Českotřebovský deník 44/2022 (12/2)  
Za týden  se bude projednávat městský rozpočet

V pondělí 21. února se v přednáškové m sále Městského muzea uskuteční další jednání zastupitelstva města. Hlavním bodem programu bude projednání a schválení rozpočtu města.  Dosud město pracuje (podobně jako v jiných letech) s tzv. rozpočtovým provizóriem. Proto je možné financovat pouze ty záměry a projekty, které byly jako součást provizória schváleny. Nové investiční záměry jsou však již připraveny a pro jejich realizaci je tedy významné, aby město již mohlo pracovat podle definitivního rozpočtu.
Proti jiným letům letos ovlivňuje rozpočtovou skladbu především velké zdražení elektrické energie a plynu.  jenom např. veřejné osvětlení bude potřebovat o 5 milionů více finančních prostředků než v loňském roce.  Pro všechny městské rozpočtové organizace a městské společnosti bude třeba za energie vynaložit o 33 milionů více než v minulých letech.  Je to velké zdražení a nezbývá nic, než se s tím vypořádat. Cena energií se tak např. zobrazuje i v ceně vody,  i když v našem městě platíme za vodu v porovnání  se všemi městy  ČR opravdu málo.  Do rozpočtu bylo zapojeno 470 970 tis. Kč, z toho  je 82 700 tis. přebytek hospodaření z minulých let a 66,6 mil. Kč tvoří částka, kterou město naplno využívá dříve schválený úvěrový rámec. Tyto prostředky budou využity zejména pro stavbu kompostárny a zařízení její technologie, na rekonstrukce na základních a mateřských školách a stavbu sportovišť.  Mimo rozpočet zůstává nezapojeno cca 52 milionů korun, z toho je pak 25 milionů určeno pro vybrané projekty ve prospěch bydlení.  Podrobněji se seznámím čtenáře s kapitolou investice a opravy po schválení rozpočtu, tedy po 21. únoru. Rozpočet projednala rada města v minulém týdnu byl také projednán se zastupiteli, kteří o to projevili zájem.  Návrh rozpočtu je zveřejněn od 4. února na úřední desce  MěÚ i na webové stránce města.

Budou Jarní prázdniny a s nimi také Filmový festival !

Ve dnech 28. 2. – 4. 3. 2022 bude probíhat v Kulturním centru Česká Třebová Filmový festival. Děti mohou každý den shlédnout pohádku, zasoutěžit si a účastnit se výherní tomboly. Akci připravuje Kulturní centrum ve spolupráci s Domem dětí a mládeže Kamarád.

Jarňáky s Kamarádem

V období jarních prázdnin připravujeme jednorázové aktivity pro děti školního věku. Na jednotlivé akce se  můžete přihlásit na našich internetových stránkách www.ddmkamarad.eu od 1. 2. 2022, kde také najdete bližší informace.
úterý 1. 3. 2022 - Po stopách lesních zvířat, opékání párků, cena 100 Kč
středa 2. 3. 2022 - Solná jeskyně, program v městské knihovně, oběd, cena 270 Kč
čtvrtek 3. 3. 2022 – Jump academy Olomouc – cena 300 Kč

Fotografie pro pamětníky: První výstavní síň Kulturního centra

Při první přestavbě Dělnického domu na Kulturní centrum se změnil objekt jen částečně. Došlo k rekonstrukci Velkého sálu, kde byly odstraněny balkony, ale jeviště bylo nadále v prostorově nevyhovujícím stavu, nemělo především potřebnou hloubku. Chyběly dnešní šatny pro účinkující. Chyběly však hlavně peníze, proto byl projet na přestavbu poměrně skromný. Přesto se nakonec podařilo  v II. podleží budovy vybudovat malou, ale dobře prosvětlenou výstavní síň, která dobře sloužila.
Dovolím si připomenout, že na její vybavení pro výstavní účely se složily místní podnikatelé. Někdo dal materiál, jiný nefakturovanou práci. Znovu bych chtěl po 24 letech takto ocenit např. přístup Truhlářství Radko Jasanský. D
o té doby jsme s výjimkou krátkého období v osmdesátých letech, kdyby výstavní síň v Krytu na Novém, náměstí) neměli v České Třebové žádný prostor pro pořádání výstav a nikoho to celkem netrápilo A tak se první výstava s názvem "Třebováci vystavují" konala v květnu 1996 v prostorách Staré radnice. Zjistilo se, že v květnu se svatby díky pověrám nepořádají a tak celou starou radnici "zabrali" českotřebovští výtvarníci. Podpisovou knihu z výstavy mám ještě doma a je v ní několik tisíc podpisů návštěvníků i s jejich hodnocením. Ukázalo se, že výstavní síň město potřebuje.  Proto jsem se právě snažil o vznik té malé výstavní prostory v druhém patře Dělnického domu, který se tím stal Kulturním centrem. Vernisáže se tehdy v této výstavní prostoře dělat nedaly, proto jsme je pořádali dole v foyeru naproti vstupu do velkého sálu.. Ale bylo to alespoň něco, takový zárodek dalšího pokračování pořádné výstavní síně, do které se vcházelo přímo z uličního parteru. Ta potom vznikla po další etapě přístavby Kulturního centra v roce 2002.
 

Také krajská zdravotnická zařízení využijí dešťovou vodu

Systematické nakládání s dešťovou vodou pomáhá zlepšovat životní prostředí i kvalitu života lidí. I proto se Pardubický kraj zajímá o to, jak nakládat se srážkovými vodami ve svých zařízeních. Efektivnější hospodaření nyní podpoří kraj ve třech zdravotnických zařízeních – v Brandýse nad Orlicí, v Moravské Třebové a Vesce.
 „Z důvodu sucha, které hrozí nejen na území našeho kraje, je třeba více využívat dešťovou vodu, která často odtéká bez užitku do kanalizace. V Dětském centru Veská se zřídí tři podzemní nádrže na zadržení dešťové vody, která bude následně využívána pro zálivku trávníků a užitné zahrady. Na zavlažování bude využita dešťovka také v případě Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí. Zde je dešťová kanalizace již vybudována, nicméně srážková voda v tuto chvíli odtéká bez užitku do kanalizace. Proto zde bude zřízen nový systém akumulačních nádrží a také čerpací stanice. V Nemocnici následné péče v Moravské Třebové chceme vybudovat tlakové stanice a zásobníky. Zachycená dešťová a průsaková voda bude využita k zavlažování nebo ke splachování toalet v objektech nemocnice,“ upřesnil Ladislav Valtr, radní pro regionální rozvoj a evropské fondy.
Uvedené tři projekty splňují všechny podmínky pro to, aby mohly usilovat o dotaci z Národního plánu obnovy. Celková výše nákladů na všechny projekty se pohybuje ve výši necelých sedmi a půl milionu korun. „Pro centrum Veská jsou předpokládané náklady dva miliony korun, necelý jeden a půl milion by měla pokrýt dotace. Stejnou výši dotace by měl obdržet také projekt v Brandýse nad Orlicí, jehož předpokládané náklady jsou lehce pod dvěma miliony korun. Nejvyšší částkou je pak necelých tři a půl milionů na projekt v Moravské Třebové. Zde by měla být dotace ve výši dvou milionů korun,“ dodal radní Ladislav Valtr.
Realizace projektů bude zahájena až po úspěšném uplatnění projektů v rámci výzev Národního plánu obnovy (OPŽP21+).

V Ústí budou rekonstruovat ulici za nemocnicí (Jana a Josefa Kovářů)

V letošním rozpočtu města je vyčleněno 16,5 milionu korun na rekonstrukci ulic Jana a Josefa Kovářů, Zeinerova a část ulice Chodská. V tomto týdnu se uskutečnilo další setkání starosty města s obyvateli dotčené lokality, tentokrát nad rozpracovanou projektovou dokumentací. Obnova ulic naváže na výstavbu centrálního urgentního příjmu v Orlickoústecké nemocnici, jehož otevření se předpokládá letos na jaře a předcházet jí bude výměna vodovodního a kanalizačního řadu.
Vzhledem k rozsahu prací a vzhledem k časové náročnosti obou staveb se dá předpokládat, že rekonstrukce ulic bude kompletně dokončena až v příštím roce. V následné diskusi zazněly četné připomínky obyvatel dotčené lokality k dopravní situaci a životním podmínkám v místě. Obyvatelům ulice Jana a Josefa Kovářů se podstatně zhoršila kvalita bydlení. Tři roky jsou pod tlakem stavby urgentu, poslední rok je ulice zatížena také činností covidového odběrového místa Orlickoústecké nemocnice a stavbou urgentního příjmu, která je investici Pardubického kraje. Na základě pasportu komunikací, ze kterého vyplývá, v jakém stavu byla ulice Jana a Josefa Kovářů před začátkem stavby centrálního příjmu nyní město jedná s Pardubickým krajem o finanční kompenzaci, protože povinností investora a dodavatele stavby je uvedení komunikace do původního stavu.
Mezi Pardubickým krajem a obyvateli dotčené lokality také probíhá diskuse, zda a jakým způsobem má být provedena protihluková a vizuální clona mezi ulicí Kovářů a centrálním příjmem.


Litomyšl dostala darem dvě sochy Olbrama Zoubka

Nadační fond Kmentová Zoubek, pečující o díla a umělecký odkaz umělců Evy Kmentové a Olbrama Zoubka, daroval ke konci roku 2021 městu Litomyšl dvě originální díla, které zná asi každý návštěvník zámeckého návrší. Město díky štědrosti fondu získalo do svého majetku plastiku „S Jindřichem“, jež je trvale umístěna na dvorku zámeckého informačního centra, „Žákyně“ se nachází o několik metrů dále ve výtvarném apartmánu litomyšlského zámku, který nese jméno jejího autora.
„Tímto darem navazujeme na tatínkův vstřícný přístup k městu Litomyšl, které bylo jeho druhým domovem. Jistě by s tímto naším krokem souhlasil, vždyť v devadesátých letech sám daroval městu rozsáhlý a unikátní soubor soch a reliéfů, které jsou umístěny ve stálé expozici Olbrama Zoubka v zámeckém sklepení. Díky tomu je Litomyšl majitelem toho nejlepšího z jeho díla. My jako Nadační fond Kmentová Zoubek jsme rádi, že jsou zde sochy důstojně vystaveny a že město ochotně půjčuje sochy pro různé prestižní výstavy, na kterých se podílíme. Dvě sochy, které jsme nyní Litomyšli darovali, doplňují velký soubor otcova díla a věřím, že budou sloužit i jako pozvánka pro návštěvníky zámku, aby zavítali i do sklepení,“ prozradila Eva Zoubková z Nadačního fondu Kmentová Zoubek důvody, proč město dostalo sochy darem.
Radnice se nechystá se sochami manipulovat či je dlouhodobě stěhovat. Výjimkou by byla pouze žádost představitelů fondu o to, aby se sochy staly součástí dočasné výstavy na jiném místě. „Za tento štědrý dar fondu velice děkujeme, jméno Olbrama Zoubka je s Litomyšlí navždy spjato a máme

Automobil vs. zimní vozovka

Také u elektromobilů řidič ocení aktivní prvky bezpečnosti. V zimě, kdy na kluzkých vozovkách hrozí častěji smyk, pomáhá elektronická stabilizace ESC. Ale mnohem častěji může řidič v tomto období na přístrojové desce vidět problikávající oranžovou kontrolku ASR – protiprokluzový systém, a to při rozjezdech, výjezdech a zatáčení. Problikávání znamená, že se systém ASR zapojuje do řízení. „To by řidič měl brát jako upozornění, že jízdní podmínky nejsou ideální a je jim potřeba přizpůsobit styl jízdy. Pokud hnací náprava nekontrolovaně prokluzuje, systém okamžitě ono kolo přibrzdí, při rychlejší jízdě omezí výkon a ubere plyn. Pokud jsme s vozidlem v hlubokém sněhu a potřebujeme vyjet strmější úsek, je naopak dobré systém regulace prokluzu kol vypnout, ale jen pro krátké a jednorázové použití. To jsme si právě vyzkoušeli na sjezdovce Velký Slon. S deaktivovaným ASR jsme prakticky dosáhli totožných výsledků jako s řetězy a byli jsme schopni do sjezdovky urazit více jak dvě stě metrů,“ vysvětlil Libor Budina.
Na zledovatělých a zasněžených silnicích je naopak ASR velkým pomocníkem. „Přestože jsme testovali vůz s náhonem na jednu nápravu, v kombinaci prémiových pneumatik s protiprokluzovým systémem mělo vynikající trakci,“ potvrdil Libor Budina.