Českotřebovský deník 64/2022 (5/3)    
Nezapomínejme na nutnost zásadní změny v odpadovém hospodářství

Základem všeho je důsledné třídění odpadu.
Postupně se město a jeho obyvatelé připravují na odstartování nového systému svozu tříděného odpadu, což ovlivní také frekvenci svozu komunálního odpadu. Město má ve svých skladových prostorech (v areálu bývalého Böhmplastu v Bezděkově) připraveny tříděné nádoby pro obyvatele, mnozí je již mají "zaparkované" doma. Celková hodnota dotace, kterou město pro nastartování systému získalo je skoro 7 milionů korun. Problémem bude zřejmě zejména změna svozu odpadu ze sídlišť, o tom budou zvláštní informace pro jednotlivé lokality. Cílem je snížit množství odpadu ukládaného na skládku, loňský limit daný novým odpadovým zákonem jsme loni vyčerpali již v červnu. Letos bude limit ještě přísnější. Všechen odpad ukládaný "přes limit" je podroben zvýšeným poplatkům a už proto je naprosto zásadní množství netříděného komunálního odpadu snížit. Jinak to bude znamenat každoroční zvyšování poplatků za odvoz a likvidaci odpadu. Věnujme proto tomuto problému mimořádnou pozornost!
Papír a plasty jsou druhotné suroviny, které je hřích ukládat na skládku, jsou využitelné. Dalším komoditou, která bude separována od komunálního odpadu je bioodpad, který bude zpracováván v kompostárně, která je rozestavěna a nejpozději v květnu již bude fungovat. Produkt z kompostárny bude potom prodejný artikl.
Zvýšíme-li podíl těchto vytříděných složek, o to méně se bude ukládat na skládku, o to menší budou poplatky za tito ukládání. Je třeba ovšem současně dodat, že také systém třídění a separace odpadu není zadarmo, i sem bude třeba věnovat finanční prostředky. Je třeba se smířit s tím, že odpadové hospodářství města nebude nikdy výdělečný obor, občané musí systém dotovat prostřednictvím poplatků.
Konfrontujme finanční náročnost pro občany s příjmy ze skládkování ( v České Třebové všeobecným faktem)
Provoz městské skládky v Třebovici od roku 1998 přinesl do města velké množství finančních prostředků. Díky příjmům ze skládky můžeme provozovat městská sportoviště jen s minimálními dotacemi. Považte, že např. roční provoz krytého bazénu (který je v majetku Eko Bi)  stojí více než 5 milionů korun ( a v letech ovlivněných koronavirem ještě o dost více).
Jak se legislativní změny projeví na příjmech ze skládkování ?
Příjem ze skládkování je způsoben zejména tím, že na "naši" skládku vozí odpad také další subjekty z okolního regionu a za ukládání odpadu platí poplatky. Z toho se státu část odvede jako poplatek za skládkování, část se deponuje na zvláštní účet, ze kterého se po ukončení skládky nebo její části (kazety) provede rekultivace.  Zbytek je ziskem provozovatele, tedy společnosti EkoBi.  Tento zisk umožňuje vnitřní refinancování dalších ztrátových činností společnosti, tedy umožňuje hradit provoz plaveckého bazénu a dalších sportovišť spravovaných divizí sportu. Doprovodným jevem je i to, že tím je také snížena hodnota zdanění zisku. 
Vypadá to jako ideální situace. Ovšem je za předpokladu, že skládka je bezedná a že skládkování bude možné do nekonečna. Odpadový zákon však určil definitivní konec skládkování v roce 2030. Navíc ta naše skládka ani tak dlouho nevydrží.....
S tím spojena řada dalších otázek a problémů. V předstihu se řeší, je také více variant řešení. Necháme to na další díl seriálu....
Milan Mikolecký

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY

Známá fotografie, nicméně stojí za připomenutí, že řešení budovy nového nádraží (a celého prostoru před nádražím), kterému bude za dva roky "stovka" bylo komplexní a na svou dobu velmi dobře provedené. "Bezručovo náměstí" nebylo průjezdné, na horním konci se na Slovanskou (tehdy Semanínskou) ulici chodilo jen pěšky po schodech.  Všude uklizeno, žádné parkující automobily....

II. liga volejbalu: Sokol Česká Třebová v tabulce na druhém místě

V únoru a o jarních prázdninách v prvním březnovém týdnu se uskutečnily tyto zápasy: 
VK Brno - Sokol Č. Třebová  3 : 1  a 1 : 3 (5/2)
Sokol Česká Třebová - Kroměříž 1 : 3 a 3 : 2 (19/2)
TJ Svitavy Sokol Česká Třebová 1 : 3  a 3 : 2 (26/2.)
Sokol Česká Třebová - Sokol Šlapanice 3 : 1  a 0 : 3 (5/3)
Do konce letošního ročníku II. ligy zbývá sehrát poslední soutěžní dvojkolo. Českotřebovské sokolky pojedou hrát 19. března do Prostějova, Jejich soupeř VK Prostějov B je nyní na čtvrtém místě tabulky. Aby uhájily 2. místo v tabulce, potřebují v Prostějově získat alespoň 1 bod. O 5 bodů za českotřebovským týmem je TJ Svitavy, který v posledním dvojkole hraje doma s týmem OP Prostějov, papírově o hodně slabším (s velkou ztrátou je na posledním místě tabulky).

Krajský volejbal mužů : Rybník třetí, Sokol II. šestý

Zde sledujeme boje v Krajském přeboru M1, ve kterém hrají týmy Sokol Č. Třebová II (nyní na místě osmičlenné tabulky s 27 body) a SK Rybník,z.s., který je k dnešnímu dni v tabulce na třetím místě  se 44 body. Týmy nemají stejný počet odehraných zápasů, do konce soutěže zbývají nejčastěji ještě tři dvojkola.

Ve finále krajské ligy hrají Kohouti  s Chocní 

Hokejoví fanoušci se radují. Ve finále krajské ligy, která byla v této sezoně společná pro Pardubický a Královéhradecký kraj, se střetnou mužstva České Třebové a Chocně. Soupeři, kteří se pyšní nejvyššími diváckými návštěvami.
Základní část + nadstavba.
Kohouti odehráli v základní části 12 zápasů, v nichž vybojovali 21 bodů a skončili na čtvrtém místě. Choceň odehrála v základní části 14 zápasů, v nichž vybojovala 25 bodů a skončila druhá.

V nadstavbové části odehráli Kohouti 13 utkání, v nichž získali 40 bodů a byli suverénně první. Choceň odehrála v nadstavbové části 14 zápasů, v nichž získala 26 bodů (celkem 12 po kontumacích) a v tabulce skončila druhá.
Osmifinále.
Choceň si hladce poradila s Opočnem (8:2, 3:1). Kohouti postoupili přímo do čtvrtfinále.
Čtvrtfinále.
Kohouti hráli s Moravskou Třebovou, kterou porazili 2:1 na zápasy. Výsledky: 9:2, 0:1, 3:2.

Choceň hrála s Třebechovicemi pod Orebem, které porazila 2:1 na zápasy. Výsledky: 9:3, 4:8, 7:5.
Semifinále.
Kohouti porazili Nový Bydžov 3:1 na zápasy: Výsledky: 8:2, 6:3, 4:5 pr., 11:2.

Choceň vyhrála nad Chrudimí 3:2 na zápasy. Výsledky: 3:1, 3:2, 2:4, 3:12, 3:1.
Vzájemné zápasy.
Bilance probíhající sezony je vyrovnaná, 2:2 na zápasy.

V první polovině sezony se dvakrát radovala Choceň (6:4 a 4:3), ve druhé části měli navrch Kohouti (6:3 a 8:4).
Na druhé straně barikády.
Dres Kohoutů oblékají dva bývalí hráči Chocně: obránce Daniel Král a útočník Tomáš Prachař.

V Chocni je momentálně osm (!) hráčů, kteří v minulosti působili v České Třebové: brankáři Lukáš Novotný s Michalem Mahdalem, obránci Jan Škvor s Jakubem Knytlem a útočníci Jan Krejza s Petrem Vlčkem, Matějem Štefkou a Markem Hemským. Plejádu „přeběhlíků“ doplňuje trenér Jaromír Jindřich.

PROSÍM O SDÍLENÍ: INFORMACE PRO UPRCHLÍKY

Postupně se západním směrem vydali uprchlíci z válkou zasažených oblastí. Někteří zůstávají na Zakarpatí nedaleko hranic se Slovenskem, jiný čekají v dlouhých mnohakilometrových frontách na odbavení na státní hranici Ukrajiny se západními sousedy.
Po jejich příjezdu je provést potřebné formality. Proto jsme byli dnes jako hejtmané požádáni o zveřejnění informací pro nově příchozí, aby přesně věděli kam se hlásit, případně na jaké číslo se ozvat. Dovolím si nyní stručný graficky zpracovaný přehled zveřejnit. Prosím o vzájemné předávání informací stejně, jak tomu bylo v období koronavirové krize, zejména na jejím počátku před dvěma lety.