Českotřebovský deník 100/2022 (8/4)   
Krajské kolo soutěže ve sportovní gymnastice

Po dlouhých devíti letech se českotřebovské gymnastky opět zúčastnily krajské soutěže, která se konala v sobotu 9. dubna v tělocvičně gymnázia v Poličce. Velká nemocnost dětí v tomto období se podepsala i na účasti v závodu. Náš oddíl reprezentovaly pouze čtyři závodnice v nejmladší kategorii děvčat narozených v roce 2013 a dříve. V této kategorii startovalo v gymnastickém čtyřboji celkem 13 závodnic. Na 2. místě skončila a stříbrnou medaili získala Nikol Dosedělová, 4. místo obsadila Ela Nástrahová, na 10. místě pak Lucie Provazníková, 12. místo obsadila Bětuška Čejková, která byla úplně nejmladší závodnicí. Z výsledků závodů máme obrovskou radost, pro děvčata je to teprve druhý závod v životě. Naši radost dále umocnil i vybojovaný postup na republikové finále konané v Praze 21. – 22. května, který si svým umístěním vybojovala Nikolka Dosedělová a Ela Nástrahová.  Za trenérky Martina Dosedělová

Fotografie pro pamětníky

Jiří Musílek  jak ho známe. Připomínám jej proto, že v květnu by oslavil právě kulatou osmdesátku!. Jenže od roku 2014 již není mezi námi a  je to chyba, velká chyba,. Jeho nadhled a zcela jiný pohled na problémy nám chybí, zatím nemáme druhého podobného.  Nezbývá než si jeho osobu a práci připomenout, chystám nějakou vzpomínku a doufám, že mě ji otisknou i v květnovém vydání Českotřebovského zpravodaje. Zatím aspoň tři fotky... (mm)

Ohlédnutí judistů 

Po velkolepé lednové Velké ceně, ojedinělé akce zvláště v době covidu  následovaly další akce v únoru: Tou první byl společný víkendový kemp staršího žactva a dorost z oddílů Pardubického kraje, který se konal u nás v České Třebové. V pátek 18. 2. jsme přivítali judisty z obou pardubických oddílů, a to Judoklubu Pardubice a Daitó Ryu Pardubice. Společně jsme s nimi strávili celý víkend, který byl doprovázen 4 tréninkovými jednotkami, spoustou společenských a deskových her, přespáním na tatami, dobrým jídlem a společnými zážitky. Kempu se zúčastnilo 18 judistů a judistek z JUDO Česká Třebová pod vedením trenérů Karla Gregara ml., Vítka Škrkoně a Vlastika Zemánka, 10 judistů a judistek z Daitó Ryu Pardubice pod vedením Martina a Marcela Šarochových a 6 judistů a judistek z Judoklubu Pardubice pod vedením Jirky Floriana. Pro dorostence to byla zároveň společná příprava na 1. kolo dorostenecké ligy.
A právě 1. kolo dorostenecké ligy bylo druhou únorovou judistickou akcí. Náš klub za podpory hostujících borců z JK Pardubice a Daitó Ryu Pardubice vstoupil do soutěže v Brně, kde 2 vítězství urval Adam Janíček, avšak celkově jsme do soutěže vstoupili nezdarem. Vstup do soutěže nám ukázal, že musíme více zabrat v tréninku, abychom mohli uspět v této prestižní týmové soutěži.

Judisté  stále aktivní:  Karel Gregar ml. získal bronz

Začátek dubna byl pro JUDO Česká Třebová opět ve znamení medaile, a to bronzové, kterou vybojoval Karel Gregar ml. na Českém poháru mužů a žen v Ostravě. Karlovi se podařilo vyhrát na seniorské soutěži zhruba po 4 letech a bronz mu po skvělém výkonu ve váze do 66 kg právem patří. 5. místem ho doplnil Adam Janíček v kategorii dorostenců do 50 kg. Gratulujeme!

4 medaile z Chlumce

V sobotu 26. 3. jsme se vydali se 14 dětmi na tradiční Polabskou ligu do Chlumce nad Cidlinou. Soutěže se zúčastnilo cca 350 dětí a naši svěřenci dokázali vybojovat 4 medaile. Stříbrnou medaili si odváží Sára Nagyová a Jakub Najman, bronzové medaile vybojovali Vendulka Marie Fišerová a Jaroslav Šlesinger. Pěkná sedmá místa přidali Juraj Mjachký a Josef Jan Drašnar. Jakub Najman navíc zkompletoval sadu 6 medailí z Polabské ligy a za své snažení obdržel pamětní krabičku, kde má kompletní sbírku uloženu.

Judisté na Moravě bojovali o Český pohár  - bez medailí

Ve třetím březnovém víkendu čekaly na českotřebovské judisty 2 významné soutěže, a sice Český pohár dorostu a seniorů do 23 let v Hranicích a Český pohár staršího žactva v Ostravě. Hranice byly prvním ostrým startem našich nejmladších dorostenců (ročník 2007) v první celorepublikové soutěži a mohu s klidným svědomím prohlásit, že i relativně úspěšným, když Adam Janíček a Beáta Zemánková obsadili pátá místa. 7. místo přidal v soutěži seniorů do 23 let Vítek Škrkoň, jehož start tentokrát neskončil medailovým úspěchem. V soutěži žen do 23 let zaznamenala formální úspěch Zora Zemánková, které nedorazily soupeřky.
Naši starší žáci startující v Ostravě dopadli, řekněme, na záda a musí na tréninku výrazně přidat, aby byli schopni prodrat se na Přebor republiky.


Ralye Šmídl  bude startovat v Hylvátech 23. dubna 

Po dvouleté pauze se opět můžete těšit na amatérskou automobilovou soutěž Rallye Šmídl, která se bude konat v sobotu 23. dubna 2022. Rallye Šmídl je zábavná soutěž, která je především o orientaci v mapě a znalosti silničních předpisů. Cílem je užít si den plný zábavy s rodinou či přáteli při společném plnění soutěžních aktivit.
V letošním roce proběhne tato tradiční událost organizovaná firmou Šmídl ve spolupráci s městem Žamberk a Sborem dobrovolných hasičů z Ústí nad Orlicí I. Startovat se bude opět z Ústí nad Orlicí – Hylvát, zázemí poskytnou dílny Střední školy automobilní.
Jedná se o akci na podporu bezpečnosti silničního provozu. Tématem pro letošní ročník je „Biatlon“. V areálu střední školy podstoupí účastníci dopravní testy a jízdu zručnosti, která je velmi atraktivní disciplínou především pro diváky. Součástí jednotlivých etap jsou pak různá vědomostní stanoviště a zajímavá místa. Soutěží se ve 3 kategoriích – Family (rodiny s dětmi), Hobby (řidič a navigátor) a B30 (jezdci s licencí AOS). První sportovní nadšenci se mohou registrovat již od 7 hodin ráno.
V 15 hodin odstartuje program pro veřejnost v areálu firmy Šmídl v Žamberku. V případě, že nechcete aktivně soutěžit se svým vozidlem, je tento odpolední program právě pro vás. Připravena je řada různých vystoupení, soutěží a také prohlídka areálu firmy Šmídl. Těšit se můžete například na taneční vystoupení, soutěžní pořad, malování na obličej a nebude chybět ani ukázka vyprošťování a hašení hořícího vozu a mnoho dalšího.
Akce se koná za každého počasí, vstup na soutěžní odpoledne je zdarma. Propozice soutěže včetně přihlášky a fotogalerii z minulých ročníků najdete na www.smidl.cz.


V Králíkách připravují stavbu sportovní haly 

Setkáním se starostou Králík Václavem Kubínem pokračovala páteční cesta hejtmana Martina Netolického po regionu Králicka. Společně řešili investiční záměry obce v čele s plánovanou stavbou sportovní haly, kde obec velmi aktivně hledá vnější zdroje z národních i evropských fondů. Společně také navštívili Památník obětem internace.
„Jednou z velkých investičních akcí, které obec do budoucna plánuje, je výstavba sportovní haly s původním finančním propočtem řádově 70 milionů korun. Celá investice je vyprojektovaná a obec má i platné stavební povolení. Vzhledem k finančnímu rozsahu, který se s ohledem na stávající situaci na stavebním trhu může zvýšit, je nezbytnou podmínkou získání dotačních prostředků z národních nebo evropských zdrojů. Jako nejvhodnější se v tuto chvíli jeví některá z potenciálních dotačních výzev Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021 – 2027,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Ten se starostou Kubínem hovořil také o ubytovávání ukrajinských uprchlíků před válkou. „V tuto chvíli máme v našem městě ubytované ukrajinské uprchlíky v bývalém diagnostickém ústavu, ale také v rámci internátu opravárenského učiliště či dalších lokalit. V naší škole evidujeme přibližně 30 dětí, což je počet, který je pro nás zvládnutelný. Většina dospělých již sehnala práci ve městě nebo blízkém okolí a na dobrovolnické bázi je pro ně dvakrát týdně zajištěno vyučování češtiny,“ řekl starosta města Václav Kubín.
Hejtman se starostou společně navštívili také Památník obětem internace, který byl otevřen na Velkém náměstí v budově, ve které již sídlí Muzeum celnictví.

 

214 dopravních automobilů pro dobrovolné hasiče v kraji 

Pořízení již 214 dopravních automobilů pro dobrovolné hasiče podpořil Pardubický kraj v rámci státního dotačního programu. Každý úspěšný žadatel obdržel od kraje 300 tisíc korun, celkově tak pro tyto účely kraj vyčlenil již 64 milionů korun. Jednou z úspěšných obcí je také Jedlová nedaleko Poličky, kde nový automobil převzali místní dobrovolní hasiči a starosta Radomil Horníček z rukou hejtmana Martina Netolického.
„Dotační titul státu na pořízení dopravních automobilů pro dobrovolné hasiče se zpětně ukazuje jako velmi dobrý krok, a to i vzhledem k událostem posledních let, kdy se pro nás stala tato vozidla nepostradatelnými. Od roku 2016, kdy tento dotační titul vznikl, jsme z krajského rozpočtu podpořili nákup celkem 214 automobilů částkou 64 milionů korun. Pro obce se jednalo o velmi výhodné nastavení, jelikož dotace státu byla garantována na maximální možné výši 450 tisíc korun. Krajský příspěvek pak byl ve výši 300 tisíc korun na jeden dopravní automobil,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Do budoucna se chce kraj zaměřit na rekonstrukci a stavbu zbrojnic
V minulých letech jsme debatovali, do jaké míry podporovat rekonstrukce a stavby nových požárních zbrojnic. „I po dohodě s krajským ředitelem HZS Pardubického kraje Alešem Černohorským a krajským starostou Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Josefem Bidmonem jsme dali přednost nákupu dopravních automobilů. Nyní již vidíme, že území se velmi dobře zajištěné, a proto jsme se dohodli, že nyní přijde čas právě na zbrojnice. Stejně jako v případě dopravních automobilů budeme podporovat projekty, které doporučí odborná komise složená jak z profesionálních, tak dobrovolných hasičů,“ řekl hejtman Martin Netolický. Právě Jedlová je jednou z obcí plánujících vybudování nového zázemí pro své dobrovolné hasiče. „Jedlová je jednou z obcí, která požádala o dotaci na novou hasičskou zbrojnici pro svoji JPO III a v tuto chvíli dokončuje projekt. Od státu by tak obec měla získat částku 4,5 milionu korun, další 1,5 milionu bychom dle dohody přispěli z krajského rozpočtu,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že zbývající náklady musí obec pokrýt ze svých zdrojů.