FOTBALOVÝ TURNAJ „O POHÁR JOSEFA PÁSKA“ V ČESKÉ TŘEBOVÉ

Než se zrodil nápad uspořádat v netradičním termínu pod širým nebem mládežnický fotbalový turnaj, podařilo se nám, tedy starší přípravce FK Česká Třebová, domluvit v listopadu přípravný zápas s týmem FK Dukla Praha. V Praze jsme byli vřele přijati, prohlédli jsme si celou Julisku a dohodli jsme se na odvetě na domácím hřišti. Pak už se dostavila myšlenka našeho ideového tvůrce a mecenáše p. Milana Hrušky uspořádat turnaj většího formátu. A když většího formátu, tak s využitím zázemí a obou hracích ploch fotbalového areálu v České Třebové Pod Jelenicí. Datum bylo zvoleno na poslední březnovou neděli, což se ukázalo při organizaci turnaje jako velká ruleta, neboť pro případ nefotbalového březnového počasí Česká Třebová, jako jedno z mála okolních měst podobné či menší velikosti, nedisponuje klasickou fotbalovou plochou s umělým povrchem.

V neděli 27.března nám však bylo shůry přáno a fotbalový turnaj starších přípravek (tedy chlapců a děvčat převážně ročníku 2011 a mladších) „O pohár Josefa Páska“, jehož jméno si místní fotbaloví znalci jistě spojí s velkým fanouškem českotřebovského fotbalu, se tak mohl odehrát za nádherného počasí. Hlad po fotbalu způsobil, že i vzhledem k absenci startovného, což nebývá na podobných turnajích zvykem, jsme se potkali se značným zájmem oslovených klubů o účast na turnaji. Kromě domácího týmu se tedy podařilo na turnaj přilákat zajímavý mix družstev, které se běžně mezi sebou neutkávají – TJ Jiskra Ústí nad Orlicí, FK Pardubice, SK Uničov, FC Žďas Žďár nad Sázavou, FK Náchod, FK Dukla Praha a FC Baník Ostrava, s tím, že každé družstvo mělo svůj „A“ tým a „B“ tým. Na dvou hřištích se tedy utvořilo celkem osm hracích ploch (na dolním hřišti „A“ týmy a na horním hřišti „B“ týmy) a systémem každý s každým se v základní části turnaje odehrávalo v sedmi kolech vždy osm zápasů najednou. To znamená, že hrací plochy byly neustále v obležení zhruba 150 malých fotbalistů. Po základní části se týmy rozdělili a první čtyři týmy výsledkové tabulky „A“ i „B“ týmů si zahráli semifinále a utkání o první, resp. třetí místo. Další čtyři týmy tabulky si zahráli také po dvou zápasech o konečné páté až osmé místo.

Vítězem turnaje „B“ týmů se stali kluci z FC Baník Ostrava, kteří ve finále přehráli 7:4 kluky z Pardubic. V boji o třetí místo porazil tým FK Dukla Praha 6:0 tým FC Žďas. Českotřebovský „B“ tým v boji o sedmé místo porazil kluky z Ústí nad Orlicí. Turnaj „A“ týmů vyhráli chlapci z FK Náchod, kteří ve finále udolali 4:3 kluky z Baníku. Českotřebovští borci z „A“ týmu v boji o třetí místo podlehli týmu FC Žďas těsně 1:2. Po součtu pořadí „A“ i „B“ týmů jsme mohli vyhlásit absolutním vítězem turnaje „O pohár Josefa Páska“ mladé fotbalisty z FC Baník Ostrava.

Pohár vítězům předával bratr Josefa Páska p. Jiří Pásek 88 let (mimo jiné někdejší předseda fotbalového klubu v České Třebové a starosta města). Nejlepším hráčem turnaje „A“ týmů byl vyhlášen českotřebovský fotbalový talent Jakub Pávek.

Na základě kladného hodnocení trenérských kolegů se domnívám, že tento turnaj se stal díky zajímavému formátu, výborné organizaci, krásným cenám a atraktivnímu obsazení, nadmíru vydařeným. A pro zajímavost, kolegové z Baníku či Dukly velmi oceňovali útulný fotbalový areál FK Česká Třebová, což si možná místní, minimálně na první pohled, vůbec neuvědomí.

Na závěr je nutné poděkovat fotbalovým nadšencům, kteří nám pomohli vytvořit příjemný a sportem naplněný den pro malé fotbalisty. Kromě již zmíněného Milana Hrušky patří velký dík hlavně mému trenérskému kolegovi Radimu Dlouhému, a ten by, jak ho znám, ihned děkoval mě. Myslím, že nám oběma to kromě šedivých vlasů přináší hlavně radost, takže vlastně není zač. Tak snad zase někdy příště.

Roman Krása, vedoucí týmu starší přípravky FK Česká Třebová