Českotřebovský deník 43/2022 (12/2)  
Nové video Českotřebovského deníku: 9. hudební besídka ZUŠ 

Účinkují:
W. Byrd: Renesační piseň  Anna Latová PS
Anonym: Ungaresca Zobcové flétna Lucie Řeháková 1.ročník.
L. Sluka: Loďka odplouvä, Klavír Lucie Štarmanová 4.ročník
W. Byrd: Sellingers round  Zobcová flétna Šárka Kalousová 2.ročník
J. Saidlovä: Kouzlo Zpěv Tereza Dušková 1.r.
J. W. Gluck: Ifigenie Hoboj Tereza Jebousková 4.r.
J. Mattheson: Prelude - Largo Komorní hra Denisa Škodová a Kristina Škodová 7.r.
W. Gillock: Sarabanda Klavír Sára Blaško 4.r.
I. Jurničková: Taneček Sněhurky Klavír Petra Čečotková 4.ročník
J. Novotny’: Brown rag Příčná flétna Adéla Rulová 5.r.
S. Majkapar: Valčík Klavír Teodora Faitová 4.r.
K. Burgmüller: Arabeska Klavír Nela Houdová 4.r.
O. Rieding: Koncert D dur. op. 26 - l.v. Housle Tomáš Mikolecký 6.r.
F. Kuhlau: Sonatina C dur I. věta Klavír Eliška Svobodová 4.r.
D. Agay: Malá rapsodie Čtyřruční hra Teodora Faitová 4.r. s učitelkou
J.S. Bach: Menuet  Příčná flétna Šárka Vaňoučková
Bedřich Smetana: Andante  Klavír Jolana Svobodová
Korepetice Mgr. Milada Hamplová, Blanka Poukarová

ISCAREX pohár bude pokračovat i v roce 2022 

ISCAREX pohár bude pokračovat i v roce 2022 a jeho příprava je v plném proudu. Termíny závodů jsou téměř všechny potvrzeny.
Pro začátek bychom chtěli poděkovat všem pořadatelům za to, že běhy v našem regionu pořádali a pořádají. Stačí se podívat například do atletických tabulek a mezi úspěšnými běžci najdeme sportovce, kteří v ISCAREX poháru začínali. Věříme, že většina z nich získala lásku k běhu právě na Vašich závodech a že přibudou další!
Co je na letošním poháru nové? Zaprvé došlo k posílení týmu. Zadruhé jsme se rozhodli dále šířit ideu regionálního poháru, což znamená, že oslovujeme závody v okresech Ústí nad Orlicí a Svitavy. Slibujeme si od toho soudržnou běžeckou komunitu, která bude po startovním výstřelu soutěživá a mimo závodění i přátelská, jak jsme na to všichni zvyklí. Z toho vyplývá jedna negativní informace, rozhodli jsme se některé závody neoslovit pro účast v poháru. Jedná se o závody v okolí Pardubic a Zábřehu, Týnišťskou desítku a Jaroměřský kros. Nebudou sice v poháru, ale pokud budou mít pořadatelé zájem, budou zveřejněny jejich propozice. Důvodem je snaha o regionální pohár, aby se nám závody nepřekrývaly a pohár byl udržitelný. Všechny tyto závody mají svou kvalitu a doporučujeme všem se jich zúčastnit. Jednou z hlavních motivací, proč jsme se rozhodli v regionálním běžeckém poháru pokračovat, jsou závody v kategoriích dětí na většině ze závodů a jejich pohár.
Co lze očekávat od poháru v roce 2022? Samozřejmě spoustu naběhaných závodních kilometrů, zveřejňování propozic, výsledků, statistik a vlastně vše jako do teď na zavedených stránkách iscarex.cz/sport. Budeme aktualizovat i ostatní informace, ne jen co se týče závodů. Máme v našem týmu nadšence, který rád napíše nějaký report ze závodu. Díky omlazení týmu je v plánu propagace závodů i na sociálních sítích.
Součástí propagace je také termínovka, kterou bychom chtěli mít i v papírové podobě, aby si každý mohl označit své plánované závody. Uvažujeme o pořízení nového oblouku, ten starý už to asi nerozchodí. Oficiální termínovka a propozice budou zveřejněny do konce února.
Doufáme, že ISCAREX pohár přiláká k pohybu co nejvíce lidí. Budeme se těšit na setkání s Vámi.
Děkuje ISCAREX pohár tým
Šimůnek Jan - koordinace, vedení / Záveský Filip - koordinace, vedení / Šimůnek Jan st. - zakladatel, čestný člen / Kebrle Milan - zadávání výsledků, webmaster / Borek Petr - aktuality, reporty / Pilgr Luděk - statistik, reklamace bodování / Preisler Jiří - web, výsledky

Na Pekláku budou v pondělí 14.2. podvečer veřejné závody

Pořadatelem Závori "O cenu Pekláku" v obřím slalomu je českotřebovský sportovní klub Skiteam Česká Třebová, z.s., který se nyní jako jediný v České Třebové věnuje sportovní a závodní činnosti. Podmínky pro lyžování na Pekláku jsou ještě dobré, sníh je krystalický, jarní, ale svah bude pro závody upraven. Jde o závod pro příchozí, využijte tedy možnost porovnat své síly a možnosti s dalšími závodníky ve své kategorii.  Start závodu je v 17:30, prezentace je samozřejmě dříve již od 15 do 16:15 hodin. Českotřebovský deník připraví ze závodu krátkou videoreportáž. (mm)

V Litomyšli ráno ve fabii uhořely 3 osoby

Jednotka hasičů z Litomyšle zasahovala v sobotu 12. února v 4.27 hodin u dopravní nehody v Litomyšli u nádraží. Osobní automobil havaroval a následně začal hořet. Jedna osoba byla mimo vozidlo a zraněná. Další tři osoby byly uvnitř vozu nalezeny bez známek života. Požár vozu hasiči zlikvidovali v 4.48 hodin. Hasiči spolupracovali na místě s kriminalisty, kteří budou vyšetřovat přesné příčiny této události. Škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na 80 tisíc korun.
"U vlakového nádraží narazilo osobní vozidlo Fabia čelně do stromu, začalo po nehodě hořet a ve vozidle uhořely tři osoby. Policii se zatím nepodařilo tyto osoby ztotožnit. Při příjezdu hlídky policie se poblíž vozidla nacházela čtvrtá osoba, muž, u kterého zjišťujeme zda se jedná o řidiče a nebo spolujedoucího. U toho jsme provedli dechovou zkoušku s výsledkem 1,8 promile alkoholu v dechu a nařídili odběr krve. Okolnosti a příčiny dopravní nehody jsou i nadále v šetření," hodinu před sobotním polednem okomentovala pro on-line deník Orlický.net událost mluvčí Policie ČR Markéta Janovská.

Fotografie pro pamětníky: Kotelna na bývalém fotbalovém hřišti na Farářství

Kotelna zásobovala po postavení sídliště Trávník III, kde mělo být 455 bytů. Plechový objekt k trati je uhelna, betonový objekt kotelna.
Moc dlouho zde vlastně nestála. V devadesátých letech  zde proběhla přestavba oblasti Trávník IV.  Kotelna nebyla potřebná díky plynofikaci a byl zde postaven  supermarket Billa a vedlejší budova TEZY.
Můžeme být rádi, že se již  není třeba na tuto scenérii dívat, že zmizel vysoký komín a že se zde už nespaluje uhlí.
O celé této přestavbě máme natočeno video zachycující historii Tkalcovské ulice. Najde jej na tomto odkazu ZDE

Architektonická soutěž v Moravské Třebové

Zastupitelé schválili záměr vyhlášení architektonické soutěže na komplexní řešení území bývalého průmyslového areálu nedaleko městského muzea. Architekti následně navrhnou, jak opuštěný průmyslový areál využít pro výstavbu nového kulturního sálu, kina, knihovny a zázemí pro depozitář muzea.
Vítězný návrh architektů bude znám nejpozději na podzim letošního roku a bude sloužit jako podklad pro projektovou dokumentaci a budoucí zahájení stavebních prací. „Ze strany veřejnosti i jednotlivých institucí za poslední desetiletí opakovaně vnímáme poptávku po zkvalitnění zázemí pro kulturu a volný čas. Z analýzy jednoznačně vyplývá, že investice do moderního zázemí pro kulturu a volný čas má smysl. S ohledem na výstupy analýzy a dotační možnosti se jeví jako nejvhodnější připravit návrh zadání soutěže v rozsahu výstavby kulturního sálu s kinem včetně zázemí pro městskou knihovnu a depozitář muzea. Ekonomická situace a dostupnost dotačních titulů je nestálá, proto budeme klást důraz na možnost etapizace, tedy oddělení stavební, technické i projektové přípravy jednotlivých částí projektu,“ vysvětluje starosta Miloš Mička.
Nově zpracovaná podrobná analýza kultury, vztahů v regionu a potřeb jednotlivých kulturních aktérů i zájmových spolků a institucí města, vznikala bezmála celý rok 2021. Do jednotlivých pracovních setkání se aktivně zapojili zástupci všech organizací ve městě, kteří tak pomohli definovat podrobný rozbor cílů a programu kultury, do které se promítá nejen role zámku, muzea a kulturních služeb, ale jako důležitým aktérem se jeví i městská knihovna. „Z připravovaného záměru jsem nadšená. V knihovně se pro veřejnost snažíme připravovat příjemné zázemí vč. doplňkových aktivit pro děti i dospělé. Vždy nás ale limitují omezené prostorové možnosti, spojené s historickou dispozicí renesančního zámku. Případný přesun knihovny by pro nás tedy znamenal hned několik výrazně pozitivních benefitů. V nových moderních prostorách bychom mohli posunout komunitní aktivity na další úroveň. V lokalitě poblíž muzea, gymnázia a sociálních služeb bychom zároveň byli výrazně dostupnější pro všechny věkové skupiny čtenářů, doplňuje ředitelka knihovny Lenka Greplová.
Město Moravská Třebová získalo do svého majetku významné strategické území bývalého areálu podniku Miltra v ulici Jiráskova v roce 2020 za 11 milionů Kč. V současnosti hlavní kulturní infrastrukturu ve městě tvoří zámek, muzeum a kino s absencí kulturního sálu pro větší množství diváků.

V Pardubicích  na Duklu pojedou trolejbusy přes nadjezd u Parama

Dopravní podnik města Pardubice začal stavět alternativní trolejbusovou linku, která spojí sídliště Dukla s dopravním terminálem u hlavního vlakového nádraží. Trolejbusy budou od poloviny roku jezdit přes nadjezd u Parama.
"Projektovaná trolejbusová trať bude vedena po ulici Teplého, Pražské, dále po silnici I/37 v úseku mezi MÚK Závodiště a MÚK Palackého a dále po ulici Palackého do terminálu hromadné dopravy před hlavním nádražím. Délka projektované trolejbusové trati bude cca 1,8 km ve směru k nádraží a cca 2,5 km ve směru opačném," uvádí se v projektové dokumentaci.
Důvodem výstavby nové linky je především potřeba alternativní trasy k té stávající. Vozovna dopravního podniku je nyní spojena s většinou sítě trolejbusových tratí pouze jednou tratí vedenou ulicemi 17. listopadu a Jana Palacha, v trase se navíc nachází podjezd pod železniční tratí. Pokud je podjezd uzavřen, popřípadě je zablokován při pokusu příliš vysokého vozidla o průjezd pod železničním mostem, je vozovna odříznuta od většiny trolejbusové sítě.
Celkové výdaje na stavbu nové trolejbusové linky jsou 54,5 milionu korun, víc než 38 milionů z této částky pak bude hrazeno z evropských fondů.