Českotřebovský deník 101/2022 (11/4)   
Nové video Českotřebovského deníku: Záznam Bonusového koncertu  KPH 
Martina Mikulecká - Magdaléna Špičáková - Martina Plocková

Zcela zaplněná Malá scéna, tedy návštěva, kterou by se pyšnil přední český houslový virtuóz.
 
Ozdoba celé koncertní sezóny.
 
Kultura hodně pošramocená covidovými zákazy a stálými přesuny termínů koncertů se vzpamatovává a důkazem toho byl páteční koncert 8. dubna 2022.
Opět se potvrdilo, že Třebováci chodí na představení Třebováků s nadšením a v případě zmíněného koncertu to byl navíc koncert vysoké úrovně.
 
Video obsahuje sólová vystoupení z první části koncertu
Délka 59 minut
Program:
H. Wieniawski - Houslový koncert č.2 d-moll Martina Mikulecká
B. Martinů - Sonáta pro flétnu a klavír (1. a 2. věta) Magdaléna Špičáková
V. Novák - Balada e-moll op. 2 (Manfréd) Martina Plocková
C. Chaminadeová - Concertino pro flétnu a klavír Magdaléna Špičáková
M. Bruch - Houslový koncert č.1 gh-moll (1.věta) Martina Mikulecká
F. Chopin - Cherzo cos moll, op. 39 Martina Plocková
Klavírní doprovod Radim  Pančocha
Koncert se konal  v rámci cyklu abonomá Kruhu přátel hudby. V druhé části hudebního večera vystoupil  Orchestr bývalých žáků ZUŠ Česká Třebová. Jeho program je zaznamenán na samostatném videopořadu  bude uveden dodatečně.

Zemřel Oldřich Gregar  

Smutná zpráva dorazila až po víkendu. Již v sobotu ráno zemřel ve svých 82 letech českotřebovský projektant, stavbyvedoucí, vojenský historik, pamětník a také pilný přispívatel Českotřebovského zpravodaje, pan Oldřich Gregar.  Ještě včera, když jsem tuto zprávu nevěděl, jsem hledal shodou okolností v jeho příspěvcích a našel jeden týkající se  působnosti českotřebovské firmy Rössler a Kudlík na stavbě vojenských opevnění před II. světovou válkou.  Dnes jsem hledal dál a příspěvků od Oldřicha Gregara našel přes dvacet. A mezi ještě nepublikovanými jsou také jeho paměti z dětství, zejména ze závěrečné fáze II. světové války, z doby, na které měl tolik vzpomínek. Do války se vlastně v roce 1939 na Farářství narodil. Žil tedy v centru městského dění a sepsal o tom své paměti.. S Oldřichem Gregarem jsem spolupracoval aspoň dvacet let a byla s ním vždy dokonalá spolupráce. Připravené příspěvky již nikdy nebylo třeba upravovat, byly aktuální a po předchozí domluvě pak byly vyřešeny "na míru". 
Oldřichu Gregarovi se ne náhodou také říkalo "bunkrolog", protože stavba opevnění jej skutečně fascinovala a věděl k tomu tolik podrobností, jako  nikdo jiný. Také jej fascinovaly osobnosti tehdejší doby, vlastně hrdinové. Uveďme např. osobnost českotřebovského učitele Františka Vrbického, o kterém málokdo z nás obyčejných Třebováků věděl, že nasadil tolik odvahy při ničení vojenské techniky v době vyklízení pohraničí díky podepsané Mnichovské dohodě. Věřím, že se najde více lidí, kteří správně zhodnotí přínos Oldřicha Gregara pro historii  města i doby kterou popisoval. Nevyhýbal se žádným ožehavým tématům zejména z oblasti stavebnictví. Byl zdatným kreslířem a proto své historické články obvykle doplňoval dokonalými vlastnoručně nakreslenými obrátky. Každý, kdo měl někdy v rukou plány namalované jeho rukou mi potvrdí, že na výkresu nikdy nechyběl instalovaný černý kocour, obvykle na střeše nebo na komíně. Také na jeho úmrtním oznámení  tento kocour nechybí, můžete se o tom přesvědčit. 
Z toho co jsem napsal, je zřejmé, že Oldřich Gregar bude nám všem Třebovákům chybět, jeho rozvážné vyprávění si budu trvale pamatovat, naštěstí jej mám také částečně zachycení na videu. I díky jemu zůstane Oldřích Gregar stále živý a budeme si jej rádi připomínat, jako člověka, který dokázal mnohého potěšit a nikdy nikomu neublížil. Čest jeho památce! Milan Mikolecký
Druhá fotografie z výstavy v městském muzeu k 70. výročí konce II. světové války. Konala se od 17. září do 8. listopadu 2015. Jejím autorem a scénáristou byl jednatel Muzea československé branné moci, historik a člen Československé obce legionářské (ČS0L) pan Petr Falta. Na snímku Oldřich Gregar, Božena Ivanová a podplukovník Pavlík
  

Ve středu v České Třebové na Skalce vyhlásí "učitele Pardubického kraje". 

 Titul "Učitel Pardubického kraje" se bude udělovat v  několika kategoriích a to pro mateřské školy, pro Základní školy pro střední školy a také pro mimoškolní vzdělávání.  Navíc  pět učitelů vstoupí do "Síně slávy".  Slavnostní vyhlášení začíná od 16 hodin ve společenském sále za účasti hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, a radního pro oblast školství  Josefa Kozla a vedoucího odboru školství Pardubického kraje Martina Kisee. Součástí akce je kulturní program, ve které vystoupí  žáci českotřebovské Základní umělecké školy.

Čas pro přihlášku do Burzy filantropie 2022 se krátí

Brzo začne další ročník oblíbené Burzy filantropie, na které se neziskové organizace snaží získat prostředky od dárců z řad podnikatelů a veřejné správy na různé prospěšné projekty. Pro okresy Chrudim a Pardubice je uzávěrka přihlášek 22. dubna a pro Svitavy a Ústí nad Orlicí 29. května o půlnoci.
„Tento úspěšný projekt Pardubického kraje a Koalice nevládek Pardubicka oslaví letos už 10 let. Za tu dobu podpořil celkem 403 projektů a součet všech darů za tuto dobu činí přes 14 milionů korun,“ říká radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. „Navíc naučil neziskovky dobře promýšlet projekty a umět obhájit před panelem donátorů a na druhou stranu dal záruky dárcům, že podrobně vidí, co podporují a mohou si být jistí, že se jejich peníze neztratí a pomohou dobré věci,“ dodává radní.
Formuláře s elektronickými přihláškami do všech 4 okresů Pardubického kraje najdou zájemci zde: http://www.burzafilantropie.cz/pardubickykraj/burza-2022/prihlasovaci-formular/
„V letošním roce máme na Burze filantropie dvě noviny. Tou první je kategorie Burza filantropie hledá "nováčky". Na každou burzu postoupí vždy minimálně jeden nováček, tedy organizace, která na burze nikdy neprezentovala svůj projekt. A druhou novinkou je navýšení maximální možné částky, o kterou mohou organizace žádat, až do 75 tisíc korun,“ informuje ředitelka Koalice nevládek Pardubicka Jana Machová.

Drogy stále mezi námi 
 
Svědčí o tom např. nález odhozené injekční stříkačky na střídačce hokejbalového hřiště.  Sport a drogy nejdou dohromady a odhozené stříkačky je třeba ničit, mohou být zdrojem žloutenky nebo HIV atd.  Lidé, kteří propadli drogám se sami izolují, zkoušení nejdříve jedno, pak druhé a pokud nejdou včas izolováni mohou působit i na další, kterým taková činnost imponuje, neboť "ještě nebyla vyzkoušena". Zde je význam organizované a podporované a cíleně pěstované mimoškolní činnosti kde drogy alkohol nemají místo. Takových míst, kde  může dojít ke styku veřejnosti se zbytky působení drogově závislých  je stále hodně: parky, ale i otevřená sportoviště.  Už proto se bude hokejbalový areál, kde k nálezu došlo, oplocovat. Už se tak dokonce mělo stát, kdyby do přípravy tak jednoduché stavby nevstoupilo Povolí Labe a nezkomplikovalo ji.  I zde bude vše brzo vyřešeno a sportoviště bude za plotem a bude zde bezpečněji.
Ještě poznámka: omezuje se kouření i alkohol  - obojí je stále dražší. Novinkou možná mezi školní mládeží je žvýkání hrubého tabáku. Nejen že "není prospěšné", ale při polknutí velmi nebezpečné. Zdravotníci mohou vyprávět. Zde nejde o injekční stříkačka ale další nebezpečnou činnost nyní rozmáhající se mezi školní mládeží....

Pardubický nadjezd v Kyjevské ulici : po velikonocích zde pojede trolejbus
Dlouho očekávané zprovoznění důležitého nadjezdu se blíží, přiblíží Pardubičky a krajskou nemocnici městu, odpadne dlouhá objížďka "dvojky" do Pardubiček přes Černou za Bory. Jako první sem pojedou po velikonocích trolejbusy a autobusy pardubické MHD, dopravní podnik totiž na rekonstrukci nadjezdu doplácel velké peníze, které požadoval na pardubickém městském rozpočtu. Oprava byla nutností, z konstrukce opadávaly betonové desky. A také statika některých podpěr byla v katastrofálním stavu, bylo je nutné z gruntu přestavět. .  Fotografie Luboše Kozla ukazují dnešní stav prací 11.4. 2022: