Českotřebovský deník 88/2022 (29/3)   
Hledáme kolegu – kolegyni

Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice hledá:
→ učitele/-ku I. stupně na celý úvazek od září 2022
→ učitele/-ku II. stupně aprobace anglický jazyk – zeměpis – ruský jazyk na částečný úvazek (dle domluvy) – nástup ihned – záskok za nemoc
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 10 hodin týdně – na období duben – červen
Kvalifikace podle zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících
Nabídky posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 465 531054 nebo 605 717350.

Potravinová banka v kraji má zásoby na 3-4 týdny

Potravinová banka pro Pardubický  kraj sídlí v Chotovicích nedaleko Litomyšle, kde vedle  Oblastní charity Nové Hrady rozšiřuje své sklady. Další středisko nyní buduje v Dražkovicích u Pardubic. Od 24. února 2022 se její činnost rozšířila mnohonásobně, ovšem se stejným počtem pracovníků. Pravidelně ji podporuje i Pardubický kraj.
„Naším základním posláním je záchrana a využití jídla z potravinových řetězců, na to dostáváme příspěvek od Zemědělského intervenčního fondu,“ říká předsedkyně  Blanka Vopařilová. Kromě toho se do banky dostávají potraviny od prvovýrobců, zemědělců a různých dárců včetně každoročních potravinových sbírek.
Pomoc dosavadním potřebným pokračuje
„Pro Pardubický kraj je důležité, aby vedle pomoci uprchlíkům z Ukrajiny pokračovala také pomoc, kterou doposud získávali sociálně znevýhodnění lidé a rodiny prostřednictvím charit a jiných neziskových organizací. A přesvědčili jsme se, že to takto funguje. Potravinová banka stále zásobuje na 70 odběratelských organizací často z řad sociálních služeb,“ uvádí radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Firmy pomáhají uprchlíkům
V Potravinové bance  Pardubice pracuje sice 8 lidí, většina ale jen na částečný úvazek. Řidiči nyní nově svážejí skoro každý den také sbírky pro uprchlíky z Ukrajiny. Ostatní ve skladu zboží třídí a vytvářejí  bedýnky s namixovaným obsahem pro uprchlíky. „Neposkytujeme je ale jednotlivcům, ale obcím, neziskovkám a podobně, kde je záruka, že se dostanou k opravdu  potřebným.  S některými neziskovkami pořádáme sbírky přímo u nich,“ vysvětluje paní předsedkyně.
Kdo a co chybí?
„Hlavně teď potřebujeme řidiče nebo řidičku“, konstatuje Blanka Vopařilová a pokračuje: „U sbírek je vždy nejlepší nás kontaktovat a poradit se, co sbírat. Největší zájem je nyní o ovoce, konzervy, paštiky, hotová a instantní jídla, sunary a plínky.“
Do budoucna by se Potravinová banka Pardubice chtěla rozšířit i o banku nábytku, pokud se jí na to podaří sehnat vhodné sklady.

Fotografie pro pamětníky - tentokrát z Parníka                 

Historická hasičská fotografie z roku 1987, kdy se slavilo 10 let od vzniku družebních kontaktů mezi SDH Parník a Biehain (Německo). Na fotografii jsou jen dva Třebováci: K. Kuchař (vlevo) a (vzadu) Jiří Coufal, současný předseda SDH Parník. Parničtí hasiči mohou slavit i v letošním roce a to 110. výročí od vzniku samostatného hasičského sboru na Parníku.  Jubileum slavili naposledy před deseti lety v roce 2012, kdy na květnové přijela do České Třebové devítičlenná  delegace z partnerské obce Biehainu z Horní Lužice ze SRN, se kterou nejprve hasiči z České Třebové, ale teď už hlavně hasiči z Parníka udržují přátelské vztahy.  Součástí oslav byla tehdy i okrsková soutěž hasičských družstev v požárním sportu na ploše letiště. K oslavám parnické hasičské "stovky" se váže i další uvedená fotografie z roku 2012.


Kraj vytvoří pro Ukrajince jednoduchý vyhledávač pracovních příležitostí

Vytvoření přehledného a jednoduchého rozhraní pro uprchlíky před válkou z Ukrajiny, kteří chtějí pracovat v Pardubickém kraji, bylo hlavním cílem jednání hejtmana Martina Netolického s ředitelem krajské pobočky Úřadu práce Petrem Klimplem a předsedou Krajské hospodářské komory Pardubického kraje Jozefem Koprivňanským.
Ve spolupráci všech institucí vznikne přehledný systém pro vyhledávání vhodných pracovních pozic na území kraje, a to v ukrajinštině.
„Hlavním zprostředkovatelem nabídek zaměstnání je samozřejmě Úřad práce. Vzhledem k tomu, že jednotlivé nabídky vhodné pro ukrajinské uprchlíky jsou na stránkách Úřadu práce v češtině, domluvili jsme se na tom, že bychom jim usnadnili přístup k pracovním pozicím vytvořením jednoduchého webového rozhraní, které bude plně v ukrajinštině. Zde budeme z centrální databáze vkládat pracovní pozice vhodné právě i pro Ukrajince, kteří se následně budou moci obrátit přímo na zaměstnavatele nebo na Úřad práce,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Obzvláště v této situaci musíme být maximálně proklientsky orientovaní a přívětiví. Pokud k nám přichází potenciální uchazeči o zaměstnání, měli bychom jim usnadnit přístup k těmto informacím. Jednotlivé firmy v regionu nás upozorňují na nedostatek pracovních sil v určitých odvětvích. Je jasné, že celá řada z nich jsou dělnické profese vhodné primárně pro muže, ale jsme přesvědčeni, že z více jak dvou tisíc volných míst vhodných i pro Ukrajince, může být celá řada také pro ženy, které o práci mají velký zájem, protože se chtějí co nejdříve osamostatnit,“ řekl hejtman Netolický s tím, že databáze by měla být k dispozici na počátku dubna.


Obec Ubľa u ukrajinských hranic má naši podporu 

Již od roku 2002 je partnerským regionem Pardubického kraje Prešovský samosprávný kraj na Slovensku. Na jeho území se nachází frekventovaný hraniční přechod na Ukrajinu mezi obcemi Ubľa a Malý Berezný. Od počátku krize na Ukrajině se musela Ubľa potýkat s nutností zajistit důstojné podmínky občanům Ukrajiny, kteří překračovali státní hranici a zůstávali na Slovensku nebo směřovali dále do Evropské unie. Pardubický kraj se proto rozhodl obci Ubľa darovat 10 tisíc eur na pokrytí nákladů spojených s péčí o uprchlíky před válkou z Ukrajiny.
 „V souvislosti s konfliktem na Ukrajině a migrační vlnou jsou vedle České republiky nejvíce zatížené sousední státy jako Polsko a Slovensko. Právě přes Slovensko míří velká část občanů Ukrajiny do zemí Evropské unie, což sebou nese zvýšené náklady pro obce, které leží přímo v příhraničním pásmu. Takovou obcí je také Ubľa s necelými 800 obyvateli nacházející se nedaleko hraničního přechodu Malý Berezný. Od počátku krize na Ukrajině se obec snaží zajistit důstojné podmínky občanům Ukrajiny, kteří překračují státní hranici. Řada z nich setrvává na území východního Slovenska a Prešovského samosprávného kraje, který je naším partnerským regionem. Těmto lidem obec ve spolupráci s krajem, složkami IZS a dobrovolníky zajišťuje důstojné podmínky pro nouzové ubytování, stravu a základní zdravotní a sociální péči. Jedná se o náklady, které jsou pro obec velmi výrazným zásahem do rozpočtu. Proto jsme se v návaznosti na dlouholeté partnerské vazby s Prešovským samosprávným krajem a samotnou obcí Ubľa rozhodli pomoci se zajištěním základních nákladů na zaopatření uprchlíků z Ukrajiny částkou 10 tisíc eur,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že poskytnutí daru bude předmětem dubnového jednání krajských zastupitelů.
 Pardubický kraj pomohl svému partnerskému regionu v minulosti již několikrát. „Prešovskému samosprávnému kraji, se kterým úzce spolupracujeme již od roku 2002, jsme pomohli v minulosti při povodních či jiných přírodních katastrofách. V roce 2004 jsme poskytli zásilku desinfekčních a úklidových prostředků na zmírnění následků povodní, které kraj zasáhly v červenci téhož roku. Další velké povodně zasáhly oblast v květnu a červnu 2010. V tomto případě jsme přispěli částkou 500 tisíc korun,“ řekl hejtman Martin Netolický. Dalším velkým společným projektem obou krajů byla sanace havarijního stavu vozovky v obci Osturňa, kterou poničila povodeň v roce 2014. „Silnice v obci byla po povodni značně poškozena. Mimo jiné zde hrozil sesuv půdy a tím ohrožení některých domů v obci, která je vyhlášena rezervací lidové architektury. Proto jsme poskytli pomoc ve výši jednoho milionu korun,“ dodal Martin Netolický. Poslední finanční pomocí, kterou Pardubický kraj poukázal ve prospěch svého partnerského regionu, byla rekonstrukce Chodníků přátelství právě v Ubľe. Projekt byl spolufinancován Pardubickým krajem, Prešovským samosprávným krajem a obcí Ubľa ve stejném poměru 20 tisíc euro.


Dotazníkové šetření

Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci by ráda pracovala na optimalizaci budoucího rozvoje cestovního ruchu pro rezidenty, kteří žijí v Orlických horách a Podorlicku. Vytvořili společně dotazník „Výzkum postojů rezidentů k dopadům cestovního ruchu v destinaci Orlické hory a Podorlicko“, který by měl poskytnout konkrétní data umožňující tvorbu kvalitnější veřejné politiky v oblasti cestovního ruchu.
Účast rezidentů v tomto výzkumu je zcela dobrovolná a data budou zpracována anonymně a uchována s plnou ochranou důvěrnosti platných zákonů ČR. Vašich odpovědí si velice vážíme. Stačí jen kliknout níže na odkaz. Vyplnění dotazníku vám zabere jen pár minutek. Děkujeme za váš názor a čas.

Program na podporu podnikatelských aktivit ukrajinských běženců

Умови Програми підтримки підприємницької діяльності для українських біженців

Мета програми: підтримка створення суб'єктів підприємницької діяльності та започаткування бізнесу українських біженців, які бажають вести підприємницьку діяльність (як ФОП або шляхом створення юридичної особи) у Чеській Республіці
Дата схвалення Програми у Раді Пардубицького краю (РПК): 21.03.2022
Дата оголошення подачі заявок підприємцями: 22.03.2022
Форма надання дотацій: індивідуальні дотації
Дата завершення подачі заявок: 30.06.2022 (подачу заявок може бути продовжено)
Виділення фінансових коштів: 1 мільйон крон, виділення може бути збільшено
Мови заявок: чеська, англійська, українська
Обов’язкова консультація по заявці перед поданням: непотрібна, проте дозволена та рекомендована. Дата консультації завжди узгоджується заздалегідь
Розгляд заявок: на постійній основі. Заявки на постійній основі розглядає відбірна комісія у складі: Л. Вальтр (член Ради Пардубицького краю), М. Яновський (керівник відділу розвитку) , Т. Власак (директор регіонального офісу CzechInvest), О. Тушл (менеджер RIS3 Пардубицького краю), Р. Лангер (директор Р-PINK)Д. Кулка (старший партнер ТОВ «Berman Group s.r.o.»). Далі заявки розглядаються на регулярних засіданнях РПК. Пріоритет надається заявкам, які мають потенціал для подальшого розвитку підприємницької діяльності та створюють додаткові робочі місця.
Визначення заявника:
a)       Фізична особа-непідприємець з громадянством України, яка має намір вести підприємницьку діяльність на території Пардубицького краю
b)      Фізична особа-підприємець (ФОП) з громадянством України, яка має видану підприємницьку ліцензію від 01.03.2022 р. і має юридичну адресу або місцезнаходження закладу у Пардубицькому краї
c)    Юридична особа з датою заснування від 01.03.2022 р. і юридичною адресою або місцезнаходженням закладу у Пардубицькому краї 
Прийнятні витрати:
Витрати на отримання ліцензії для ФОП та заснування юридичної особи (платежі за послуги, усний переклад)
Інвестиційні та неінвестиційні витрати, пов’язані з початком підприємницької діяльності (наприклад, придбання невеликого матеріального неінвестиційного майна, придбання матеріалів, придбання програмного забезпечення, консультаційні послуги, оренда тощо)
Розмір наданої дотації: 5 - 50 тис. чес.крон. Співучасть заявника не вимагається
Режим надання фінансових коштів: дотація надається відразу після підписання договору зі сторони Пардубицького краю. У випадку, якщо особа не є підприємцем, одержувачу дотації спочатку буде надано першу частину субсидії в розмірі 5 тис. чес.крон на витрати, пов’язані з отриманням підприємницької ліцензії або створенням юридичної особи. Після отримання
підприємницької ліцензії або створення юридичної особи одержувач дотації надає отримані документи про створення ФОП або юридичної особи разом з фінансовим звітом щодо реалізації  першої частини дотації. Після перевірки цього звіту одержувачу дотації буде надано решту дотації.
Термін подачі звітів:  протягом 3 місяців з моменту підписання Договору про надання дотації
Обов’язкові додаткові документи: 
a)      Фізична особа-непідприємець з громадянством України, яка має намір вести підприємницьку діяльністю на території Пардубицького краю, надає копію спеціальної довгострокової візи на проживання у ЧР, копію документа про відкриття банківського рахунку заявника та короткий опис бізнес-проекту
b)      Фізична особа-підприємець з громадянством України, яка має видану підприємницьку ліцензію  від 01.03.2022 р. і має юридичну адресу або місцезнаходження закладу у Пардубицькому краї, надає копію підприємницької ліцензії, копію документа про відкриття банківського рахунку заявника та короткий опис бізнес-проекту
c)       Юридична особа з датою заснування від 01.03.2022 р. і юридичною адресою або місцезнаходженням закладу у Пардубицькому краї надає копію установчих документів, копію документа про відкриття банківського рахунку заявника та короткий опис бізнес-проекту
Рішення про надання дотації: Рішення про надання / часткове надання / ненадання дотацій по заявкам, які виконали умови формальної перевірки та проектного оцінювання приймає Рада Пардубицького краю на підставі рекомендацій відбірної комісії. 
Спосіб подачі заявок:
Заявку можна подати
a) поштою у вигляді рекомендованого листа за адресою: Krajský úřad Pk, odbor rozvoje, oddělení regionálního rozvoje, Komenského nám. 125, 532 11 Pardubice,
b) надіслати за адресою електронної скриньки даних Державної адміністрації  Пардубицького краю ID: z28bwu9 ‒ заявка має бути забезпечена електронним підписом, тобто підписана у спосіб, який регулює спеціальна правова норма (Закон № 297/2016 Зб., Закон № 300/2008 Зб.),
c) особисто у прийомну Державної адміністрації Пардубицького краю за адресою: Komenského nám. 120 – будова колишнього реального училища (прийомні дні: Пн. і Ср. 8:00 - 17:00, Вт. і Чт. 8:00 - 15:00, Пт. 8:00 - 14:00),
d) особисто у Відділ розвитку – відділення регіонального розвитку Державної адміністрації Пардубицького краю, магістру Мирославу Смейкалові або інженеру Петру Боржекові, за попередньою домовленістю по телефону або ел. листом.
Кожен заявник може подати лише 1 заявку.
Контактні особи: 
Магістр Мирослав Смейкал, тел.:  +420 466 026 306, e-mail: miroslav.smejkal@pardubickykraj.cz, офіс № 2412, адреса: Nám. Republiky 12, Pardubice
Інженер Петр Боржек, тел.: 420 466 026 322, e-mail: petr.borek@pardubickykraj.cz, офіс № 2413, адреса: Nám. Republiky 12, Pardubice