Contipro: Navzdory covidu úspěšný rok
České biotechnologické společnosti Contipro se v loňském roce podařilo dosáhnout rekordního obratu přes jednu miliardu korun, a to i přes negativní vliv koronavirové pandemie. Úspěch firmy, která si během svého dlouholetého působení v oboru farmacie vybudovala celosvětové renomé, je spojen především s výrobou kyseliny hyaluronové. Pro letošní rok plánuje loňskou úroveň tržeb udržet nebo i překonat. Většina průmyslových odvětví zaznamenala v loňském a předloňském roce kvůli pandemii covidu-19 obrovské ekonomické ztráty. Propady v tržbách se nevyhnuly ani farmaceutickému průmyslu. Konec loňského roku přinesl též četné obavy z inflace, které se nakonec bohužel naplnily.
I přes tyto negativní okolnosti zaznamenala společnost Contipro, jež patří mezi největší výrobce kyseliny hyaluronové na světě, v loňském roce pokračující narůst poptávky po svých produktech. Stěžejní podíl na udržení tržeb má jednoznačně odbyt kyseliny hyaluronové pro farmaceutické využití a trvalý růst poptávky po finálních produktech. „Děláme vše pro to, abychom udrželi svůj výkon a zisk. Těší nás, že i v době covidové se nám prozatím celkem dařilo. V roce 2020 jsme evidovali jen mírný pokles prodejů o několik málo procent, rok 2021 pak byl z obchodního i ekonomického hlediska dokonce nejlepší v historii firmy. Naše výkonná ředitelka Zuzana Bubnová zavedla přísná, ale efektivní pravidla, díky nimž jsme mohli vyrábět prakticky bez omezení,“ uvádí Vladimír Velebný, zakladatel a majitel firmy a ředitel výzkumu.
Zájem o kyselinu hyaluronovou pandemie nenarušila
Tuzemská firma sídlící v Dolní Dobrouči v podhůří Orlických hor se dlouhodobě soustředí na výrobu a prodej kyseliny hyaluronové do celého světa. Podíl exportu na loňských tržbách činil 89,2 %.
 
Loňský úspěch připisuje vedení firmy faktu, že poptávka po kyselině hyaluronové směřovala z míst, která ani složitá situace kolem koronavirové pandemie neochromila. Ačkoliv kosmetický průmysl utrpěl v některých segmentech značné ztráty, právě o kyselinu hyaluronovou zájem neutuchá. „Společnost Contipro loni vygenerovala obrat těsně přesahující jednu miliardu korun, zatímco v roce 2020 to bylo 860 milionů. Musím přiznat, že během více než třiceti let podnikání ve farmaceutickém oboru bylo mým velkým snem této hranice dosáhnout,“ prozrazuje Vladimír Velebný. Meziroční nárůst tak činil 17,9 % a téměř polovinu tržeb firmy zajistil prodej kyseliny hyaluronové pro farmaceutické využití.
Contipro stále sílí. Růst je udržitelný
Růstový trend společnost provází nepřetržitě již od roku 2016. Díky hospodaření v černých číslech nebylo ani v době koronavirové krize nutné propouštět zaměstnance. Contipro se naopak personálně rozrůstá a kontinuálně hledá šikovné a kvalifikované zaměstnance na různé pozice napříč společností. Rozrůstá a modernizuje se i celé zázemí společnosti. V loňském roce firma kupříkladu zprovoznila novou budovu vědecko-výzkumného centra GLP laboratoří a rozšířila vědecko-výzkumné základny o další přístroje.
Z finálních produktů Contipra je v současné době největší zájem o želatinovou kloubní výživu Geloren, která z hlediska tržeb zaznamenala růst o 60,8 %. „Na trhu má Geloren své pevné místo. U zákazníků se těší značné oblibě, což nás velice těší. V současnosti připravujeme realizaci nové, automatizované linky pro jeho výrobu, která nám umožní navýšit produkci a rozvíjet zahraniční trhy,“ uzavřel Vladimír Velebný.

Česká biotechnologická společnost Contipro a. s. už více než 30 let uskutečňuje vizi zdravějšího světa. Přináší biotechnologické inovace, jejichž základem je přirozená regenerativní látka kyselina hyaluronová. Díky vlastnímu výzkumu a vývoji a důrazu na moderní technologie Contipro každý rok přináší na trh inovativní produkty pro farmacii, medicínu a kosmetiku. Společnost se sídlem v Dolní Dobrouči se zařadila mezi světové lídry ve výrobě a výzkumu kyseliny hyaluronové a svoje produkty dodává do 70 států po celém světě.