Českotřebovský deník 60/2022 (1/3)    
Česká Třebová připravuje bydlení pro ukrajinské uprchlíky z války

V pondělí 28. února byly orgány Pardubického kraje informovány o vhodných ubytovacích kapacitách na území města. V rámci bytového fondu města je aktuálně volných pět bytů, které se nacházejí v objektech na adresách Semanínská 2084/7 (31 m2), 2086/8 (31 m2), 2086/20 (30 m2), Na Strouze 1741/9 (55 m2) a Matyášova 983/1 (24 m2).
Vzhledem ke skutečnosti, že všechny zmíněné byty jsou vybaveny pouze kuchyňskou linkou a hygienickým zařízením, bylo rozhodnuto o okamžitém nákupu potřebného vybavení, jako jsou stoly, židle, postele a elektrospotřebiče. Při nákupu jsou upřednostněni místní živnostníci. „Velké poděkování patří panu Petru Gregarovi, který zajistil městu nákup za zvýhodněné ceny a zapojil své vlastní finanční prostředky,“ uvedla starostka města Magdaléna Peterková.
Kromě městských bytů lze v případě potřeby uzpůsobit za účelem ubytovaní přibližně tří desítek osob administrativní část bývalého objektu společnosti BÖHM Plast-technik v Bezděkově, kterou město odkoupilo na konci minulého roku. Zde by bylo rovněž nutné dovybavení prostoru, zprovoznění vytápění a napuštění systému vodou. Bylo by zde možné zajistit kapacitu cca 30 lůžek. Podmínkou je splnění administrativních náležitostí, tedy rekolaudace budovy, stavební úpravy by nebyly zapotřebí. V této souvislosti již byly zahájeny potřebné kroky. Město dále eviduje také více než tři desítky volných lůžek, které nabízejí soukromí ubytovatelé, jako je Ubytovna Kozlov, Ubytovna Orlík a Tovospol.
Město Česká Třebová oceňuje spolupráci  s Pardubickým krajem, díky které máme dostatečné informace o možnostech jak zajistit pro ukrajinské rodiny nebo jednotlivce bydlení, pracovní povolení, zdravotní pojištění, sociální dávky atd.  Předpokladem pro ubytování bude součinnost s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině. které se zřizuje v budově Krajského úřadu v Pardubicích v sále Jana Kašpara (bývalá reálka). Jedná se de facto o základní kontraktní a informační místa pro uprchlíky z Ukrajiny v našem kraji. Na tomto místě budou vyřešeny veškeré nezbytné formality, tak aby občan Ukrajiny mohl čerpat zdravotní pojištění a mohl tak být na území České republiky ošetřen. Zároveň s ním na tomto místě bude řešeno ubytování a další potřebné náležitosti. Toto je důležitá informace i pro všechny soukromé ubytovatele z řad občanů našeho města. 


4
Českotřebovský krajský sklad humanitární pomoci otevře ve středu 2. března

Pardubický kraj v rámci usnadnění koordinace humanitární pomoci pro Ukrajinu vytváří v České Třebové centrální sklad, ze kterého bude materiál vypravován přímo do humanitárního centra v Užhorodu. Sklad pro svoz ze sběrných míst v regionu bude otevřen pro začátek vždy ve středu od 12 do 21 hodin a v neděli od 9 do 18 hodin. První dva kamiony by měly ve spolupráci se společností Isolit-Bravo vyrazit ještě tento týden, další pak dle dohody a naplněnosti skladu. O fungování skladu byli již včera večer informování starostové měst a obcí.
„V rámci usnadnění koordinace jsme rozhodli o vytvoření velkokapacitního Krajského skladu humanitární pomoci, který bude umístěn v bývalém areálu společnosti Böhm-Plast technik v České Třebové. Tento sklad bude sloužit pro svoz materiálu, který se podaří shromáždit prostřednictvím obcí či neziskových organizací. Není tak určen pro doručování jednotlivého humanitárního materiálu od občanů. Ti by měli využít svá místní centra na obcích či u neziskových organizací, které nám je pak mohou doručit,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Z důvodu zjednodušení evidence materiálu a jeho dalšího balení pro potřeby převozu na Ukrajinu prosíme, pokud je to možné, o prvotní třídění a evidenci již před převozem do centrálního skladu, alespoň po jednotlivých typech komodit. Jedná se především o volně prodejná léčiva, obvazový a fixační materiál, spací pytle, karimatky, matrace, teplé zimní oblečení a přikrývky, hygienické potřeby, trvanlivé potraviny a konzervy,“ řekl hejtman s tím, že aktuální informace k režimu skladu budou k dispozici na www.pardubickykraj.cz/pomoc-ukrajine. Zde je také seznam sbírek jednotlivých obcí, informace o celostátních finančních sbírkách a další potřebné informace.
KRAJSKÝ VELKOSKLAD HUMANITÁRNÍ POMOCI
Adresa:  Bezděkov 514, Česká Třebová 
Příjem materiálu:  Středa 12 - 21 hodin  Neděle 9 - 18 hodin

Krasobruslařské závody: Českotřebovská pirueta

Sobota 19. a neděle 20. února patřila na zimním stadionu krasobruslařům. Během víkendu se v obou soutěžích představilo 225 závodních jízd + bonusová exhibiční jízda sportovní dvojice Adult. Bylo rozdáno 21 sad medailí a stejný počet pohárů pro vítěze.
V sobotních závodech Poháru ČKS nastoupili závodníci čtyř národností ze 32 klubů. A perličkou bylo věkové složení, protože rozdíl mezi nejmladší a nejstarší startující byl 64 let. Místní českotřebovský klub měl zastoupení rovnou desítkou závodnic. Na stupínky vítězů se jim však vystoupat nepodařilo, přesto byly i pro místní děvčata tyto závody úspěšné. Překonaly si osobní rekordy, zlepšily si nejlepší umístění a připsaly si cenné body do žebříčků.
Pro organizátory to bylo letos náročnější, a to z pohledu měnících se pravidel a podmínek a přípravy se odsouvaly na nejzazší termín. O to víc je potěšila divácká atmosféra, která vytvořila tu správnou kulisu, nejen pro domácí, a vrátila sportovní svět do normálu. 
Nedělní závody byly mezioddílové v rámci projektu Brusličky, ale ani tato soutěž nepostrádala krásné jízdy a pro Českou Třebovou se hned v první kategorii Nováček mladší C zásluhou nejmladší členky podařilo vybojovat třetí místo. O stupínek výš si poté vystoupila další místní závodnice v kategorii Žačky C, pro kterou byly tyto závody zároveň premiérou. Celkem se v neděli představilo devět českotřebovských krasobruslařek.
Kompletní výsledky všech startujících jsou na oficiálních webových stránkách Českého krasobruslařského svazu a stránkách českotřebovského klubu. Více fotografií ZDE

Fotografie pro pamětníky: Parník kolem roku 1960


Cena za zásluhy o Pardubický kraj – laureáti za rok 2021

1.            Pan Adam Peška za úspěšnou reprezentaci v boccie a dobrý osobní příklad
               pro zdravé i handicapované občany
2.            Pan Petr Kalenda za dlouhodobé úsilí o popularizaci chemie u žáků všech stupňů škol
3.            Pan Miloslav Stříteský za celoživotní dílo na poli hudby a přínos k rozvoji hudebního
               prostředí v Pardubickém kraji
4.            Paní Marta Kovářová za neúnavnou snahu o prosazení inovativních přístupů v práci
               s pacienty a zlepšení podmínek
               rodin s postiženými dětmi
5.            Pan Martin Ráboň za mimořádný osobní přínos k obnově a uchování odkazu pevnostních
               objektů na Králicku IN MEMORIAM  Více ZDE

Cena Michala Rabase za záchranu – laureáti za rok 2021

1.      Pan Michal Dvořák za záchranu života tonoucích dětí   Podrobnější informace ZDE

ŘSD zahájí první stavbu budoucího dálničního úseku D35 Janov – Opatovec. Půjde o železniční most

U obce Opatovec, v blízkosti města Svitavy bude zahájena výstavba železničního mostu, který je první etapou stavby plánovaného úseku dálnice D35 Janov-Opatovec. ŘSD a SŽ vzájemně zkoordinovali stavby budoucí dálnice D35 a modernizaci železničního koridoru na trase Česká Třebová – Brno.
Výsledkem jednání bylo zahájení výstavby železničního mostu v místě křížení s D35 před samotnou stavbou. Díky tomuto opatření se spojí výluky obou staveb do jednoho časového úseku. Předání staveniště stavby proběhlo 28. února, přičemž samotné práce, které jsou naplánovány na 12 měsíců, budou zahájeny o dva týdny později, tj. 14. března.
Vysoutěžená cena 63 metrů dlouhého železničního mostu, pod nímž budoucí dálnice D35 v úseku Janov – Opatovec povede, je cca 150 milionů Kč bez DPH, zhotovitelem bude firma Strabag Rail.
Z důvodu minimalizace omezení železniční dopravy je stavba rozdělena do několika etap. V první fázi dojde k přesunutí nástupišť „Svitavy – Lačnov“ do nové polohy. Dále firma vybuduje provizorní přeložku koleje č. 1 o délce 331 metrů, v místě mezi stávajícím mostem a přejezdem. V další fázi dojde k realizaci železničního mostu v km 233.0, a poté k obnovení původních kolejí, přičemž nástupiště bude ponecháno v posunuté poloze.

Posunutá zastávka se bude jmenovat Opatovec?

Projektanti už v polovině března počítají s jeho přesunem nástupiště dosavadní železniční zastávky na trati 260 Svitavy-Lačnov severněji za železniční přejezd. Toho chce využít i obec Opatovec, v jejímž katastru se nové nástupiště octne. Hranice obou katastrů tady rozděluje cesta a zmíněný železniční přejezd. Zastávka pak už nebude na katastru Svitav  „Náš hlavní argument je, že zastávka bude prakticky celá v katastru obce Opatovec. Měla by se tak jmenovat podle názvu obce, kde leží. Zastupitelstvu jsem navrhl, abychom požádali příslušné orgány o přejmenování zastávky. Zastupitelé s tím jednohlasně souhlasili. Nebyla kolem toho ani příliš velká diskuse, všichni to přivítali,“ řekl starosta Opatovce Martin Smetana. Ten o záměru přejmenovat zastávku informoval i svitavského starostu Davida Šimka, který s tím problém nemá. „Vůbec mně to nevadí. Je vcelku logické, že by zastávka měla nést název sousední obce. Sice teď leží v našem katastru, ale vždy to na vlak měli blíž lidé z Opatovce než z Lačnova. Lidé z Lačnova snad přejmenování skousnou,“ přijal plán sousední obce starosta Svitav David Šimek, který nebude změně názvu bránit.  O změně dosavadního jména zastávky musí rozhodnout Drážní úřad.