V České Třebové vznikla občanská platforma na pomoc prchajícím Ukrajincům 
V České Třebové vznikla platforma Česká Třebová pro Ukrajinu. Tato iniciativa byla vytvořena, jako odpověď na neobhajitelnou agresi  Ruské federace vůči obyvatelům Ukrajiny. Věříme, že pomáhat lidem v této těžké  situaci je přirozené a důležité, protože integrace uprchlíků do naší společnosti je zásadní.
Iniciátory platformy jsou komunitní pracovník Martin Saifrt a vedoucí Rodinného centra ROSA Šárka Březinová. Oba mají zkušenosti ze sociální, komunitní a občanské sféry, které se dlouhodobě věnují ve svých profesích. Do týmu se připojili Ukrajinci, kteří v České Třebové bydlí již delší dobu a jsou ochotni pomoci lidem z Ukrajiny s překlady, tlumočením a celkovou integrací do české společnosti.Věříme, že další příchozí obohatí tuto platformu o své profese a budou moci být celé komunitě nápomocní.
„Občanská pomoc ukrajinským uprchlíkům mně v našem městě scházela a nejlepší  možností, jak zapojit co nejvíce lidí byla tvorba občanské platformy. Ta by pod sebe měla  sdružit občanské spolky, místní kteří umí ukrajinsky a rusky a vlastně všechny, kterým není tato situace lhostejná. Platforma by měla také předejít možným sociálním problémům, které by mohly vyústit díky izolaci Ukrajinců v našem městě”, k platformě dodává Martin Saifrt „Lidskost, pochopení, přijetí, bezpečí a perspektiva. Prostor pro můj vlastní aktivní přístup k  životu na novém neznámém místě. To je to, s čím jsem se ve světě na svých cestách  setkala já. Bez ohledu na můj původ, vyznání, politické názory, ekonomické a sociální zázemí, vzdělání či jazykovou bariéru či jinou možnou odlišnost. Takovou možnost bychom měli dostat všichni. Protože to je cesta ke světu, jaký chci pro sebe a své děti.” dodává Šárka Březinová
Platformu můžete nalézt na facebookové stránce https://www.facebook.com/ctproua, ve které mohou místní a Ukrajinci komunikovat, vyhledat pomoc a nebo se jen seznámit s  místními. Na webovém rozcestníku https://ctproua.webnode.cz/ naleznete základní informace, kontakty na neziskové spolky, tlumočníky a hlavně formuláře, ve kterých mohou  místní nabídnout svou pomoc. Zapojení válečných uprchlíků do naší společnosti, zabezpečení jejich základních potřeb co nejdříve a efektivně, pomoc s orientací v našem městě i zemi. To jsou potřebné kroky. 
Praxe ukazuje, že aktivní a cílená spolupráce je zásadní pro vzájemné pochopení, bezpečnost obyvatel i uprchlíků, pro dlouhodobé fungování nás všech. Pokud dojde k přirozenému začlenění jednotlivců, dětí i rodin, které z Ukrajiny přicházejí do naší společnosti, věříme, že vzájemné obohacení může být velmi přínosné. Iniciativa vytvořila komunikační prostor pro aktivní občanskou společnost města Česká  Třebová. Mezi občany je již velký počet těch, kteří pomohli jednorázově, či pomáhají intenzivně, ať již ubytováním, zajištěním stravy, oblečení a potřebného vybavení pro  příchozí.
Město Česká Třebová ve spolupráci s krajem zřídilo sklad humanitární pomoci pro celý kraj, školský odbor zpracovává nově příchozí žádosti o umístění ukrajinských dětí do vzdělávání, došlo k poskytnutí ubytovacích městských kapacit, sociální odbor také reaguje od prvních dní této situace. S městem budeme i nadále aktivně v pomoci spolupracovat. Propojením zájmových spolků, neziskových organizací a občanů vzniká aktivizační platforma, která je připravena pomoci se zorientovat uprchlíkům, přicházejícím v různých životních situacích, v našem městě. Ať již dočasně, či dlouhodobě. Je jen na nás, jak se této příležitosti chopíme.
Martin Saifrt (koordinátor platformy, komunitní pracovník)
Šárka Březinová (koordinátorka platforma, vedoucí RC Rosa)