Českotřebovský deník 63/2022 (4/3)    
V Kulturním centru vystavuje Paulina Skavova 

Vernisáž se konala první březnový čtvrtek  ve Výstavní síni Kulturního centra. Ke zklamání nevelkého publika autorka osobně nepřijela, omluvila se pro nevolnost. Považuji to za škodu, žádná sebelepší vernisážová řeč nemůže nahradit osobní přítomnost autora na vernisáži autorské výstavy.  Lze pochopit, že "doma" má autorka od České Třebové hodně daleko, neboť žije v Novosedlech u Písku. Jistě je však zvědavá na ohlasy jejich vystavených prací.  Myslím, že za této situace pro ni nevhodného termínu vernisáže by bylo dobré připravit jinou příležitost setkání s autorkou, kde by třeba by na ni připravila i nějakou prezentaci  jiných nevystavených prací přímo s umístěním v jejich trvalém působišti.  Pokud se takové akce nemohou uskutečnit, může jít jen o poloviční úspěch. Naše publikum si zaslouží nejen shlédnout zaslané instalované práce, ale také (žijícího) autora. Jinak sebelepší příprava výstavy přinese jen poloviční úspěch. Obvykle se tak děje, za to je třeba pořadatelům poděkovat. V tomto případě si pořadatelé výstavy opravdu dali záležet na instalacích, připravili podnětný katalog, ale chybička se vloudila - autorka nepřijela. Podívejme se na některé okamžiky z vernisáže výstavy, na které po uvítání publika místostarostou Josefem Kopeckým přednesla vernisážovou řeč PhDr. Ludmila Kesselgruberová.   Hudební spolupráci na vernisáži zajistila  tradičně Základní umělecká škola Česká Třebová, konkrétně Milada Hamplová (klavír) a Pavla Strouhalová (příčná flétna).Vystavená kolekce je s ohledem na prostorové možnosti komorní.-  Sestává se převážně z hladkých poprsí nebo polopostav, které jsou opatřené rohy či parohy - vyzývavé, bezostyšné, někdy působí až děsivě.  Přijďte se podívat ! Českotřebovský deník připravil z vernisáže krátkou video reportáž, bude připravena v co nejdříve. (mm)

Cenné zkušenosti z návštěvy v Domově  u sv. Zdislavy v Červené Vodě             

Měl jsem možnost zúčastnit se spolu s vedením města komentované prohlídky domova v Červené Vodě a získávat informace přímo od člověka, který se o to, co tam je, nejvíce zasloužil. Nám všem ukázal, co všechno musel udělat pro to, aby prosadil všechny úpravy, rozšíření, zajistil dotace. Ukázal nám, že tento domov je i jeho domovem. Měl zřejmě jiné podmínky a možnosti než třeba máme my, především proto, že veškeré investiční záměry prosazoval v době, kdy ještě nebyly aktuální "evropské dotace", kdy se mohl tedy spolehnout na "trhání medvěda" a tedy svým způsobem i na své kontakty a známosti. A zdá se, že je neměl špatné. Všechno to ovšem nedělal pro sebe, ale pro to, aby zajistil úspěch svého projektu. Má jistě velké sociální cítění, i když jistě není študovaný sociální pracovník. Přiznal se, že když domov přebíral, nestál před  jeho branami zástup žadatelů o  umístění a jméno musel pro tento domov sám vybudovat. Podařilo se mu toho hodně a my jsme svůj obdiv neskrývali.
Některé získané zkušenosti mně zaujaly tak, že považuji za potřebné je napsat:
l  Obyvatel domova se musí do tří měsíců přihlásit v obci k trvalému pobytu. Červená Voda tím získává daňové příjmy navíc, které  poskytuje ve formě příspěvku pro Domov sv. Zdislavy. Jiné peníze od obce nemají.
l  Provoz je řešen tak, aby náklady na energie byly minimální. Dokonce je zde vlastní výroba el. energie.
l  Kapacita domova  je 150 klientů, menší by nebyla ekonomicky rentabilní. Jako minimum je považován počet 100.
l  Není zde žádná snaha o zřízení oddělení pro nebo klienty vyžadující zvláštní péči nebo odlehčovací službu. To vyžaduje další prostředky navíc, které se nikdy na příjmech z toho plynoucích nezaplatí. Ředitel Kuběnka nechce, aby Domov u sv. Zdislavy fungoval jako expozitura léčebny pro dlouhodobě nemocné. Od obce by na to žádné další prostředky nedostal a byly by jistě zapotřebí. Odlehčovací služba nezajistí dlouhodobě plné obsazení kapacity a ekonomicky není přínosem. Takové požadavky řeší smluvním ubytováním v domově třeba na dva měsíce.
l  Jako zásadní považuji informaci o tom, že odpovědnou osobou za provoz, ale i za rozvoj, údržbu a úpravy  Domova u sv. Zdislavy je ředitel domova a obec do toho nijak nemluví. Ředitel také ví, že nemůže na obci požadovat navíc provozní, ale i investiční prostředky, veškeré potřeby směřuje na MPSV.
Veškeré odpisy využije tedy Domov u sv. Zdislavy pro sebe, nikdo mu je do obecního rozpočtu neodvádí, tak jako se děje u nás v České Třebové. Udělal jsem si malou rekapitulaci odvodů z odpisů za Domov pro seniory v posledních 15 letech a současně jsem vyhledal i hodnotu realizovaných investic, oprav a údržby. Výsledek je tristní. Do údržby a oprav bylo bylo věnováno o 8,5 milionu korun méně, než  bylo odvedeno do příjmového rozpočtu města na odvodech. Tabulku s hodnotami pro roky 2007 - 2022 přikládám. Pro úplnost uvádím, že budova A byla dokončena v roce 2003, odvod z odpisů se poprvé v příjmovém rozpočtu města objevil v roce 2005. V prvních letech byly náklady na opravy v budově A skutečně minimální (v letech 2004 - 2006 celkem 380tis. Kč). Odvod z odpisů však v této době činil 5 milionů.
Díky tomuto systému, kdy město odvádí veškeré odpisy do svého příjmového rozpočtu s tím, že "všechno zařídí" vznikla ta situace, kterou nyní máme, tedy že stará budova B Domova pro seniory (na pravém břehu Třebovky) je v tom stavu, ve kterém je a budova A, dokončená před 20 lety k tomu stavu zvolna směřuje. Teprve loni  a letos se hodnota oprav dostává nad odevzdané odpisy. Potřeba je ovšem daleko větší. Těžko tedy vyčítat  předchozímu řediteli Sociálních služeb, že se nestaral o zlepšení  stavebního stavu zejména budovy B, neboť systém byl a stále je nastaven tak, že o vše musí žádat odbor rozvoje města a investic a Město rozhoduje (jistě i s ohledem na další záměry a potřeby, které jsou právě aktuální). Takový systém si v Domově u sv. Zdislavy v Červené Vodě nedovedou ani představit. Proto mohou mít mramorové obklady, onyxové prosvětlení,  mramorové schodiště, dřevěná zábradlí, kompletní vodoléčbu, elektroléčbu, tělocvičnu, upravenou zahradu a všude je vše vyrobeno v I. jakosti... 
Připomeňme to, že hodnota odpisů je v nákladech Sociálních služeb zakalkulována a že tedy veškeré finance vložené na zajištění provozu organizace pamatují i na hodnotu odpisů. Tím, že jsme dlouhodobě odpisy odváděli do rozpočtu města a v plné výši pro Domov seniorů nevyužívali, jsme vlastně odkláněli prostředky jinam, než byly určeny. Nyní nastala doba, kdy je třeba tyto prostředky pro Domov seniorů vracet. (mm)

Fotografie pro pamětníky - konec války před 77 lety

Konec II. světové války přinesl stavbu protitankových zábran. Vě městě jich bylo několik, na snímku je zábrana "U Vařečků". Vždy jsme se dívali s nostalgií a nikdy v bezprostředním nebezpečí další války jako právě nyní, kdy více chápeme jaké mohou nastat mimořádné informace. Nikdy se také tak aktivně nehovořilo o úkrytech. Ani v době, kdy se zde budovali jako v tzv. "kategorizovaném městě". Jako bychom věděli, že takové situace nemohou nikdy nastat.  Nyní si jistí nejsme....  

Srdečně zveme na vernisáž výstavy s názvem 
Olga Stráníková INTIMNO / INTEMNO,
v pátek 18. března v 17 hodin v domě U Rytířů v Litomyšli 

Výstava představí tvorbu výrazné litomyšlské fotografky Olgy Stráníkové, ta za pomoci kinofilmové zrcadlovky a starších fotografických praktik vytváří velmi působivé snímky, v nichž hraje hlavní roli žena. Autorka se snaží s zachytit její podstatu, půvab i tajemství.
K výstavě je připraven doprovodný program:
Sobota 26. 3. / 9.30–12.00 / Výtvarná dílna
Fotogram – v galerijní černé komoře si můžete vytvořit fotografii bez fotoaparátu. Díky zvětšováku a procesu vyvolávání fotografií vzniknou působivá černobílá díla. 

Čtvrtek 31. 3. / 17.30 / Večer s galerií
Komentovaná prohlídka výstavou s fotografkou Olgou Stráníkovou.

Sobota 30. 4. / 9.30–12.00 / Výtvarná dílna
Kolorování fotografií – pojďte si vyzkoušet historickou výtvarnou techniku, díky níž se černobílé fotografie promění v barevné.

Čtvrtek 19. 5. / 17.30 / Večer s galerií
Křest knihy fotografií Olgy Stráníkové
Nakladatelství Verzone společně s tiskárnou HRG a Městskou galerií Litomyšl představí novou knihu fotografií Olgy Stráníkové.

Příprava zámku Bysté na nouzové ubytování pokračuje 

Pardubický kraj postupně připravuje areál zámku v Bystrém nedaleko Poličky pro případné nouzové ubytování uprchlíků z Ukrajiny. V průběhu čtvrtka byly do jednotlivých pokojů dovezeny postele, které před časem vyřadila v rámci pravidelné obnovy Nemocnice Pardubického kraje. Z letiště v Pardubicích dovezl sedm kontejnerů 14. pluk logistické podpory, konkrétně vojáci ze 141. zásobovacího praporu z Pardubic.
„Postele byly vyřazeny v rámci pravidelné obměny z naší Nemocnice Pardubického kraje a byl plánován jejich odvoz právě do zařízení následné péče v Zakarpatské oblasti. Vzhledem k tomu, že v tuto chvíli potřebujeme připravit kapacity pro potenciální nouzové ubytování uprchlíků, rozhodli jsme se využít postelí a dalšího nábytku, který byl složen ve vojenské části pardubického letiště,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Přes 100 postelí, matrací, stolků a dalšího materiálu se podařilo díky 14. pluku logistické podpory, konkrétně 141. zásobovacímu praporu z Pardubic převést v průběhu čtvrtka na zámek do Bystrého, kde s manipulací pomáhali dobrovolní hasiči a další dobrovolníci. Všem, kteří nám pomohli a dále pomáhají, patří velký dík,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Příprava zámku bude probíhat i v příštích dnech. „Již před nastěhováním postelí bylo nutné provést základní úkony, aby bylo možné zprovoznit výtah, elektřinu, vodu a další nezbytnosti. Zároveň se musí místnosti uklidit a celý provoz připravit, pokud by bylo nutné v řádu několika hodin nastěhovat potřebné. Samozřejmě nyní budeme řešit další nábytek, nádobí, ale také přikrývky a mnoho dalšího,“ uvedl krajský radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
  

Dvě stovky uprchlíků odbavili v Hradci za první den 

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Královéhradecký kraj za první den provozu kompletně odbavilo 201 ukrajinských uprchlíků, první administrativní pomoc zde nalezlo přes 350 lidí.  Ve spolupráci s hasiči, policií a dalšími organizacemi ho zřídil Královéhradecký kraj v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové. Otevřeno je nepřetržitě 24 hodin denně, sedm dní v týdnu a slouží primárně k příjmu a pomoci uprchlíkům z válkou zasažené Ukrajiny, kteří nemají žádné povolení k pobytu. „Chci poděkovat za obrovské nasazení všech, kteří se podílí na organizaci Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině – ať už to jsou kolegové z krajského úřadu, hasiči, policisté, zdravotníci, pracovníci Odboru azylové a migrační politiky, hradecké charity, úřadu práce i Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jen včera do centra dorazilo přes 350 lidí, kteří se zde dočkali první administrativní pomoci. Kompletně odbaveno a vízum a zdravotní pojištění obdrželo 201 osob. Centrum je otevřeno nepřetržitě a lidé utíkající před válkou zde najdou útočiště, kromě té administrativní sr dostane také zdravotnické pomoci," uvedl hejtman Martin Červíček

Škoda auto pomáhá Ukrajincům, zastavuje výrobu v Rusku

Na pozadí ruského útoku na Ukrajinu a jeho následků se představenstvo koncernu Volkswagen, kam spadá také automobilka Škoda Auto, rozhodlo s okamžitou platností až do odvolání zastavit výrobu vozidel v Rusku. Toto rozhodnutí se vztahuje na ruské výrobní závody v Kaluze a Nižném Novgorodu.
Pozastavením obchodních aktivit v Rusku reaguje představenstvo koncernu Volkswagen na celkovou situaci, která se vyznačuje značnou nejistotou a rozvratem. S okamžitou platností rovněž zastavuje export vozů do Ruska.
"Koncern Volkswagen přijal zprávy o válce na Ukrajině s velkými obavami a zděšením. Nadále doufáme v rychlé zastavení vojenských akcí a v návrat k diplomacii. Jsme přesvědčeni, že k udržitelnému řešení konfliktu může dojít pouze na základě mezinárodního práva," uvádí se v prohlášení Škoda Auto.
Koncern Volkswagen včetně všech svých značek se rozhodl věnovat jeden milion Eur Organizaci pro pomoc uprchlíkům při OSN. Na tomto daru se podílí i Škoda Auto. "Máme obavy o obyvatele Ukrajiny, především pak o rodiny našich více než 600 ukrajinských kolegů v České republice a celý tým společnosti Eurocar v ukrajinském závodě v Solomonovu a v centrále v Kyjevě. V těchto těžkých dnech s nimi soucítíme. Zároveň myslíme na naše kolegy ze společnosti Volkswagen Group Rus, jejichž situace je rovněž vážná," píše se v prohlášení.
Škoda Auto nad rámec výše popsané podpory se společně se svým sociálním partnerem Kovo dohodla na následujících sedmi bodech, které jsou prvními humanitárními kroky ze strany automobilky:
● Škoda Auto v tuto chvíli daruje částku 10 milionů korun české neziskové nevládní organizaci Člověk v tísni.
● Odbory Kovo MB podpoří sbírku města Mladá Boleslav 1 milionem korun. Zároveň budou probíhat další sbírkové aktivity na straně odborové organizace. Uprchlíkům budou dále poskytnuty ubytovací kapacity v rekreačních zařízeních v majetku Odborů Kovo MB či budou nabídnuta místa na dětských táborech pro děti uprchlíků. Zároveň budou probíhat aktivity na podporu místních municipalit v Rychnově nad Kněžnou a ve Vrchlabí společně s organizacemi Odbory Kovo KV a Odbory Kovo VR.
● V případě potřeby pomůže Škoda Auto každému ukrajinskému zaměstnanci vybudovat v České republice prostředí pro bezpečný život jeho rodiny. Konkrétně poskytne podporu při vyřizování víz, ubytování, jazykových kurzů, zdravotní péče, integrace, vzdělávání a v ideálním případě i zaměstnání.
● Škoda Auto oceňuje, že se na přijetí ukrajinských uprchlíků připravují partnerská města Mladá Boleslav, Rychnov nad Kněžnou a Vrchlabí. Na pokrytí jejich dodatečných nákladů nyní poskytne Škoda Auto finanční příspěvek ve výši 1 milionu korun pro Mladou Boleslav a po půl milionu korun pro Rychnov na Kněžnou a pro Vrchlabí.