Investice pokračují, ale ceny rostou     
Náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek seznámil Radu Pardubického kraje s průběžným stavem investic a aktuálním programem údržby a rozvoje nemovitého majetku kraje. Radní také schválili investiční plán na rok 2022.
„V loňském roce bylo dokončeno celkem 21 staveb za 2,25 miliardy korun. Byly to například nová psychiatrie v Pardubické nemocnici za 348 milionů korun, Zámek Pardubice - využití a obnova zámeckých exteriérů a interiérů čp. 1 a čp. 2 za 155 milionů korun, Modernizace silnice II/360 Polička – Korouhev – hranice kraje za 92 milionů, zateplení litomyšlského gymnázia za 49 milionů korun a další. Ve fázi realizace je nyní také 21 staveb za 4,29 miliardy a probíhá zadávací řízení na dalších 14 staveb za 628 milionů korun. Zvlášť vedeme dopravní stavby zajišťované prostřednictvím Správy a údržby silnic Pardubického kraje, kde jsou především rekonstrukce silničních úseků a řešení havarijních stavů mostů,“ řekl na úvod Línek a pokračoval: „V současné době nám dělají starosti také zvyšující se ceny stavebních prací a materiálů. Podle statistického úřadu se od června do prosince loňského roku zvedly o 5,84 procenta. Proto jsme u všech připravovaných staveb rozhodli tímto koeficientem aktualizovat předpokládané náklady. To ostatně děláme podle vývoje inflace již několik let dvakrát ročně.“
V letošním roce nejvíc spolknou dopravní stavby
„Celkové náklady včetně evropských dotací a prostředků Pardubického kraje, které v roce 2022 půjdou do investic, jsou 2,8 miliardy korun. Z toho je 2,1 miliardy na dopravní stavby, 388 milionů do školství a 248 milionů do kultury a památkové péče,“ porovnal náklady jednotlivých oblastí v letošním roce Línek.
Na poměry krajského rozpočtu se jedná opět o velké investice. „V rámci inkasa sdílených daní máme v krajském rozpočtu na letošní rok navrženou částku 4,3 miliardy korun. Je tak jasné, že jen z vlastního rozpočtu bychom nebyli schopni tak vysoké investiční tempo držet. Proto průběžně a systematicky připravujeme projekty do různých výzev pro čerpání evropských fondů a nutno dodat, že se řadíme mezi nejúspěšnější kraje. Jen v rámci programu REACT EU jsme podali 13 projektů v částce přesahující 3,2 miliardy korun, u nichž očekáváme dotaci ve výší 1,2 miliardy korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Ten také připomněl, že krajský rozpočet byl pro letošní rok posílen zlepšeným inkasem loňského roku. „Zapojujeme částku 534 milionů korun s tím, že 300 milionů korun půjde na posílení oblasti dopravy a zbývající částka na posílení investičních aktivit kraje a na krytí projektů spolufinancovaných z evropských fondů,“ uvedl hejtman.
Přivaděče i opravy silnic
„K největším dopravním stavbám, na kterých se letos bude pracovat, například rekonstrukce silnice II/35724 Borová - Oldříš II. etapa, propojení silnice D35 na I/35 Rokytno-Býšť a napojení silnice II/322 na D35 MÚK Dašice. Z evropských projektů to jsou modernizace silnic  II/315 Ústí nad Orlicí – Skuhrov, II/322 Kojice,  II/362 Polička – Jedlová, II/366 Pohledy – Křenov a Pohledy – Křižovatka s I/43,“ sdělil náměstek hejtmana Michal Kortyš.
Roste zásadní stavba v krajské nemocnici
O plánech ve zdravotnictví informovala náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková: „Největší letošní zdravotnická investice je výstavba pavilonu centrálního urgentního příjmu s centralizací akutních provozů v Pardubické nemocnici s přispěním  IROP  za 1,7 miliardy korun. Mezi další patří například rekonstrukce spalovny nebezpečných odpadů a stravovacího provozu v Pardubické nemocnici. Menší projekty se budou týkat fotovoltaických panelů na budovách zdravotnických zařízení a realizace úspor energie na různých objektech.“
Opravené fasády i okna
V oblasti školství se letos budou investice týkat zejména realizace úspor energie, tedy zateplování budov. „Pokračujeme v řešení domovů mládeže v Kladrubech nad Labem a Přelouči, nejvíce se prostaví na elektrotechnické průmyslovce v Pardubicích, na gymnáziu v Poličce, v Chrudimi a také Obchodní akademii v Chrudimi. Pokračuje také projekt Integračního centra a modernizace odborných učeben ve Speciální MŠ a ZŠ a praktické škole v Pardubicích,“ řekl radní pro školství Josef Kozel.
Nový domek pro klienty
„V rámci transformace sociálních služeb začne Pardubický kraj letos stavět i samostatné domky v běžné zástavbě také pro klienty Domova u studánky v Anenské Studánce. Letos bude zahájena stavba prvního z nich v Rudolticích u Lanškrouna. Rádi bychom na něj získali evropskou dotaci,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Galerie ve mlýnech
Roman Línek, který má v radě kraje na starosti i kulturu, komentoval i aktuální situaci v této oblasti: „Největší stavbou pro kulturní využití bude v letošním roce rekonstrukce hlavní budovy Winternitzových automatických mlýnů pro krajskou galerii. Po stavební stránce by měla být ukončena v letních měsících a na to naváže projekt na vybavení interiéru.“
Evropské fondy hrají zásadní roli
„Pro dosažení takových investičních objemů se snažíme projekty připravovat tak, aby k vlastním zdrojům mohl kraj v co největší míře zapojit také evropské dotace. Současně pak v rámci Pardubického kraje všechny projekty s podílem peněz z Evropské unie realizujeme v režimu projektového řízení. V případě letošního roku, kdy kraj prostaví 2,8 miliardy korun, máme potvrzeno 1,6 miliardy z Unie,  evropské zdroje tedy pokryjí 57 procent nákladů,“ upřesnil na závěr radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.