Českotřebovský deník 68/2022 (9/3)    
Nové video Českotřebovského deníku: 
Velký mumraj v ROSE - bude také ještě ve čtvrtek 10. března

Ve dnech 9. a 10. března  se Rodinné centrum ROSA proměnilo na dobře zásobený obchod s velmi širokým sortimentem, určeným převážně menším dětem.  Maminky sem přišly často i se svými dětmi, pro které byla zajištěna zábava v herním koutku. Protože v covidovém období takové akce nebylo možné pořádat, byl sortiment o to bohatší.  Prodat a především koupit zde bylo možné snad všechno, co rodiny s dětmi potřebují a to za velmi levné peníze. Bazar dětského oblečení, hraček a sportovních potřeb  pořádá rodinné centrum ROSA pravidelně a jde o jednu z jeho nejúspěšnějších akcí. Dokumentují to také aktuální natočené záběry z dopoledního dění ve středu 9. března.

Participativní rozpočet: v Ústí je uzávěrka, ve Třebové zbývá ještě týden

Participativní rozpočet v Ústí n.O. má za sebou první fázi, t.j. příjem návrhů. Navrhnout veřejně prospěšný projekt mohl v termínu od 1. ledna do 28. února jakýkoliv občan Ústí nad Orlicí starší patnácti let. Možnost podílet se na proměně města obyvatele Ústí skutečně zaujala, do uzávěrky přišlo celkem dvacet návrhů. „ Na participativní rozpočet bylo v Ústí vyčleněno celkem 800 tisíc korun. Vybírat se budou celkem čtyři projekty, dva do výše 100 tisíc korun a další dva do výše 300 tisíc korun. Které z přihlášených projektů město realizuje rozhodnou sami obyvatelé města při hlasování.  V České Třebové v prvním ročníku věnuje město na Participativní rozpočet půl milionu. Také zde již první projety byly podány, ještě je týden na dopracování dalších....

Ochránci přírody schůzovali v Ekocentru Podorlicko

9. března podvečer se v Ekocentru Podorlicko v Podbranské ulici konala výroční schůze ZO ČSOP Podorlicko. Hodnotil se loňský rok a to po všech stránkách - po stránce činnosti, po ekonomické stránce a rok zhodnotil také revizor účtů. Přes ovlivnění covidem se řada zajímavých akcí podařila. Organizace přijala nové členy a rozšířila své řady o příznivce. Při organizaci také pracuje  patnáctičlenný oddíl mladých ochránců přírody. Diskuze se vedla nad plánem činnosti na letošní rok, který je opět rozdělen na akce v eko-centru samém, tak i v terénu.  Ochránci přírody tradičně požádali o grantové prostředky  v oblasti ochrany přírody a to jak na Pardubickém kraji, tak i na ústředí ČSOP.
Zajímavostí je že nyní budova ekocentra slouží ochráncům přírody na 100%. Do horního patra se nastěhovala také druhá českotřebovská ZO ČSOP Zlatá Studánka. Prostory ekocentra slouží také pro další účely. K pravidleným zápasům zde zasedají českotřebovští šachisté a v létě se v prostorách ekoncentra uskuteční i v letošním roce příměstský tábor "Veselá věda".

Fotografie pro pamětníky

Tato fotografie již byla zveřejněna 12. února s tímto textem:
24 let stará fotografie z roku 1998 - českotřebovský tým na snímku obsadil 6. místo na Mistrovství ČR v kategorii mladších minižáků  v Mohelnici. Je třeba ocenit, jak početný tým se na úspěchu podílel! Poznáváte někoho? Rádi doplníme jména....
Zveřejnění fotky splnilo svůj účel a jména všech sportovců - nyní o 24 let starších - mohu k fotce napsat:
Trenér Rybka Vlastimil, Mrštný Jan, Seďa Filip, Pácl Lukáš, Plodr Jan, Tomek Martin, Řehoř Jaroslav, Podzimek Jan, Kmoníček Lukáš, Frajdl Ondřej a Mazuch Pavel. Sedící z leva:  Medek Tomáš, Rosenberger Tomáš, Jukl Marek, Vondra Adam, Kraitl Jakub, Mayer Filip, Bělík Martin, Suk Martin a Slezák Tomáš.  Děkuji SKB a jmenovitě Pavlu Peterkovi za identifikaci sportovců na fotografii.

Konkurzy na místa ředitelů škol v České Třebové vyhlášeny

Rada města vyhlašuje  konkurzy  na místa ředitelů MŠ Vinohrady a ZŠ Habrmana. Letos v létě končí šestileté funkční období ředitelů těchto škol a podle zavedených zvyklostí se po uplynutí  šesti let ve funkci vyhlašuje na obsazení  takových pozic nový konkurz. Toto platí pouze pro školy a školské organizace. Ředitelé mají samozřejmě možnost obhájit své pozice a do konkurzu se přihlásit   Přesné podmínky a termíny pro vyhlášené konkurzy najdete na dále uvedených odkazech.  
MŠ VINOHRADY ZDE      ZŠ HABRMANOVA ZDE

Závod v orientačním běhu  pro Východočeskou oblast: Peklák 9. dubna 2022

V sobotu 9. dubna 2022 pořádáme závod v orientačním běhu pro Východočeskou oblast v lesním prostoru o rozloze 3,5km2 mezi obcemi Česká Třebová a Přívrat „areál Jelenice“. Centrum závodu bude ve sportovním areálu Peklák.
Předpokládaná účast je 600 až 800 závodníků ve všech věkových kategoriích od dětí až po veterány. Start je v lese asi 1km od centra, kde závodníci vybíhají v období od 10h  postupně v minutových intervalech po 5 až 10 závodnících.
Každý startující obdrží  mapu s vyznačenou tratí určenou kontrolními stojany rozmístěnými po lese a pro  nejmladší kategorii dětí do 10let bude trať označena fáborky. Cíl je v centru závodu. Vyhlášení výsledků žákovských kategorií bude přibližně ve 13hodin

Díky investici bude v OLÚ Jevíčko energeticky úspornější další budova

Památkově chráněná budova stravovacího provozu a administrativy v Odborném léčebném ústavu Jevíčko projde v následujících měsících rekonstrukcí. Realizace energeticky úsporných opatření vyjde na 10,3 milionu korun včetně daně.
„V areálu léčebného ústavu v Jevíčku nás v následujících měsících čeká další významná investice. Celý areál prošel v posledních letech mnoha změnami. Podařilo se nám přeměnit bývalý dětský pavilon na pavilon plicní rehabilitace, dále došlo k zateplení a modernizaci pavilonu S nebo jsme opravili historické dřevěné lehárny.  Pokud započítáme i plánovanou realizaci úspor energie na budově stravovacího provozu a administrativy, dostaneme se na investice v hodně přesahující 170 milionů korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Na budově bude provedena celková výměna a repase stávajících dřevěných, kovových a plastových výplní otvorů, okna budou nově osazena izolačním trojsklem či dvojsklem. Zároveň bude provedena repase vstupních dveří. „Dojde také k výměně pískovcových parapetů a opravě či výměně klempířských prvků. Je však potřeba na rekonstrukci pohlížet nejen z investičního hlediska, budova je kulturní památkou. Architektura areálu je opravdu jedinečná, a tak je potřeba vše rekonstruovat s citem,“ dodal náměstek Roman Línek zodpovědný za investice a kulturu.
Část nákladů na investiční činnost pokryjí finanční prostředky z Evropské unie. Celé projektové řízení od přípravy, přes realizaci až po dohled na udržitelnost projektu, tak bude mít na starosti odbor rozvoje: „Také na tuto investiční akci se nám podařilo získat evropské peníze. Celkem se bude jednat o dva a půl milionu korun v rámci Operačního programu Životní prostředí. Úloha odboru rozvoje tímto momentem tedy nekončí, týmové projektové řízení poběží nadále,“ uvedl radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Odborný léčebný ústav Jevíčko je příspěvkovou organizací Pardubického kraje, která má dlouholetou tradici v poskytování zdravotních služeb - v oblasti pneumologie, léčebné rehabilitace a diagnostiky a léčby tuberkulózy. „Léčebna je nepostradatelnou součástí systému zdravotnictví nejen pro náš kraj, klienti sem míří z celé republiky. Jsem velice ráda, že areál průběžně modernizujeme a můžeme tak pacientům nabízet opravdu kvalitní služby. S investicemi do areálu chceme pokračovat i v budoucnu,“ doplnila náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková.

V Litomyšli otevřeli modernizovaný sběrný dvůr

Občané Litomyšle a okolních obcí se mohou snadněji a rychleji zbavovat nepotřebných věcí. Ve středu 9. března zástupci města po letech příprav oficiálně otevřeli rozšířený sběrný dvůr na Mařákově ulici, který se nachází jen několik set metrů od původního objektu. Od něj se nový prostor odlišuje nejenom kapacitou, ale hlavně nájezdovou rampou, zastřešeným skladem i komfortním zázemím pro zaměstnance.
S výstavbou Litomyšl začala na začátku roku 2021, k dokončení stavebních prací došlo na konci téhož roku, od té doby se řešilo stěhování vybavení a další provozní záležitosti. Správcem areálu bude společnost LIKO Svitavy.
„Za vybudování město zaplatilo 19 milionů korun, přičemž 16 milionů jsme získali z dotace ze Státního fondu životního prostředí. Z jeho otevření máme s kolegy velkou radost, protože kapacita starého sběrného dvoru již nestačila a nyní je téměř dvojnásobná. Rozšířený areál disponuje nejenom více velkoobjemovými kontejnery, kterých je celkem 28, ale pojme i o 1400 tun odpadu více. Celková roční kapacita sběrného dvoru je tak plánována na 2 700 tun. Do budoucna ještě v areálu uvažujeme o vytvoření RE-USE centra. Do něj by občané mohli dávat věci, které by pak mohly posloužit ostatním, neskončily by tedy v recyklačních střediscích, ale zpět u lidí,“ uvedl na slavnostním prohlášení starosta Daniel Brýdl.
Projekt na rozšíření sběrného dvoru město připravovalo od roku 2015, se žádostí o spolufinancování na Státním fondu životního prostředí uspělo až napodruhé v roce 2019. „Byl to skutečně běh na dlouhou trať, který jsme započali ještě s emeritním starostou Michalem Kortyšem. Naším cílem bylo občanům z 42 obcí celého mikroregionu poskytnout lepší možnost jak se zbavit odpadu a recyklovat ho. Zda se nám to podaří, ukáže čas, ale osobně jsem přesvědčen, že změna k lepšímu je patrná již na první pohled. Veřejnost nejspíš nejvíce ocení novou rampu, ze které mohou shazovat odpad přímo z kufrů či vozíků do kontejnerů. Už nebudou muset nic zvedat do výšky, složitě manévrovat na malém prostoru a hledat volné místo. Nutno podotknout, že odložení odpadu ve sběrném dvoře je kromě několika výjimek, například suti z rekonstrukcí, naprosto zdarma. Je to tedy nejenom ekologické, ale i ekonomicky výhodné,“ popisuje plusy rozšířeného sběrného dvora místostarosta Radomil Kašpar.
Od lepenky po železo
Nový areál je vybaven kontejnery na znečištěné obaly, absorpční činidla, azbestový odpad, asfaltovou lepenku, stavební suť, trávu, větve, kompost, papír, plast, sklo, železo, pneumatiky, dřevo, chlazení, velké spotřebiče a televize. I nadále bude před jeho branou nonstop umístěn kontejner na bioodpad. Na jednom místě se tak občané mohou zbavit drtivé většiny věcí, které doma již nechtějí či dosloužily.
„Nová podoba sběrného dvora přinese kvalitativní posun i z hlediska přesnějšího a efektivnějšího odbavení zákazníka během příjmu odpadu. Sběrný dvůr je osazen kvalitní rozměrnou vahou, která příjem a evidování odpadu podstatně ulehčí. Moderní provoz přinese přehlednější pohyb zákazníků po areálu i jejich přístup k shromažďovacím prostředkům. Novinkou je závora u vjezdu, díky které bude možné regulovat počet obsluhovaných zákazníků uvnitř areálu.  Sběrný dvůr bude v budoucích letech spoluutvářet moderní tvář města. Prostorný areál umožní také snadno reagovat i na požadavky, které v rámci vývoje odpadového hospodářství v budoucnosti možná  vyvstanou,“ dodává ředitel LIKO Svitavy Josef Gestinger.
Před koronakrizí zaměstnanci sběrného dvoru za rok zpracovali průměrně 1400 tun odpadu.

Žákovské projekty zaměřené na úspory energií a snižování emisí jsou potřebné víc než kdy dřív

V posledním únorovém týdnu se v Sále Jana Kašpara na Krajském úřadě Pardubického kraje uskutečnila krajská soutěžní přehlídka ENERSOL 2022. Na ní žáci prezentují své projekty zaměřené na aktuální témata, jako jsou obnovitelné zdroje energií, hospodaření s vodou, nakládání s odpady nebo snižování emisí skleníkových plynů. Přehlídku zhlédl i krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
„V současné situaci, kdy ceny energií strmě rostou, ale také voláme po pomoci přírodě, je nutné se všemi těmito tématy intenzivně zabývat. Za mě má projekt ENERSOL opravdu velký význam a smysl, a budu rád, když se podaří do něj v příštích ročnících zapojit více škol. Beru to jako výzvu a doufám, že ke spolupráci přesvědčím i další školy, ale třeba i firmy nebo jiné subjekty,“ sdělil radní Josef Kozel.
Účastníci přehlídky v Pardubicích si prohlédli prezentace v kategoriích Enersol a praxe a Enersol a inovace. Odborná porota pak vybrala nejlepší práce, které postoupí na celostátní konferenci v Třebíči. Těmi jsou projekty Vodíkový pohon, Hospodaření s dešťovou vodou, Bioplynová stanice Rapotín a HEMPCRETE – zdravé domy v kategorii Enersol a praxe. V kategorii inovací porotu zaujaly projekty Světlo kolem nás a Budoucnost energetiky.
„Poděkování patří všem soutěžícím, kteří věnovali nemálo času a úsilí ke zpracování zajímavých projektů. Poděkování patří pedagogům, kteří poskytli žákům pomoc v roli koordinátorů a vedoucích žákovských prací. A poděkování patří také sponzorům a podporovatelům projektu Enersol, kteří věnovali soutěžícím ceny. Byly to dárkové poukázky na nákup elektroniky od Pražské plynárenské Distribuce a od 1. SPZ, dárkové předměty od společnosti Wavin Czechia a sportovní trička a bundy od společnosti Triker,“ uvedl Martin Valenta, ředitel SOU plynárenského v Pardubicích, které je zároveň pořadatelem soutěžní přehlídky v Pardubickém kraji.