Českotřebovský deník 80/2022 (21/3) 
Poděkování za práci pro Ing. Věru Pirklovou, tajemnici MěÚ
V pondělí 21. března se konala poslední rada města s účastí tajemnice ing. Věry Pirklové. K poslednímu dni tohoto měsíce odchází do důchodu a to byla příležitost poděkovat za dlouholetou spolupráci. Tuto obvyklou frázi můžeme konkretizovat: v aparátu českotřebovské radnice pracovala Věra Pirklová více než 31 let. Na radnici přišla v roce 1990 aby pak v roce 1998 byla jmenována do funkce tajemnice MěÚ. Poznala práci na úřadě z pozice referentky a postupně dostávala významnější posty. Současně si doplňovala vysokoškolské vzdělání, což  při běžné dost složité práci na pozici ředitelky úřadu nebylo jednoduché, těžko hovořit o nějakém odpočinku. Před závěrem loňského roku Věra Pirklová požádala o uvolnění ze své funkce ke konci měsíce března. Město na funkci tajemníka vyhlásilo výběrové řízení, které se konalo v lednu. Přihlásili se tři zájemci. Z nich byl jako budoucí tajemník MěÚ (oficiálně od 1. dubna 2022) vybrán Ing. Jiří Mareš, který se již od února účastní práce rady města a navíc předává své současné povinnosti svému nástupci. Výše uvedená fotografie zachycuje děkovný okamžik na závěr dnešního jednání rady města. Poděkování za práci Ing. Věře Pirklové  právem náleží, v tomto smyslu se vyjádřila nejen starostka Magdaléna Peterková, místostarosta Josef Kopecký, ale i další přítomní radní.  

Vasil Timkovič dnes slaví své devětadevadesáté narozeniny

Válečný veterán pan plukovník Vasil Timkovič dnes slaví své devětadevadesáté narozeniny. K zástupu gratulantů se dnes dopoledne připojila také paní starostka Magdaléna Peterková, která čestného občana našeho města navštívila v jeho bytě, aby mu popřála mnoho štěstí a zdraví ve stém roce jeho života. Přípitku se starostkou města byla přítomna také jeho manželka Drahoslava Timkovičová. U příležitosti narozenin Vasila Timkoviče byl také v nedávné době pořízen rozhovor pořadu Z centra, který popisuje životní příběh pana plukovníka.
Video naleznete pod odkazem ZDE V loňskému listopadovému Dnu veteránů udělilo zastupitelstvo města Vasilu Timkovičovi  čestné občanství  města, které mu byl osobně předáno před dvěma měsíci při jeho návštěvě na českotřebovské radnici  (viz ZDE)

Pardubický kraj zná nejúspěšnější sportovce loňského roku

Již 19. ročník ankety Nejúspěšnější sportovec roku Pardubického kraje uspořádala již tradičně Pardubická krajská organizace České unie sportu společně s Pardubickým krajem.  Oceněni byli  veteráni, dospělí, mládež, žactvo, hendikepovaní sportovci i trenéři.
„Ještě jednou bych velice rád všem sportovcům poděkoval za reprezentaci našeho kraje. Jsem rád, že se sport stále těší velké oblibě nejen mezi mladými lidmi. Je to důležitá součást našich životů, a tak věřím, že nejlepší sportovci mohou být vzorem a velkou inspirací pro ostatní,“ komentoval anketu radní pro sport a cestovní ruch Alexandr Krejčíř.
V anketě byla také kategorie Krajánek určená sportovcům, kteří vyrůstali v Pardubickém kraji, avšak v současné době působí mimo region. U kolektivů byla oceněna družstva dospělých, mládeže a žactva.  Do síně slávy byli uvedeni dlouholetí funkcionáři. Předána byla také cena za mimořádný výkon a cena fanoušků.  
Přehled oceněných a fotodokumentace je ve zvláštním souboru ZDE

Fotografie pro pamětníky

Hřbitovní ulice v roce 1965. Obousměrná, ale bez chodníku, úzká, štěrkovaná omezená břízami vysázenými v době  II. světové války. Sáňkovali jsme, jen jsme nadávali, když nám před pohřbem vypraveným z kostela jízdní dráhu posypali. Frekvence minimální,  nahoře žádná další zástavba nebyla.  Dnes s chodníkem a veřejným osvětlením, dlážděná, širší, ale jednosměrná. To však má skončit, připravuje se snesení vedení NN, rekonstrukce chodníků i osvětlení od mostu přes Třebovku až na křižovatku s ulicí V zahrádkách . Potom má být ulice v celé této délce obousměrná. Zatím se připravuje projektová dokumentace.

 


Ubytování pro ukrajinské uprchlíky město s řeší s výhledem

Jsme vděčni všem, kteří pomáhají. Mnozí poskytli ubytování ve vlastních bytech bez nároku na odměnu, pomáhají se začleněním,  umožňují školní přípravu ukrajinských dětí v adaptačních skupinách a Ukrajinci již jsou i ve školních třídách. Město zmapovalo své možnosti a upravilo byty k ubytování uprchlíků, mimo jiné také v prázdných sociálních bytech v Borku.  Našly se však hlasy, že umístění v sociálně vyloučené lokalitě pro ně není dobré, že to přinese jen komplikace, které si nepřejeme.
K tomu je třeba napsat, že tato nabídka byla podána na asistenční centrum v Pardubicích s tím, že není vhodná pro ubytování rodin s dětmi. Přesto byly upravené a přichystané byty rychle obsazeny prakticky do 24 hodin a ubytovaným  ženám bez dětí byla po zaškolení nabídnuta práce přímo v lokalitě ve společnosti  Böhm plast-technik.  Pro takovou situaci se jedná o dobré řešení. V řadě případů je ubytovaní zatím řešeno v ubytovnách neumožňujících řádné soukromí. Současně mně mrzí i případy, že někteří "potenciální ubytovatelé" by chtěli na ubytování ukrajinských uprchlíků nepokrytě vydělávat. Přímo na úrovni města žádné přímé ubytování neposkytujeme, vše je řešeno prostřednictvím krajského asistenčního centra v Pardubicích. 
Snažíme se vytvořit důstojné podmínky v rámci možností, které vznikají. Do konce března má být dokončena projektová dokumentace na možnou úpravu objetu bývalé administrativní budovy Böhmplastu v Bezděkově, kde by v I. a II. podlaží mohla vzniknout ubytovna a ve 3. a 4. podlaží "služební byty". Až bude dokumentace kompletní uvidíme, jaké možnosti pro vybavení existují. Na vybavení takového objektu by ovšem bylo zapotřebí zajistit nějakou materiální nebo finanční pomoc, to není v samotných silách města. 

Cimburk se stal místem romantických svateb

Možná jste ten název ani nikdy neslyšeli, protože gotický hrad Cimburk u Městečka Trnávka v jihovýchodním cípu Pardubického kraje vyhořel po zásahu blesku už před 246 lety. Zbylo jen pár obvodových zdí a zbytek věže s bránou na kopci, které zarůstaly jako zámek Šípkové Růženky. Až v roce 2005 zříceninu převzalo Městečko Trnávka do svého majetku jako kulturní památku. Od té doby se snaží zakonzervovat to, co zbylo. Pomáhá s tím i Pardubický kraj. O postupu prací se při návštěvě přesvědčil náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
„Pod hradem máme podstavce pro lavičky v přírodním hledišti, konaly se tu různé koncerty a divadelní festivaly,“ říká starosta Milan Šedaj. Na hrad vede pěkná naučná stezka s devíti ručně vyřezávanými lavičkami s různými motivy a pověstmi z hradu od místního řezbáře Petra Steffana. Když ovšem před dvěma lety spadla část vstupní brány hradního areálu, musela obec začít řešit jeho konzervaci. „Má to tady takovou romantickou atmosféru, v poslední době tu hodně oddáváme. Jednou dokonce v noci za úplňku a při svitu svíček,“ dodává starosta.
Městečko Trnávka má bohatou historii. Patří ke starému sídelnímu území, kde se nacházejí nálezy až z doby kamenné.  V minulých letech to byly například nálezy pod zbouranou stodolou u fary, kde se našel třeba objekt s píckou z mladší doby bronzové, nebo středověká kovová čutora. Panství hradu Cimburk je zmiňováno od roku 1308.
„Přestože v posledních letech jsme dotace na rekonstrukce památek museli krátit, rozhodli jsme se pomoci řešit některé větší kritické situace v kraji.  Městečku Trnávka jsme vloni přispěli částkou 800 tisíc korun a letos jde do Zastupitelstva návrh na stejnou částku pro druhou etapu statického zajištění a konzervace,“ konstatuje Roman Línek a dodává: „Kromě toho přispějeme ještě částkou 250 tisíc korun farnosti na obnovu vitráže v místním mohutném kostele sv. Jakuba. Vzhledem k tomu, že do celého kraje půjde letos na památky celkem kolem 10,7 milionu korun, bude místní podíl na krajských dotacích opravdu významný.“
Kromě toho čerpá Městečko Trnávka krajské dotace na obnovu drobných architektonických památek, jako jsou křížky či venkovská sousoší, ale také pro dobrovolné hasiče, místní komunikace či oplocenky. Aktivní jsou tu také divadelní ochotníci, spolek Trnka, sokolové nebo myslivci.

Požáru v teplárně podniku  Synthesia Semtín. Na místě bylo 5 zraněných osob.

V areálu zasahovala jednotka hasičů Synthesia Pardubice, která také předlékařsky ošetřila 5 zraněných osob. Všechny zraněné osoby odvezla zdravotnická záchranná služba do nemocnice. Ve čtvrtek 17. 3. 2022 v 10.46 hod. došlo v hlubinném tunelu podniku Synthesia Pardubice ke vznícení uhelného prachu. Na místě došlo ke zranění 5 osob. Škoda a přesná příčina je předmětem vyšetřování. Na místo vyjel vyšetřovatel příčin požárů územního odboru  Pardubice a vyšetřovatel  HZS Pardubického kraje. Podle prvotních informací zde došlo ke vznícení uhelného prachu v hlubinném tunelu. Škoda a přesná příčina je předmětem vyšetřování.
Podle mluvčího Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Aleše Malého převezli záchranáři do nemocnice dva muže s lehčími popáleninami na horní polovině těla. Ředitel společnosti Josef Liška nehodu potvrdil a dodal, že do nemocnice odvezli na kontrolu další tři zaměstnance, kteří se nadýchali splodin. Podle Lišky nehoda provoz závodu nehrozí, ale přesný rozsah škod a příčinu nehody ještě nezjistili.

Institut paměti národa zpřístupnil novou expozici v Machoňově pasáži 

V Pardubicích se veřejnosti otevřel první Institut Paměti národa. Je multimediálním muzeem totalit, prostřednictvím vyprávění pamětníků se v něm návštěvníci seznámí s druhou světovou válkou.
Expozice vznikala dva roky. Institut je první v zemi, další se připravují v Olomouci, Brně a dalších krajských městech. V pardubické expozici své příběhy vypráví válečný veterán Tomáš Sedláček a odbojářka Jaryna Mlchová.
Expozice využívá multimediální prostředky, což podle tvůrců přináší intenzivnější zážitek. „Expozice s podobnou architekturou, založená na podobných principech minimálně v Evropě neexistuje. Expozici se daří komplexně vyprávět pamětnické příběhy prostřednictvím moderních technologií,“ řekl kurátor výstavy Viktor Portel.  Multimediální expozici, která se věnuje 20. století, vytvořil Institut Paměti národa. Každý návštěvník má tablet, kurátor ho přirovnal k mozku, který diváka herním principem provede multimediální expozicí.
Podle autorů výstavy se hodí pro děti od 12 let. „Cílem je, aby se divák podíval všemi smysly na příběhy 20. století, aby si nechal převyprávět druhou světovou válku, aby pochopil, že lidé museli něco obětovat,“ uvedl ředitel institutu Paměť národa Východní Čechy Tomáš Heller.
Do expozice se chodí po schodech do sklepení Machoňovy pasáže. Místnosti nemají omítku, stěny jsou z obnažených cihel, uvnitř panuje přítmí. "Prostředí je naschvál jakoby neotesané, umocňuje atmosféru. Máme tu skvělou práci se světlem, proměňujeme atmosféru místa," řekl Heller.
Otevírací provoz bude rozdělený. Dopoledne se budou objednávat školy, ve sklepení si projdou expozici, prohlídka trvá 70 minut, nahoře v budově je pak čeká ještě workshop. Všední dny odpoledne a víkendy jsou určené pro veřejnost. Ideální je koupit si vstupenky on-line, aby návštěvníci nemuseli čekat.
Nové muzeum zaštiťuje nezisková organizace Post Bellum, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Má jich ve veřejné databází Paměť národa kolem 10 000.
 
Oprava nadjezdu Kyjevská v Pardubicích se blíží ke konci

Už za měsíc by po mostě mohla znovu jezdit auta i městská doprava. Práce začaly před rokem, nadjezd byl v havarijním stavu, odpadávaly z něj římsy a při rekonstrukci se objevily další závady, které stavebníky na několik měsíců zdržely.
Práce jsou plánovány do 14. dubna. Neměl by je prodloužit ani odchod několika stavebních dělníků z Ukrajiny do vlasti. „Stavba už je v takovém stavu rozpracovanosti, že i když se několik Ukrajinců vrátilo domů, termín to neohrožuje. Jediné, co to může zhatit, je to, že by se vrátila zima a nedaly by se dělat živičné povrchy,“ uvedl náměstek pardubického primátora Petr Kvaš (ODS). Na mostě přes železniční koridor bude také nutno osadit svodidla a zkolaudovat trakční vedení pro trolejbusy. Podle Kvaše se nadjezd otevře zřejmě během Velikonoc. Uzavřený byl od loňského března. Termín dokončení oprav oddálily o několik měsíců závady zjištěné během stavby. První překvapení čekalo dělníky při demolici mostních říms, ve kterých byl azbest. Odstranění a likvidace nebezpečného materiálu prodloužilo už v začátcích dobu nutné uzavírky o několik týdnů.
Skutečný technický stav mostu odhalil až diagnostický průzkum ložisek a úložných prahů, který bylo možno provést až po zvednutí mostních polí. Ložiska pod deskami mostních polí byla natolik zkorodovaná, že je nebylo možno repasovat. Jeden z pilířů byl v tak špatném stavu, že bylo nutné ho zbourat a vybetonovat znovu". Největší zdržení stavby způsobila degradace materiálu pilíře, který stojí mezi železniční tratí Praha - Česká Třebová a jižní spojovací kolejí. Poškozený pilíř se musel odbourat a nahradit pilířem novým.
Nadjezd pochází z roku 1964 a generální opravu zatím dosud nepodstoupil. Propojuje centrum Pardubic s městskou částí Pardubičky, kde je i krajská nemocnice. Město na opravu nadjezdu získalo příslib dotace 216 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Původní náklady na opravy, které se měly pohybovat kolem 240 milionů korun, budou minimálně o 20 milionů vyšší.