Velká reportáž z předání humanitární pomoci na Ukrajině
Poté, co byly v pátek na Zakarpatí úspěšně vyloženy první krajské kamiony s humanitární pomocí a zdravotnickým materiálem, předal v sobotu v Užhorodu hejtman Martin Netolický ve spolupráci s dobrovolnými hasiči v čele s krajským zastupitelem a 1. náměstkem starostky Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josefem Bidmonem a Krajem Vysočina svým ukrajinským partnerům několik desítek elektrocentrál, čerpadel, ale také léky a další potřebný materiál. Hejtman Martin Netolický se také v rámci cesty setkal se svým protějškem, předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem. Ten hejtmana informoval o aktuální situaci v regionu, který čelí náporu uprchlíků z východní Ukrajiny.
"V pátek se nám podařilo doručit jeden kamion plný zdravotnického materiálu za tři miliony korun, a to především toho, který nelze běžně pořídit. Další kamiony byly s kombinovanou humanitární pomocí včetné jídla, oblečení, spacáků a dalších potřeb. Kamiony vyjedou ze skladu v České Třebové pravděpodobně také v neděli a v pondělí. Jejich cílem bude opět Zakarpatí," uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten je v každodenním kontaktu s vedením Zakarpatské oblastní rady, a proto kraj rychle zareagoval na požadavek pořídit elektrocentrály a čerpadla. "V rámci koordinace s Krajem Vysočina pořídil náš kraj 21 elektrocentrál a 11 čerpadel. Další pořídili dobrovolní hasiči z našeho kraje z příspěvků obcí. Jedná se o konkrétní pomoc, která byla ze Zakarpatí vyžádána. Tímto způsobem budeme i nadále pokračovat," řekl hejtman Netolický s tím, že kraj přivezl také elektrocentrály, které pořídilo město Lysá nad Labem svému partnerskému městu Novyi Yarychiv, který se nachází přibližně 30 kilometrů východně od Lvova.

Zakarpatí čelí náporu uprchlíků z východu

Hejtman Martin Netolický se v rámci předání krajské pomoci setkal také se svým protějškem, předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem. Ten hejtmana informoval o aktuální situaci na Zakarpatí. "Celá oblast čelí velkému humanitárnímu náporu, protože do regionu míří desítky tisíc vnitřně vysídlených osob ze střední a východní Ukrajiny. Řada z nich bude pokračovat dále na Slovensko či do Čech, ale většina na Zakarpatí zůstává. Je tak nutné pro ně zajistit ubytování, stravu, oblečení a lékařskou péči, což je pro samotné Zakarpatí nesmírně obtížný úkol. Jen v Užhorodě, který má něco přes 110 tisíc lidí potřebuje pomoc okolo 20 tisíc lidí," řekl hejtman.

Fotografie Luboš Kozel

Hasičům z Vysočiny došla na trase nafta

Vjíždíme na Ukrajinu

Přivítání přáteli z Užhorodu - předsedou Zakarpatské oblastní rady Volodymyrem Chubirkem

Skal humanitární pomoci - vyložený materiálů z kamionů

Vykládání dodávky hasičských vozidel z Pardubického kraje

Přivítání s velitelem, profesionálních hasičů v Užhorodě

Škola slouží pro ubytování uprchlíků z východu

Zprávy běží 24 hodin denně

Jak je zajištěno stravování uprchlíků v Užhorodě - v nouzových podmínkách

kuchyň

Vydávání stravy v jídelně

Hejtman Martin netolický a předseda Zakarpatské oblastní rady Volodymyr Chubirek

Pořízeno v sobotu 5. března 2022  (v pátek se vykládaly kamiony)