Českotřebovský deník 74/2022 (15/4)  
První setkání nového semináře o železnici v městském muzeu.

Zatím se konaly dvě samostatné přednášky a ode dneška 15/3  zahájil činnost Seminář o železnici, který bude mít také dostatek zájemců. Ten dnešní se věnoval "druhému životu českotřebovské mašinky 310.922 a ukázalo se, že k této mašince mají Třebováci opravdu dobrý vztah. Vždyť lokomotivní četa z našeho depa s mašinkou procestovala spoustu tratí a najela tisíc kilometrů. Její druhý život začal v roce 1996 po rekonstrukci kotle a po potřebných provozních zkouškách, které se prováděly na trati Česká Třebová - Opatov. Spousta fotografií a spousta zážitků nejen od Pavla Stejskala, který je lektorem semináře, ale i od dalších  účastníků. Doteď si připomínám slova St. Steimetze o tom,, že řadu úspěchů a zážitků spojených s provozem českotřebovských mašinek nijak neprezentujeme. A to Třebováci vozili tak důležité vlaky a dnes o tom nikdo nic neví.  Právě tomu může pomoci seminář, který se dnes otevírá.  Bude nyní pravidelně vždy třetí úterý v měsíci

Další městské byty pro válečné uprchlíky

Dnes jsem ráno jsem zjišťoval, kolik práce mají v registrací uprchlíků z Ukrajiny v Pardubicích. Již pardubickém nádraží  je skupina hasičů z útvaru Správy železnic z Nymburka, která zajišťuje nasměrování těch do přijedou vlakem  na správné místo do pardubické reálky. Zde pak musí mít všichni dostatek trpělivosti, ale vyplatí se to. Problémy se plynule řeší a to s ochotou pomoci.  V České Třebové tato pomoc na nádraží zatím není potřeba, na terminálu je informační poutač  v českém a ukrajinském jazyce.
V České Třebové probíhala od rána příprava dalších tří sociálních bytů pro přijetí ukrajinských uprchlíků. Bytů zde bude postupně připraveno šest, do každého se optimálně dají umístit 3 osoby. Byty jsou malé, postavené nakonec podle sovětských norem z panelů vyrobených kdysi v Kijevě a dopravených k nám po železnici. Takový dům máme ve Třebové jeden, ve Vysokém Mýtě je jich daleko víc. Byty jsou ve velikosti 1 + kk nebo 1+1, mají  dobře vybavenou (zánovní) kuchyňkou linku s pračkou, elektrickým sporákem, mikrovlnkou, velkou ledničkou, v malé koupelně je (zánovní) sprchový kout, umyvadlo a WC. Odpoledne probíhala montáž nábytku, na které se podíleli dobrovolníci, např. také z řad  zastupitelů města. Českotřebovský deník z odpolední akce natočil krátkou videoaktualitu, najdete ji na odkazu ZDE. Ukrajinské děti chodí do školy, shání se i místa v mateřské škole snad se podaří tento systém stále vylepšovat. Jak jsem zjistil odpoledne, tak se již někteří ukrajinští školáci zapojili do činnosti českotřebovských sportovních oddílů. Jejich účast již na dnešním tréninku je opravdu dobrou zprávou

Kraj pokračuje ve vyhledávání ubytovacích kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny

Od vytvoření Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině bylo do dnešní půlnoci zaregistrováno přes šest tisíc osob. Pro řadu z nich bylo nutné zajistit také ubytování. Právě na vyhledávání vhodných ubytovacích kapacit se nyní soustředí Pardubický kraj. Hejtman Martin Netolický se v této otázce účastní jednání hejtmanů s vládou, kde je jednám z témat také státní podpora pro ubytovávání v soukromých zařízeních, ale také v tělocvičnách či zařízeních v majetku krajů.
„V tuto chvíli se stále snažíme v maximální možné ubytovávat bezplatně, a to na základě nabídek samotných ubytovatelů, kteří se nám přihlásili. Na náš malý kraj se jednalo o poměrně velké množství ubytovacích kapacit. Je však jasné, že tato kapacita nebude dostačovat a budeme muset přistupovat k nabídkám komerčním. Proto jednáme jako Asociace krajů s vládou o výši kompenzace. Předpokládáme, že původně avizovaná částka 180 korun by se mohla navýšit až na 250 korun, což opět rozšíří možnosti komerčního ubytování,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že ve středu se uskuteční jednání Asociace krajů s vládou, na kterém by se měla tato otázka vyjasnit.
Podle hejtmana je před vytvářením nouzového ubytování v tělocvičnách a hojného využívání komerčních nabídek dobré obsadit nejdříve zařízení v majetku státu, která slouží k rekreaci. „Mezi hejtmany panuje shoda a jsem rád, že to zmínil i pan ministr Rakušan, že je nutné využít v maximální možné míře ubytovací zařízení ve vlastnictví státu a jeho organizačních složek. Je logičtější, když tato zařízení začnou fungovat pro nouzové ubytování ještě předtím, než začneme ve větší míře obsazovat komerční typy ubytování či upravovat tělocvičny a sportovní haly,“ uvedl hejtman Netolický.
Také kraj však vytipovává objekty ve svém majetku, které jsou nyní nevyužité a mohou nouzovému ubytování sloužit. „Minulý týden jsme požádali naše příspěvkové organizace ve školství, sociálních službách či zdravotnictví o zaslání seznamu potenciálních volných ubytovacích kapacit. Máme řadu internátů, které nejsou plně využité a je možné dílčí kapacity vyčlenit. Kromě zámku v Bystrém připravujeme také dříve opuštěné objekty v areálu stavební školy v Rybitví či budovu v Lanškrouně, kde nyní prověřuje celkovou kapacitu. Chci zdůraznit, že všechny tyto kroky nyní činíme tak, aby nebyl omezen provoz našich zařízení a nedotklo se studentů, kteří nyní na internátech bydlí,“ řekl hejtman.

Krizové opatření Ministerstva vnitra pomůže s  registraci uprchlíků

Od čtvrtka 10. března 2022 začne platit krizové opatření Ministerstva vnitra, které pomůže lépe rozložit zátěž při registraci nově příchozích Ukrajinců. Ze tří na 30 dnů se prodlouží lhůta, do kdy se Ukrajinci po příchodu musí registrovat na cizinecké policii.
Od zítřka platí nová pravidla pro registraci Ukrajinců. Pomohou přeplněným krajským centrům
Třicet dnů na registraci nebo možnost státních orgánů určit konkrétní místo k registraci či žádosti o speciální vízum. Vláda dnes schválila opatření Ministerstva vnitra související s narůstající vlnou občanů Ukrajiny prchajících před válkou. Mají ulehčit krajským asistenčním centrům pomoci, která se nebudou tolik přeplňovat. „Pomáháme ženám a dětem těch, kteří bojují za svobodu své země a evropské hodnoty. Opatření Ministerstva vnitra ale chrání i občany České republiky,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.
Úředníci Ministerstva vnitra, policie a hasiči také získají v případě nutnosti právo nově příchozím uprchlíkům určit, kde se mají registrovat nebo požádat o speciální vízum, zda na cizinecké policii, přepážce odboru azylové a migrační politiky MV nebo na konkrétním krajském asistenčním centru pomoci.
Vláda současně přijala návrh zákona, který upravuje dočasnou ochranu tak, aby odpovídala aktivovanému evropskému systému
 dočasné ochrany. Za Ministerstvo vnitra je zásadní, že aktivací dočasné ochrany se pro Ukrajince na našem území nic nemění. Ti, kteří už získali speciální vízum, nemusí znovu chodit na úřad, protože zde platí retroaktivita, a Ukrajinci u nás mají stejná práva, která jim nabídne dočasná ochrana.
Samotná dočasná ochrana pak zaručuje obdobná práva i v ostatních státech EU, např. přístup k zaměstnání a zdravotní péči. Návrh ještě musí schválit parlament.

Úlovky Petra Vomáčky v našem městském parku Javorka. Fuj.


Personální změny ve společnosti REMA zajišťující likvidaci elektroodpadů

Vzhledem k tomu, že David Vandrovec a Pavlína Sporková již nejsou zaměstnanci společností REMA, prosíme, aby jejich jména nebyla nadále spojována s jakýmkoliv obsahem, který se REMA týká. Další informace ochotně poskytneme na uvedených kontaktech. Důvody nebyly sděleny a nic se o tom nedozvíte ani na webu této společnosti.  Těžko říci, proč zde mají rubriku Aktuality.... A vůbec je zde více nejasného...

 

Staronovým předsedou  okresní organizace KDU-ČSL na Pardubicku byl zvolen opět Vít Ulrych.

V pátek 11.3.2022 bilancovalo více než čtyřicet křesťanských demokratů pardubického okresu na okresní konferenci (dále OK) uplynulé tříleté období. V průběhu jednání pozdravili delegáty kandidáti poslanci za Pardubický kraj Mgr. Marek Výborný (KDU-ČSL) a MgA. Pavel Svoboda, Ph.D. (TOP 09) Zásadní projev týkající se hlavně krajské politiky přednesl náměstek hejtmana Pardubického kraje Ing. Roman Línek, MBA. Tato konference byla zároveň volební. Předsedou okresní organizace byl opět v tajné volbě zvolen MUDr. Vít Ulrych, 1. místopředsedou Ing. Miloš Horák z Dolní Rovně, dalšími zvolenými místopředsedy jsou Ing. Petr Netolický, Ing. František Weisbauer a Mgr. Martin Kratochvíl z Pardubic, Ing. Martin Srazil ze Sezemic a Ing. Václav Měkota z Lázní Bohdaneč,  dále bylo zvoleno dalších 10 členů okresního výboru. OK zvolila delegáty celostátního sjezdu  KDU-ČSL, který se bude konat 23. - 24. dubna v Ostravě.  OK navrhla Mariana Jurečku na předsedu KDU-ČSL, Romana Línka na předsedu krajského výboru KDU-ČSL a Víta Ulrycha do širšího vedení KDU-ČSL - celostátního výboru.
Konference schválila usnesení na podporu nezávislosti Ukrajiny a její územní celistvosti a kategoricky odsoudila ruskou vojenskou agresi. Zároveň delegáti podpořili kroky současné vlády Petra Fialy v materiální pomoci Ukrajině a poděkovali všem institucím a jednotlivcům, kteří pomáhají ukrajinských válečným uprchlíkům. „Děkuji za důvěru všem členům a delegátům z naší okresní organizace Pardubice, je pro mě zavazující. Těší mě výsledky naší strany v posledních sněmovních volbách v obcích okresu Pardubice, které byly nejlepší v novodobé historii. Ve svém čtvrtém dvouletém období ve  funkci okresního předsedy se chci soustředit na rozšíření a omlazení naší členské základny a  nyní je našim hlavním cílem úspěch v letošních komunálních volbách, “ uvedl. staronový předseda okresní organizace a současný radní města Pardubic Vít Ulrych.