K čemu nám je Brusel?                         


Kanceláře EUROPE DIRECT, které ve všech krajských městech zřizuje české zastoupení v Evropské komisi, uspořádaly tento týden setkání svých zástupců v Hradci Králové. Mezi jejich hosty byli tentokrát i předseda české delegace Evropského výboru regionů (EVR) Roman Línek a bývalý místopředseda Evropského parlamentu a člen EVR Oldřich Vlasák. Oba mají dlouholeté osobní zkušenosti s prací v institucích Unie.
 
Kanceláře EUROPE DIRECT poskytují ucelené informace pro všechny občany o Evropské unii. Pořádají také různé akce pro veřejnost. Přes všechnu digitální techniku je však pro jejich pracovníky nejdůležitější osobní kontakt s lidmi, umění věci srozumitelně vysvětlit a podepřít fakty. Tentokrát setkání sloužilo k načerpání osobních zkušeností s fungováním Evropského výboru regionů.
 
Jak může EVR ovlivnit evropskou legislativu?
„Všechny návrhy legislativy a nařízení, které mají dopady do života regionů, a těch je zhruba 70 procent, musejí mít při projednávání v Evropském parlamentu stanovisko Evropského výboru regionů,“ vysvětlil Roman Línek.
Evropský výbor regionů má 329 členů s voleným mandátem na místní nebo regionální úrovni. Tvoří ho zástupci samospráv regionů, ale i velkých měst a menších obci, muži i ženy. Národní delegace mají podle velikosti země od 5 do 24 členů, Českou republiku zastupuje 12 lidí. „Ti jsou navrženi Asociací krajů a Svazem měst a obcí, musí je projednat vláda a jejich pětiletý mandát schvaluje Evropská rada,“ dodal Línek. Členové EVR nedostávají za svou práci žádný plat, mají pouze hrazené výdaje spojené s účastí na jednáních.
 
Zrcadlo evropské politiky
V členských zemích Evropské unie je přibližně jeden milion lidí zvolených občany na regionální a místní úrovni. Právě ty zastupuje Výbor regionů. „Je to vlastně zrcadlo evropské politiky, jak dopadá na lidi v různých regionech od Malty až po oblasti na severu Švédska. Mohli jsme tak ovlivnit třeba některé priority, jako jsou rychlostní komunikace s přeshraničním významem, podoba energetického mixu nebo investice pro velké aglomerace,“ uvedl Oldřich Vlasák.
 
Jsme pod diktátem Bruselu?
Pracovníci EUROPE DIRECT musí často čelit invektivám, že je Česko pod diktátem Bruselu. „Zatím nikdo nic lepšího než zastupitelský model nevymyslel,“ konstatoval Roman Línek a pokračoval: „Jsme jeho součástí, můžeme politiku Unie ovlivňovat, hledat spojence, přicházet s návrhy, přesvědčovat. Máme zvolené poslance Evropského parlamentu a také Evropský výbor regionů je tvořen volenými zástupci. Kromě toho se v Evropské komisi koná mnoho výběrových řízení na vysoké i běžné úředníky, které jsou otevřeny i pro Čechy. Brusel není žádný diktátor je potřeba si uvědomit, že Evropská unie jsme i my a skutečně můžeme společná rozhodnutí pro dobrý život v Evropě ovlivňovat.“
 
Unie srozumitelnější a efektivní
Dvouleté covidové období ovlivnilo i práci evropských institucí. Mnohá jednání se uskutečnila online.
„Evropská unie je složitý mechanismus s hlubokými tradicemi z dob svých zakladatelů. Přesto si myslím, že právě toto období povede ke změnám, ze kterých by měla Unie vyjít více srozumitelná pro veřejnost a co nejvíce efektivní,“ řekl na závěr Línek.