Českotřebovský deník 70/2022 (11/3) 
Koncert pro Ukrajinu

Po podzimním benefičním koncertu pro Moravu, postiženou loni v létě ničivým tornádem, přišel nyní Komorní orchestr Jaroslava Kociana 11. března 2022 s Koncertem pro Ukrajinu. První koncert zaštítila Diecézní charita Brno, páteční koncert pak Oblastní charita Ústí nad Orlicí. Oba koncerty také podpořilo město Česká Třebová. Podzimní koncert místostarosta Josef Kopecký, březnový koncert pak starostka města Magdaléna Peterková. Úvod koncertu patřil děkování dárcům peněz i těm poskytujícím věcnou podporu do humanitárních sbírek a samozřejmě i muzikantům Komorního orchestru Jaroslava Kociana, kteří věnovali dnešní koncert válkou postižené Ukrajině a důsledkům, které válka rozpoutaná ruským agresorem znamená pro ukrajinský národ.  Děkovala starostka města Magdaléna Peterková, ředitelka Charity Ing. Marie Malá i farář Miloš Kolovratník. Program koncertu vycházel z kmenového repertoáru Komorního orchestru Jaroslava Kociana, byl složen ze známých skladeb, byl líbezným pohlazením po duši.  Z koncertu připravil Českotřebovský deník video, které bude připraveno k publikování již během víkendu..

Krajským velkoskladem prošlo 1007 palet humanitární pomoci

Začnu obrovským poděkováním. Za pouhé tři dny, co byl otevřen Krajský velkosklad humanitární pomoci v Město Česká Třebová, se podařilo soustředit a roztřídit více jak jeden tisíc palet s materiálem z veřejných sbírek konaných po celém kraji. Vše je určeno pro převoz na území válkou postižené Ukrajiny. Prakticky každý den odjíždí dva kamiony na ukrajinské území, kde je pomoc dále distribuována do nejzasaženějších oblastí, kde hrozí humanitární katastrofa. Jen dnes odjely dva kamiony naložené 88 paletami.
Děkuji tedy všem, kteří se zapojili jak do sbírkové činnosti, tak potom do organizace odvozu. Systém, který Pardubický kraj ve spolupráci s hasiči zorganizoval a nastavil, opět zafungoval velmi dobře. Příkladně pouze za neděli bylo naskladněno 496 palet. Zpětná vazba u ukrajinských partnerů je dobrá. Vozíme pouze potřebné a vyžádané věci. 

Uprchlíci z Ukrajiny potřebují nejen bydlení, ale také zajistit vzdělávání  dětí.

Migrační vlna způsobená válečným konfliktem přináší nové úkoly a nabízí  pro samosprávy měst a obcí, neboť jsou jakožto zřizovatelům mateřských a základních škol. Bude třeba pomoci v zajišťování vzdělávání dětí a žáků z válkou zasažené Ukrajiny.  Bude třeba řešit pomoc při umísťování dětí zejména v případě, kdy nestačí kapacita školy, dále při zřizování dětských skupin nebo mateřských center pro předškolní děti, či zajišťování dobrovolníků z řad studentů a navyšování kapacit školních družin. Z válkou postižené Ukrajiny přišly do kraje stovky lidí a mnoho z nich jsou právě děti. Kraj spolupracuje s řediteli krajem zřizovaných škol a prostřednictvím měst  také ředitele škol o nutnosti spolupráce se zřizovateli při rozdělování dětí a žáků do škol v regionu. 
Čísla ukrajinských žáků na školách mám z hodně migrací postiženého Královéhradeckého kraje, kde podle dosavadních informací ze škol je do základního vzdělávání prozatím zařazeno 255 a do předškolního vzdělávání 19 ukrajinských dětí. Vykazované počty se denně mění. Školy, které mají volné kapacity a přijaly děti a žáky do procesu vzdělávání, mohou využít: finanční prostředky k doučování v rámci Národního plánu obnovy, služeb škol pověřených k poskytování bezplatné jazykové přípravy, finanční prostředky k uhrazení služeb adaptačního koordinátora, dotované školní stravování, osvobození od úplaty při pobytu žáků ve školních družinách a školních klubech.
První běženci již také žijí s námi v České Třebové, také v prvním připraveném městském bytě. Věřím, že budou dobře přijati, nejde o žádné ekonomické migranty, hledající u nás lepší budoucnost, vyhnala je k nám dobyvačná válka rozpoutaná Putinem.

Fotografie pro pamětníky                                                       

Stavba (obnova) kamenné zdi kolem Starého hřbitova U Kostelíčka. Píše se rok 1998.  Stojí dodnes bez problémů....

Bývalý diagnostický ústav v Králíkách by mohl pomoci s ubytováním uprchlíků

Pardubický kraj pokračuje ve vyhledávání vhodných ubytovacích kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny. Hejtman Martin Netolický proto v pátek ráno navštívil areál bývalého diagnostického ústavu v Králíkách, který je nyní v soukromém vlastnictví a v části jsou vybavené pokoje včetně sociálních zařízení či kuchyně. Tímto způsobem by bylo možné obsadit až 100 míst.
„Kromě toho, že jsme včera v rámci videokonference oslovili starosty měst a obcí, aby nám vytipovali své volné kapacity, a totéž řešíme v rámci našich příspěvkových organizací, tak hledáme možnosti u soukromých ubytovatelů. Na ně bychom od státu měli obdržet 180 korun na den v případě dospělého člověka a 90 korun v případě dítěte,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „V tuto chvíli se stále v maximální možné míře snažíme ve spolupráci s hasiči obsazovat ubytovací kapacity, které jsou nabízené zdarma, ale řešíme také kapacity, které jsme schopni hradit ze státního příspěvku," řekl hejtman.
Jednou z možností je areál bývalého diagnostického ústavu v Králíkách. „Areál je v soukromém vlastnictví a de facto jedno a půl patra je možné využít až pro 100 ubytovaných osob. Na obou patrech jsou sociální zařízení, kuchyně, ale i klubovny, a to bez nutnosti složitější adaptace. Po dohodě s vlastníkem je tak možné tyto kapacity zařadit do naší centrální evidence. Jejich potenciální obsazení však bude záležet na aktuálních potřebách," sdělil hejtman Netolický..

V Ústí probíhá divadelní přehlídka Orlická maska

Ve čtvrtek 10. března začal v Malé scéně v Ústí nad Orlicí 8. ročník Krajské postupové přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla pro dospělé Orlická maska 2022.
Orlická maska je koncipována jako krajská soutěžní přehlídka amatérských divadelních souborů dospělých, které ve své inscenační praxi reflektují zákonitosti divadla jako uměleckého druhu a určují adresu dospělého publikace. Až do neděle 13. března je v Malé scéně připraveno ještě 10 inscenací v podání divadelních souborů z širokého okolí.
Pořadateli přehlídky jsou Malá scéna Ústí nad Orlicí ve spolupráci s DS Vicena za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Pardubického kraje a Města Ústí nad Orlicí. Slavnostní zahájení se ujali zástupci pořádajícího občanského sdružení Malá scéna, DS Vicena a starosta města Petr Hájek. Kromě přehlídky mají návštěvníci Malé scény možnost zhlédnout výstavu koláží Petra Hájka, která bude zakončena dernisáží 30. března v 17 hodin

Krajská soutěž AMAVET bude příští týden v pardubickém Ideonu

Účast na největší, nejprestižnější a nejtěžší soutěži na světě pro středoškoláky ISEF (International Science and Engineering Fair) v americké Atlantě nebo studijní cesta do Francie jsou hlavní ceny XIV. ročníku soutěže Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji, jejíž krajské kolo proběhne 16. a 17. března 2022 ve výstavním centru IDEON v Pardubicích. Cílem soutěže, nad kterou převzal záštitu hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, je především podpořit u co největšího počtu žáků základních a středních škol v regionu profesní zájem o studium vědeckých a technických oborů.
„Jsem moc rád, že se po delší covidové přestávce může další ročník Festivalu vědy a techniky uskutečnit a velmi se na něj těším. Osobně ho považuji za jednu z nejdůležitějších akcí v našem krajském školství, které se skvěle daří vzbuzovat v žácích zájem o vědecké a technické obory. Pevně věřím, že i letos se máme na co těšit a jsem zvědavý, co si pro nás žáci připravili,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za školství Josef Kozel.
Soutěž Festival vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji je součástí Programu vytváření a rozvíjení zájmu žáků o vědecké a technické obory. V letošním roce probíhá již XIV. ročník a pořádá jej Asociace pro mládež, vědu a techniku, AMAVET, z. s. ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice a další partnery od roku 2006. I přes negativní dopad koronavirové pandemie v letech 2020 a 2021 se krajského kola zúčastní 100 autorů celkem 70 vědeckých a technických projektů, kteří postoupili z okresních kol v Lanškrouně a Pardubicích.
Soutěž se koná ve středu 16. března 2022 od 10 do 15 hodin a ve čtvrtek 17. března 2022 od 9 do 14 hodin, kdy proběhne slavnostní vyhodnocení a předání cen. V kategorii JUNIOR je hlavní cenou krátkodobá odborná stáž ve Francii pro 30 autorů nejlepších projektů, v kategorii Středoškoláků autoři nejlepších projektů postoupí do národního finále soutěže EXPO SCIENCE AMAVET, ze kterého mají možnost dále postoupit do soutěže ISEF 2022 v USA. V minulých ročnících se žáci z regionu výborně umístili na mezinárodních soutěžích.
Souběžně se soutěží vědeckých a technických projektů proběhne IX. ročník celostátní robotické soutěže RoboRAVE, do které se přihlásilo 15 týmů v kategorii JUNIOR a 18 týmů v kategorii Středoškolák. Vítězný tým se zúčastní mezinárodní soutěže RoboRAVE International.
Do soutěže se zapojují i výrobní společnosti z našeho regionu s vysokým inovačním potenciálem. Patří mezi ně Contipro Group, Buhler, s.r.o. Žamberk i firmy sdružené v konsorciu na podporu vědeckých a technických zájmů dětí a mládeže v Lanškrouně.

Police Symphony Orchestra se rozrůstá o pěvecký sbor

Mladé nadšenecké těleso z Police nad Metují, které si říká Police Symphony Orchestra, se v průběhu své dvanácté koncertní sezony rozroste o vlastní smíšený pěvecký sbor. Zakládá ho právě nyní a stále nabírá zpěváky.
Mladí poličtí muzikanti už v minulosti s pěveckými tělesy spolupracovali (Canto, Kühnův smíšený sbor…), takže propojení početného tělesa a sborového zpěvu už několikrát zažili. Nové projekty však stále více ukazují, že specifický přístup orchestru a náročnost projektů je nutné propojit s podobně fungujícím hudebním organismem, vysvětluje zakladatelka PSO Petra Soukupová: „S nápadem přišel už před časem David Ostružár. Původně jsme sbor chtěli sestavit a využít pro projekty až v roce 2023. Ale přišlo to dřív a cítíme teď šanci, jak spojit nové hudební nadšence, kteří budou PSO dále rozvíjet.
A protože se na podzim roku 2021 začal na Litomyšlsku kolem projektu „Hudba pomáhá“ formovat sbor pod vedením sbormistra Lukáše Hrubeše, rozhodli jsme se ho doplnit také o zájemce z našeho regionu a vytvořit tak početnou vokální součást PSO.“
Momentálně je tedy zhruba třicetihlavá část sboru v Litomyšli a zájemci se přidávají i z Královéhradeckého kraje. Zváni jsou všichni, kteří mají zkušenosti se sborovým zpíváním, umí zpívat z not a mají chuť se zapojit do originálních hudebních projektů šitých hudebníkům i posluchačům na míru. „Zkoušky pro zpěváky z Královéhradeckého kraje se budou konat v Polici nad Metují a z Pardubického kraje v Litomyšli,“ upřesňuje Petra Soukupová organizaci sboru. „Frekvence bude stejná jako u orchestru, tedy jednou za čtrnáct dní, první zkouška v Litomyšli se uskuteční 10. března 2022 a v polickém klášteře pak v sobotu 26. března 2022.  Zájemci se mohou hlásit do 15. března 2022 na e-mail sbor@policesymphony.cz, kde jim následně budou zaslány další podrobnosti,“ uzavírá Soukupová.
Sbor Police Symphony Orchestra se poprvé veřejně představí na letošní zářijové benefici na Broumovském letišti. PSO bylo opakovaně zváno  vystupovat na českotřebovský festival Bennewitz, ale po dva roky se nemohl festival nakonec konat a pro letošní rok byla nabídka odmítnuta s tím, že náš sál v Kulturním centru není pro produkci tohoto tělesa vhodný, počet muzikantů se rozrůstá, těžko by se sem vešli. A i kdybychom přístavkem dále zvětšili jeviště tak zase kubatura sálu neodpovídá požadavkům na kvalitní produkci. A tak budeme muset za jejich vystoupením zajet jinam....

  •