Jubileum Zory Janebové                       

 

Dnes v úterý 8. února 2022 slaví 85. narozeniny jedna z nejvýznamnějších  osobností českotřebovského Sokola sestra Zora Janebová.

Zora se narodila 8. 2. 1937 v Bílovicích na Svitavou. Zde vychodila základní školu a pak v Brně vystudovala střední zdravotnickou školu, obor zubní laborant. Na umístěnku se dostala do České Třebové a už zde zůstala, poznala tu svého budoucího manžela Luboše, také sportovce - fotbalistu, který později působil jako trenér.

Zora cvičila odmala, poprvé stanula v tělocvičně v pouhých dvou letech, kam ji přivedla maminka. Oba rodiče byli činní v Sokole, maminka jako cvičitelka, otec jako hospodář. V roce 1948 Zora jako starší žákyně cvičila na XI. všesokolském sletu v Praze, byl  to první poválečný slet a zároveň poslední slet organizovaný samostatnou organizací Sokola. Po mamince Zora zdědila cvičitelské geny, celá léta působila v našem městě jako cvičitelka pod hlavičkou ČSTV v oddílu Lokomotiva a cvičila na všech spartakiádách. Po obnově organizace Sokol v roce 1990 se  zapojila do práce místní jednoty jako náčelnice žen. Vedla nácviky na všesokolské slety nejen u nás v České Třebové, ale v celé Východočeské župě jako vedoucí župní cvičitelka. Byla rovněž členkou ústředního cvičitelského sboru při ČOS (Česká obec sokolská).

V roce 2007 sestra Zora obdržela „Cenu starosty města“  za celoživotní přínos v oblasti základní rekreační tělesné výchovy v TJ Lokomotiva a Sokol a  nácviky sletových skladeb. Za svou dlouholetou záslužnou činnost pro Sokol byla  Zora vyznamenána v r. 2013 bronzovou a v roce 2017 stříbrnou medailí Karla Pippicha.

Jako cvičitelka byla Zora přísná a důsledná, ale zároveň velmi přátelská a citlivá. Při své dlouholeté cvičitelské činnosti si vychovala řadu nástupkyň, kterým doposud předává své zkušenosti a je jim dobrou rádkyní.

Přejeme Zoře k jejímu jubileu vše nejlepší, hlavně však dobré zdraví.

 

Mirka Červinková