Českotřebovský deník 86/2022 (27/3)   
Na budově gymnázia vlála česká a ukrajinská vlajka, stožáry zdobily také žlutomodré balónky.  Hrála hudba, studenti měli vlastní program. Každý jiný, podle toho, kam se přihlásili. Dění ve škole zachytil také Českotřebovský deník. Společně se starostkou Magdalénou Peterkovou jsme se zúčastnili některých aktivit. Měly jedno společné: posloužily k vybrání peněz na podporu užhorodské oblasti na Ukrajině a humanitární organizace Člověk v tísni.
Škole se podařilo zajistit lektory přednášek pro zajímavá témata - z humanitární organizace Člověk v tísni,  televizní redaktory, např. Erika Knajfla, studenty Masarykovy univerzity, Petra Kadlece a podíleli se i učitelé školy, tentokrát v jiných rolích. Velká skupina studentů se zúčastnila workshopu při úklidu lesa. České lesy pomoc ocenily finančním darem. Zajímavé byly i výtvarné workshopy, hrál se poker, byla možnost se utkat s mistrem ve vybrané v soutěži - např. šachy nebo páka. Když mistr vyhrál, zaplatil poražený jen symbolicky, když mistr prohrál, zaplatil on. Byla i možnost si nechat nakreslit vlastní karikaturu. Kdo rád sportuje, mohl se  se zúčastnit soutěží např. v běhu nebo šplhu. Nešlo o výkony, ale o to se soutěže zúčastnit. Na všechny pak čekala také kavárna, kde byla možnost zakoupit si zákusek či kávu...
Projektový den se ve všech směrech velmi vydařil. Zajímavé programy, výborná atmosféra, šikovní studenti a obětaví učitelé ve mně osobně zanechali výborný dojem.  Potěšující jsou i následující údaje: Do školních kasiček bylo během dneška vybráno 32 469 Kč, úklid lesa přinesl 7 000 Kč, sportovci svými výkony prostřednictvím dárců dodali 8 200 Kč. Celkem tedy (nepočítaje dary na konto spolku gymnázia) přinesl téměř 48 tisíc korun Proto také všem, kteří se podíleli patřil velký díky od ředitele gymnázia Mgr. Josefa Menšíka.

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY

První snímek je z roku 1940, kdy byla dokončena novostavba domu čp. 292.. Dům postavil Robert Mikolecký, který zde provozoval svou obuvnickou živnost, a navázal tak na rodinnou tradici svého tatínka.  Dnes má tento dům jen malinko změněnou podobu  a svým umístěním na frekventované světelné křižovatce dokresluje tvář města již přes 80 let. Dům byl ve své historii v 50. letech znárodněn, následně domovní správou neudržován a v roce 1991 vrácen zpět rodině původního majitele. Vyžadoval stále větší investice přestavby, díky problémům s nájemci ani v devadesátých letech nepřinášel žádné příjmy. Proto byl prodán a novým majitelem je dodnes společnost TRADEPRO z Letohradu.
Druhý snímek byl zveřejněn před několika dny a ukazuje stejné místo 31 let před tím, co snímek první. Jde o původní chlupu 292 v roce 1909 po zakrytí koryta Křivolického potoka, tedy právě v roce, kdy se zde Robert Mikolecký narodil.

PODRUHÉ V UŽHORODĚ
TENTOKRÁT SE ZDRAVOTNICKÝM MATERIÁLEM A TECHNIKOU PRO POLNÍ UŽITÍ. ZAŽILI JSME I LETECKÝ POPLACH

Ukrajina prochází jednou z nejtěžších zkoušek za poslední desetiletí. Sociálními sítěmi a médii z celého světa letí obrázky a videa z ohnisek tuhých bojů. Dnes bylo příkladně zveřejněno video natočené dronem z obléhaného Mariupolu, na kterém je vidět rozsah způsobených škod. Zničená jsou sídliště, obytné domy, průmyslové podniky. Prakticky celé město lehlo. Válku vidíme dnes a denně na všech televizních i rozhlasových stanicích, možná i proto někteří začínají být vůči tomuto tématu apatičtí. Nicméně zcela odmítám jakékoliv názory, které situaci zlehčují nebo tvrdí, že se nás konflikt netýká, tak ať ho jako česká společnost neřešíme. Týká se nás, a to velmi.
V pátek odpoledne jsem již podruhé navštívil Užhorod. Není to o tom, že bychom měli za cíl se setkat v teple kanceláří s našimi protějšky, vyjádřili solidaritu a odjeli. Cíl našich cest je vždy zcela zřejmý. Partnerský Zakarpatský region, se kterým spolupracujeme devět let na konkrétních projektech, nyní potřebuje pomoci. V rámci našich možností se o ni snažíme, a to tak, abychom neomezili všechny služby, které máme na starost jako samospráva kraje, a k tomu jsme mohli v rámci této mezinárodní krize organizovat humanitární pomoc v Pardubický kraj, koordinovat ubytování válečných uprchlíků, provozovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU),....
Zatímco při první cestě jsme spolu s dobrovolnými hasiči přivezli asi třicet benzínových elektrocentrál, nyní to byl žádaný zdravotnický materiál potřebný při ošetření válečných zranění. Co konkrétně jsme ukrajinské straně předali? Přístroje na ohřev krve, infuzní sety, přenosné ventilátory, intubační sety, škrtidla, obinadla. Vše s využitím jak v civilních nemocnicích, tak i přímo na válečném poli. Při návštěvě užhorodské nemocnice jsme byli svědky výstražného poplachu, který upozorňoval obyvatele na možný raketový útok. S protějšky jsme pro jednali další nutné potřeby, které se v čase vyvíjí. Zatímco před třemi týdny museli kolegové ze Zakarpatské oblastní rady zajišťovat pro uprchlíky přicházející z východu pouhé přístřeší, dnes je potřeba, aby měli zajištěnu alespoň základní hygienu. Jsou tedy potřeba ledničky, pračky, přenosné záchody. Někteří občané jsou ve třídách základních škol už čtvrtý týden a musí mít čisté oblečení nebo kam si dát potraviny (i když ve školách jsou využity stravovací provozy). V každé škole je také v jedné třídě k dispozici oblečení z humanitárních sbírek. Pokud tedy někdo u nás má problém s tím, že pomáháme ukrajinské straně, já na to musím odpovědět, že je to naše povinnost. Hlasy "odvážných" spoluobčanů, kteří mají vlastně problém se vším a obvykle myslí jen na sebe, musíme brát opravdu s velkou rezervou. Co jsem dvakrát viděl v Užhorodě mi stačilo k tomu, abych byl o naší pomoci niterně absolutně přesvědčený.


Informace o "velkém" závodu v orientačním běhu na Pekláku 9. dubna 

Tuto sobotu bude na Pekláku jako v úle a to po celý den. Pořadatelé, oddíl orientačního běhu TK Lokomotiva očekávají několik stovek účastníků z celé východočeské oblasti a ve všech věkových kategoriích. Dějištěm závodu  s názvem "Východočeský pohár žactva, dorostu, dospělých a veteránů" bude areál Pekláku a okolí, které je nyní detailně zpracované na mapovém podkladu, který každý účastník závodu obdrží.
 
Pozvánka pro závodníky obsahuje tato data:
ORIS ID: 6736
Název:  Oblastní žebříček
Datum:  09.04.2022
Místo konání:  Česká Třebová, areál Peklák
Ražení: SI bezkontaktní
Start 00:  10:00
Prezentace do:  9:30
Pořadatel:  CET - TJ Loko Česká Třebová
Sport:  Orientační běh
Zařazení do soutěží:
Východočeský pohár žactva a dorostu - jaro 2022
Východočeský pohár dospělých a veteránů 2022
Úroveň:  OŽ - Oblastní žebříček
Regiony:  VČ - Východočeská
Disciplína:  KL - Klasická trať
Rank. koeficient:  1,00
Rozhodné datum:  31.03.2022
Mapa:  Peklák, 1:10 000, E=5m    
souřadnice:  49.909,16.4315: Google mapy https://oris.orientacnisporty.cz/images/external_link.gifMapy.cz - turistická

V Ústí n.O. začal festival Jeden svět 

V sobotu 26. března odstartoval v Malé scéně v Ústí nad Orlicí již 14. ročník regionální části festivalu Jeden svět, který i letos představí řadu lidskoprávních témat.
Na diváky letos čeká méně filmů, za to však debat a bohatý doprovodný program. Celkem deset festivalových snímků doplní osm debat a různé akce v rámci doprovodného programu, jako jsou přednášky, další dokumentární film či představení projektů Bez frází a české kliniky v Sindžáru.
Letošní ročník se také vrátí k pomoci konkrétním lidem v našem kraji. Výtěžek z festivalu poputuje k malému Vašíkovi Štěpánovi z Letohradu, který se od malička musí vypořádávat s těžkou formou onemocnění kůže, známou jako nemoc motýlích křídel. Výtěžek z doprovodného programu pak zamíří na pomoc Ukrajinským uprchlíkům, do sbírky Člověka v tísni SOS Ukrajina.


Nadační fond Škoda Auto nabízí grantové programy - nejblíže pro Rychnovsko
Nadační fond Škoda Auto opět podpoří aktivity obcí, veřejně prospěšných organizací a dalších neziskových subjektů působících v regionech, kde má Škoda Auto své závody, tedy na Mladoboleslavsku, Rychnovsku a Vrchlabsku.
V roce 2022 proto budou moci žadatelé ze všech třech regionů, ve kterých Nadační fond Škoda Auto působí, získat finanční podporu na projekty z následujících oblastí: občanská společnost, sociální péče, mimoškolní vzdělávací aktivity pro děti a dospívající, dopravní bezpečnost a kultura. Prostřednictvím grantů se cílí i na aktuální témata související s uprchlickou krizi nebo duševním zdravím. Pod pojmem Rychniovsko je uváděn okres Rychnov nad Kněžnou.
A na co konkrétně lze v jednotlivých grantech žádat?
- Zvýšení kapacit a kvality domácí péče, rozšíření a zkvalitnění forem paliativní péče, podpora sociálního začlenění...
- Rozvoj komunitních a volnočasových aktivit, od koncertů festivalů přes přednášky po úklid veřejného prostoru...
- Program určený pro obce nabízí podporu k vytvoření nových a zlepšení stávajících zázemí pro volnočasové a sportovní aktivity
- Podpora dětí v mimoškolních aktivitách zaměřených na zdravý životní styl a osobní rozvoj.
- Uskutečnění nových kulturních vizí a projektů realizovaných umělci.
- Nejen edukativní činnost o bezpečnosti v dopravě, ale také příprava a realizace projektů dopravní infrastruktury v regionu.