Českotřebovský deník 77/2022 (18/3)
Březen – Měsíc knihy v MŠ U Koupaliště

Albert Einstein řekl: „Chcete-li, aby byly  vaše děti chytré, čtěte jim pohádky. Chcete-li, aby byly ještě chytřejší, čtěte jim více pohádek“.
V naší MŠ považujeme knihy za samozřejmost, za každodenní součást života dětí. V březnu, kdy mají knihy svátek, jim věnujeme zvýšenou pozornost.  Každá třída se v rámci měsíce knihy setká s doprovodným programem Městské knihovny – „Naše kamarádky včely“ a „K velikonocům patří kohoutek a slepička“. Starší třídy navštíví knihovnu, ty mladší navštíví knihovnice ve školce. Naše spolupráce s Městskou knihovnou trvá dlouhé roky a velmi nás to všechny obohacuje.
Třída Veverek navštívila knihkupectví Kosmas, kde si děti vybraly několik dětských pohádkových knih a samy si je u pultu i zaplatily.  Děti si po celý týden nosily své oblíbené knížky z domova, ze kterých si s paní učitelkou četly a vyprávěly si, jak se s knihou zachází. Také si svoji obrázkovou knihu vyrobily a naplnily ji obrázky. 
Tečkou byla návštěva paní Dany Vytečkové, která naše děti v rámci projektového dne – „Knihařské dílničky“, názorně seznámila s tím, jak je dlouhá cesta k tomu, než kniha vznikne. Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Pořad z centra rozšiřuje působnost na nové platformy

Od dnešního dne 18/3  rozšiřujeme pravidelné vysílání pořadu Z centra i na platformy Spotify, Apple Podcasts a Google Podcasts! Náš pořad je tak možné v audio verzi poslouchat na mobilních zařízeních v rámci těchto aplikací. Stačí vyhledat ''Kulturní centrum Česká Třebová'' nebo ''Z centra'' a pustit si kterýkoliv z dílů jen ve zvukové verzi. Všechny tyto platformy, včetně YouTube, nabízejí i přihlášení k odběru daného pořadu a tím můžete dostávat informace o nových dílech z naší produkce.
Věříme, že se najdou zájemci, kteří si, například během cestování, dovolené či jiných aktivit, rádi najdou čas na poslech cyklu rozhovorů se zajímavými lidmi spojenými s městem Česká Třebová.
Pořad Z centra, který připravujeme v prostorách a režii Kulturního centra Česká Třebová, vychází pravidelně každých 14 dní v neděli.
27. 3. 2022 v 18:00 budeme vysílat premiéru již 20. dílu, celkem bylo  natočeno a vysláno do světa téměř 7 hodin záznamu.
Odkazy:
Youtubehttps://www.youtube.com/channel/UCBpg84-ebbUB4yKfRy3iafA
Spotifyhttps://open.spotify.com/show/3NJy5kdSTiugEJsvwJqKHC
Apple Podcastshttps://podcasts.apple.com/us/podcast/z-centra-kulturní-centrum-česká-třebová/id1613988863
Google Podcasts:https://podcasts.google.com/feed/aHR0cHM6Ly9hbmNob3IuZm0vcy84OTNjZmI1Yy9wb2RjYXN0L3Jzcw
Anchor.fmhttps://anchor.fm/kulturn-centrum

Kurzy češtiny pro Ukrajince

Курси чеської мови для українців проводяться вiвторoк о 17:00.m четвер о 9:00.m. Aдреса: Культурний центр, вулиця Nádražní 397, 2-й поверх Česká Třebová Для роботи в чеській компанії потрібно знання чеської мови. Приходьте зі своїми дітьми, студентами. Викладачі: D. Schovánková К. Ceplová Ми починаємо у вівторок, 22 березня, о 17:00.m. 

Kursy češtiny pro Ukrajince se konají vždy v úterý v 17 hodin a čtvrtek v 9 hodin
Adresa: Kulturní centrum, Nádražní ulice 397, 2. poschodí Česká Třebová
Pro zaměstnání v české firmě je nutná znalost českého jazyka. Přijďte i se svými dětmi, studenty.
Vyučující: D. Schovánková a K. Ceplová Začínáme v úterý 22. března v 17 hodin

Kraj vytvoří pro Ukrajince jednoduchý vyhledavač pracovních příležitostí

Vytvoření přehledného a jednoduchého rozhraní pro uprchlíky před válkou z Ukrajiny, kteří chtějí pracovat v Pardubickém kraji, bylo hlavním cílem jednání hejtmana Martina Netolického s ředitelem krajské pobočky Úřadu práce Petrem Klimplem a předsedou Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jozefem Koprivňanským. Ve spolupráci všech institucí vznikne přehledný systém pro vyhledávání vhodných pracovních pozic na území kraje, a to v ukrajinštině.
„Hlavním zprostředkovatelem nabídek zaměstnání je samozřejmě Úřad práce. Vzhledem k tomu, že jednotlivé nabídky vhodné pro ukrajinské uprchlíky jsou na stránkách Úřadu práce v češtině, domluvili jsme se na tom, že bychom jim usnadnili přístup k pracovním pozicím vytvořením jednoduchého webového rozhraní, které bude plně v ukrajinštině. Zde budeme z centrální databáze vkládat pracovní pozice vhodné právě i pro Ukrajince, kteří se následně budou moci obrátit přímo na zaměstnavatele nebo na Úřad práce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Obzvláště v této situaci musíme být maximálně proklientsky orientovaní a přívětiví. Pokud k nám přichází potenciální uchazeči o zaměstnání, měli bychom jim usnadnit přístup k těmto informacím. Jednotlivé firmy v regionu nás upozorňují na nedostatek pracovních sil v určitých odvětvích. Je jasné, že celá řada z nich jsou dělnické profese vhodné primárně pro muže, ale jsme přesvědčeni, že z více jak dvou tisíc volných míst vhodných i pro Ukrajince, může být celá řada také pro ženy, které o práci mají velký zájem, protože se chtějí co nejdříve osamostatnit,“ řekl hejtman Netolický s tím, že databáze by měla být k dispozici na počátku dubna.

Nově upravené byty pro uprchlíky v Borku jsou již zabydleny

Opravdu netrvalo dlouho a spolupráce s asistenčním centrem v Pardubicích umožnila cíleně obsadit připravené byty  tak, aby mohly nastoupit co nejdříve do práce na pozicích, které byly v nedaleké formě volné a tedy po zaškolení k dispozici.

Černý prapor na budově gymnázia

Ještě dnes ráno vlála na budově gymnázia česká a ukrajinská vlajka. Důvodem je nejen solidarita a soucítění s napadenou Ukrajinou ale i to, že do školy nastoupili i ukrajinští žáci.  Během dne však vlajky zmizely a byla vyvěšena vlajka černá. Po dlouhé nemoci zemřela bývala dlouholetá  učitelka  gymnázia Mgr. Ivana Pecháčková. Čest její památce! 
Ivana Pecháčková, pracovitý srdcař našeho gymnázia 
„Koukám, jak ten čas letí.“ Slova jedné Neckářovy písně z konce šedesátých let člověk začíná chápat postupně. A nejvíce asi v době, když kolem něj začnou pomalu odcházet lidé, s kterými žil, vyrůstal, kteří ovlivnili jeho život nebo vzdělání. Momentem, který mě vedl k zastavení a podobnému přemýšlení, je odchod dalšího z pedagogů, kterého lze považovat za jednu z tváří našeho českotřebovského gymnázia. Po dlouhé těžké nemoci zemřela učitelka tělocviku a základů společenských věd paní Ivana Pecháčková. Osoba, která patřila mezi obětavé organizátory mimoškolních aktivit, vždy dbala o dobré jméno školy a patřila mezi lidi, kteří dělali něco navíc. Možná byla pro některé kolegy i studenty kontroverzní pro svoji občasnou roztržitost. Na druhé straně byla vždy ochotná a pracovitá, vymýšlela bohatý program na lyžařských či sportovních kurzech nebo různých večírcích. Měla smysl pro humor a nikdy nezkazila zábavu. Ivu Pecháčkovou jsem poznal nejen jako student, ale později i jako absolvent, pro kterého vše neskončilo složením maturitní zkoušky. S Ivou jsem pokaždé rád prohodil několik slov. Naše poslední setkání bylo ovšem trochu rozpačité. Viděl jsem, že ji nemoc trápí a hodně omezuje. Byla ovšem bojovník, který se nevzdává. Budu si ji navždy pamatovat jako srdcaře. Přestože byla ze sousedního Ústí, s naším městem i naším gymnáziem byla spjatá. Stejně jako její kolega Zbyněk Slavík blahé paměti. Čest její památce!. Martin Netolický
Fotografie pro pamětníky

Pamětníci doby, která je na této fotografii určitě nebudou. Jde o pohlednici poslanou z  České Třebové do Vídně k Vánocům od rodiny Jeništovy. Datum poslání není a datum z poštovního razítka je nečitelné. Je zde ale česky znát "Česká Třebová" a bude to tedy posláno po světové válce. Adresa určení je Wien III/2 Marzergasse 13 pro "Fraulein Marie Hýbl und her Franz Milteret". Pohlednice se tedy z Vídně do České Třebové nějak vrátila. Jak se dostala do mého archivu opravdu nevím, asi z nějaké brzy pohlednic.

Akce Mladí cestáři měla u dětí opět velký úspěch

Už více než deset let pořádá Chrudimské cestmistrovství Správy a údržby silnic Pardubického kraje akci Mladí cestáři. I letošní ročník se dětem líbil – prohlédly si zázemí, vozidla zimní údržby, zásahová vozidla a další techniku. Děti si užily i bohatý doprovodný program.
„Mladí cestáři jsou skvělou příležitostí ukázat dětem, co obnáší práce krajských silničářů. Díky tomu, že si mohou sednout za volant vozidel nebo se podívat na to, jak technika funguje v praxi, musí to pro ně být ohromný zážitek. Věřím, že nadšení alespoň některým z nich vydrží a stanou se z nich cestáři,“ okomentoval akci náměstek hejtmana Michal Kortyš. Ten si nepřijel pouze užít zábavu s dětmi, ale věnoval čas také zaměstnancům krajské příspěvkové organizace. „Je pro mě dobré neztratit kontakt s praxí. Navíc je akce skvělou příležitostí prohlédnout si novou techniku, do které každoročně vkládáme značnou část finančních prostředků. A také na to, abych probral s techniky, co je trápí nebo co by bylo dobré změnit či vylepšit,“ dodal Kortyš.
Hned po příchodu do areálu čekala na děti halda sněhu, na které se mohly vyřádit bobováním, skákací hrad a dětský svět. Po areálu pak byly vystaveny radlice, pluhy, zásahová vozidla a další technika. Ohřát se děti mohly uvnitř, kde malovaly obrázky s tématem zimní údržby. Na závěr akce navíc mohly vidět zimní sněhovou frézu v akci.
„Těší mě rostoucí zájem o akci ze strany mateřských škol. Letos  jsme u nás přivítali přes 400 dětí. Atmosféra byla, stejně jako každý rok, plná nadšení a dětských úsměvů,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec.

Mladí vědci se díky svým úspěšným projektům podívají za hranice

Jedním z mnoha negativních důsledků šíření covidu v posledních dvou letech byla absence školních soutěží a přehlídek, které žákům pomáhají se dále rozvíjet. V letošním roce byla situace příznivější, a nic tak nebránilo tomu, aby se v pardubickém Ideonu opět uskutečnilo krajské kolo již 14. ročníku Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji.
„Přesvědčil jsem se o tom, jak moc tyto projekty ve školství během covidu chyběly. Děti ze základních i středních škol nám předvedly mnohdy opravdu výtečně zpracovaná díla, ze kterých bylo velmi obtížné vybrat ty nejlepší, se kterými žáci postoupí do dalších kol. Pokud se bude i nadále epidemiologická situace vyvíjet dobře, mladší žáci z kategorie Junior budou moct absolvovat ve Francii krátkodobou odbornou stáž. Starší žáci z kategorie Středoškolák postoupili do národního finále, a pokud uspějí, čeká je cesta do USA, kde se poměří s těmi nejlepšími mladými vědci z celého světa,“ uvedl radní pro školství Josef Kozel.
Krajského kola, které se konalo 16. a 17. března 2022, se zúčastnilo celkem sto autorů se 70 vědeckými a technickými projekty, kteří postoupili z okresních kol v Lanškrouně a Pardubicích. Absolutní vítězkou se stala Barbora Cabalková z Gymnázia Žamberk, která zpracovala projekt Detekce kosmického záření scintilačním detektorem a mionovým teleskopem vlastní konstrukce.
Mezi dalšími oceněnými projekty byl například Pedal box od Ondřeje Bárty, Retinoidy a jejich využití při léčbě acne vulgaris od Zuzany Pilařové nebo Požární hlásiče od Adama Klimka a Daniela Gregora.
Soutěž každoročně pořádá Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, a to ve spolupráci s Pardubickým krajem, Univerzitou Pardubice, ale zapojují se i regionální firmy jako Contipro Group nebo žamberský Bühler.

Evropská stezka hradů a zámků Polsko – Česko uspěla, vyhrálo stříbro

O co nejlepší umístění v soutěži Velká cena cestovního ruchu letos zabojovala Evropská stezka hradů a zámků Polsko – Česko, na jejímž vzniku se podílela Destinační společnost Východní Čechy společně s Destinační společností Orlické hory a Podorlicko a polský partner Dolnoslezská turistická organizace Wroclaw. Nakonec si produkt odnesl druhé místo.
„Přeshraniční produkt využil vysokého kulturního potenciálu na obou stranách hranice, čímž jej staví na mezinárodní úroveň. Obě území jsou koncentrací hradů a zámků výjimečné, celkem se do projektu zapojilo dvacet pět hradů z území východních Čech a  šestnáct hradů a zámků z území Dolního Slezska,“ komentoval produkt přihlášený do soutěže radní Alexandr Krejčíř zodpovědný za cestovní ruch.
V projektu je zastoupeno sedmnáct hradů a zámků z Pardubického kraje a osm z Královéhradeckého kraje. Jedná se například o zámek Choltice, Kladruby nad Labem, Nové Hrady nebo zámek Moravská Třebová. Mezi hrady se pak řadí například Litice, Košumberk, Svojanov nebo Kunětická hora.
Hlavním cílem celého projektu je zefektivnění a posílení propagace hradů a zámků na území České republiky i Polska. Nový produkt sjednocuje a propojuje stávající atraktivity, jejich specifickou nabídku a různé tipy zážitků, které rozvíjí o další doprovodné služby. „Díky tomu nám v kraji vzniká komplexní a rozmanitá nabídka s dlouhodobým efektem, která přispívá k prodloužení pobytu návštěvníků. Společný přeshraniční produkt navíc podporuje nejen zatraktivnění turistické nabídky regionu a zvýšení jeho konkurenceschopnosti na trhu cestovního ruchu, ale i vzájemné poznání a posílení vztahu ke krajině a kultuře česko – polského příhraničního regionu ze strany jeho obyvatel,“ dodal Alexandr Krejčíř.

Ústečtí podnikatelé  se setkali s vedením města v muzeu 

Ve čtvrtek 17. března se v Hernychově vile uskutečnilo setkání vedení našeho města s místními podnikateli. V úvodu setkání poděkoval starosta Petr Hájek, společně s místostarosty Jiřím Preclíkem, Pavlem Svatošem, Matoušem Pořickým a tajemnicí městského úřadu Gabrielou Mánkovou, přítomným zástupcům firem za podporu městem pořádaných akcí a za celkovou spolupráci v posledních nelehkých dvou letech. Mezi diskutovanými tématy tradičního neformálního setkání byl například plánovaný rozvoj města, záměry v roce 2022 a další společná témata spojující aktivity města s podnikatelkou činností.
Pro zájemce byla připravena prohlídka aktuálních expozic městského muzea s výkladem. Setkání se účastnily 2 desítky místních podnikatelů.