Českotřebovský deník 42/2022 (11/2)  
Hledáme vaše nápady a plány na zlepšení života v České Třebové

Nosíte v hlavě myšlenku, co by vám, vaší rodině či přátelům zpříjemnilo život ve městě? Třeba obnova hřiště? Volně přístupné hrací prvky? Proměna pozapomenutého veřejného místa? Více laviček či odpadkových košů? Nebo byste rádi uspořádali něco pro ostatní? Zkrátka, máte nápad, ale chybí vám peníze na jeho realizaci? Pokud ano, přihlaste svůj plán do vyhlášeného participativního rozpočtu ZDE Podatelna naší radnice přijímá návrhy do 15. března!
Jak svůj nápad přihlásíte? Jde to snadno. Stačí navštívit web města. Zařídíte to v klidu z pohodlí domova a nemusíte kvůli tomu chodit na úřad. Nápad může přihlásit každý občan města. Bude také správné, když participativní rozpočet využijí i zdejší spolky...
 Pokud nemáte přístup k internetu, můžete nápad přihlásit prostřednictvím infocentra.  I letos radnice hledá nejlepší nápady veřejnosti realizovatelné do 50 a 200 tisíc korun.
Následovat bude kontrola proveditelnosti projektů. Všechny projekty, které budou v souladu s pravidly, postoupí po schválení radou města do samotného hlasování občanů. Ti budou moci o svých favoritech rozhodnout v období od 15. dubna do 13. května pomocí elektronického i tištěného formuláře. Následně budou veřejnosti prezentovány výsledky hlasování  a stanoven finální seznam vítězných projektů. K samotné realizaci bude přistoupeno ve druhé polovině letošního roku.     

ZAPOČAL ROZVOZ NÁDOB NA TŘÍDĚNÝ ODPAD

Avizovaná distribuce popelnic byla zahájena 10.února. Postupně pracovníci městské společnosti Eko Bi v doprovodu zaměstnanců MěÚ a místostarosty Josefa Kopeckého obsloužili ulice Hýblova, Chorinova, Komenského, Klácelova, Průchodní, Staré náměstí, U Spořitelny, Moravská, Školní, Podbranská, Moravská a Chmelnice. Rozvoz bude pokračovat v dalších čtyřech únorových termínech. Březnové termíny budou zveřejněny v příštím čísle Českotřebovského zpravodaje. Výdej nádob na sběrném dvoře bude zahájen 1. března. Bližší informace k distribuci a výdeji nádob naleznete pod odkazem ZDE

Soupeřem Kohoutů bude v neděli Moravská Třebová

Třetí osmifinálové utkání mezi Litomyšlí a Hlinskem přineslo drama do poslední vteřiny, domácí nakonec rozhodli o svém postupu až po samostatných nájezdech (6:5). Tento výsledek přisoudil českotřebovským Kohoutům za čtvrtfinálového soupeře Slovan Moravská Třebová. Osmifinále:  Litomyšl – Hlinsko 6:5 sn (0:1, 2:3, 3:1 – 0:0). Konečný stav série: 2:1.
Program čtvrtfinále:
neděle 13. února:
Česká Třebová – Moravská Třebová, Choceň – Třebechovice pod Orebem, Chrudim – Litomyšl, Nový Bydžov – Nové Město nad Metují.
středa 16. února:
Moravská Třebová – Česká Třebová, Třebechovice pod Orebem – Choceň, Litomyšl – Choceň, Nové Město nad Metují – Nový Bydžov.

pátek 18. února (případné třetí zápasy):
Česká Třebová – Moravská Třebová, Choceň – Třebechovice pod Orebem, Chrudim – Litomyšl, Nový Bydžov – Nové Město nad Metují.
 

Tříkrálová sbírka 2022  - výsledky (zpráva k 8. únoru 2022)

Tradiční dobročinná akce se opět setkala s příznivou odezvou. Po roční pauze se Tříkráloví koledníci rozeběhli po obcích, zazpívali a přinesli lidem radostnou zvěst. Do ulic orlickoústeckého okresu vyrazily stovky dobrovolníků, kteří vybrali do 538 pokladniček 3.020.021,-Kč. Do online kasičky pak lidé přispěli částkou 57.333,-Kč a převedeno bezhotovostní platbou bylo 37.350,-Kč. Převážnou část výtěžku použije Oblastní charita Ústí nad Orlicí na činnost svých služeb, např. Domácí hospicové péče nebo Charitní pečovatelské služby.
V obcích a městech našeho regionu navštívili koledníci tisíce domácností s přáním štěstí, zdraví a pokoje. Nápisy na starobylých chaloupkách i moderních vilách symbolizují cosi důležitého, co spojuje všechny příbytky. Tři králové přinesli lidem drobné dárečky, informace o činnosti Oblastní charity a nabídli také možnost přispět potřebným.
Oblastní charita vyjadřuje upřímné poděkování všem asistentům a koledníkům, kteří ve svém volném čase šíří radost, starostkám a starostům, kteří sbírku zaštiťují a pomáhají organizovat. Děkujeme všem, kteří nám umožnili umístit statické pokladničky v jejich obchodech a institucích.
I když jako lidé jsme různí, ve snaze pomoci druhým jsme si podobní. A právě Tříkrálová sbírka je příkladem toho, že dokážeme dobře spolupracovat na společném díle. Charita, obecní úřady, farnosti, občanské spolky, stovky dobrovolníků a tisíce lidí přijímají TS jako smysluplnou akci, do které se řada lidí už 22 let obětavě zapojuje.
-          Podrobné výsledky, fotografie a použití TS najdete na webu Oblastní charity www.uo.charita.cz  

Fotografie pro pamětníky: pláň, kde je nyní Korado v roce 1996 

Tento snímek ani moc pamětnický není, je jenom tak 25 let starý.  Zachycuje dobu, kdy zde nestál nový závod Korado, ale jeho stavbě se již vážně připravovala. probíhalo územní řízení a také územní příprava . svědčí o tom padlé břízy u silnice. Býval zde třeba statek Košťanských, potom zde Ing. Jindřich Chudý připravoval zárodky železničního skansenu, nakonec zde byla také nějaká výrobna družstva Jevisport. Dnes už je vjezd do České Třebové lemován impozantní budovou společnosti Koradö a málokdo si při jízdě kolem uvědomí, jak to tady vypadalo před v25 lety nebo dříve....

Jaké investice chystají v Ústí nad Orlicí dle schváleného rozpočtu

Město Ústí nad Orlicí má schválený rozpočet na rok 2022. Rozpočet počítá s příjmy ve výši zhruba 340 milionů korun a výdaji ve výši zhruba 478 milionů korun. Schodek bude kryt přebytkem z loňského roku nebo z úvěru, který si město vzalo v roce 2019 na revitalizaci areálu bývalé Perly.
Stěžejní výdaje směřují do investic. V letošním roce se jedná o 152 milionů korun. Nejnáročnějšími budou rekonstrukce místních komunikací, konkrétně se jedná o ulice Jana a Josefa Kovářů, Polní, Příčná a část ulice Bratří Čapků před Novou Louží. V rámci řešení nedostatečné parkovací kapacity u bytových domů dojde k výstavbě parkoviště na sídlišti Hylváty a k rozšíření parkovacích míst v lokalitě ulice Špindlerova, Popradská, Dukla a Heranova,“ vypočítává chystané akce starosta Petr Hájek.
Mezi stěžejní akce, které mají být realizované v letošním roce, patří dále zateplení fasády a oprava lodžií v Centru sociální péče, rekonstrukce obřadní síně, výstavba infrastruktury a veřejných prostranství v areálu bývalé Perly nebo přístavba hasičské zbrojnice v Černovíru. Rozpočet samozřejmě pamatoval také na opravu a obnovu stávajícího majetku a ve stejných objemech zahrnul i dotace na údržbu sportovišť, podporu sportu, kultury, sociálních služeb a životního prostředí.

Život a doba spisovatele Karla Čapka

Ve čtvrtek 10. února je v městském muzeu otevřena nová výstava nazvaná Život a doba spisovatele Karla Čapka, která je zapůjčena z Památníku Karla Čapka ve Strži. Na dvě desítky panelů představují nejen mimořádného dramatika, spisovatele a novináře, ale také pozoruhodného člověka s jeho zálibami a přátelskými a milostnými vztahy.


Návozové trasy na D35 budou opraveny. Příklad Hrachoviště 

Tristní stav silnice silnice III/298 23, která je oficiální návozovou trasou stavebního materiálu na D35, se dočká modernizace. Proběhne celková rekonstrukce konstrukčních vrstev vozovky a rekonstrukce odvodňovacích zařízení. Autobusová zastávka bude vybudována se zvýšenou nástupní hranou.
„Na silnici jsme nechali zpracovat posudek, ze kterého vzešlo, že nadměrné opotřebení od února 2019 do listopadu téhož roku dosáhlo 77 procent. Silnice již byla provizorně opravována, ale provizorium nejde dělat donekonečna. Máme už stavební povolení a v současné době probíhá výběrové řízení na zhotovitele stavby. Podobný problém jsme řešili i v případě průtahu Rokytna, kde je již součinnostní smlouva uzavřena, podobně budeme postupovat i u Hrachoviště,“ upřesnil náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš.  Kromě opravy vozovky bude opravena také autobusová zastávka.  Na vjezdech do obce jsou navíc navrženy vjezdové brány.  „Předpokládané náklady na stavbu jsou ve výši 9, 1 milionů korun bez DPH. Jednání o součinnosti s Ředitelstvím silnic a dálnic budou probíhat,“ dodal Michal Kortyš.

Územní rozhodnutí o modernizaci uzlu Česká Třebová má 65 stran

  • Dokument vydal odbor dopravy a silničního hospodářství Krajského úřadu v Pardubicích a je také k dispozici na úředních deskách Krajského úřadu, MěÚ v České Třebové a dalších okolních dotčených obcích.Územní rozhodnutí má platnost 5 roků od nabytí právní moci. Jen seznam účastníků řízení a dotčených parcel zabírá 8 stran. Vydání územního rozhodnutí je významná záležitost, která posouvá celou stavbu a modernizaci železničního uzlu Česká Třebová směrem k realizaci, kterou nutně potřebuje. Díky tomu bude vyřešena řada bolístek, které se nyní již dlouhá léta odkládaly a která byla řešena více méně provizorně. Česká Třebová je nyní posledním železničním uzlem na síti české železnice, která neprošla modernizací ač se zde kříží koridorové tratě.  Rozsah úprav se popsán na dále uvedené mapce.

  •