PŘÍMÁ LINKA S PŘEDSEDOU ZAKARPATSKÉ OBLASTNÍ RADY FUNGUJE.

PARTNERSKÝ REGION (A NEJEN ON) POTŘEBUJE LÉKY, TRVANLIVÉ POTRAVINY, ELEKTROCENTRÁLY
 
Podařilo se nám navázat přímé spojení s regionální samosprávou v Zakarpatské oblasti Ukrajiny, se kterou má Pardubický kraj uzavřenou spolupráci již od roku 2013. Od té doby velmi intenzivně spolupracujeme na množství společných aktivit a projektů. O skutečných (nikoliv domnělých) potřebách, plánování humanitární pomoci a stávající situaci bezprostředně za ukrajinsko-slovenskou hranicí jsem hovořil s mým kolegou a dlouholetým přítelem předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Chubirko.
 
V kontaktu jsme spolu od počátku konfliktu. Považoval jsem ovšem za správné konzultovat námi organizovanou pomoc uprchlíkům, ale především jsem chtěl zjistit, které věci a potřeby jsou nyní nedostatkové, co je potřeba dopravit. Nechceme totiž zahlcovat naše ukrajinské přátele věcmi, které Češi nepotřebují, tak je dávají na humanitární účely. Podle informací od zástupce regionální samosprávy jsem se dozvěděl, že základní potraviny v oblasti mají prozatím na nejbližší dny zajištěné. Je ovšem třeba se připravit na období delší. Kolega apeloval, že nyní nepotřebují peníze, protože bankovní systém prakticky zkolaboval.
 
Co je tedy nejvíce potřeba?
- naftové generátory elektřiny
- matrace, spací pytle, karimatky, stany
- léky
- potraviny s dlouhou trvanlivostí (konzervy, mouka,...)
- hygienické potřeby a drogistické potřeby obecně
- přikrývky
 
Jako kraj připravíme stejně jako tomu bylo při organizaci distribuce osobních ochranných prostředků a pomůcek systém humanitární pomoci pro Ukrajinu. Předpokládám úzkou spolupráci s obcemi a také složkami integrovaného záchranného systému, především s hasiči jak dobrovolnými, tak profesionálními. O všem budeme informovat. Pokud nyní mohu prosit, zatím si případné dary pro humanitární účely připravte, v příštím týdnu budou bezesporu zapotřebí. Nyní jsou důležité dvě záležitosti. Jednak posílat věci, které reálně ukrajinští občané potřebují, jednak také zajistit dopravu do sběrných míst a hlavně do místa určení, tedy za hranice EU na území Ukrajiny. Na tom nyní pracujeme.
 
Proč řešíme hlavně Zakarpatí, když boje jsou jinde? Právě na Zakarpatí hrozí humanitární krize, protože z boji postižených oblastí právě sem míří desetitisíce lidí, kteří hledají bezpečné zázemí pro přežití z obavy o zdraví a životy. Proto se právě tam chystá provizorní ubytování pro tento obrovský nápor vnitřních uprchlíků. Dá se očekávat, že ne každý bude mít zájem i možnosti přejít hranice do zemí Evropské unie, ale bude hledat dočasné útočiště v bezpečné části Ukrajiny, kterou Zakarpatí je. Proto chceme a budeme jako Pardubický kraj soustředit pomoc právě tam.
 
NA ZÁVĚR VYŘIZUJI POZDRAVY A PODĚKOVÁNÍ PANA CHUBIRKA DO ČESKÉ REPUBLIKY.
 
Dohodli jsme se, že nyní budeme v intenzivním kontaktu, abychom vše zvládli organizovat.
Čekají nás náročné dny, ale zvládneme to. Musíme! 

Centrální sklad pomoci pro Ukrajinu bude v České Třebové

Pardubický kraj pokračuje v přípravě centralizované humanitární pomoci pro Ukrajinu. Součástí systému by měl být krajský centrální sklad, do kterého by byl svážen materiál z celého regionu. Na základě jednání hejtmana Martina Netolického s vedením města Česká Třebová by měl tento sklad vzniknout v bývalém průmyslovém areálu, který město získalo nedávno do svého majetku. V tomto objektu bude pomoc zaevidována, protříděna a připravena k převozu, a to i ve spolupráci s neziskovými organizacemi.

„Již tuto středu bychom chtěli otevřít krajský centrální sklad humanitární pomoci pro Ukrajinu, do kterého bychom chtěli svážet sbírky z celého regionu, které se již na mnoha místech organizují. Chtěli bychom tak centralizovat tuto pomoc a odvážet ji na Ukrajinu ve větším celku například prostřednictvím kamionů či po železnici,“ vysvětlil důvod vzniku centrálního skladu hejtman Martin Netolický. „V rámci nedělního jednání se nám jako vhodný jevil bývalý areál společnosti Böhm-Plast-technik v Bezděkově. V současnosti je tento areál zcela prázdný bez využití, přitom zahrnuje vedle administrativní budovy také objekty bývalé lisovny, a další prázdné haly. Je to ideální prostor, kam budou moci obce, dobrovolní hasiči i neziskové organizace schopny dovážet humanitární sbírky potravin, hygienických potřeb, drogistického zboží. Proběhne zde třídění podle druhu materiálu, poté bude moci být naložen na větší vozidla a buď dovezen přímo na hranice s Ukrajinou, kde již jednáme o přímém převzetí s regionální samosprávou nebo je potenciálně možné i přeložení nákladu na vlak s využitím železniční infrastruktury. V tuto chvíli předpokládáme závozy dvakrát týdně. Další postup bude záležet na množství materiálu. Krajský sklad však nebude určen pro běžné přijímání pomoci, ale bude celokrajským meziskladem a třídírnou,“ řekl hejtman Martin Netolický, který také ocenil přístup města. „Chtěl bych velmi poděkovat Městu Česká Třebová za vstřícný postoj nejen k našemu záměru, ale také za vytvořené podmínky. Smluvní vztah bude založen na výpůjčce a refundaci energií mezi městem a krajem, který bude garantem spolu s HZS organizace humanitární pomoci.“

Dominik Barták