Českotřebovský deník 89/2022 (30/3)   
Radní na exkurzi v závodě Böhm v Borku překvapeni špičkovou technologií

Kompletní rada města v čele se starostkou  Magdalénou Peterkovou se na pozvání ředitele Stanislava Montaga zúčastnila prezentace a exkurze v areálu společnosti v Borku, který prošel v poslední době velkým rozvojem. K dříve vybudované výrobní hale byly vystavěny další dva objekty pro zajištění logistiky. Nejde ještě o konečný stav v plánech společnosti je ještě dále budovat logistické zázemí v prostoru objektů bývalé firmy GAPO Hájek, tedy hned u vjezdu na komunikaci vedoucí na náměstí 17. listopadu. Firma má dnes cca 150 zaměstnanců, z toho jsou 3/4 z České Třebové. Také v devítičlenném týmu vedoucích pracovníků je 7 Českotřebováků a dva z Ústí nad Orlicí. Moderní firma využívá špičkové technologie má zájem obsadit i další pozice zejména technicky vzdělanými odborníky, které dovede dobře finančně ohodnotit. Zakázek je dostatek, snad na více než 3 roky dopředu, objem výkonů závodu v Borku je cca 360 mil. Kč, cílový stav je cca 500 mil. Kč v současných cenách.  Myslím, že to jsou dobré zprávy z "Böhmplastu", jak se ve Třebové běžné říká. Jde o firmu, která se rozvíjí v průmyslové oblasti města a vytváří velkou přidanou hodnotu.
 Velkým problém poslední doby je především veliký nárůst nákladů na energie, energetická náročnost dnes dosahuje na ceně výrobku přes 12%, nedávno to nebyla ani polovina. Prodejem areálu v Bezděkově se společnosti Böhmplast odstranila "koule na noze", v nynějším uspořádání  areálu je vše vyřešeno daleko lépe. Pomohlo s tím i Město Česká Třebová, které umožnilo na pozemku města vystavět skladovací halu, která již nyní prošla kolaudačním řízením. Společnost Böhm se hlásí k úkolům, které tím vznikly - tedy zajistí úpravy sousední budovy depozitáře požadované při sjednání  stavebního povolení. Firma již skladovací halu plně využívá, je to nakonec zdokumentováno na fotografiích. Vše se dostává do další fáze. Více ZDE

Taneční škola zahájila jarní soutěžní sezónu

V neděli 27.3., 14 dní před startem jarní ligy velkých formací CDO si naši tanečníci (Bandidos a Angels) udělali generálku na Taneční skupině roku v Chrudimi. Plný sál nejen tanečníků̊, ale i rodičů vytvořili neskutečnou atmosféru, která vyburcovala všechny k fantastickým výkonům.
Ani přestup, skupiny Bandidos do vyšší věkové kategorie, je nerozhodil a premiéra v juniorech přinesla úspěch v podobě postupu ze základního kola do finále a konečné krásné 5 – 6 místo.  Skupina Angels měla svoji premiéru v nejprestižnější věkové kategorii dospělých. Jejich společná práce byla odměně̌na nádherným 2. místem. Velké poděkování patří trenérce i rodičům.
Šárka Prossová, Taneční škola Česká Třebová

Investice do úprav bytů a ubytovny pro uprchlíky budou refundovány

Město nelenilo a iniciativně upravilo nevyužívané městské byty pro ubytováni  uprchlíků z Ukrajiny a tako zajistilo jejich vybavení. Financování této akce bylo řešeno z krizového fondu města. Zatím byly upraveny celkem 4 městské byty, ode dneška se pracuje na úpravách y vybavení dalších třech sociálních bytů. město podle možností také zajišťuje pro uprchlíky možnost zaměstnání, zatím vcelku úspěšně. Zítra má být předána potřebná dokumentace pro využití administrativní budovy v Bezděkově pro ubytování. předpokládá se potřeba úprav a především vybavení. Určité možnosti  město řešilo v předstihu a bude o tom jednáno na pondělní schůzi zastupitelstva města. Důležitý ovšem je výstup z dnešní tiskové konference vlády ČR, kde ministr Bartoš vysvětloval již v předstihu připravené kroky k tomu, aby všechny potřebné úpravy a vybavení pro ubytování uprchlíků z válkou postižené Ukrajiny byly kofinancovány z nových vládních grantových programů.
Bude tak řešeno i dodatečné financování úprav, které byly provedeny iniciativně od prvních dnů války a tím vyvolané uprchlické vlny. A nejde jen o úpravu bytů, ale i financování úprav pro ubytovnu a případně i stavbu dalších domů. K tomu se v České Třebové nechystáme, ale úprava nyní nevyužitého objektu pro ubytovnu je připravena.  Zařízení bude pak po ukončení uprchlické vlny využíváno pro občany. Vystoupení ministra Bartoše jsme zaznamenali a uvádíme jej na videu. Může uklidnit ty, kteří vyčítají, že město řeší přednostně bydlení válkou postižených uprchlíků. Náklady s tím spojené tedy získáme zpátky.  Odkaz na osmiminutový výstup ministra ZDE

Dnes ve středu 30/3 začalo zařizování dalších bytů pro uprchlíky:


Čtvrtek 31. března: Dvojvernisáž  v muzeum a v Kulturním centru 
Ve čtvrtek 31. března se v České Třebové uskuteční neobvyklá akce. Půjde o dvojvernisáž velkorysé výstavy, kterou připravilo místní muzeum a kulturní centrum jako připomínku významných jubileí dvou proslulých umělců spjatých s regionem, totiž Maxe Švabinského a Rudolfa Vejrycha. Až do 29. května 2022 budou návštěvníci moci shlédnout víc než sedm desítek prací Švabinského a přes čtyřicet maleb i kreseb Rudolfa Vejrycha, a to jednak v muzejních prostorách (Klácelova 11), jednak ve výstavní síni Kulturního centra Česká Třebová (Nádražní 397). 
Ojedinělá kolekce vystavených děl pochází dílem z veřejných institucí, dílem ze sbírek soukromníků. Očím diváka tak nabídne kousky oblíbené a známé, ale také práce často nevídané nebo dokonce neznámé.
 

Vlevo originál obrazu z roku 1903                                                       Vpravo kopie obrazu vystavená v chaloupce v roce 2018

Klenotem, kterého si organizátoři a tvůrci dvojvýstavy obzvláště považují, je kolorovaná kresba Babička v šálu. Autor Max Švabinský na ní roku 1903 zachytil  Josefu Dapeciovou, babičku své první ženy Ely, a to na půdě kozlovské chaloupky. Kresba byla provedena na objednávku švédského sběratele umění a ihned po dokončení mu byla odeslána. Bravurní kreslířské dílo bylo ještě roku 1907 vystaveno v Benátkách, a potom dlouhé století nezvěstné.  Roku 2017 se objevilo v České republice v jedné z aukcí, a pak se stalo majetkem soukromého sběratele, jehož velkorysostí může být po dobu uvedené výstavy prezentováno v České Třebové. 
Babička v šálu je tedy od doby svého vzniku vystavena v Čechách  vůbec poprvé! S radostí Vás  zveme k prohlídce výstavy!
Poznámka.
Toto dílo, ovšem v kopii bylo možné shlédnout v chaloupce Maxe Švabinského v Kozlově při letním zahájení provozu v roce 2018 a vzbudilo ihned náležitou pozornost. Na fotografii  uvádíme tehdejší instalaci zapůjčené kopie a navíc také samotnou podobu paní Vejrychové - Dapeciové na fotografii. Můžeme porovnat originál s touto kopií a hledat rozdíly k rozpoznání, které tu samozřejmě jsou a nejsou vůbec malé.

Vlevo instalace kopie obrazu v chaloupce v roce 2018                                               Josefa Vejrychová - Dapeciová - foto

Zahájena úprava komunikací a parkoviště na Semanínské ulici

Akce úpravy prostranství a komunikací kolem bytovek na Semanínské ulici je aktuální již řadu let.  Po legislativní přípravě v loňském roce se nyní investice rozbíhá. Investorem je společnost NOTABLE, která ovšem úzce spolupracuje s městem Česká Třebová, které se na investici také  podílí financováním úpravy těch částí komunikací a chodníků, které jsou městskými pozemky. Při probíhajícím stavebním řízení byla navíc stanoveny některé dodatečné podmínky, které bylo třeba do projektu zapracovat. Tak např. nový chodník povede také ke zdejší prodejně a pro zajištění bezpečnosti chodců zde bude třeba bavíc instalovat další dva světelné body.  V lokalitě vznikne upravené parkoviště a také kryté garáže, zvýší se upravenost lokality, která to nutně potřebovala. Samo město by takovou investici jistě nyní jako priooprtitu neřešilo, ve spolupráci se soukromým podnikatelem je však reálná a výsledkem bude poznat. připomeňme si že město dlouhá léta bralo Borek především jako zdroj pro financování aktivit v jiných částech města. Byl zde prodán větší počet objektů soukromým majitelům a do rozvoje komunikací a této čtvrti se mnoho nedalo. Nyní se to ve spolupráci firmou Notable podaří.

Fotografie pro pamětníky

Pamětní kniha Kozlova má letos 135. výročí svého vzniku.  Popisuje období od  roku 1887 až do  r. 1945. Byla  založena Josefem Sitařem z č. 12, dodnes se zachovala i autentickými texty tehdejších kronikářů  a s dovětkem Zuzany Švabinské. Navíc byla nově vydána reedice této knihy. V sobotu 3. srpna 2019 za velké účasti veřejnosti, kozlovských rodáků i chalupářů se konal křest této nového mladšího "dvojčete".  Byla pokřtěna vodou ze studánky ve sklepě Vejrychovy chaloupky čp. 50 samotnými autory knihy Pavlem Charvátem a Filipem Chudobou, který navrhl obálku knihy. Jde o první komentované knižní vydání nejstarší kozlovské kroniky s dovětkem tehdejší kozlovské kronikářky Marie Rouskové. Navíc obsahuje obrazovou přílohu "Kozlovské období Maxe Švabinského". V originále kniha čítá po doplnění v roce 1935 292 stran, což stvrdil tehdejší starosta obce Kozlov Antonín Rousek a jeho náměstek Balcar....

Odpady v České Třebové od pátku s velkou změnou     

Už od tohoto pátku, tedy od 1. dubna 2022  zavádí Město Česká Třebová  sběr tříděného odpadu úplně jinak systém "door to door".
 
Pokyny co a jak se změní  se občané dozvědí v nově vydané brožurce, která bude distribuována do domácností. Zde získají občané odpověď na otázku: Kam s ním, tedy tříděným odpadem a komunálním odpadem...
 

Krajské sdružení místních samospráv zasedalo ve Starém Hradišti

V obecním domě ve Starém Hradišti se uskutečnilo setkání Krajského shromáždění Sdružení místních samospráv České republiky. Mezi hosty setkání patřili také zástupci samosprávy Pardubického kraje v čele s hejtmanem Martinem Netolickým, 1. náměstkem hejtmana Michalem Kortyšem a radními Miroslavem Krčilem a Ladislavem Valtrem.
Hejtman Martin Netolický seznámil přítomné starosty s významnými investičními aktivitami kraje v letošním roce, ale také s nastavením krajského rozpočtu. Řeč byla také o další organizaci humanitární pomoci pro Ukrajinu ze strany kraje či o stavebním zákonu. „Asociace krajů ČR a Sdružení místních samospráv ČR má dlouhodobě totožný názor na novelu stavebního zákona. V tuto chvíli se bavíme řádově o přibližně 400 stavebních úřadech v rámci struktury obcí s rozšířenou působností a pověřených obecních úřadů, což dává logiku. Držet se jen na úrovni ORP nedává smysl, jelikož se jedná o nesouměřitelná území. V našem kraji například ORP Chrudim má 86 obcí a 84 tisíc obyvatel, proti tomu ORP Králíky čítá pět obcí a přes osm tisíc obyvatel,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický.
Radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil hovořil o nastavení krajského Programu obnovy venkova. „V letošním roce máme pro tento program připraveno 48 milionů korun. Řeč byla také specificky o podpoře venkovských prodejen. „Dlouhodobě, a to nejen v této době, kdy se nastavením zemědělské politiky na období let 2023 až 2027 mohou do problémů dostat středně velká družstva a producenti, chceme podporovat regionální výrobce. Proto jsme pro letošní rok do dotačního titulu na podporu venkovských prodejen zařadili podmínku propagace soutěže MLS Pardubického kraje. Zároveň musí sortiment prodejny obsahovat alespoň dva produkty oceněné značkou MLS Pardubického kraje v posledních čtyřech letech. Chceme, aby na pultech prodejen, které jsou finančně podporované z krajského rozpočtu, byly skutečně v co největší míře nabízené regionální produkty,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Kromě hejtmana a radního Miroslava Krčila vystoupil na setkání starostů také 1. náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. Ten seznámil přítomné starosty s významnými investičními aktivitami kraje v oblasti silničního hospodářství. Debatovalo se například o výstavbě přivaděčů k dálnici D35 a o problémech, které souvisí s dopravou materiálu na tyto stavby. Starostky a starostové se zajímali především o plán oprav silnici, které jsou výstavbou dálnice poškozeny. Na setkání k této problematice vystoupili i ředitel SUS Pardubického kraje Miroslav Němec či ředitel Správy Pardubice ŘSD ČR Bohumil Vebr.

Nepublikovaná nařízení a obecně závazné vyhlášky obcí nejsou platné. 

Dle zákona č. 35/2021 Sb., o Sbírce právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů slouží od 1 .1. 2022 Sbírka právních předpisů územních samosprávných celků a některých správních úřadů k vyhlašování právních předpisů územních samosprávných celků a zákonem stanovených správních úřadů a ke zveřejňování dalších zákonem vymezených aktů. Zde nezveřejněné předpisy nejsou platné. (Zdroj: Svaz měst a obcí ČR)
Přehled vydaných vyhlášek města Česká Třebová a jejich prezentace