Českotřebovský deník 83/2022 (24/3)  
Burza práce pro osoby se zdravotním postižením

Organizace zabývající se problematiku zaměstnání osob se zdravotním postižením představí v Ústí nad Orlicí opět své služby. Především zaměstnavatelé vám zde poskytnou podrobné informace o pracovních místech a pracovních podmínkách. Ostatní organizace nabídnou poradenství a pomoc všem, kterým jejich zdravotní omezení brání najít vhodné zaměstnání.
Přehlídka proběhne dne 20. 5. 2022 od 8:30 do 11:00 hodin v prostorách Úřadu práce ČR, kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394.
Kontaktní osoba:  Jaroslava Rollerová, poradce pro OZP
Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394  T: 950 172 441  E: jaroslava.rollerova@uradprace.cz 

Restaurování přístupu ke kapli P. Marie na Horách bude pokračovat

Restaurování schodišťových stupňů a dlažby přístupové cesty do kaple Panny Marie Pomocné Na Horách v České Třebové se provádělo již v loňském roce, letos bude tato práce dokončena Jde o restaurování restaurování schodišťových stupňů a dlažby přístupové cesty ke kapli Panny Marie Pomocné Na Horách, které byly ve velmi špatném stavu a některé bylo třeba úplně vyměnit. . Letos budou práce dokončeny. Náklady na provedení zadaných prací jsou ve výši 337.065,- Kč včetně DPH. Práce bude i letos provádět  restaurátor BcA. Aleš Košvanec z Luže. S kvalitou loni provedené části prací byla vyslovena spokojenost. Kaple P. Marie na Horách je navštěvované místo a zaslouží si také restaurování  okolí. Více najdete ZDE


Fotografie pro pamětníky

Na fotografii dům čp. 292 (dnes prodejna Kohiinoor)  - aneb - jak vypadal prostor vlevo od světelné křižovatky v roce 1909 po zakrytí Křivolického potoka. Toho roku se začala připravovat stavba českotřebovské c. k. reálky, později  "reálného gymnázia", která byla dokončena v roce 1912.  Do té doby se učily studenti ve školní budově v Komenského ulici.

Pardubický kraj podpoří podpoří podnikání ukrajinských uprchlíků

Pro mnohé uprchlíky z Ukrajiny není Česká republika pouze tranzitní zemí nebo dočasným útočištěm. Řada z nich se rozhodne zůstat. Pardubický kraj si tento fakt uvědomuje, a proto chce vedle zaměstnávání podpořit také jejich podnikatelské aktivity.
„Věříme, že se mezi uprchlíky najdou tací, kteří zde budou chtít podnikat. Proto chceme podpořit nejenom zaměstnance, kteří v našem kraji hledají práci, ale také začínající ukrajinské podnikatele. Program je určen jak pro osoby s ukrajinským občanstvím, které teprve budou chtít získat živnostenské oprávnění a poté podnikat, tak i pro nově vzniklé podnikatelské subjekty s ukrajinským vlastníkem. Dotace do výše až 50 tisíc korun je určena na náklady spojené se získáním živnostenského oprávnění či založení firmy, ale také na náklady spojené se zahájením podnikání,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Z dotace tak mohou podnikatelé například nakoupit materiál a nářadí, pořídit software nebo webové stránky. Žadatel musí mít vydané dlouhodobé speciální vízum a musí mít zřízen český bankovní učet. Jednou z povinných příloh pro získání dotace je předložení podnikatelského plánu, ve kterém žadatel stručně popíše zejména předmět svého podnikání, ale také popis nabízených výrobků či služeb, způsob jejich uplatnění na trhu, případně jak dále chce své podnikání rozvíjet a jiné.
„Ukrajince vnímám jako pracovité a houževnaté lidi. Většina z nich brzy po příchodu do naší země uvažuje, jak co nejrychleji získat práci, postavit se na vlastní nohy a zabezpečit své blízké. Přichází i šikovní řemeslnici, kuchařky či pečovatelky. Ti tak mohou být určitě brzy užiteční celé společnosti.  Našim cílem nyní je takovým lidem pomoci se startem tak, aby mohli být brzy více soběstační,“ řekl radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.
Žádosti lze podávat již nyní, jejich příjem bude ukončen 30. června letošního roku. Obdržená dotace musí být vyúčtována do třech měsíců od podpisu smlouvy o poskytnutí dotace. Pardubický kraj navíc nabízí pomoc také při hledání sídla firmy, a to ve spolupráci s Pardubickým podnikatelským inkubátorem (P-PINK).
Na níže uvedených kontaktech lze domluvit termín případných konzultací s tím, že komunikace je preferována v elektronické formě. Bližší podmínky o programu a formulář v českém, anglickém nebo ukrajinském jazyce jsou k dispozici zde: www.pardubickykraj.cz/dotacni-programy-probihajici-v-oblasti-uzemniho-planovani-a-regionalniho-rozvoje-/115791.
Kontakt:  Mgr. Miroslav Smejkal, vedoucí oddělení regionálního rozvoje KrÚ Pk, tel: 466 026 306, e-mail: miroslav.smejkal@pardubickykraj.czkancelář č. 2412, Nám. Republiky 12, Pardubice
Ing. Petr Bořek,  oddělení regionálního rozvoje KrÚ Pk tel.: 466 026 322, e-mail: petr.borek@pardubickykraj.cz kanceláři č. 2413, Nám. Republiky 12, Pardubice 


Koncerty pro Ukrajinu rozezní letohradské náměstí 

V sobotu 26. března 2022 se na Václavském náměstí v Letohradě uskuteční benefiční koncert na podporu Ukrajiny.  Na podiu se od 13.30 hodin představí místní muzikanti. Mezi nimi třeba ZUŠ Letohrad, Jak se plazí aligátor, Dolly-bus band
Nitere band i Tonic. Benefici podpoří zpěvačky Magdalena Urbanová (Kvapilová) a Veronika Anna Fialová (Mertová), které vyrůstaly v Letohradě a svůj hudební sen si plní v Praze. Všichni účinkující vystoupí bez nároků na honorář.  
Koncertem bude provázet Jakub Hlaváček, zakladatel organizace HUFR (Humanitarian Unit of First Response), který se od začátku válečného konfliktu  zapojil do humanitární pomoci a z ukrajinsko-polských hranic vozí uprchlíky do bezpečí. Kromě operativní koordinace převozu uprchlíků do ČR pomáhají s plánem integrace Ukrajinců do společnosti a připravují výuku českého jazyka.
Mezi jednotlivými hudebními produkcemi bude Jakub Hlaváček vyprávět silné příběhy lidí, které ruská agrese vyhnala z vlasti a připravila je o domovy. Právě Jakub a jeho manželka Patricie přišli s nápadem uspořádat benefici pro Ukrajinu. Oslovili město i Kulturní centrum Letohrad, kde jejich nápad podpořili a akci uspořádali. Úmyslně zvolili pozdější termín, aby vyburcovali k další pomoci.  
Výtěžek z dobrovolného vstupného poputuje na účet Oblastní charity Ústí nad Orlicí, která peníze rozdělí mezi rodiny, které přišli do Letohradu nebo blízkého okolí.


Oblastní kolo soutěže mladých recitátorů  za účasti Třebováků

V pondělí 21. března se v Malé scéně v Ústí nad Orlicí konalo oblastní kolo přehlídky dětských recitátorů Dětská scéna 2022. Letošního ročníku se účastnilo 15 mladých recitátorů ze škol z širokého regionu. Na přehlídce byly zastoupeny školy z Ústí nad Orlicí, České Třebové, Vysokého Mýta, Letohradu, Lanškrouna, Chocně, Sloupnice a dalších měst a obcí. Recitační výkony hodnotila odborná porota, která rozhodovala o postupech do krajského kola soutěže, které proběhne v dubnu v Pardubicích.

Ocenění:
I. kat.
  • Cena: Alžběta Rýznarová, ZŠ Dolní Dobrouč
Čestné uznání: Matěj Zerzán, ZŠ Habrmanova Česká Třebová, Martina Čapková, ZŠ Sloupnice
II. kat. • Cena: Magdaléna Rýznarová, ZŠ Dolní Dobrouč
Čestné uznání:  Klára Vrbová, ZŠ D. Dobrouč  Martina Bartošová, ZŠ Sloupnice  Vendula Válková, ZŠ Habrmanova Č.Třebová

V Litomyšli se chystají na úpravu dalšího úseku nábřeží Loučné 

Část Vodních valů u kina Sokol je posledním úsekem nábřeží Loučné ve středu města, která ještě neprošla rekonstrukcí. Architekti v současné době zpracovávají studii úprav lokality, aby nová podoba ctila historický ráz, byla bezbariérová, umožnila snadné cestování pěším i automobilům a jednou ze zvažovaných novinek je vybudování malých vyhlídkových plošin, které by z chodníku krátce v délce několika metrů zasahovaly nad vodu. Radnice u tohoto projektu v budoucnu také předpokládá veřejné projednání záměru s občany.