Českotřebovský deník 82/2022 (23/3) 
Koncert v Malé scéně ve středu 23. března byl hodně vydařený. Po dvouleté absenci byl dostatek zájemců vystupovat. Koncert měl 17 programových čísel ve kterých vystoupilo 41 interpretů.  Program měl gradaci, od nejmenších muzikantů až prakticky po profesionály.  Stojí za to si program zopakovat  např. v tištěné podobě a také na videu. Českotřebovský deník poskytne obojí,  koncert máme zaznamenán a bude v krátké době  na webu a sociálních sítích k dispozici, budou zde ukázky ze všech vystoupení.   Každé programové číslo bylo uvedeno krátkým medailonkem představujícím  interprety a jejich vztah k hudbě a českotřebovské zušce. Po koncertu bylo tradiční fotografování - jeviště Malé scény bylo skutečně zaplněno.

Zvýšení cen za ubytování a stravu v domově pro seniory od 1. dubna 2022

Po navýšení činí úhrada za ubytování na budově A v jednolůžkovém pokoji 245 Kč denně, v dvoulůžkovém pokoji  225,- Kč denně a na budově B 205,- Kč denně Nebyly tedy použity maximální možné ceny, povolené vyhláškou č. 505/2006 Sb. Podle ní může činit maximální úhrada za ubytování 250,- Kč. Dále v domově pro seniory dochází k navýšení ceny za stravu o 30 Kč na den (8 Kč na potraviny a 22 Kč na režii),  a to na 190,- Kč denně u racionální stravy a u diabetické stravy na 200,- Kč denně (dle vyhl. č. 505/2006 Sb., může činit maximální úhrada za stravu činit 205,- Kč). U odlehčovací služby by úhrada za ubytování na budově A v dvoulůžkovém pokoji činila 225,- Kč denně - navýšení o 35 Kč na den a cena za stravu by byla navýšena o 30 Kč na den (8 Kč na potraviny a 22 Kč na režii),  a to na 190,- Kč denně u racionální stravy a u diabetické stravy na 200,- Kč denně.
Navýšení cen se též týká i týdenního stacionáře, kdy dochází k navýšení ceny za ubytování o 30,- Kč na den tj. na celkovou částku 210,- Kč denně (dle vyhl. č. 505/2006 Sb., může činit maximální úhrada za ubytování 250,- Kč) a celodenní stravy, a to o 30,- Kč na den - tj. na celkovou částku 190,- Kč denně (dle vyhl. č. 505/2006 Sb., může činit maximální úhrada za stravu činit 205,- Kč). 
Dále dochází k navýšení ceny za oběd pro klienty pečovatelské služby, kdy cena oběda včetně provozních nákladů bude činit 72 Kč (dieta racionální a dieta šetřící) a u diabetické stravy 76,- Kč
Úplný přehled změněných ceny úhrad za služby poskytované v Domově pro seniory, stacionáři a v Pečovatelské službě od 1. dubna 2022  najdete ZDE

Ochránci přírody na exkurzi v českotřebovské vodárně 

Předsedkyně ZO ČSOP Podorlicko PaedDr. Hana Grundová  vyjednala na středu 23. března odpoledne  pro členy organizace příznivce a členy oddílu mladých ochránců přírody zajímavou exkurzi do českotřebovské vodárny. zájem o exkurzi byl velký, průvodcem byl jednatel Vodárenské společnosti Marek Novotný. 

Měl vnímavé posluchače kteří se také hodně dotazovali, diskuze byla odborná a zasvěcená. Poznali jsme, že českotřebovská voda získávaná ze zřídla  Vrbovky  je unikátním příkladem, kdy není třeba vodu čerpat z vyhloubených vrtů nebo studní. V normální době  je vydatnost pramene Vrbovka  ( cca 75  až 80 litů/s) dostačujícím zdrojem pro zásobování města pitnou vodou dobré jakosti.  Spotřeba vody  v posledních letech mírně klesá, lidé vodou šetří. Velká část vody je spotřebována průmyslem. V běžných letech vydatnost pramene Vrbovka dostačuje, pouze ve velmi suchých obdobích  v některých minulých letech bylo třeba  využívat i vrty ČT1 (v parku Javorka ) a případně i další rezervní vrt ČT2 v areálu vodárny.  Tyto vrty jsou hluboké 70 - 80metrů. Vůbec nejhlubší vrty jako zdroj vody na Českotřebovsku je v Kozlově, má hloubku 180 metrů.  Kvality českotřebovské vody vyhovuje po všech stránkách a není ji třeba nijak upravovat. Pouze podle pokynů hygieny se provádí chlorování v té nejnižší možné intenzitě. K tomu se využívá plynný chlor. Je to jen z preventivních důvodů, kdyby došlo k nějaké havárii na vodovodní síti a chlorování může bránit problémům třeba i v případech, když voda dlouho stojí v rozvodech při minimálním odběru vody. Účastnici exkurze se měli možnost podívat také dovnitř do zřídla Vrbovka a na vlastní oči vidět přírodní jezero pitné vody, které využíváme pro zásobování města pitnou vodou.

Z exkurze ochránců přírody v českotřebovské vodárně natočil Českotřebovský deník  krátké video, které bude publikováno v dalších dnech.

 


Blíží se duben  a s ním zahájení svozu tříděného odpadu.

Zatím o tom  byly informace především v Českotřebovském zpravodaji. pro pokyny a informace dnes stále více lidí "chodí" na webové stránky a tak zatím tyto informace nejsou aktualizovány. Ani na "odpadovém webu" společnosti Eko Bi, a podobně nic aktuálního o svozu tříděného odpadu není ani  ve zpravodajství odboru životního prostředí.  Věřím však že se to rychle změní, protože právě v nejbližším období bude třeba nastartovat velkou změnu svozového kalendáře, která se projevím podstatným snížením objemu komunálního odpadu ukládaného na skládku. Je to nutné, jinak se za odpady nedoplatíme. Právě včas se dokončuje kompostárna. Zatím bude třeba předzásobit kompostárnu bioodpadem, který bude svážen již od začátku dubna separátně. 

Fotografie pro pamětníky

Fotografie Štarmanova stavení na Zámostí mohla být pořízena asi v sedmdesátých nebo i šedesátých letech. Na dolní fotografii je Jiří Štarman s maminkou u tehdy běžného kravského potahu v uličce mezi Štarmanovou a Jansovou chalupou. Na snímku je v pozadí ještě cihlové neomítnuté Kaškovo stavení.
Daleko častější byl spatřit s kravským potahem  Jirkova tatínka, pana Isidora Štarmana. Taková fotografie se však v mém archivu nedochovala. Mám však možnost uvést fotografii Isidora Štarmana samostatně na "průkazkové" fotografii.  Celá tato oblast Zámostí patřila dříve zemědělské výrobě a dnes se změnila. Jediným pamětníkem, který dosud na Zámostí žije je Jiří Štarman, se kterým chystá Českotřebovský deník malou procházku po současném Zámostí, které právě Jirka Štarman doprovodí svými vzpomínkami na to, jak to tady byla "za našich mladých let" tedy v padesátých a šedesátých letech. Pamětníci ubývají  a jen fotografie zůstávají. Aby měly význam, potřebují zasvěcený komentář......
 

  • Ústí nad Orlicí bylo opět na obnoveném veletrehu Holiday world.
  • Jako jedno z posledních pěti měst....
    Po roční odmlce se opět regiony, města a poskytovatelé služeb v oblasti cestovního ruchu sešli na mezinárodním veletrhu cestovního ruchu Holiday World v Praze, na jubilejním 30. ročníku. Veletrh se konal již nikoliv v Holešovicích, jako dříve, ale v prostorách výstaviště v Letňanech. Ve skutečnosti je veletrh Holiday world  věnovaný cestování oddělen od dalšího  veletrhu s názvem "Region world", který je již ovšem již méně lukrativní a také méně navštěvovaný. V závěrečné zporáce o veletrhu s euvádí celkovýá počet návštěvníků na výstavišti v Letňanech, který překročil za 3 dny 17000. Na jubilejním 30. ročníku těchto tradičních veletrhů cestovního ruchu a regionální turistiky prezentovalo v roce 2022 své expozice a stánky celkem 227 vystavovatelů z 21 zemí, a to na výstavní ploše 5 740 m². Kraje České republiky byly zastoupeny všechny.
    Zajímavostí veletrhu bylo představení dálkové trasy Stezka Českem. Redakce KAM po Česku vyhlásila výsledky oblíbené soutěže Kraj mého srdce 2021. Pořadatelem ankety je redakce KAM po Česku ve spolupráci s veletržní správou ABF a pod záštitou Asociace krajů České republiky. Cílem ankety je zjistit a meziročně porovnat vývoj oblíbenosti krajů z pohledu návštěvníků a jejich volnočasových aktivit. Anketa probíhala v osmi kategoriích od 31. října 2021 do 28. února 2022. Celkem se ankety zúčastnilo 3 160 osob a bylo zaevidováno 56 909 hlasů ve všech kategoriích.
    Vítězem kategorie Nejlepší jednotná kampaň se stala Živý kraj – Destinační agentura pro Karlovarský kraj za kampaň „Dovolená? V Karlovarském kraji!“. V kategorii Nejlepší udržitelný projekt se porotě nejvíce líbil počin nazvaný Kraj blanických rytířů, který do soutěže přihlásil spolek téhož jména. Nejlepším turistickým produktem byl zvolen produkt nazvaný Cesta za pivem Karlovarským krajem, který vznikl s cílem podpořit specifickou lokální gastro produkci a propojit ji do oblasti cestovního ruchu. Jako nejlepší elektronický projekt byl v poslední kategorii vyhlášen „1. Online famtrip aneb virtuální tour po jižní Moravě“, který přihlásilo Brno Convention Bureau.
    Dříve se veletrhu účastnil velký počet měst regionů, krajů či destinačních společností, které byly "promíchány" se stánky cestovních kanceláří. Nyní zde zůstalo jenom pět měst: Ústí nad Orlicí, Litoměřice, Louny, Kralupy nad Vltavou, Olomouc a potom už jen expozice krajů, které na takovou akci mají prostředky. Śousední Ústí má to štěstí, že dokáže financovat účast na veletrhu z česko-polské spolupráce s družebním městem Bystřice Kladská v rámci Euroregionu Glacensis.  Na letošním veletrhu bylo představeno mnoho zajímavých tipů na výlety, zážitky či edukativní poznání z celé republiky a několika zahraničních destinací. Letošním hlavním partnerem veletrhu byla Indonésie.
    Město Ústí nad Orlicí zde jako novinku představilo výsledky realizace dvou projektů, Kulturní dědictví nás spojuje a Kulturní památky – cesta ke společnému poznání. Z česko-polských projektů se opravila v Ústí nad Orlicí část kapliček Křížové cesty a vybudovala odpočinková místa v jejich okolí, vydal se nový leták s informacemi o Křížové cestě s popisem a orientační mapkou. Tyto projekty byly spolufinancovány z Fondu mikroprojektů Euroregionu Glacensis a z dotačního programu Pardubického kraje. Na veletržním stánku se tradičně sešli zástupci našeho města s delegací z Bystřice Kladské a spolu zhodnotili průběh a výsledky obou projektů. Návštěvníky zaujala široká nabídka volnočasových aktivit v našem městě, a to především turistiky a cykloturistiky. Pochvalně se vyjadřovala odborná i laická veřejnost k designu naší kolekce tiskovin a propagačních předmětů.
    Na veletrzích HOLIDAY WORLD & REGION WORLD 2022 se historicky vůbec poprvé udělovalo prestižní ocenění Velká cena cestovního ruchu 2021/2022. Organizátor soutěže, komunikační agentura COT group, hodnotila z rekordních 52 projektů v celkem 4 soutěžních kategoriích. Spoluorganizátorem 15. ročníku byla premiérově společnost ABF.
    Kroky k restartu cestovního ruchu pořádaly společně Česká unie cestovního ruchu a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Nechyběla tisková konference Tuniska věnovaná restartu turistické sezony. Úspěch měla prezentace Maďarské národní turistické centrály spojená s workshopem. Nechyběl Tourfilm se svými spoty propagujícími Českou republiku.
     
    V Ústí již opravují  rozbité komunikace 

    Pracovníci městské společnosti Tepvos již začali po zimě s opravami rozbitých komunikací. Lokální výspravy výtluků budou probíhat po etapách v následujících týdnech. „Na opravy povrchu vozovek místních komunikací je v rozpočtu města vyčleněna částka ve výši 1,2 milionu korun,“ uvedl vedoucí odboru dopravy, silničního hospodářství a správních agend Jaroslav Škarka.
    Také v Ústí platí, že  město může provádět opravy jen těch komunikací, které mu patří, a to nejsou všechny komunikace na území města. Správu a údržbu silnic II. a III. třídy (v majetku Pardubického kraje) může vykonávat pouze SÚS Pardubického kraje, opravy silnice I. třídy (průtah městem) pak Ředitelství silnic a dálnic.

     

     

  •