Českotřebovský deník 69/2022 (10/3)     
Krajský centrální sklad humanitární pomoci již zpracoval 1000 palet materiálu

Velkokapacitní centrální sklad humanitární pomoci, který Pardubický kraj vytvořil v České Třebové, pojal již 1007 palet humanitárního materiálu z celého regionu. Tento materiál se podařilo zaevidovat, protřídit a zabalit podle kategorií tak, aby mohl být následně distribuován na Ukrajinu. Nejbližší svoz materiálu z regionu je naplánován na sobotu, další pak bude ve středu 23. března. Do té doby plánuje kraj pravidelné zásobovací konvoje přímo na Ukrajinu.
„Během tří provozních dnů se podařilo nashromáždit materiál na 1007 palet, které jsou protříděny, zaevidovány a pro snazší manipulaci na Ukrajině označeny popisky hned ve čtyřech jazycích. Ostatně o toto nás přímo žádali kolegové na Zakarpatí. V tuto chvíli jsme odvezli prozatím přes 400 palet materiálu a de facto každý den odjíždí minimálně jeden kamion. Dnes to byly dva a další dva připravujeme na zítřek,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že na odvoz humanitární pomoci se bude jak soustředit i v příštích dnech. „Domluvili jsme se Hasičských záchranným sborem Pardubického kraje a dobrovolnými hasiči, že tuto sobotu uskutečním další svoz a následně se budeme věnovat právě odvozu materiálu na Ukrajinu. Proto bychom další svozový den uskutečnili až ve středu 23. března,“ vysvětlil hejtman Netolický, který o tomto postupu informoval v rámci videokonference přes 100 připojených starostů z celého kraje.

Vlajka Tibetu letos vlaje 10. března jen na webu a sociálních sítích

Ačkoliv na českotřebovské radnici momentálně vlaje vzhledem k aktuální situaci vlajka Ukrajiny, město Česká Třebová vyjadřuje svoji účast na akci Vlajka pro Tibet prostřednictvím sociálních sítí a městského webu.
Vlajka pro Tibet, které se naše město z rozhodnutí zastupitelstva každým rokem účastní, je mezinárodní kampaň konaná vždy 10. března na výročí Tibetského národního povstání, jejímž cílem je poukázat na porušování lidských práv v Tibetu formou vyvěšení tibetské vlajky.
Nad krajským úřadem vlajku Ukrajiny dnes 10/3 nahradila vlajka Tibetu. Kraj tak pokračuje v tradici vyvěšování symbolu Tibetu na připomínku 63. výročí tibetského povstání proti čínské okupaci.  „V těchto dnech jsme de facto v přímém přenosu svědky agrese na Ukrajině, která již stála životy mnoho nevinných lidí včetně žen a dětí. Děláme maximum proto, abychom Ukrajině pomohli a postarali se také o uprchlíky, pro které přestala být jejich vlast bezpečnou. Neměli bychom však zapomínat ani na události národního povstání v Tibetu, od kterých v letošním roce uplynulo již 63 let. Během této vzpoury proti čínskému komunistickému režimu zahynulo přes 80 tisíc lidí. Statisíce Tibeťanů zemřely v následujících letech ve vězeních, pracovních táborech nebo v důsledku hladomoru, řada dalších musela ze své země odejít,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Vyvěšení tibetské vlajky, stejně jako té ukrajinské, je tím nejmenším symbolickým gestem, které můžeme udělat jako výraz solidarity s lidmi, jejichž práva jsou potlačována. Život ve svobodě a demokracii je privilegium, kterého se na světě rozhodně nedostává všem. Musíme si proto připomínat, že jsou na světě lidé, kteří si o svém osudu nemohou rozhodovat sami,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Kampaň Vlajka pro Tibet vznikla v polovině devadesátých let v západní Evropě a patří mezi nejvýznamnějších symbolické akce vyjadřující podporu ochrany lidských práv nejen Tibeťanů, ale všech obyvatel Čínské lidové republiky. V roce 1996 se k akci připojila první čtyři česká města a v loňském roce se v České republice k akci připojilo 838 měst, obcí, městských částí nebo krajů.

Fotografie pro pamětníky

Koncert absolventů českotřebovské Lidové školy umění k jejím 40. narozeninám v roce 1985 v Malém sále Dělnického domu, který tehdy patřil této škole. Jistě si mnohá jména připomínáte, zatím je nebudu uvádět.

Živé vysílání k problematice pomoci Ukrajině a ukrajinským uprchlíkům

Zítra v pátek po 15. hodině se na facebookovém profilu Pardubického kraje uskuteční živé vysílání s hejtmanem Martinem Netolickým. Mezi probíraná témata budou patřit informace ke krajské pomoci Ukrajině, fungování KACPU a další. Pokud máte dotazy, které byste rádi položili, a souvisí s danou problematikou, prosím o jejich zaslání do zítřejší 11. hodiny na e-mail mikolecky@probit.cz

V pátek 11. 3. večer pojďme na koncert 


Poslanec Pavel Svoboda vstoupil  do TOP 09 

Byl zvolený jako nestraník za TOP 09 na kandidátce SPOLU v Pardubickém kraji kde byl určen jako "číslo 1" přetso že  jako kariéra nebyla poznamenána nikdy politickými aktivitami. Měl za to zkušenostmi a úspěchy v hudbě a managementu. Působil jako vysokoškolský pedagog na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové i na pražské HAMU, hraje na varhany a vede Komorní filharmonii Pardubice. Po vstupu do TOP 09 se stal zároveň členem výkonného výboru strany. Pavel Svoboda byl jediným nestraníkem zvoleným do Poslanecké sněmovny za TOP 09. V Poslanecké sněmovně se věnuje zejména kulturní politice. Proto se takové rozhodnutí dalo dříve nebo později očekávat. Je předsedou podvýboru pro kulturu, který převzal po současném ministrovi kultury Martinu Baxovi. Také je členem výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a členem mandátového a imunitního výboru.

V Litomyšli přes víkend zbourali starou pěší lávku přes průtah města
Postaví novou, bezbariérovou a vyhlídkovou


  • A teď co zde vyroste

  • Kraj pokračuje v zateplování školních budov

    V zavedeném tempu z předchozích let Pardubický kraj nepolevuje a chystá další rekonstrukce školních budov, které přispějí k úspoře energií. Radní na svém posledním jednání vybrali dodavatele na zateplení budov Střední průmyslové školy elektrotechnické a vyšší odborné školy Pardubice, Obchodní akademie Chrudim a budov Domova mládeže a školní jídelny Pardubice v ulici Rožkova. Současně vyhlásili výběrové řízení na zateplení budovy Integrované střední školy v Moravské Třebové v ulici 9. května.
    „Na elektrotechnické průmyslovce dojde k zateplení tří budov, z toho dvě jsou památkově chráněné, na což musíme brát zřetel. Dotkne se to například oken – buď se vyrobí jejich přesné repliky, nebo ta původní budou repasována. Součástí stavebních prací je mimo jiné sanace vlhkosti zdiva suterénu, oprava a sanace fasád, na všech budovách budou opraveny a doplněny hromosvody, na dvou budovách bude zateplena střecha,“ sdělil náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek. Škola má ve vlastnictví několik objektů, kromě zateplení již zmíněných budov ji čeká také rozsáhlá rekonstrukce areálu Do Nového.
    Předpokládaná hodnota stavby dle projektové dokumentace činí 57,5 milionu korun včetně daně. „V rámci výběrového řízení byla vybrána ekonomicky nejvýhodnější nabídka v hodnotě 59 milionů korun. S financováním nám pomůže dotace z Operačního programu Životní prostředí, podle dosavadních odhadů by se mělo jednat o částku 21,5 milionu korun,“ upřesnil radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.
    Kromě pardubické elektrotechny se zateplení dočká i Obchodní akademie v Chrudimi. Pro její rekonstrukci vybrali radní nového dodavatele, jelikož ten původní nebyl schopen z kapacitních důvodů zakázku realizovat. „Rád bych, aby se tu začalo na stavbě pracovat co nejdříve. V únoru jsem se byl na škole podívat a už jsou tu všichni na rekonstrukci připravení a těší se na ni,“ uvedl radní pro oblast školství Josef Kozel s tím, že s nově vybraným dodavatelem by se měla stavba prodražit o zhruba dva miliony korun na 17,3 milionu korun včetně daně. I v tomto případě by se měla na finančním krytí podílet Evropská unie, a to částkou 10,8 milionu korun.
    Radní rovněž vybrali dodavatele pro zateplení budov Domova mládeže a školní jídelny Pardubice v ulici Rožkova a zahájili výběrové řízení na zateplení Integrované střední školy v Moravské Třebové, konkrétně budovy v ulici 9. května. „V případě školy v Moravské Třebové dojde k zateplení obvodového pláště, výměně oken a dveří, zateplení podlahy v půdním prostoru staré budovy a na nové budově bude položena nová střešní krytina včetně tepelné izolace. V pardubickém domově mládeže bude provedeno zateplení obálky budovy, střechy krčku a stropní konstrukce, odstraní se současný obklad ze sklené vaty, vyměněna budou stejně jako v předchozím případě také okna a dveře,“ vysvětlil náměstek hejtmana Roman Línek.
    Rovněž tyto projekty by měly získat podporu z Operačního programu Životní prostředí. Podíl evropských fondů pak také zde znamená, že procesní projektové řízení od přípravy, přes realizaci až po dohled do konce tak zvané udržitelnosti projektu, je na odboru rozvoje. „U Integrované střední školy Moravská Třebová předpokládané náklady na stavbu činí 29,2 milionu korun včetně daně, u domova mládeže v Pardubicích byla vysoutěžena částka 29 milionů korun. Je skvělou zprávou, že se i u těchto dvou projektů podaří část vynaložených nákladů pokrýt evropskou dotací, konkrétně by se mělo jednat o částky 8,2 milionu korun v případě Moravské Třebové a 12,8 milionu korun v případě Pardubic,“ uvedl radní Ladislav Valtr.
    Stavební práce často probíhají za plného provozu školy, mnohdy je tak obtížné rekonstrukci s běžnou výukou ve školním roce skloubit. „Práce většinou nemohou být realizovány současně ve všech prostorách, a tak jsou dodavateli předávány po částech s ohledem na provozní možnosti školy. Podobně tomu bude i u těchto investičních projektů,“ dodal radní Josef Kozel. 


    Institut paměti národa 15. března otevírá v Machoňově pasáži Pardubice

    Ve chvíli, kdy se píší dějiny 21. století, nabídne nová interaktivní výstava v Pardubicích inspiraci a paralely k dnešku z české moderní historie. Příběh důstojníka z 2. světové války Tomáše Sedláčka a Jaryny Mlchové, která i přes hrozící nebezpečí pomáhala druhým, jednoznačně ukazují, že v každé době je třeba se postavit zlu. Výstava stojí na osobních příbězích pamětníků ze sbírky Paměť národa a nabízí úplně jinou návštěvnickou zkušenost, než na jakou jsou lidé v tradičních muzeích zvyklí. Expozice využívá rozšířenou realitu, speciální promítací komory s kouřovými efekty, dotykové obrazovky nebo digitálního průvodce. Jak výstava vypadá, se můžete podívat ve video pozvánce na tomto odkazu.  Podobná centra věnovaná moderním dějinám otevíráme postupně i v dalších krajských městech — 22. března zahajujeme dočasnou audiovizuální výstavu v budoucím institutu v Olomouci v brněnském institutu pořádáme pravidelné diskuze.  Dne 15. března bude v 11 hodin novinářská prohlídka výstavy, kdy budou k dispozici autoři a kdy bude prostor si v klidu natočit rozhovory a projít si expozici; od 18.30 hodin otevřena pro veřejnost.
    Pozvání na slavnostní otevření Institutu Paměti národa v Pardubicích přijaly mimo jiné Aneta Langerová a Dagmar Pecková, které vystoupí během programu pro veřejnost. Ten začíná v 18.30 v sídle institutu v Machoňově pasáží na třídě Míru a v rámci něj bude možné také nahlédnout do nové výstavy. Informace o expozici, otevírací době, exkurzích pro školy a rezervace vstupenek po 15. března jsou dostupné na webové stránce institut.pametnaroda.cz.   Institut Paměti národa nabídne kromě výstavy, společenské akce, vzdělávací programy a provozuje i studio pro nahrávání vyprávění pamětníků. Nezisková organizace Post Bellum, která projekt Paměť národa vede, otevírá podobná centra i v dalších krajských městech — 22. března zahajuje dočasnou audiovizuální výstavu v budoucím institutu v Olomouci  v brněnském centru již pořádá pravidelné diskuze.