Českotřebovský deník 46/2022  (16/2) 
Zastupitelé projednají Akční plán pro období 2022 - 26

Město Česká Třebová mělo zpracovanou Strategii 2014-2020 a Akční plán 2014-2018, které byly stěžejními částmi rozvojového dokumentu „Strategický plán města Česká Třebová na léta 2014-2020“, a který byl využíván v průběhu tohoto alokačního období jako podpůrný materiál pro dotační žádosti. Strategie a Akční plán byly sestaveny na základě výsledků analytického rozboru vývoje, aktuální situace hlavních složek života města Česká Třebová a různých aktérů veřejného života. Jako zástupce zadavatele vystupoval odbor rozvoje města a investic MěÚ Česká Třebová.  Na období let 2018 – 2022 je zastupitelstvem města schválen Střednědobý výhled rozpočtu města Česká Třebová.
Pro současné alokační období na roky 2021–2027 je potřeba vytvořit obdobný a zjednodušený dokument, který bude sloužit při podávání žádostí o dotace jako podpůrný materiál.
Jednotlivé projektové záměry pak představují nejspecifičtější část dokumentu. Jedná se o konkrétní projektové záměry, jejichž realizace má naplňovat cíle rozvoje města, a řešit tak stanovené prioritní oblasti.
Sesbíráním projektových záměrů od vedoucích odborů MěÚ Česká Třebová, členů zastupitelstva města Česká Třebová a občanů vznikl tzv. „Zásobník projektových záměrů“.
Zásobník slouží jako zdroj k sestavování krátkodobých programových dokumentů pro potřeby samotného města Česká Třebová a má sloužit jako konkrétní nástroj pro každodenní řízení rozvoje města a obsahuje tak projektové záměry, u nichž jsou předkladatelem zástupci města Česká Třebová.
Zásobník obsahuje projektové záměry zcela konkrétních rysů, ale také záměry obecného charakteru, které v současné době nejsou detailně rozpracovány. Město se bude primárně věnovat projektům nabývajících konkrétní podobu.
Prozatímní Akční plán na období let 2022–2026 představuje konkretizovaný střednědobý strategický dokument města, který vychází ze Zásobníku projektů, ze kterého vybírá projektové záměry, které mají být prioritně realizované v nejbližším období, v letech 2022 - 2026. Jsou sem zařazeny samozřejmě také projektové záměry, jejichž realizace byla nebo bude v tomto období již zahájena  a bude ukončena až v delším časovém horizontu.
Prozatímní Akční plán na období let 2022–2026 byl zpracován v souladu s nadřazenými koncepčními dokumenty.  Česká Třebová jako město je součástí územní jednotky na úrovni Místní akční skupiny (MAS) Orlicko, Pardubického kraje a České republiky, které mají schválené vlastní strategické dokumenty. Dokument také zohledňuje vybrané priority rozvoje města, není tedy její ambicí obsáhnout veškerých odvětví.

Jak vyřešily velký nárůst energií v příspěvkových organizacích v Ústí n. O.

Skokový nárůst cen energií , který zažívají domácnosti, dokonce ještě ve větší formě musí zaplatit také školy, sociální ústavy a kulturní instituce. Skutečnou velkost nárůstu však dnes nelze vypočítat, protože např. ceny dodávaného tepla se mění dokonce měsíc od měsíce. a porovnání s loňskou spotřebou, kdy byly např. školy a kulturní část roku mimo běžný provoz  může být zavádějící. Snahou bylo motivovat "přispěvkovky" k úsporám. Dostaly sice zvýšené rozpočty, ale zvýšení zcela neodpovídá očekávaným hodnotám. Proto byla v městském rozpočtu vytvořena společná rezerva pro tyto účely ve výši 19 milionů korun, která bude využit právě účelově na energie, pokud rozpočty nebudou na tento účel postačovat. Některé ústecké školy pamatovaly na úspory již v předstihu. Tak např. na střeše ZŠ Třebovská v Hylvátech byl instalován systém solárních panelů s bateriovou úschovou získané energie (pořizovací cena cca 450 tis. Kč bez DPH), který nyní významně pomáhá a snižuje odebrané výkony ze sítě.  
V České Třebové byly rozpočety příspěvkových organizací navýšeny podle stávajícího cenového tarifu podle loňské vyúčtované spotřeby. Teprve během roku se ukáže, který systém, je výhodnější.

Kraj jmenoval do funkce ředitele pardubického gymnázia a dětského domova

Ředitelem Gymnázia Mozartova v Pardubicích se oficiálně stal Petr Harbich, který doposud zastupoval v řízení školy Marka Výborného, jenž je od roku 2017 poslancem Parlamentu České republiky. Dětský domov Pardubice povede nadále Kateřina Fialová. Rozhodli o tom radní Pardubického kraje na svém pondělním jednání.
„Petr Harbich byl pověřený vedením školy poté, co tehdejší ředitel Marek Výborný zamířil do poslanecké sněmovny. V konkursním řízení svou pozici obhájil, a bude tak oficiálně ředitelem pardubického Gymnázia Mozartova s plným mandátem ředitele, nikoliv pouze pověřením. Nutno podotknout, že je doba jeho mandátu ohraničena výkonem veřejné funkce Marka Výborného, který má nárok se na pozici ředitele školy vrátit,“ vysvětlil radní pro oblast školství Josef Kozel.
Na pozici ředitelky Dětského domova Pardubice setrvá Kateřina Fialová. Ve vedení domova je od roku 2016. „U paní ředitelky Fialové nebylo pochyb. Naopak jsem velmi rád, že pokračuje a má možnost provést dětský domov procesem transformace, který za jejího vedení započal. Celé dokončení včetně realizace nových prostor, které se plánuje do let 2023-2024 tak proběhne pod jejím vedením a já plně věřím, že je to ku prospěchu celého Dětského domova Pardubice,“ doplnil Josef Kozel.

Kohouti večer hrají v Moravské třebové o postup

Promění hokejisté České Třebové čtvrtfinálový mečbol a postoupí již ve středu 16. února mezi čtyři nejlepší mužstva soutěže? Odpověď na tuto otázku budeme znát zítra večer, po skončení druhého vzájemného zápasu, ve kterému bude mít výhodu domácího prostředí moravskotřebovský Slovan. Hraje se od 19.00 hodin.

Krajská galerie získala vloni díla za čtyři miliony korun

Pardubice - Rok 2021 byl z pohledu akviziční činnosti pro Východočeskou galerii v Pardubicích (VČG) mimořádně úspěšný, konstatuje zpráva, kterou Radě Pardubického kraje předkládal náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek. Krajská sbírka se rozrostla celkem o 107 výtvarných prací v hodnotě 3,9 milionu korun.
„I v roce 2021 se potvrdilo, jak důležitý je příspěvek Pardubického kraje na nakupování uměleckých děl, který poskytujeme od roku 2017 ve výši jednoho milionu korun. Ten totiž umožňuje spolufinancovat dotace Ministerstva kultury. Dohromady tak krajská galerie mohla vloni zakoupit 64 výtvarných prací v hodnotě přes 3,6 milionu korun. Dále získala 43 děl za téměř čtvrt milionu korun darem,“ uvedl Roman Línek.
Akviziční činnost VČG se v roce 2021 již tradičně soustředila na doplnění generačních celků ve sbírce a na získání děl výjimečných uměleckých individualit. Výběr děl probíhal s ohledem na přípravu expozic pro nové prostory galerie ve Winternitzových automatických mlýnech.
Galerie díky dotaci mohla například zakoupit v návaznosti na výstavu Ruka v rouně, Bohuslav Reynek v pardubickém kontextu, soubor 12 signovaných grafik Bohuslava Reynka Pastorale, který vydal pardubický tiskař Vlastimil Vokolek v roce 1947.
Další dotace umožnila galerii zakoupit 44 děl mladších 50 let. Jde většinou o první zastoupení daného autora ve sbírce. K nejvýznamnějším akvizicím se řadí malby Václava Bláhy (Utrpení), Jiřího Načeradského (Dvě Kudlanky), Vladimíra Nováka (Proměna), Ivany Lomové (Projížďka), Zdeňka Berana (Bez názvu), Tadeáše Kotrby (Dokud ještě můžu) či Stanislava Diviše (Květy z ráje č. 29).
V roce 2021 se výrazně rozrostla i nově pojmenovaná podsbírka fotografií a nových médií. Jde zvláště o práce Zorky Ságlové a Jana Ságla (dnes již ikonický příklad raného land artového díla Pocta Fafejtovi), Mileny Dopitové (cyklus Hádej, jestli jsi přítel můj), Aleny Kotzmanové (Lost highway) a soubor fotografií významného fotografa Jiřího Tomana.
Mezi výrazné nově získané práce patří kresby Pavla Nešlehy, které byly konceptem k instalaci prostorového objektu na výstavě Forum´88 v Holešovické tržnici, sérigrafie pardubického rodáka Jana Měřičky a tzv. parketáže Jiřího Laciny ze skupiny umělců spjatých zejména s krajským městem s názvem Starý psi, kterým VČG věnovala výstavu v roce 2020.
„Cílem Východočeské galerie je vytvořit ucelenou uměleckou sbírku, která by osobitým způsobem, s důrazem na vybrané autorské soubory a s přihlédnutím k umělecké tradici Pardubického kraje i širšího regionu východních Čech, reflektovala vývoj českého výtvarného umění. Galerie se bude nadále soustředit na nákup děl již etablovaných umělců i umělců nejmladší generace,“ komentovala další nákupní politiku ředitelka Východočeské galerie Klára Zářecká.


  •