V České Třebové vznikne krajské centrum humanitární pomoci pro Ukrajinu


Pardubický kraj pokračuje v přípravě centralizované humanitární pomoci pro Ukrajinu. Součástí systému bude krajský centrální sklad, do kterého má být svážen materiál z celého regionu. Na základě jednání hejtmana Martina Netolického s vedením města Česká Třebová vznikne tento sklad v bývalém průmyslovém areálu v Bezděkově, který město získalo nedávno do svého majetku. V tomto objektu bude pomoc zaevidována, protříděna a připravena k převozu, a to i ve spolupráci s neziskovými organizacemi.

Ještě před návštěvou areálu v Bezděkově se na radnici uskutečnilo jednání, kterého se v krajské delegaci mimo hejtmana Martina Netolického jednání zúčastnil plukovník Aleš Černohorský, ředitel Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje a Josef Bidmon,  starosta krajského sboru dobrovolných hasičů. Za město Česká Třebová starostka města Magdaléna Peterková, oba místostarostové,  Ing. Jiří Mareš, člen krizového štábu ORP a další. Město Česká Třebová poskytlo pro zorganizování této akce veškerou potřebnou součinnost. Pardubický kraj převezme prostory pro zřízení centrálního skladu do výpůjčky a bude hradit provozní náklady.

 

Otevření krajského centrálního skladu humanitární pomoci pro Ukrajinu se plánuje již na středu 2. března.  Zde bude pomoc centralizována a odvážena na Ukrajinu ve větším celku například prostřednictvím kamionů či po železnici.