Českotřebovský deník 73/2022 (14/3)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Zahájení výuky ukrajinských dětí na ZŠ Parník 

Parnickou školu nyní navštěvují také ukrajinští školáci. Poprvé přišli do školy se svými rodiči v pondělí 14. března. Zahájení výuky zaznamenal i Českotřebovský deník
Na základní škole v Ústecké ulici byla sestavena adaptační skupina, která má zatím 16 dětí, většinou nižšího školního věku. Pravidelný dopolední program má zatím rozsah 2 hodiny denně, ve středu odpoledne navštíví děti také městskou knihovnu. Ve vytvořené adaptační skupině jde nejdříve o socializaci, poznávání nového prostředí, seznamování s českým jazykem. Záleží také na počtu žáků, které bude potřeba vzdělávat. Ten se bude jistě vyvíjet. Vyučujícím je Dominik Jurček, ovládající ruský jazyk.  Předpokládá se, že v příštím týdnu by mohlo být možné výuku tematicky zaměřit podle stanoveného plánu nebo rozvrhu.
V České Třebové jsou i děti vyššího školního věku. Seznámil jsem se např. dnes s chlapcem z 9 třídy, kterému schází 3 měsíce do ukončení základní školní docházky. Toto vzdělání nutně potřebuje dokončit na Ukrajině, ale válka ho s maminkou a malým bráškou - předškolákem vyhnala od Kijeva k nám. Bydlí teď díky obětavosti rodiny u nás v České Třebové  a vzdělání si zajišťuje distančním způsobem. Je zajímavé, že to i v dnešní situaci funguje.  Funguje také i možnost zasílání osvědčení o očkování proti covidu z ukrajinského systému.  Z vyjádření rodičů pro mně vyplývá, že děkují, že jsou u nás spokojeni a že by zde rádi pracovali a shání proto umístění malých dětí v mateřské škole, což se zatím nedaří.  
Problémy se řeší za pochodu a tak je třeba zajímavou zprávou to, že je naděje na působení ukrajinské učitelky pro I. stupeň základní školy. Počet uprchlíků se bude jistě zvyšovat.  Zítra se pro ně připravují další byty a určitě budou velmi rychle obsazeny tak jako první byt u Nového náměstí. A tak opatření pro I. adaptační skupinu bude třeba jistě ještě posílit. Možná i umístit další ukrajinské děti následně ve třídách základních škol.  Podle internetové evidence je v České Třebové k 14. 3. přihlášeno 89 ukrajinských uprchlíků, dětí i dospělých dohromady. V Litomyšli 180, v Ústí n. O. 120.
 
Odkaz na videoktualitu z dnešního zahájení výuky na parnické základce najdete ZDE


Okresní kolo olympiády v německém jazyce

Ve středu 3. března se v krásném prostředí nového DDM v Ústí nad Orlicí konalo okresní kolo olympiády v německém jazyce. Do okresního kola vyslaly své žáky tři základní školy z okresu UO a zástupci, tedy spíše zástupkyně ZŠ Ústecká mezi nimi nechyběly. Soutěžící absolvovali poslechovou a konverzační část odpovídající stupni znalostí společné kategorie pro 8. a 9. třídy. Petra Pirklová z 9.B se umístila na krásném 2. místě s postupem do krajského kola, které se bude konat začátkem dubna v Pardubicích. Gratulujeme a přejeme hodně úspěchů v krajském kole. 

LYŽAŘSKÉ KURZY NA ZŠ HABRMANOVA

Po dvou letech se nám opět podařilo zorganizovat zimní lyžařské kurzy pro žáky naší školy.
I přes složitou situaci spojenou s pandemií covid-19 nás čekaly tři kurzy pro žáky sedmých a osmých ročníků. V lednu a v únoru jsme postupně strávili tři týdny na Dolní Moravě. S výjimkou druhého běhu jsme výcvik absolvovali téměř v plném počtu. Mohli jsme si tak užívat ideálních sněhových podmínek a alespoň na chvíli jsme zapomněli na komplikace spojené s nelehkou dlouhodobou situací. Velké díky patří Orlickoústecké nemocnici, která nám umožnila všechny žáky předem otestovat, a na horách jsme tak nebyli nuceni řešit žádný pozitivní případ.  Učitelé Tv při ZŠ Habrmanova

Rychlá výměna nabouraného rozvaděče NN

Fotografie řeknou všechno. Oprava nabouraného rozvaděče byla rychlá, už je zde plastový, ten opět snadno vymění až se zas někdo netrefí do vjezdu do areálu v Podbranské ulici. Přiznejme si, ten starý byl šeredný a výměnu si už zasluhoval.

Fotografie pro pamětníky - netradiční. Zbouraný dům U kostelíčka   

Zbouraný dům u Kostelíčka měl jistě číslo popisné a taky majitele, zřejmě v několika generacích. Věřím, že se mě podaří  aspoń něco z toho vypátrat včetně fotografie domu v dobrém, zdravotním stavu....

Kraj hledá projektanty solárních elektráren pro školy a zdravotnická zařízení

Radní Pardubického kraje na svém posledním jednání vyhlásili výběrové řízení na zpracování projektové dokumentace pro výstavbu fotovoltaických elektráren v areálech školských a zdravotnických zařízení. Počítá se s osazením panelů na střechy budov, což by mělo přispět ke snížení ročních nákladů spojených s provozem jednotlivých objektů.
Kraj plánuje výstavbu elektráren na Střední škole automobilní v Holicích, Speciální ZŠ, MŠ a praktické škole v Ústí nad Orlicí, Střední škole chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem, v LDN Rybitví a Vysokomýtské nemocnici. „Ve všech případech bude součástí realizace výstavby i dodávka zařízení pro dispečerské řízení výroby elektřiny. Poté, co jsme na začátku roku přidali do výzvy Modernizačního fondu i kladrubskou školu, se celkové náklady všech projektů vyšplhaly zhruba na 23 milionů korun, z toho 6,5 milionu korun by měl tvořit podíl evropských dotací. Návratnost těchto investic je však dle studií dosažitelná i bez dotací,“ uvedl radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Pardubický kraj výstavbou fotovoltaických elektráren reaguje na stále zvyšující se ceny energií, v jejich dodávce chce být více soběstačný. Výrazně se ceny energií propisují do provozních nákladů na krajských školách. „Situace s energiemi je všeobecně známa. Dopadá na nás všechny a na školy nevyjímaje. Na nastalou situaci proto musíme reagovat, jinak se může stát, že peníze budou chybět jinde, a nedojde tak například k realizaci některých investic, čemuž chceme maximálně předejít,“ sdělil radní pro oblast školství Josef Kozel. (Pozn. takové solární zařízení za 450 tisíc (bez DPH) mají na střeše ZŠ v Hylvátech.).

JEDNÁNÍ VLÁDY S HEJTMANY ZAČALO. TÉMATEM UBYTOVÁNÍ VÁLEČNÝCH UPRCHLÍKŮ.
JDU NA JEDNÁNÍ S JASNÝM A LOGICKÝM POSTUPEM ZA PARDUBICKÝ KRAJ

Plánované nedělní setkání členů vlády s hejtmany českých a moravských krajů. Téma je jasné. Není třeba více dodávat. Vnímám celou řadu připomínek, námětů i kritických hlasů od veřejnosti. Nicméně v našem kraji děláme všechno pro to, aby se krize související s válkou na Ukrajině nedotkla našich občanů z hlediska služeb, které poskytujeme jako jsou nemocnice a zdravotní péče, střední školství, doprava, apod. Mohu za Pardubický kraj garantovat, že nikdo v našem kraji neposkytuje a neplatí ubytování v hotelích s plnou penzí. Naopak námi objednané kapacity jsou dominantně hromadná ubytování na nezbytně nutnou dobu v lidsky důstojných podmínkách. Nejprve ubytováváme v rámci nabídek, které jsme obdrželi v uplynulých dvou týdnech pro ubytování zdarma, potom u těch, kteří budou ochotni akceptovat kompenzační částku určenou vládou 180 Kč/osoba/noc, respektive 100 Kč/osoba/den. Poté již budeme schopni zajistit jen nouzové přístřeší. Logický a racionální postup.