Českotřebovský deník 84/2022 (25/3)  

Každoročně se pro studenty gymnázia koná tzv. projektový den, kdy si žáci mohou vyzkoušet řadu zajímavých aktivit. S ohledem na dnešní nelehkou situaci ve světě se však ten letošní ponese ve zcela jiném duchu. Učitelé i studenti připravili různé přednášky, workshopy či sportovní aktivity, do kterých se mohou zapojit všichni žáci gymnázia. Tyto činnosti posloužily k vybrání peněz na podporu užhorodské oblasti na Ukrajině a část vybrané sumy se pošle také humanitární organizaci Člověk v tísni. 
Na budově gymnázia vlála česká a ukrajinská vlajka, stožáry zdobily také žlutomodré balónky. Hrála hudba, studenti měli vlastní program. každý jiný, podle toho, kam se přihlásili. A potom společné focení. Gymnazisté "dole" v parku ve skupině vytvořili mírový symbol - viz úvodní fotografie. Protože mír je podmínkou jakéhokoliv dalšího rozumného vývoje  nejen u nás, ale i v celé Evropě.  K focení v parku proto logicky hrála kapela Lenonnovu píseň Imagine. Dnes se o tom přesvědčujeme každý den.
V rámci projektového dne si studenti mohli například vyrobit svůj vlastní náramek či nabarvit dřevěné srdíčko, které si poté zakoupili a podpořili tak akci. Byla možnost se utkat s mistrem v soutěži (např. páka, šachy), a pokud vyzyvatel prohrál, zaplatil symbolickou částkuNaopak prohrál-li mistr, zaplatil on. Dále bylo možné finančně ocenit kapelu, která udržovala pohodovou atmosféru v budově školy i v prostoru před školou. Bylo tedy možné se zaposlouchat do melodií známých písní nebo si také zazpívat.  Kdo rád sportuje, mohl se  se zúčastnit např. běhu. O šplh velký zájem nebyl. Nejde o to, kdo doběhne nejdál, ale o to se zúčastnit a tím projekt podpořit. Na všechny pak čekala také kavárna, kde byla možnost zakoupit si zákusek či kávu. Vydělané peníze opět poputují k potřebným – stejně jako všechny finance získané ze zmiňovaných akcí. Samostatná - velmi početná - (asi čtyřicetičlenná) skupina studentů však v budově školy chyběla. Nebyla to neomluvená absence, ale záměr. Pod vedením Mgr. Daniely Fricové a Dr. Hany Grundové odešli studenti na nasmlouvanou práci na úklid lesa. I takový může být workshop.  České lesy se ukázaly jako významný sponzor projektového dne a poskytly na zdar akce, tedy na gymnazijní konto Ukrajina  peněžní dar 7000 Kč. Dar si bylo třeba odpracovat. A zájem byl velký. Počasí bylo krásné jarní a práce v lese všem prospěla.
Do podpory tohoto projektu se však mohli zapojit také rodiče, absolventi školy či veřejnost, a to přispěním na účet Spolku Gymnázia Česká Třebová (bankovní spojení – ČSOB 293083558/0300, zpráva pro příjemce – Projektový den Ukrajina 2022, jméno odesílatele nebo firmy). A vlastně ještě mohou, konto je stále otevřené!
Pro zvídavé studenty bylo dále připraveno mnoho přednášek, na nichž se setkají s odborníky, kteří rádi odpoví na jejich otázky. Aby mohli lépe pochopit současnou situaci na Ukrajině, učitelé si pro ně nachystali geograficko-historickou přednášku o této oblasti. Na gymnázium přijeli i studenti Masarykovy univerzity, kteří gymnazisty poučili o mediální gramotnosti a také jim poradili, jak si správně ověřovat informace. Přijel i zkušený novinář Erik Knajfl, který studenty informoval o dění na Ukrajině pohledem televizního reportéra. Na gymnáziu bylo opravdu živo, projektových dnů zde zažili již dlouhou řadu, ale takový, jako dnes tu ještě nebyl.
Projektový den se ve všech směrech velmi vydařil. Zajímavé programy, výborná atmosféra, šikovní studenti a obětaví učitelé ve mně osobně zanechali výborný dojem. Potěšující jsou i následující údaje: Do školních kasiček bylo během dneška vybráno 32 469 Kč, úklid lesa přinesl 7 000 Kč, sportovci svými výkony prostřednictvím dárců dodali 8 200 Kč. Celkem tedy (nepočítaje dary na konto spolku gymnázia) přinesl téměř 48 tisíc korun. Proto také všem, kteří se podíleli, patřil velký dík od ředitele gymnázia Mgr. Josefa Menšíka.
Fotografie k článku Mgr. Milana Soukupová
Českotřebovský deník z dění na gymnáziu natočil krátkou reportáž bude uvedena během víkendu

Na Pekláku zvyšují protihlukovou stěnu

Zimní sezóna skončila a letní ještě nezačala. Přesto bylo dnes na Pekláku od ranních hodin poměrně živo. Ke slovu přišla zvedací technika a svářeči, kteří zvyšovali konstrukci pro umístění protihlukových ploch ještě do vyšších pater tak aby nedocházel k rušení další obytné zástavby v okolí. Intenzita hluku není nadlimitní, ale je měřitelná a pokud běží vlek dlouhodobě, tak se může v klidných dnech projevovat.  Proto bylo rozhodnuto ochranu okolí proti hluku ještě zvětšit.  Vlek není jen zimní sezónní záležitostí, ale zajišťuje také letní provoz areálu. Proto je správné, že se řešení tohoto problému věnuje dostatečná pozornost.

Burza práce pro osoby se zdravotním postižením

Organizace zabývající se problematiku zaměstnání osob se zdravotním postižením představí v Ústí nad Orlicí opět své služby. Především zaměstnavatelé vám zde poskytnou podrobné informace o pracovních místech a pracovních podmínkách. Ostatní organizace nabídnou poradenství a pomoc všem, kterým jejich zdravotní omezení brání najít vhodné zaměstnání.
Přehlídka proběhne dne 20. 5. 2022 od 8:30 do 11:00 hodin v prostorách Úřadu práce ČR, kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394.
Kontaktní osoba:  
Jaroslava Rollerová, poradce pro OZP
Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394 
T: 950 172 441 
E: jaroslava.rollerova@uradprace.cz 


Fotografie pro pamětníky

.Takový snímek dnes už v Benátkách nevyfotíte. Lze však dobře rozpoznat a dokreslit si současnou zástavbu. Třebovka zde formovala kdysi tvar údolí, tvořila meandry. Dnešní  koryto Třebovky je umělé vytvořené řečiště a nejen v Benátkách.....

Sbor Církve adventistů sedmého dne bude letos stavět

Českotřebovský Sbor církve adventistů s.d. Česká Třebová připravuje na druhou polovinu tohoto roku přestavbu a rozšíření sborového domu ve Smetanově ulici. Odhadovaná doba přestavby je cca 9 měsíců. Po tuto domu  získal sbor souhlas k uskladnění svého inventáře v I. poschodí bývalé Svářečské školy.

WC v Javorce - stavba má být hotova do konce června

Nejde jen o zakoupení potřebného modulového sociálního kontejneru, pro jeho umístění je zapotřebí provést přípravné stavební práce. Jde o zemní práce a přípojky sítí. „Hygienické zázemí v městském parku Javorka bude umístěno v horní části pozemku býv. zahradnictví Eko Bi  Stavební práce potřebné pro instalaci modulového sociálního kontejneru provede RYDO, spol. s r.o. Dodávka sociálního kontejneru je objednána na 16. květen a po té budou řešeny následné úpravy a stavební páce v okolí tak, aby byly dokončeny do konce června 2022. 

Projektová dokumentace na výstavbu Městské knihovny Česká Třebová

Projektová dokumentace pro stavební řízení je podmínka žádosti o dotaci. Knihovna v objektu bývalé Svářečské školy již byla připravována předchozím vedením města, ale příprava nebyla dotažena do potřebného stupně přípravy. Pro nemožnost získání dotací se potom od dalšího projektování upustilo. Oproti předchozím řešením je nyní pořizována projektová dokumentace pro společné povolení (územní řízení a stavební řízení)  a to vzhledem k předchozí rozpracovanosti byla zakázka zadána Ateliéru Hájek Hradec Králové. Náklady na přípravu projektové dokumentace budou při realizaci započteny do ceny díla a vztahuje se na ne dotace. Je předpoklad, že v následujícím období bude výzva pro tento druh stavebních zakázek vypsána a proto je v současné době potřeba  mít kompletně připravenou projektovou dokumentaci velmi aktuální. Rekonstrukce městské knihovny v novém objektu je programovou prioritou a tak je třeba šanci na získání dotace využít a připravit se na ni realizací potřebné projektové dokumentace. 

Dodávka sociálních kontejnerů pro areál Peklák

Odbor rozvoje města a investic připravil zadávací dokumentaci pro výběrové řízení na veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce „Dodávka sociálních kontejnerů pro sportovní areál Peklák v České Třebové“. Jedná se o veřejnou zakázku malého rozsahu na stavební práce, která nepodléhá postupu dle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, v platném znění. Předpokládaná hodnota veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce je do výše 1.600.000,- Kč bez DPH, a proto bude postupováno podle Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu Městem Česká Třebová ze dne 01.04.2017, kategorie „C“ – oslovením 5 uchazečů a uveřejněním na profilu zadavatele – systém E-ZAK. 
Jde o 1. etapu - dva sociální kontejnery, které budou součástí velké sestavy vytvářející zázemí areálu Peklák. Letos se postaví to, co zde nejvíce chybí, tedy možnost se umýt, osprchovat, bude zde WC. Bude sloužit návštěvníkům areálu a ubytovaným v minicampu. pro parkující vozidla již zázemí od loňského roku s možností odběru energie, sociální zařízení zde chybělo. Peklák je nejnavštěvovanějším místem v České Třebové a dovybavení si zaslouží. Letos zde ještě zůstává stará sestava kontejnerů (přemístěná sem ještě ze stavby zimáku). V příštím roce by měla být nahrazena novou sestavou vybavených kontejnerů v hodnotě cca 17 mil. Kč. Stavba je na městském pozemku, investorem je tedy město Česká Třebová. Na malé sjezdovce zahrádky je další objekt, který má být modernizován. Bude sloužit pro lyžařskou školu a v létě jako půjčovna kol. Zde se jedná o pozemek Eko Bi a investorem zde proto bude společnost Eko Bi.


Výměna herního prvku na dětském hřišti Pod Jelenicí

Odbor rozvoje města a investic Městského úřadu Česká Třebová ve spolupráce s Eko Bi s.r.o. připravuje na základě provedené revizní prohlídky výměnu dožitého herního prvku vybudovaného z akátových klád na hřišti Pod Jelenicí za nový herní prvek. Byl vybrán (a schválen) prvek s názvem  „Cesta odvahy“, který představujeme na přiloženém obrázku. Celková cena za prvek a jeho instalaci je  60.054,-Kč včetně DPH.