Českotřebovský deník 50/2022 (20/2)   
Nové video Českotřebovského deníku:
Z přednášky Pavla Stejskala "Železnice údolím Svitavy" v Městském muzeu

Éru parních lokomotiv si dnes připomínáme jen na nostalgických jízdách. Díky brněnské trati se v České Třebové parní provoz udržel dost dlouho. 170. výročí této železnice si v roce 2019 připomněli především ve Svitavách, ale také v České Třebové. Pavel Stejskal přednášel o historii i současnosti železnice Brno - Česká Třebová.
Přednášku uvedla Jitka Peková, která současně oznámila, že již od března Městské muzeum zorganizuje pravidelný "Seminář o železnici", který lektorsky povede Pavel Stejskal. První přednáška nového semináře se uskuteční 15. března a bude tematicky zaměřena na osud a i novou budoucnost českotřebovské parní mašinky 310.922. Potom se již ujal slova Pavel Stejskal.....  Odkaz na video ZDE
Na závěr přednášky proběhla diskuze účastníků, kterých se na přednášku dostavilo více než čtyři desítky. A nebyli zde jen  železničáři - důchodci, kteří si zde měli možnost zavzpomínat na starou dobu provozu parních lokomotiv a také motorové trakce, ale také studenti VDA,  správněji Střední školy technické a dopravní, které nasadila znovu příklon k železnici, vědoma si svého "železničářského původu". Škola pro své studenty rozšiřuje možnosti v rámci "Železniční akademie" a  připravuje  studenty tak, aby mohli v případě zájmu také jako absolventi složit na Drážním úřadě strojvůdcovskou zkoušku. Právě o této možnosti bylo např. jednáno při listopadové návštěvě generálního ředitele ČD   na této škole. Ze zájmu o železnici pak logicky vyplývá i zájem studentů účastnit se  nového "Semináře o železnici", který bude nyní Městské muzeum pravidelně pořádat vždy třetí úterý v měsíci.  Jitka Peková zopakovala zprávu o vytvoření nového semináře a hovořila i o tématech, které jsou pro příští měsíce připraveny.

Program semifinále krajské hokejové ligy = program pro labužníky                 

Program na semifinále - hraje se na tři vítězné zápasy !.

neděle 20.2.: Česká Třebová - Nový Bydžov (17),
středa 23.2.: 
Nový Bydžov - Česká Třebová (18.30)
neděle 27.2.: 
Česká Třebová - Nový Bydžov (17)

případný 4. zápas - středa 2.3.: Nový Bydžov - Česká Třebová (18.30)
případný 5. zápas - pátek 4.3.: Česká Třebová - Nový Bydžov (18.30)

Druhou semifinálovou dvojici tvoří HC Spartak Choceň a HC Chrudim

Co říká před semifinále manažer klubu Vladimír Vaněk
Málokdo možná věděl, že Kohouti hráli v pátek večer, alespoň v této sezoně, o všechno. Výhra jim zajistila postup do hry o medaile, případná porážka by znamenal neúspěch. Je logické, že manažer klubu Vladimír Vaněk měl po těsném vítězství velkou radost.
Jak těžký kámen vám v pátek večer spadl ze srdce?
„Metrák měl určitě. Řada fanoušků to možná nevěděla, ale byl to zásadní zápas. Vítěz postoupil do semifinále, pro poraženého skončila sezona. Jinými slovy, kdybychom v pátek nevyhráli, na žádný další hokej by fanoušci v této sezoně v České Třebové nešli.“
Čtvrtfinále s Moravskou Třebovou, která do něj šla v podstatě z desátého místa, nebylo jednoduché.
„Svatá pravda. Vysoká výhra v prvním utkání (9:2) byla svým způsobem kontraproduktivní. Soupeř se poučil, od druhého zápasu hrál mnohem organizovaněji, navíc měl fantastického brankáře Peksu. Druhý a třetí zápas, to byly mimořádně dramatické a vyrovnané partie, v nichž rozhodovaly maličkosti. Slovan, kterému s taktikou dobře poradil náš bývalý útočník Martin Filip, má můj velký respekt.“
Gólman Marek Peksa byl pro Kohouty hlavní překážkou?
„Když si odmyslím naši nepřesnou koncovku ve druhém a třetím utkání, tak určitě ano. Pokud jsem dobře počítal, v prvním utkání měl 39 úspěšných zásahů, ve druhém 41 a ve třetím 45. Nechci se rouhat, ale myslím, si, že v dalším průběhu soutěže už na tak kvalitního brankáře nenarazíme.“ (smích)
Co očekáváte od semifinálové série s Novým Bydžovem?
„Je dobré, že se hraje na tři vítězné zápasy. Čeká nás silný soupeř, který v nadstavbě doplatil na tři kontumační porážky kvůli covidu. Zajímavé je, že Nový Bydžov velmi dobře funguje s hrajícím trenérem Janem Kubištou. Abych pravdu řekl, tuto variantu si v našem klubu neumím dost dobře představit.“

Noční sněžení na Orlicku a Svitavsku

Noční sněžení zasypalo silnice na Orlickoústecku a ve východní části Svitavska. Některé úseky jsou nezpluhované, vedle okrsek je ale ve špatném stavu ale například i státovka I/43 u Štítů (stav v 8:35 hodin.). Pod sněhem je i šumperská silnice I/11. Zbytky sněhu komplikují rovněž cesty ve vyšších polohách Rychnovska, Náchodska a Trutnovska. Ve zbytku kraje jsou silnice spíše mokré. (Foto Vl. Tašner)

Fotografie pro pamětníky: českotřebovské hangáry           

Hangár Masarykovy letecké ligy na druhých stranách vznikl kolem r. 1930, nezachoval se, využíván později Státním statkem vyhořel do základů. Malý hangár plachtového odboru MLL v Lidické ulici byl postaven v r. 1935 a je využíván dodnes.

Předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová Vás zve na valnou hromadu,

která se bude konat ve středu 23. února 2022 v 16.30 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová.
Program:                 zpráva o činnosti Spolku v roce 2021
                               zpráva o hospodaření Spolku za rok 2021
                               návrh plánu činnosti Spolku na rok 2022
                               návrh rozpočtu Spolku na rok 2022
                               diskuze, různé
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia.  Daniela Fricová  předsedkyně Spolku


  • Silný vítr zlobil v Pardubickém kraji. Hasiči v permanenci 
    Silný vítr potrápil od čtvrtečních časných ranních hodin, a to v celém Pardubickém kraji. Hasiči, ať už profesionální, tak dobrovolní, byly od rána v terénu. Převažovaly zásahy na spadlé a vyvrácené stromy, nechyběly ale také utržené střešní krytiny i popadané sloupy elektrického vedení.
    Vítr strhl střešní krytiny například na základní škole v Žamberku, v areálu stavební firmy v Žamberku ze střechy budovy, na bytovém domě v Pardubicích Palackého ulici, v Holicích, ale i v Lichkově, dále vítr utrhl střechu na budově pošty v Býšti, ale i v Rosicích, kde utržená plechová střecha spadla a zatarasila celou šířku vozovky. Ve Skutči hasiči zajišťovali plechovou střechu, kterou potrhal vítr. Dále hasiči připevňovali střechu také v Čeperce na vzdělávacím středisku. Poničená střecha byla i v Chrudimi na Resselově náměstí i v Dolním Újezdu.