Proměny chaloupky Maxe Švabinského                               
Malbu svatého Václava realizovaná za jediný den v roce 1900 Švabinským, Vejrychem a Vaňáčkem bude  opět restaurována. Je to ukázka, jak se staráme o zachování genia loci Maxe Švabinského a Karla Vejrycha v "našem" Kozlově. V závěru března bude oběma malířům věnována velká výstava, otevřená současně v Městském muzeu a v Kulturním centru.  A navíc ta obnova štítové malby sv. Václava. Je třeba ovšem uvést, že v současné době se již nemůže jednat o zachování původní malby, která byla zubem času narušena a přes mnohé restaurátorské zásahy se bude dnes jednat vlastně o kopii. Já sám si připomínám restaurátorský zásah v 90. letech zajišťovaný správcem muzea Jiřím Pištorou a zejména je pak třeba připomenout si můžeme rok 2005, kdy po převedení chaloupky do majetku města proběhla celková rekonstrukce s dotací ministerstva kultury. Při této rekonstrukci bylo nutné ve štítě chaloupky vyměnit poměrně velký počet prken a malba pak byla citlivě dokreslena podle dochované dokumentace.  

Na fotografiích uvádím vlevo snímek z roku 2005 a potom stav po rekonstrukci při slavnostním otevření chaloupky, ke kterému došlo 22. září 2006. 

Podívejme se na další snímky z 31. října 2005 které ukazují chaloupku v pozdním podzimu v době probíhající rekonstrukce.Tehdy jsme se těšili na až bude opět otevřena, tušili jsme, že nám ostudu dělat nebude. 

 

Další rok 2006.

Pátek 22. září byl v Kozlově slavnostním dnem. K nově restaurované chaloupce čp. 50, proslavené dlouhodobým pobytem mladého Maxe Švabinského se sjížděli početní hosté. Přijeli i z daleka. Jednak historikové, památkáři, odborníci, členové rodiny bývalých majitelů chaloupky, přijel radní Pardubického kraje Miroslav Brýdl, zastupitelé města, členové spolku Maxmi- lián a spousta dalších hostů. Po krátkých projevech starosty Jaroslava Zedníka, a Miroslava Brýdla vystoupila ještě ředitelka Městského muzea Mgr. Jana Voleská, která se zabývala historií místa a chaloupky, vysvětlila zdejší genius loci. Po slavnostním přestřižení pásky, na kterém se aktivně podílela i dcera paní Švabinské Zuzana Nováková, si všichni přítomní prohlédli také interiér chaloupky, ve kterém pracovnice muzea připravily zajímavou výstavu. Přijela regionální i Česká televize, která vysílala o slavnostním dění v Kozlově krátký šot ještě týž večer ve zpravodajství z regionů.

 Další rok 2007 - zahájení první turistické sezóny  v Kozlově

V pátek 1. června 2007 odpoledne byl Kozlov plný aut a hostů, turistů. Sešlo se jich na dvě stovky. Všichni byli svědky slavnostního zahájení první turistické sezóny v Kozlově. "Chaloupka Maxe Švabinského" čp. 50 byla otevřena pro veřejnost, včetně vybavení interiéru. Podařilo se dokonale odstranit problémy spojené s porušením výplní mezi trámy roubenky na severní straně chaloupky, uklidit okolí, posekat zahradu, připravit parkoviště pro návštěvníky. Zatím pouze nebylo provedeno dobudování  informačního systému na příchodu a příjezd. Byl již zadaný dodavateli, ale nestihl se do otevření realizovat. Měl navést návštěvníky od autobusové zastávky nad Kozlovem  ke všem významným cílům v Kozlově a na Kozlovském kopci.

 
Chybí ještě další rekonstrukce v roce 2020.
Toho roku byla opět chaloupka uzavřena a vystěhována. Firma Architekti Trstěnice zde likvidovala dřevomorku a vlhkost. Spousta práce a spousta peněz..... Restaurování malby na štítu se přitom nekonalo.


Pro úplnost ještě starší snímek chaloupky z roku 2003, kdy se ukazuje malba na štítě ve špatném stavu:

Další snímek je z roku 1969, kdy se rekonstruovala ta stará část chaloupky. Malba na štítě není zřetelná.

V roce 1969 se úplně přestavovala stará chaloupka:


Fotografie s neurčeným datem je z archivu Vejdovských:

 
 Vůbec nejstarší obrázek je z roku 1891, kdy Vejrychovi chaloupku koupili v tomto stavu: