Českotřebovský deník 53/2022 (23/2) 
Potlesk na jednání městského zastupitelstva 

Potlesk na jednání zastupitelů nebývá často.  Přesto nyní na jednání 21. února zazněl. Byl to potlesk pro Ing. Věru Pirklovou v souvislosti s loučením a předáváním funkce tajemnice městského úřadu. Tak k poslednímu dni měsíce března odchází do důchodu a to po více než třicetileté práci v aparátu českotřebovské radnice. Na radnici přišla v roce 1990 aby pak v roce 1998 byla jmenována do funkce tajemnice MěÚ. Poznala práci na úřadě z pozice referentky a postupně dostávala významnější posty. Současně si doplňovala vysokoškolské vzdělání  což  při běžné dost složité práci na pozici ředitelky úřadu nebylo jednoduché, těžko hovořit o nějakém odpočinku. Před závěrem loňského roku Věra Pirklová požádala o uvolnění ze své funkce ke konci měsíce března. Město na funkci tajemníka vyhlásilo výběrové řízení, které se konalo v lednu. Přihlásili se tři zájemci. Z nich byl jako budoucí tajemník MěÚ (od 1. dubna 2022) vybrán Ing. Jiří Mareš, který byl nyní na jednání 21. února představen zastupitelům.

Tradiční Karneval Taneční školy  

Roční pauza v pořádání našeho Karnevalu přinesla spousty změn. Prostory Národního domu jsme vyměnili za rodinné prostředí Tanečního studia. Nově rozšířené a zrekonstruované prostory zvládly i relativně velký počet nejen rejechtivých karnevalových tanečníků, ale i jejich početný doprovod. Součástí karnevalu byla i Karnevalová party pro starší děti. Výsledkem byla tříhodinová show na dvou tanečních sálech s animačním programem. Žíznivé a hladové návštěvníky opečovávaly dva bary s občerstvením, bylo připraveno posezení, bublinky, balónky, odměny. To vše byl Karneval 2022.

Jsou osobnosti a osobnosti, na které se nezapomíná

U nás v České Třebové byl jednou takovou "rocker" Láďa Jandera. Jeho osobitý styl hudby, kdy mu nějaká ta nota ujela mu však nebránila být zarytý bigbíťák. Pravidelný účastník čajů v Nároďáku si o přestávce občas půjčil od účinkující kapely kytaru a předváděl zde svoje umění.

 Právě odtud mám na něho svoji vzpomínku. Jednou, kdy mu to obzvlášť nějak nešlo, přiběhl někdo z venku a trefil ho sněhovou koulí přímo do čela. To byl konec vystupování na čajích zneuznaného hudebníka. Ale vše je snad už odpuštěno a nyní už se na nás dívá jen z bigbíťáckého nebe. 

Láďa Jandera zemřel 15. února ve věku 71 let  Čest jeho památce!  P. Vomáčka


Nad krajským úřadem vlaje ukrajinská vlajka 

V návaznosti na včerejší kroky Ruské federace vedoucí k uznání nezávislosti separatistických území na východě Ukrajiny vyjadřuje Pardubický kraj svoji plnou podporu ukrajinské svrchovanosti. Jako výraz podpory zavlaje z iniciativy hejtmana Martina Netolického nad krajským úřadem ukrajinská vlajka. Tématem se budou na svém odpoledním jednání zabývat také krajští zastupitelé.
„Za stávající mezinárodní situace vyjadřuji plnou podporu ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti v hranicích uznávaných mezinárodním společenstvím. Loni v srpnu jsme si připomínali 30 let nezávislosti Ukrajiny na Sovětském svazu a i přes složitou situaci na východě země jsme si nepředstavovali, že půl roku poté budeme svědky těchto událostí a snah rozbourat řadu mezinárodních dohod. Proto jsme se rozhodli jako symbol naší solidarity vyvěsit nad krajským úřadem ukrajinskou vlajku,“ řekl hejtman Martin Netolický, který také avizoval, že se situací budou zabývat na svém jednání také krajští zastupitelé.
Pardubický kraj má od září 2013 podepsanou dohodu o spolupráci se Zakarpatskou oblastí, kterou dlouhodobě podporuje jak finančně, tak materiálně. „V posledních letech se nám podařilo podpořit rekonstrukce řady škol a školek, opravu polikliniky v Koločavě či darovat sanitní vozy do Koločavy, Perečína či Mižhiri. V tuto chvíli navíc připravujeme převoz prvních téměř 110 zdravotnických lůžek a dalších techniky do zakarpatských nemocnic,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Pardubický kraj jednomyslně podpořil ukrajinskou svrchovanost

Zastupitelstvo Pardubického kraje se hlasy všech přítomných zastupitelů usneslo na podpoře ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti v hranicích uznávaných mezinárodním společenstvím. Tomuto usnesení, jehož text předložil zastupitelům hejtman Martin Netolický, předcházelo ranní vyvěšení ukrajinské vlajky na budově krajského úřadu.
„Od roku 2013 máme uzavřené memorandum o spolupráci se Zakarpatskou oblastí, které se snažíme pomáhat v oblasti školství, zdravotnictví či sociálních služeb. Považuji proto za naši morální povinnost nejen vůči našim partnerům se vyjádřit ke stávající situaci na Ukrajině. Proto jsme již v úterý ráno vyvěsili na krajském úřadě ukrajinskou vlajku, což je krok, který činí také řada měst, krajů, ale i veřejných institucí v naší zemi,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který zastupitelům předložil návrh na usnesení vyjadřující podporu Ukrajině. „Jsem velmi rád, že Zastupitelstvo Pardubického kraje svým jednotným postojem při hlasování vyjádřilo plnou podporu ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti v hranicích uznávaných mezinárodním společenstvím,“ řekl hejtman Martin Netolický.

Zdravotní sestry si budou moct zkrátit studium.
Rok před maturitou se mohou stát ošetřovatelkami s výučním listem

I v Pardubickém kraji se zdravotnické školy připravují na zapojení se do pokusného ověřování stupňovitého propojení vybraných zdravotnických oborů. To v praxi znamená, že se žáci maturitního oboru Praktická sestra budou moci ve třetím ročníku rozhodnout, zda chtějí získat ještě výuční list v oboru Ošetřovatel. Krajští radní posvětili zápis tohoto oboru VOŠ a SŠ zdravotnické a sociální v Ústí nad Orlicí, aby se mohla projektu již od nadcházejícího školního roku zúčastnit.
„Účelem tohoto pokusného ověřování je zefektivnit vzdělávání ve zdravotnických oborech. Nejen, že žáci maturitního oboru vzdělání Praktická sestra budou moci po třetím ročníku získat výuční list v oboru vzdělání Ošetřovatel, ale je tam návaznost i na vyšší odborné studium. Po maturitě totiž budou moci tito žáci pokračovat bez přijímací zkoušky již do druhého ročníku oboru vzdělání Diplomovaná všeobecná sestra na VOŠ, k titulu DiS. se tak dopracují za kratší čas,“ vysvětlil radní pro oblast školství Josef Kozel.
Propojení jednotlivých stupňů vzdělávání ve zdravotnických oborech má řadu výhod, které ocení nejen studující. „Možnost zisku výučního listu v oboru Ošetřovatel při maturitním studiu je určitě vítanou změnou, protože žákům umožní například docházet na brigádu do nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, a to již na pozici kvalifikovaného zdravotnického pracovníka s vyšším platovým ohodnocením,“ sdělila náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková.
Pokud by žák u maturity neuspěl, nemusí tedy zoufat, protože získá alespoň výuční list. „Přínosem tohoto propojení také je, že i v případě neúspěchu u maturitní zkoušky po ukončení čtvrtého ročníku mohou žáci nastoupit na vyšší odbornou školu. Podmínkou je, že maturitní zkoušku úspěšně absolvují v průběhu studia na VOŠ,“ dodal radní Josef Kozel.
Do pokusného ověřování by se časem měly zapojit všechny zdravotnické školy v Pardubickém kraji. Od letošního září, tedy ve školním roce 2022/2023, se ho zúčastní již zmíněná škola v Ústí nad Orlicí a také Střední zdravotnická škola Pardubice. Od školního roku 2023/2024 přibydou i zdravotnické školy ve Svitavách a Chrudimi.

Fotografie pro pamětníky: Pamětní deska padlým sokolům (stará a nová)

Pamětní deska padlým sokolům za II. světové války. Nabízíme původní podobu, která však byla neznámým vandalem kolem roku 2009 poničena. Nebyla ale ukradena,  vandalovi se ji odstranit zcela nepodařilo. Deska byla uschována a na jejím místě je nyní její replika, která již není odlita z bronzu, ale z plastu, aby nové sběratele kovu nedráždila. Iniciátorkou pořízení nové úpravy památníku byla tehdejší starostka Sokola Růžena Dobroucká.  Můžeme tedy porovnat dřívější a současné řešení této pamětní desky. Sokolové T.J. Sokol Česká Třebová  každoročně památku padlých uctívají položením věnce.

Místní akční skupiny realizují projekty na podporu sociální oblasti

Jaké projekty připravují MAS na podporu rozvoje sociální oblasti v Pardubickém kraji představili jejich zástupci na jednání s krajským radním pro sociální péči a neziskový sektor Pavlem Šotolou a vedoucí odboru sociálních věcí Helenou Zahálkovou.
Místní akční skupiny svými projekty významně přispívají k sociálnímu začleňování, jen pro období  2021 – 2027 plánují získat z evropského programu OPZ+  prostředky v celkové hodnotě 190 milionů korun.  Tyto prostředky budou pro území využity prostřednictvím dvou komplexních tříletých rozvojových projektů zaměřených do oblasti podpory komunitní a sociální práce, dobrovolnictví, prorodinných aktivit, či podpory neformálních pečovatelů a hospicové péče. Jednotlivé projekty jsou zpracovány právě na úrovni každé z místních akčních skupin, které je zde představily.
„Vnímám, že činnost MAS velmi pozitivně přispívá ke komunikaci sociální problematiky mezi zástupci obcí, neziskových organizací a firem. Díky tomu dochází i na lokální úrovni ke komunitnímu plánování sociálních služeb a jejich koordinaci“, uvedl k prezentovaným rozvojovým projektům Pavel Šotola. Zdůraznil, že tato činnost také napomáhá prohlubovat spolupráci na úrovni sociálních služeb a škol, a to při včasné identifikaci problémů dětí či ohrožených rodin a jejich následné pomoci. „Představené projekty reagují na aktuální potřeby v jednotlivých územích a jsou v souladu s cíli Pardubického kraje v oblasti rozvoje sociálních služeb, pomoci ohroženým rodinám a podpory mezigeneračního soužití“, doplnila k prezentovaným činnostem Helena Zahálková a poděkovala za možnost spolupráce.
Účastníci se shodli na pokračování spolupráce a výměny zkušeností po odstartování jednotlivých projektů. Spolupráce místních akčních skupin a Pardubického kraje probíhá dlouhodobě. V uplynulém programovém období 2014-2020 přinesly místní akční skupiny na podporu sociálního začleňování do území Pardubického kraje více než 125 milionů korun.

V Ústí nad Orlicí hledají dvě nová jména ulic

Novou výstavbou v areálu bývalé Perly 01 vzniknou dvě nové ulice, které budou ústit do ulice Lochmanova a 17. listopadu (první mezi Domem dětí a mládeže Duha a rehabilitačním centrem Vital Komplex, druhá kolem parkoviště Perla). Jak se budou jmenovat?
 Do 10. března sbírá město  návrhy na názvy nových ulic. Své nápady můžete zasílat mailem na adresu pokorna@muuo.cz, případně poslat SMS nebo zavolat na telefonní číslo 604263254. Pět nejlepších návrhů odměníme drobnou pozorností.
Tipy posoudí kulturní komise města, názvy budou nakonec předloženy zastupitelstvu města ke schválení.


Snaha města Litomyšl prodat nedávnou získanou vilu Klára vyvolává u litomyšlské veřejnosti otazníky

Pardubický kraj vilu Klára městu prodal v roce 2020 za cenu stanovenou znaleckým posudkem, která činila 5 milionů korun. Město vilu koupilo za tuto částku, protože radnice již před tím avizovala, že budovu chce odkoupit ne kvůli zisku, ale aby měla kontrolu nad jejím budoucím využitím. Dopředu byl tedy avizován a zastupiteli schválen nákup za účelem dalšího prodeje.
Po započtení nákladů města na dílčí opravy, které byly nutné, aby nedocházelo k dalšímu zhoršování technického stavu budovy, nakonec zastupitelstvo schválilo minimální prodejní cenu ve výši 6 milionů korun. Tato cena byla zvolena s ohledem na to, že zástupci města chtěli prodejem ovlivnit, co s budovou bude do budoucna. Pokud by město nabídlo budovu k prodeji za nejvyšší cenu, bylo by to dle názoru radnice velmi neseriózní a v rozporu s dohodou s původním vlastníkem – Pardubickým krajem. V případě, že by kritériem byla pouze nejvyšší cena, by muselo město nebo před tím Pardubický kraj vilu prodat pouze zájemci, který by nabídl nejvyšší cenu, bez ohledu na jeho plány s budovou a pozemky.
Pokud by rozhodovala pouze nejvyšší cena, velice pravděpodobně by se přihlásili investoři, kteří by z vily Klára a pozemků v okolí udělali například luxusní bytový komplex či soukromý domov pro seniory, tedy projekty s vysokou návratností investice. To se vedení města nezdálo s ohledem na historii i umístění budovy jako ideální řešení, a proto oslovilo Pardubický kraj s nabídkou odkupu.
Vilu Klára zastupitelstvo prodat nemusí. Jako první bude 24. února odpoledne hlasování o prodeji objektu společnosti Kubík, pokud tento návrh nezíská dostatečný počet hlasů, bude se jednat o prodeji manželům Kučerovým. Pokud ani v tomto případě nebude pro hlasovat nadpoloviční většina zastupitelů, tedy 12, město vilu neprodá a bude se v rámci zastupitelstva řešit další postup.
Nicméně zastupitelstvo opakovaně deklarovalo záměr vilu prodat a soukromí investoři vynaložili energii a finance na přípravu nabídek a studií. Pokud by nyní město prodej neuskutečnilo, do budoucna by mohlo ztratit u soukromých investorů kredit jako nedůvěryhodný partner.Pořadí, v jakém budou zastupitelé o návrzích hlasovat, bylo dáno losem za účasti zástupců obou zájemců a vychází z pořadí, v němž prezentovali své plány s vilou Klára na veřejném projednání.
Město nemá pro vilu Klára využiti. Zastupitelé deklarovali, za podpory finančního výboru a rady města, že Litomyšl vilu kupuje pouze za účelem dalšího prodeje, aby mělo možnost ovlivnit, co s budovou a pozemky bude.
Vzhledem ke špatnému technickému stavu jsou nutné opravy a investice ve výši několika desítek milionů korun, které chce město směřovat na výstavbu nového domova pro seniory. I samotné vlastnictví vily - bez oprav - generuje náklady na temperování, údržbu, sekání zahrady a podobně. Na základě vyjádření odborníků se v ní nedá vybudovat nový bezbariérový domov pro seniory splňující standardy 21. století levněji, než již připravená lokalita naproti nemocnici na ulici Z. Kopala. Využití vily Klára by i přes značnou investici nepřineslo požadovaný počet lůžek, bezbariérovost i dostatek prostorů pro klienty i personál. Tento záměr radnice projednávala nejenom s externími odborníky na sociální oblast, ale hlavně přímo s vedením současného domova pro seniory.
Jsou pokládány dotazy, proč se zde nevybuduje nová knihovna / školka nebol galerie. Vedení knihovny si přeje zůstat v centru města a město finalizuje projekt na její modernizaci a rekonstrukci v budově bývalé radnice na Smetanově náměstí jako podklad pro získání případné dotace.  Vybudování nové školky je nereálné. Město za využití dotací rekonstruovalo obě velké budovy mateřských škol (Lidická a Sedmikráska), které mají nyní dostatečnou kapacitu. Výstavních sálů má město dle názoru radnice i vedení galerie dostatek.
 Občané se také dotazují na to, proč radnice nenabídne budovu Univerzitě Pardubice pro fakultu restaurování. Bohužel  nemá nemá na opravu Kláry peníze, nicméně v případě jednoho z projektů investor nabízí část vily Klára k dlouhodobému pronájmu. Pro více informací si můžete pustit záznam z veřejného projednání.
Rozhodnutí  co bude dál s litomyšlskou vilou Klára  padne ve čtvrtek 24. února.

Předsednictvo Spolku Gymnázia Česká Třebová Vás zve na valnou hromadu,

která se bude konat ve středu 23. února 2022 v 16.30 hodin v učebně biologie v budově Gymnázia Česká Třebová.
Program:                 zpráva o činnosti Spolku v roce 2021
                               zpráva o hospodaření Spolku za rok 2021
                               návrh plánu činnosti Spolku na rok 2022
                               návrh rozpočtu Spolku na rok 2022
                               diskuze, různé
Těšíme se na setkání se všemi příznivci gymnázia.  Daniela Fricová  předsedkyně Spolku