Zaměstnanci Úřadu práce ČR půjdou do terénu na pomoc lidem,

kterým hrozí odpojení od plynu


Ministerstvo práce a sociálních věcí s Ministerstvem průmyslu a obchodu reagují na mimořádnou situaci, kdy stále více než 30 tisícům zákazníků hrozí odpojení od plynu nebo elektřiny. S dodavateli poslední instance (DPI) se domluvili na spolupráci, aby se v případě dotčených klientů předešlo případnému odpojení od odběru energií, které by na ně mohlo mít nepříznivé sociální dopady. Domácnosti budou zástupci Úřadu práce napřímo oslovovat s cílem upozornit je na možnosti řešení jejich situace a pomoci ze strany státu.
Podrobnosti najdete v tiskové zprávě, citujeme:
Bezmála milion odběratelů skončilo po ukončení činnosti některých obchodníků s energiemi u dodavatelů poslední instance. S těmi se teď obě ministerstva domluvila na mimořádné spolupráci. V první fázi budou kontaktováni odběratelé zemního plynu.
V polovině dubna totiž hrozí těm, kteří nemají po přechodu k DPI uzavřenou standardní smlouvu o odběru, odpojení od dodávky plynu a elektřiny.
Přímo do těchto ohrožených domácností teď zamíří pracovníci Úřadu práce. „Je to mimořádný krok, který si vyžádala mimořádná doba. Sociální pracovníci z Úřadu práce půjdou do terénu přímo k lidem, kterým hrozí odpojení. Jde nám o ty nezranitelnější, např. osoby se zdravotním postižením, dlouhodobě nemocné, seniory nebo jinak znevýhodněné spoluobčany. Musíme vynaložit veškeré síly k tomu, abychom jim pomohli řešit tento problém. Primárně jsme se rozhodli začít oslovovat odběratele plynu, kteří zůstávají u DPI a v polovině dubna jim hrozí odpojení,“ vysvětluje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten společně s MPO inicioval podpis memoranda, které umožní tuto spolupráci mezi Úřadem práce a dodavateli poslední instance.
„Úřad práce je připraven udělat v tomto ohledu maximum, aby podchytil co největší počet těch, kteří se mohou v důsledku odpojení od energií ocitnout v hmotné nouzi. Řada z nich si neumí v dané situaci poradit nebo vůbec netuší, že se mohou svou nečinností dostat do problémů. Cílem je citlivě oslovit klienta, informovat ho o tom, co může následovat, když nebude konat a nasměrovat ho na kontaktní osobu z DPI,“ uvádí generální ředitel Úřadu práce Viktor Najmon.
V režimu DPI mohou klienti zůstat nejdéle 6 měsíců. Pokud nepřejdou na standardní smlouvu, budou odpojeni. A to platí i v případě, když řádně platí účty.
„To je problém zejména v případě odběratelů plynu, protože jeho opětovné připojení může trvat i týdny a je spojené s nutností revizí všech zařízení, což je i finančně náročné. Jsem rád, že se nám společně s MPSV podařilo najít cestu, jak tyto ohrožené dohledat a přijít k nim s konkrétní pomocí,“ uvádí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. Odběratelů plynu v režimu DPI je momentálně přibližně 6000, nejvíce v Praze. Celkově je v režimu DPI více než 30 tisíc odběratelů elektřiny a plynu.
Informace k výpočtu splátek v oddlužení
Odbor insolvenční a soudních znalců publikoval k 24. 2. 2022 informaci k výpočtu splátek v oddlužení. Kompletní informaci získáte ZDE.  Součástí této informace je aktualizovaná metodika výpočtu splátek, která počítá právě s navýšením částky normativních nákladů na bydlení. Aktualizovaná metodika ZDE.
Je nutné podotknout, že závěry publikované metodiky výpočtu splátek ministerstva spravedlnosti nejsou právně závazné a soudy mohou zaujmout jiné stanovisko. Soudy mohou vydat vlastní opatření pro účely výkonu dohlédací činnosti nad insolvenčními správci, ve kterých zaujmou přesně opačné stanovisko, které je pro insolvenční správce naopak závazné.