárna stály v dnešní Smetanově ulici na místě dnešní městské knihovny a banky Moneta až do osmdesátých let.  V době, kdy byla pořízena uvedená fotografie byla stavba právě dohotovena, tedy v době tzv. I. republiky. Později byla ještě např. opatřena nákladním výtahem, který vyčníval nad střechu budovy. Soukromé podnikání pak "odnesl čas", režim to neumožňoval, dílna zde však zůstávala až do osmdesátých let. Po vyprázdnění pak byl tento objekt nabízen mému tatínkovi, správci městského muzea k využití v době, kdy muzeum nemělo "kde složit věci".  Byla to docela dobrá šance, ale  nepodařila se, vyžadovalo by to nákladnou přestavbu.  (Další štací pro možné umístění muzea pak byl hostinec U Pucholtů, který po dostavbě sídliště Trávník III. Pozemní stavby vyklidily.) Nakonec byl objekt zbourán a jeho místě postavil podnik místní průmyslu "Koventa" opravnu automatických praček. V roce 1990 tam byla (provizorně) umístěna městská knihovna. A toto provizórium po několika úpravách trvá dodnes. (mm)

Dopravní automobil k hasičskému výročí

V letošním roce si bude Sbor dobrovolných hasičů ve Slatiňanech připomínat 140 let od svého vzniku. Předčasný dárek však slatiňanští dobráci obdrželi již dnes. Jedná se o nový dopravní automobil, který byl pořízen s dotací státu a Pardubického kraje. Ten vyčlenil pro každého úspěšného žadatele 300 tisíc korun. Celkově již takto kraj podpořil nákup 214 dopravních automobilů částkou 64 milionů korun. U převzetí vozu byl dnes společně se starostou města Ivanem Jeníkem také hejtman Martin Netolický.
„Jednotka sboru dobrovolných hasičů ve Slatiňanech spadá do kategorie JPO II, což znamená daleko větší frekvenci výjezdů a zásahů rozličného typu. Dopravní automobil tak slouží jak pro dopravu hasičů na místo zásahu, tak také pomáhá při spolkové činnosti, přepravě dětí na hasičské soutěže, ale je k dispozici i obci. Například v průběhu koronavirové pandemie pomáhala dopravní vozidla dobrovolných hasičů s rozvozem osobních ochranných pomůcek a dezinfekce v celém regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Od roku 2016, kdy vznikl dotační titul na pořízení dopravních automobilů pro zřizovatele jednotlivých sborů dobrovolných hasičů, tedy města a obce, jsme z krajského rozpočtu podpořili nákup celkem 214 automobilů částkou 64 milionů korun,“ řekl hejtman s tím, že dotace státu je garantována na maximální možné výši 450 tisíc korun. Krajský příspěvek je ve výši 2/3 dotace státu, tedy 300 tisíc korun na jeden dopravní automobil.