První finále pro Kohouty                      
Byl to velký hokejový svátek. Účast ve finále je vyvrcholením celosezónní činnosti. Diváci si to náležitě užili, jistě i sponzoři klubu... Českotřebovští Kohouti vstoupili do finálové série s choceňským Spartakem pravou nohou. Od začátku diktovali tempo hry a soupeři, kterému nakonec nastříleli devět gólů, nedali prakticky žádnou šanci. Druhý zápas se bude hrát ve středu v Chocni.

Česká Třebová – Choceň 9:2 (4:1, 4:1, 1:0)

Branky: 6. Pavlovský (T. Prachař, Augustin), 7. Semorád (Fúzik, Král), 14. Augustin (Fúzik, T. Prachař), 16. Polodna (Korhoň, Plášek), 21. T. Prachař (Pavlovský, Augustin), 21. Korhoň (Plášek, Polodna), 34. Korhoň (Polodna, Daněk), 37. Augustin (Pavlovský, Sedlák), 49. Fúzik – 11. Krejza (Hemský, Vlček), 31. M. Půlpán (L. Pilař, P. Prachař).

Rozhodčí: Kis, Kolář – Javůrek, Kopecký. Vyloučení: 5:4. Využití: 2:0. Střely na branku: 43:26. Diváků: 654. Nejlepší hráči: Augustin, T. Prachař, Pavlovský, Korhoň – P. Prachař. Stav série: 1:0.

Č. Třebová: Vlk– Sedlák, Jemelka, Blažej, Daněk, Král, Havránek - Augustin, T. Prachař, Pavlovský – Korhoň, Polodna, Plášek – Veverka, Fúzik, Semorád – Boroděnko, Rozlílek, Čada.

Choceň: Mahdal (16. Valenta) – Novák, Pazdera, Faltys, Škvor, Šeda – Krejza, Vlček, Hemský – P. Prachař, Lichtág, L. Pilař – M. Pilař, M. Půlpán, Procházka – Farkaš, T. Půlpán, Novotný.

První třetina.
Kohouti skvěle začali. Do vedení šli v čase 5:04, když brankáře Mahdala překvapil u bližší tyčky šikovný Pavlovský – 1:0.Ve stejné minutě zahrozili hosté, s ukrytou Vlčkovou střelou si se štěstím poradil gólman Vlk.

Domácí fanoušci se podruhé radovali v čase 6:23, Fúzikovu přesnou přihrávku gólově proměnil tvrdým příklepem Semorád – 2:0. Trenér hostujícího týmu Jaromír Jindřich si vzápětí vybral oddechový čas.

Krátce na to (6:52) odjel na trestnou lavici Pavlovský, v závěru přesilové hry zlikvidoval Vlk šanci L Pilaře. Choceň se dočkala v polovině první třetiny. Hemského ránu brankář Vlk neudržel, v čase 10:33 dorážel puk za jeho záda Krejza – 2:1.

Další minuty patřily Kohoutům. Ve 12. minutě přihrál Plášek zpoza branky krásně Korhoňovi, jehož vyloženou příležitost zmařil brankář Mahdal. V čase 12:57 byl vyloučen Hemský a domácí se prosadili potřetí. Po Fúzikově přihrávce vymetl pavučiny v pravém horním růžku choceňské branky v čase 13:24 Augustin – 2:1.

O střídání choceňských brankářů se v čase 15:05 postaral Polodna, který proměnil Korhoňovu přihrávku – 4:1. V závěrečných minutách první třetiny mohli domácí své vedení navýšit. V dobrých příležitost se střelecky neprosadili Fúzik a Semorád. V 19. minutě předvedl krásný průnik Augustin, položil si brankáře Valentu na led a vystřelil, choceňský gólman zázračně jeho ránu vyrazil. Před sirénou pak mohli přidat další branku Sedlák s Pláškem.

Druhá třetina.
Kohouti měli neuvěřitelně produktivní start. Z pravé strany střílel Pavlovský, brankář Valenta puk vyrazil k T. Prachařovi, který jej v čase 20:24 okamžitě poslal za jeho záda – 5:1. Vzápětí udeřili veteráni. Polodna s Pláškem vymysleli gólovou pozici pro Korhoně, který v čase 21:02 nezaváhal – 6:1.

Zápas byl v této fázi plně v režii hokejistů České Třebové, kteří neproměnili řadu gólových šancí. Své o tom věděli Polodna, Pavlovský a Fúzik. Jak už to bývá, po jedné ze zahozených šancí se hosté dostali do přečíslení, které v čase 30:53 zužitkovalM. Půlpán – 6:2.

Druhou přesilovou hru využili Kohouti ve chvíli, kdy na trestné lavici odpočíval choceňský útočník Vlček. Po dalším faulu a signalizované výhodě napálil v čase 33:18 puk pod horní tyčku Korhoň – 7:2.

V pokračující hře pět na čtyři mohl přidat další gól Fúzik. Po nádherné akci se to v čase 36:57 povedlo první útočné formaci Kohoutů, konkrétně Augustinovi – 8:2.

Třetí třetina.
Úvod závěrečné třetiny zastihl Kohouty tak trochu v nedbalkách, po sérii chyb a zmatků ve vlastním obranném pásmu vzal v čase 43:01 oddechový čas trenér Pavel Rohlík. Domácí pak bez úhony přečkali vyloučení Pavlovského.

Jedenáct minut před koncem rozhodnutého zápasu se konečně prosadil českotřebovský kapitán Fúzik, po sólovém úniku zamířil v čase 49:39 přesně mezi betony choceňského brankáře – 9:2.

Vítězství Kohoutů mohlo být ještě výraznější. Šanci T. Prachaře zlikvidoval brankář Valenta, po ráně Pavlovského zachránila hosty horní tyčka.

HLAS PO UTKÁNÍ:
Pavel Rohlík, trenér České Třebové:
„Zvládli jsme první finálový zápas. Nevím, zřejmě sehrála určitou roli únava soupeře, který hrál rozhodující semifinálový zápas až v pátek. Od začátku jsme hráli aktivně, ve druhé třetině bylo v naší hře pár hluchých míst, ve třetím dějství se náš výkon opět zlepšil. Jsem rád, že jsme třetí třetinu odehráli bez inkasované branky. Druhý zápas bude určitě o něčem jiném, musíme se na něj maximálně koncentrovat.“

Českotřebovský hokejový klub se rozhodl podpořit dobrou věc, prostřednictvím organizace Člověk v tísni finančně podpoří Ukrajinu, která čelí válečnému napadení ze strany Ruska. „Doma odehrajeme minimálně dva, maximálně tři finálové zápasy. Rozhodli jsme se, že dvacet procent výtěžku ze vstupného, a to z každého domácího utkání, pošleme na pomoc Ukrajině,“ potvrzuje manažer Vaněk.

PROGRAM:


Středa 9. března:  Choceň - Česká Třebová (18.30)
Neděle 13. března Česká Třebová – Choceň (17.00)
Středa 16. března: Choceň - Česká Třebová (18.30)
Neděle 20. března: Česká Třebová – Choceň (17.00)