Českotřebovský deník 76/2022 (17/4)  
Nové video Českotřebovského deníku:
Zemřel pamětník starého Trávníku Jindřich Jeník

Začátkem března  se veřejnost v  obřadní síni městského krematoria rozloučila s panem Jindřichem Jeníkem, který zemřel v požehnaném věku nedožitých 92 let.  Odešel tak jeden z posledních pamětníků starého Trávníku, kde se v roce 1930 narodil.
O svém dětství a o dění v uličkách Trávníka dokázal poutavě vypravovat. Českotřebovský deník připravuje  od loňska dokument "Starý Trávník ve vzpomínkách pamětníků" a Jindřich Jeník byl jedním z vypravěčů. Poslechněme si jeho část z jeho vzpomínek....
Odkaz na video ZDE

3 byty pro ukrajinské uprchlíky připraveny k předání.

Prázdné tyto byty opravdu dlouho nezůstanou. V uvedených bytech najde již zítra své přechodné ubytování 10 žen z Ukrajiny bez dětí, které mají navíc zajištěné zaměstnání ato hned "naproti" přes Semanínskou ulici ve společnosti Böhmplast-technik. Připravené byty si můžeme prohlédnout. Je třeba uznat, že TEZA + dobrovolníci zde udělali opravdu velký kus práce.  Není to ještě konec,  příprava posledních tří bytů ještě čeká. Zaměstnávání  přechodně bydlících  ukrajinských občanů je cílem, je to správná cesta. Podle svých kontaktů v dalších podnicích jsem poznal, že podporu lze najít i jinde a zájem o zaměstnávání zde rozhodně existuje, i když v průmyslových podnicích by potřebovali muže, jakou však pozice např. skladníků a pod, kde je možné po zaškolení zaměstnat také ženy.  Podrobnější prohlídka připravených bytů je v samostatném článku ZDE

Do Pardubického kraje od začátku války na Ukrajině dorazily tisíce uprchlíků.

Ukrajinci našli azyl v rodinách, bývalých školách, ubytovnách, penzionech nebo prázdných bytech. Možností ale ubývá a kraj hledá další prostory, kde by mohli uprchlíci dočasně žít. Hejtman Martin Netolický navíc jednal s vládou o kompenzační částce za ubytování uprchlíků. Do Pardubického kraje už dorazilo 6600 Ukrajinců.
„Jsme na hranici ubytovacích kapacit. Za celé období od počátku válečného konfliktu na Ukrajině bylo ubytováno prostřednictvím státu a krajů bezmála 15 tisíc uprchlíků. Trvá výzva, aby se ozvali s nabídkou ubytování pro ukrajinské uprchlíky.
Současně i Pardubický kraj stále mapuje situaci a možnosti ubytování. Jedná se o zámek v Bystrém, který je od pondělí už připravený pro nastěhování více než stovky uprchlíků. Volné kapacity nabízí také některé domovy mládeže, školy a organizace.
„Znovu jsem požádal obce, zda nemají vhodné objekty. V Pardubicích připadá v úvahu nouzová úprava Masarykových kasáren. Je to pořád lepší, než kdybychom budovali stanové městečko. Ať jsou rodiny s dětmi pod střechou, kde bude teplo,“ dodal Netolický.
S ubytováním uprchlíků z Ukrajiny by mohl pomoci také bývalý diagnostický ústav v Králíkách. Ten je nyní v soukromém vlastnictví a v části areálu se nacházejí vybavené pokoje včetně sociálních zařízení nebo kuchyně. „Jedno a půl patra je možné využít až pro 100 osob. Na obou patrech jsou sociální zařízení, kuchyně, ale i klubovny, a to bez nutnosti složitější adaptace. Po dohodě s vlastníkem je tak možné tyto kapacity zařadit do naší centrální evidence," podotkl hejtman.
Bývalý výchovný ústav v Králíkách vydražila přesně před rokem za téměř dvacet milionů korun společnost Sněžník. Podnikatel Jiří Rulíšek chtěl areál přestavět na byty pro zaměstnance skiareálu. Teprve následně chce Pardubický kraj využít ubytování za kompenzační náhradu od státu. „Hledáme možnosti u soukromých ubytovatelů. Na ně bychom od státu měli obdržet 180 korun na den v případě dospělého člověka a 90 korun v případě dítěte,“ řekl Netolický.
Hejtmani ale jednají o navýšení částky minimálně na 250 korun. „Nemůžeme si dovolit, abychom jako kraj platili hotely a penziony s plnou penzí. To není možné,“ ujistil hejtman. 
Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině v Pardubicích už prošly tisíce uprchlíků. V centru se tvoří dlouhé fronty, ale proces nelze nijak urychlit. Denně tudy projde až 600 uprchlíků. Kraj ale zatím nehodlá navyšovat kapacity. Zamítl i otevření dalších center v Chrudimi a Svitavách.

Nabízíme rozvoz obědů a svačin pro školy, školky, sociální zařízení a firmy.  Jedná se o oblast České Třebové a blízkého okolí. Kontakt    Lubor Dušek  Česká Třebová Husova 12   Tel:  604233722   email:  lubordusek@seznam.cz

AKTUÁLNÍ INFORMACE:
VÁLEČNÍ UPRCHLÍCI V OBCÍCH PARDUBICKÉHO KRAJE

Poměrně často se objevují dotazy, jaké počty uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny jsou v jednotlivých obcích Pardubický kraj. Přináším aktuální přehled k 16. březnu 2022. Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) prošlo celkem 6.607 osob, které nahlásily pobyt v některé z obcí v rámci kraje nebo byly nasměrovány na konkrétní ubytovatele.
Z celkového počtu 453 obcí v Pardubickém kraji jsou uprchlíci hlášeni (respektive alespoň jeden) ve 246 z nich. Nejvíce potom ve Statutární město Pardubice - 1.630 osob, následuje Město Chrudim - oficiální stránka, kde je aktuálně hlášeno 317 osob, dále Litomyšl 203, Město Vysoké Mýto 202, Lanškroun 197, Holice 174, Přelouč 170, Město Ústí nad Orlicí 151, Město Česká Třebová 116, Choceň 112, Třemošnice 106. Ostatní počty nahlášených osob v obcích kraje jsou přiloženy v přehledu. Po klinutí se zvětší do nového okna a bude čitelný. 

Nevyužité SIM karty pro ukrajinské uprchlíky

Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině prošlo od zahájení provozu 6848 k datu 17.3. uprchlíků před válkou z Ukrajiny. Díky společnosti O2 mohou příchozí pro kontaktování své rodiny, blízkých a pro vyřešení nezbytných úkonů v České republice získat datové SIM karty. Těch Pardubický kraj obdržel prozatím přes dva tisíce.
„Z iniciativy společnosti O2 jsme do našeho Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině získali již přes dva tisíce kusů SIM karet s různými datovými tarify. Ty pomohou příchozím s kontaktováním svých rodinných příslušníků, známých, ale také pro řešení nezbytných úkonů po příjezdu do České republiky,“ řekl hejtman Martin Netolický. „Jedná se o SIM karty z různých marketingových akcí operátora, které tak nyní mohou velmi dobře posloužit a usnadnit ukrajinských uprchlíkům před válkou první dny jejich pobytu v naší zemi a následně mohou také tato telefonní čísla využívat pro své další fungování u nás,“ uvedl hejtman.

Zámek  Bystré přijal první uprchlíky 

Jednou z prvních ubytovacích kapacit, kterou Pardubický kraj začal připravovat pro válečné uprchlíky z Ukrajiny, byl zámek v Bystrém u Poličky. Do něj se včera nastěhovali první obyvatelé. Další by měli následovat zítra. Vedle tohoto kraj pokračuje v adaptaci dalších ubytovacích kapacit včetně domova mládeže v Rybitví či objektu v Lanškrouně. Jejich následná aktivace proběhne po dokončení všech nezbytných úprav dle aktuálních potřeb.
„Zámek v Bystrém byl tento týden kompletně dovybaven a připraven na nouzové ubytování ukrajinských uprchlíků. Jedná se o ubytování, které nemusí být na jednotky dnů, ale je připraveno i pro dlouhodobější ubytování. Předpokládáme, že pokud to bude nutné, tak bude možné v objektu ubytovat až 160 osob s tím, že v tuto chvíli je připraven pro 107 osob. V tuto chvíli je zde ubytováno 20 osob s tím, že v průběhu pátku očekáváme dalších přibližně 40. Je tak předpoklad, že by zámek mohl být na stávající kapacitu plný již do konce tohoto týdne,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Ubytovaným jsme zajistili možnost stravování, které však není zahrnuto v příspěvku, který kraj dostane od státu. Stravu by si tak měl každý ubytovaný hradit samostatně z prostředků, které získá jako humanitární pomoc od České republiky,“ vysvětlil hejtman.

Autobusy v kraji začnou opět jezdit v plném rozsahu

Od pondělí 21. března již nebudou platit omezení v autobusové dopravě. Jízdní řády se navrátí do běžného režimu. „V uplynulých měsících jsme museli přistoupit k omezení autobusové dopravy, která jezdila v režimu letních jízdních řádů s posílením v podobě jednoho ranního a jednoho odpoledního spoje pro školáky. Potýkali jsme se totiž se zvýšenou nemocností řidičů. Teď nám navíc s řidiči, kteří pocházejí z Ukrajiny, zamíchala situace v jejich rodné zemi.  Po dohodě s dopravcem však budou od pondělí jezdit autobusy již v plném rozsahu. Rád bych všem cestujícím poděkoval za pochopení a trpělivost,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. Případné náhlé výpadky v dopravě lze sledovat na www.oredo.cz. 

Poznámka:

Stejnou informaci jsem dostal včera s tím, že podrobnosti je třeba sledovat na webu OREDO.cz. Tak jsem to hledal a nenašel tam nic, stejně jako dnes. Oredo tedy ještě spí a čeká až nastoupí v červnu nový dopravce. Do té doby to bude stále problematické. Na ČSAD jsou ukrajinští řidiči, kteří mohou být povoláni do armády a jsou snadno přemístitelní jinam Tedy např. do Jihomoravského kraje, kde si společnost ICOM vysoutěžila kontrakt na další léta a kde jsou při problémech velká penále. U nás není provoz autobusové dopravy tudíž trak důležitý jako např. na Boskovicku nebo Blanensku a někteří řidiči jezdí právě zde. A pro nás byli vedeni jako nemocní. Oficiálně to však nikdo nepotvrdí.

Tomáškova a Novákova hudební Skuteč začíná 

 Již tuto neděli (20. března) bude slavnostně zahájen 17. ročník skutečského festivalu, březnový program nabízí šest akcí – dva velké a dva komorní koncerty a také dva hudební pořady pro děti mateřských a základních škol a studenty gymnázia.
Zahajovací koncert ve velkém sále Kulturního klubu Skuteč začíná v 16 hodin. Devadesátiminutový program při této příležitosti představí Filharmonie Hradec Králové s dirigentem Jakubem Kleckerem. Návštěvníkům nabídne to nejlepší z klasické hudby českých skladatelů – dvě symfonické básně z cyklu Má vlast B. Smetany, část Slovanských tanců a Českou suitu A. Dvořáka a Pohádku (suitu z hudby ke hře Radúz a Mahulena) od J. Suka. „Vynikající zvuk orchestru hradecké filharmonie a hudba, která Čechy proslavila ve světě — to jsou dva hlavní atributy, kvůli kterým rozhodně stojí na koncert přijít,“ říká k programu koncertu Lenka Frídlová z pořadatelského týmu.
Ve středu 23. března program pokračuje koncertem Guitar Arte Tria s názvem Výlet do Španěl, který se uskuteční v prostorách Městského muzea Skuteč od 18 hodin. Další neděle bude ve Skutči patřit 4TETu, koncert je však již vyprodán. Březnový program uzavře hostování festivalu v Hrochově Týnci. Ve zdejším rekonstruovaném kulturním domě bude realizován koncertní projekt Dechového kvinteta Prague Philharmonia Wind Quintet, který spojuje hudbu francouzských skladatelů a poezii francouzských básníků v uměleckém přednesu Jana Čenského.
Festival má i svůj doprovodný program. Hned v pondělí 21. března zaplní sál KKS děti skutečských MŠ a ZŠ, pro něž je připraven pořad Jak Uhlíř Skoumal Svěrák. Pro starší žáky a studenty uvedou 29. března hráči Komorní filharmonie Pardubice pořad s názvem Svět muzikálů. Největší kulturně společenskou akci na Skutečsku doprovází rovněž výstava obrazů. Ta je umístěna ve vestibulu kulturního klubu, autorem obrazů je Ing. Pavel Dalecký, rodák ze Rváčova u Hlinsku.  
Veškeré podrobnosti k programu lze najít na www.hudebniskutec.cz

Náchod otevírá dětské hřiště 

Dětské dopravní hřiště v Náchodě-Bělovsi (DDH) se po zimním období otevře svým návštěvníkům již tento víkend! Těšit se můžete na zrekonstruovaný areál, pumptrackovou dráhu, skvělé zázemí a od měsíce dubna i na nový bufet a o víkendech půjčovnu kol. Od soboty 19. 3. 2022 bude DDH otevřeno následovně:  Po–Pá 14:00–19:00  So–Ne 9:00–19:00


Rod Janderů v textilním průmyslu   

Orlickoústecká městská knihovna připravila besedu s Josefem Havlem, autorem knihy „Rod Janderů v textilním průmyslu“. Podle Josefa Havla se jednalo o velmi rozvětvený rod a proniknout ke kořenům toho, jak spolu jeho jednotliví členové navzájem souvisejí, nebylo vůbec jednoduché. Důležitým zdrojem informací o nich jsou nepočetné písemné a obrazové materiály. Besedu si v naší knihovně nenechala ujít široká veřejnost.
Kniha mapující životní osudy rodiny podnikající v textilním průmyslu je doplněna řadou historických i současných fotografií, nechybí dobové dokumenty ani rodokmeny členů rodu. Spojován je s výjimečnými podnikatelskými, kulturními, sportovními i společenskými aktivitami ve městě, které dramaticky utnuly politické změny po druhé světové válce.

Odložená konference o Pernštejnech vbude na pardubickém zámku

Ústav historických věd Fakulty filozofické Univerzity Pardubice ve spolupráci Východočeským muzeem v Pardubicích zve historiky i zájemce z řad laické veřejnosti na konferenci Pernštejnové v evropských dějinách.  Uskuteční se 24. března v prostorách pardubického zámku. Vstupné je zdarma.
„Konference se původně měla uskutečnit v závěru loňského roku, ale epidemiologická situace to neumožnila. Je dalším z příspěvků k programu 500 let renesance ve východních Čechách,“ řekl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu Roman Línek a pokračoval: „V loňském roce jsme navzdory nepříznivým podmínkám zvládli spolu se všemi partnery uskutečnit několik výstav s pernštejnskými tématy, cestovatelskou soutěž a na 40 jednotlivých akcí pod hlavičkou programu. Vyšlo šest nových publikací a knih, mapa a speciální edice turistických známek. Věřím, že na odkaz Pernštejnů a renesance jako takové budeme navazovat i nadále.“
Mohlo by se zdát, že se nyní už nedá o Pernštejnech zjistit nic nového, ale jednotlivé příspěvky jsou dokladem výsledků nových bádání.  Účastníci konference se dozvědí například o tom, jak se Vilém z Pernštejna setkal s italskou renesancí už jako patnáctiletý při doprovázení Ladislava Pohrobka a dalších šlechticů při Fridrichově korunovační jízdě do Říma. Odhalí nové okolnosti o cestě Vratislav z Pernštejna do severní Itálie nebo o mileneckém poměru krásné vdovy Marie Manrique de Lara mladší s budoucím knížetem Karlem z Lichtenštejna. Seznámí se s vojenskými zkušenostmi jednotlivých Pernštejnů, jejich sňatkovou politikou, šlechtickou módou 16. století i s tím, jaké obrazy měli ve svých sbírkách a jaké knihy měli v knihovnách.  Více o programu konference ve zvláštním textu ZDE

Setkání pozemkových spolků

Srdečně zveme všechny zájemce o problematiku ochrany přírodního a kulturního dědictví na "setkání pozemkových spolků", které se koná 8. - 9. dubna v Lukách nad Jihlavou.
Akce je otevřená, není určena pouze pro stávající pozemkové spolky, ale i pro ty, kteří o založení pozemkového spolku teprve uvažují nebo se prostě chtějí o dané problematice dozvědět více. Na programu jsou zajímavé přednášky, vzájemná výměna zkušeností, aktuální informace o pozemkospolkovém hnutí u nás a exkurze na mokřadní lokality nedaleko Jihlavy.
Bližší informace a přihlášky na http://www.csop.cz/index.php?m_id_old=1000&m_id_akt=8735.

Rok netopýrů 

Netopýři se již brzy začnou probouzet ze zimního spánku, a proto bychom rádi náš letošní Rok netopýrů podpořili prvními netopýřími akcemi pro veřejnost. Obracíme se tedy na Vás, pokud již v tuto chvíli plánujete nějakou netopýří akci (vycházka, přednáška, vypouštění, prostě cokoli), a to na bližším i pozdějším termínu, dejte nám prosím vědět na katerina.buresova@csop.cz. S radostí je budeme propagovat všemi našimi kanály.
V rámci Roku netopýrů budeme propagovat také Setkání s netopýry a Víkendy pro přírodu zaměřené na netopýří stanoviště (viz níže).

Víkendy pro přírodu

Vše se rozvolňuje a věříme, že i vy plánujete akce, na kterých byste potřebovali dobrovolníky. Nemusí se jednat o akce pouze víkendové, nebo celodenní, naopak může jít i o akce pravidelné, kde je zapojení dobrovolníků i v menším počtu vítáno. Jako poděkování za pořádání akce od nás dostanete oranžové tričko s vážkou (jako v loňském roce), pro letošní rok, zatím nemáme podporu programu ještě schválenou. Na zadávání akci máme připraveny formulář na našich stránkách https://vikendproprirodu.cz/vlozit-akci/. Nepožadujeme, žádnou složitou administraci. Bohatě nám postačí, když nám z akce pošlete pár fotografií a napíšete, jestli se akce povedla, dle vašeho očekávání a kolik na akci bylo lidí (netřeba dokládat prezenční listinou). S dotazy se obracejte na info@vikendproprirodu.cz