Českotřebovský deník 102/2022 (12/4)
Taneční škola na soutěži Pardubického a Královéhradeckého kraje

V sobotu 9.4. se po dlouhé pauze konalo regionální kolo soutěže formací Czech Dance Masters (Czech Dance Organization) a Taneční škola Česká Třebová nemohla chybět. Nejlepší tanečníci z Pardubického a Královehradeckého kraje se utkali v kongresovém centru Aldis Hradec Králové.
Na soutěž jsme se přepravovali 3 autobusy. Stále se nám daří startovat a reprezentovat Českou Třebovou ve třech tanečních stylech - contemporary (art, moderndance), discodance a streetdance, a ve všech výkonnostních třídách, včetně extraligy.  Fanouškovský team se nám díky dostupnosti soutěže i velké pauze nebývale rozrostl. Obrovská nálož emocí, rekordní množství diváků, nová přátelství mezi startujícími kluby - to vše přispělo ke skvělé atmosféře pro soutěžící i diváky. Naši tanečníci si nominace do dalšího kola poctivě odpracovali, a my se již teď těšíme na mistrovství Čech v Praze a Chomutově.  Děkujeme všem tanečníkům, trenérům a rodičům.  Výsledky a fotografie najdete ZDE   Šárka Prossová

V pondělí 11.4. zasedali ústečtí zastupitelé  

Z jednání:
Změna obecně závazné vyhlášky o místním poplatku za obecní systém odpadového hospodářství, která rozšiřuje okruh lidí osvobozených od poplatků.
Přidělení celé řady dotací, ať už do oblasti sociálních služeb, sportu, kultury nebo na opravu památek.
Nová jmena ulic.  Jde o ulice, které vznikly výstavbou v areálu bývalé Perly 01 (mezi Domem dětí a mládeže Duha a rehabilitačním centrem Vital Komplex, kolem parkoviště Perla). Do navrhování se mohla zapojit i ústecké veřejnost. Zastupitelé se nakonec dohodli, že jedna z ulic ponese název Floriana Hernycha, významné osobnosti spjaté s textilní historií Ústí nad Orlicí, a druhá U Perly, která také odkazuje na tradici textilního průmyslu v našem městě.
Zpráva o hospodaření městských lesů a zhodnocení bezpečnostní situace města za rok 2021.
Také v Ústí zůstane  27členné zastupitelstvo.  Na předchozím jednání zastupitelstva padl návrh, zda by mohl být z úsporných důvodů jejich počet snížen. Při stanovování počtu zastupitelů se přihlíží zejména k počtu obyvatel a velikosti územního obvodu. Počet členů se stanoví tak, aby zastupitelstvo mělo při počtu obyvatel nad 10 000 a do 50 000 obyvatel 15 až 35 členů. Zastupitelstvo schválilo počet stejný, jako byl i v předcházejících volebních obdobích, tedy 27 členů.

Krajské dotace na podporu sportu

Zastupitelé Pardubického kraje na svém úterním jednání schválili individuální dotace na podporu sportu. Podpory na obnovu sokoloven se dočká Sokolská župa Východočeská-Pippichova, kraj podpoří také konání Sportovního parku Pardubice, či Český svaz ledního hokeje na výchovu mladých hokejistů.
„Jednou z našich dlouhodobých priorit je podpora obnovy majetku tělocvičných jednot v rámci našeho kraje, což je program, který jsme připravili po dohodě se zástupci Sokolské župy Východočeské-Pippichovy již před několika lety. Župa zastřešuje 65 tělocvičných jednot na území našeho kraje s majetkem, který je často dlouhodobě podfinancovaný. Proto jsme se domluvili na tom, že ke každé dotační koruně vydané z rozpočtu Pardubického kraje přidá tělocvičná jednota vždy minimálně obdobnou částku. V loňském roce jsme takto podpořili obnovu majetku 12 sokolských tělocvičných jednot v hodnotě přesahující jeden milion korun. Jednalo se například o opravy střech či šaten a kabin. V letošním roce jsme se dohodli na částce 850 tisíc korun z krajského rozpočtu s tím, že vyhodnocování a administraci žádostí bude opět řešit samotná župa,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Krajští zastupitelé zároveň schválili podporu pro konání Sportovního parku Pardubice. „Sportovní park Pardubice se stal tradiční letní sportovní akcí, která do Pardubic láká návštěvníky nejen z našeho regionu. Děti si zde na jednom místě mohou vyzkoušet různé sporty a například v sobě objevit zájem pro sport, kterému by se jinak neměli možnost dostat. V minulých letech se akce zúčastnilo přes 350 tisíc návštěvníků. Dotace v hodnotě 440 tisíc korun bude využita na úhradu části nákladů spojených s organizací a provozem sportovního parku,“ řekl krajský radní pro sport, cestovní ruch Alexandr Krejčíř.
Částku 300 tisíc korun získá od kraje také Český svaz ledního hokeje, a to na výchovu talentované mládeže. Projekt, který na území kraje funguje již sedm let, je určen pro kategorii U-12, U-13, U-14 a U-15 v ledním hokeji.

Prázdninové nostalgické jízdy na Kralicko budou
Dvakrát se pojede i přes Českou Třebovou

Pardubický kraj ve spolupráci s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku připravuje opět na letní měsíce nostalgické jízdy historického parního vlaku. Ty se vrátí na oblíbenou trasu z Dolní Lipky přes Letohrad a Ústí nad Orlicí až do Hanušovic v Olomouckém kraji. Jednou z novinek bude jedna červencová a jedna srpnová jízd z Dolní Lipky přes Českou Třebovou až do Moravské Třebové. Vlak bude umožňovat přepravu osob i jízdních kol, k dispozici bude občerstvení. Pardubický kraj poskytne Muzeu starých strojů dotaci na provoz parního vlaku ve výši 1,5 milionu korun.
„Letní jízdy historických parních vlaků na území našeho kraje jsou dnes již tradičním turistickým lákadlem. Loňský rok jsme spolupracovali čistě s Muzeem starých strojů a technologií v Žamberku, se kterým připravujeme také vybudování malého železničního muzea v Dolní Lipce a nutno říci, že se jednalo o spolupráci úspěšnou,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Základem jízd bude opět trasa z Dolní Lipky přes Letohrad a Ústí nad Orlicí až do Hanušovic. Nově přidáváme také dvě jízdy z Dolní Lipky přes Českou Třebovou, Mladějov na Moravě až do Moravské Třebové, což je z našeho pohledu velmi atraktivní trať se zajímavými turistickými cíli včetně Mladějovské úzkokolejky či zámku v Moravské Třebové. Stejně jako v předchozím roce očekáváme kapacitu vozu až 300 osob včetně přepravy jízdních kol a jídelního vozu, což jsou služby cestujícími velmi oceňované,“ řekl hejtman Netolický.
Zastupitelé Pardubického kraje na zajištění těchto jízd schválili Muzeu starých strojů a technologií dotaci ve výši 1,5 milionu korun tak, aby bylo možné nastavit ceny jízdného únosné pro cestující. Jízdné bude stejně jako v předchozích letech stanoveno na základě běžného cestovního tarifu s navýšením o příplatek za historickou soupravu s parní lokomotivou a zároveň bude zohledňovat zvýhodnění dětí a osob se zdravotním postižením.

51. ORLICKÁ ŠACHOVNICE

Organizátory potěšila hojná účast. Hrálo se  se poprvé v prostorách nově otevřeného Domu dětí a mládeže Duha, v tělocvičně. Zúčastnilo se 124 dětí z 22 oddílů 4 krajů a jeden chlapec z Ukrajiny. Právě mezi nejvzdálenějšími účastníky se rozhodlo o celkovém vítězi, kterým se nakonec stal Jan Bára z Prahy před Glebem Shvachkem z Ukrajiny. Třetí skončil Matěj Kobr za Region Panda Rychnov nad Kněžnou. Nejlepší dívkou byla Hana Večeřová z Lanškrouna. Novinkou byl i online přenos prvních tří šachovnic na internet. Odehrané partie si můžete i zpětně přehrát na této adrese: https://view.livechesscloud.com/#7ba8e7c3-7292-4c3a-a2a6-313b3fdb39af 
Současně se hrál Krajský přebor do 8 let.
Přeborníkem se stal se stoprocentním ziskem Jan Horáček z Moravské Třebové před Martinem Dlouhým z České Třebové a Ondřejem Šípkem z Nekoře. Z dívek získala sice nejvíce bodů domácí, ale neregistrovaná Alexandra Dudlová.

Do Polska po dálnici D11 v roce 2026. Polácí budou hotovi dřív

V Polsku se minulý týden uskutečnilo setkání zástupců česko-polské spolupráce. Tématem jednání byla dostavba úseků dálnice S3 na polské straně a dálnice D11 na té české.
Podle odhadů by mohli Poláci svou dálnici přivést na hranici s Českem už na jaře roku 2024. Po české D11 by přitom řidiči mohli na státní hranice dojet až v roce 2026. „Na české straně z důvodu zanedbání přípravy ze strany státu v letech 2010 až 2014 chybí dostavět 40 kilometrů dálnice od Jaroměře na státní hranici. Letos začne ŘSD s obchvatem Jaroměře za cca 1,5 miliardy korun, jenž je navazující stavbou na D11. A vzhledem k tomu, že od Poláků v rámci jednání zazněla i nová zajímavá informace, že kromě již dříve plánované výstavby dálnice směrem na Wroclaw chtějí pokračovat v budování dálniční sítě i směrem na Kudowu Zdroj – Klodzko a Náchod, bude jaroměřský obchvat významný i s ohledem na tuto skutečnost,“ uvedl po jednání hejtman Martin Červíček.
Podle hejtmana je důležité zahájit v roce 2023 i výstavbu obchvatu Náchoda. Lze totiž předpokládat, že stávající mezinárodní trasu přes Náchod bude tranzitní doprava využívat i po dokončení D11 a S3.
Pro další úsek dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova se nyní zpracovává projektová dokumentace k vydanému stavebnímu povolení. Zároveň s tím pokračuje majetková příprava. Začátek stavby dalšího úseku je v plánu v roce 2025.
Už příští rok by mohly začít stavební práce na úseku z Trutnova ke státním hranicím. I zde probíhají majetkoprávní přípravy a letos bude ŘSD žádat o stavební povolení. „Bohužel problémem pro jednání mezi ČR a Polskem zůstává sjednocení představ o tom, jak bude vypadat doprava v příhraničí v době ukončené dostavby S3, kdy naše silnice nebude schopna pojmout v plném objemu nákladní dopravu z polské strany,“ nastínil královéhradecký hejtman.
Červíček však bude nadále trvat na dosavadním stanovisku a platnosti systému výjimek povolujících průjezd nákladní dopravy v předmětném úseku na české straně a v souvislosti s tím chce v dubnu uspořádat setkání ministrů dopravy obou zemí.

Setkání Ukrajinců a Čechů na ústecké faře 

První společné setkání českých a ukrajinských rodin, které se usadily v Ústí nad Orlicí, připravila na druhou dubnovou sobotu Římskokatolická farnost v Ústí nad Orlicí. Setkání se konalo na místní faře a byl o něj velký zájem. Připravena byla také krátká modlitba za mír. Pro děti byly připraveny hry a pečení velikonočního cukroví a pro dospělé setkání při kávě s občerstvením. Cílem setkání je vzájemné potkávání a poznávání, aby se ukrajinští uprchlíci cítili vítáni. Farnost má v plánu setkání pořádat pravidelně jedenkrát až dvakrát do měsíce a určeno je všem zájemcům o společné potkávání.


Z historie meteorologických měření

Na území Česka máme již šest meteorologických stanic, které Světová meteorologická organizace (WMO) zařadila mezi světově významné stanice, s velmi dlouhou a kvalitní řadu meteorologických měření a pozorování. Stanice Opava a Praha-Klementinum získaly ocenění již v roce 2017 a 2018 a v loňském roce k nim přibyly stanice Klatovy, Milešovka, Šumperk a Přerov.
Klementinum Praha Systematická meteorologická měření a pozorování byla v jezuitské koleji pražského Klementina zahájena v roce 1752. Souvislá řada pozorování této stanice je k dispozici od roku 1775. Meteorologické přístroje byly zpočátku umístěny ve čtvrtém patře astronomické věže.
V Opavě zahájil pravidelná meteorologická měření Carl Biela, ředitel měšťanské školy v červnu roku 1819.
Šumperk. Meteorologická měření a pozorování v Šumperku byla zahájena 1. ledna 1865. Tlakoměr a teploměr byl umístěn v prvním patře domu v centru města (Tržní, dnes Mírové náměstí), kde bydlel a pozoroval pan Josef Paul. Lékárník Josef Paul provozoval meteorologickou stanici a měřil do 17. května 1909, tedy téměř 45 let, čímž se řadí mezi nejdéle pozorující pozorovatele.
V Přerově byla zahájena meteorologická měření 15. března 1874. Prvním pozorovatelem byl chemik přerovského cukrovaru, kde byla stanice umístěna, pan Ludwig Jehle.
 V Klatovech byla zřízena meteorologická stanice III. řádu v Rolnické škole v nadmořské výšce 420 m n. m. První inspekce stanice byla provedena 8. září 1876.
Milešovka. Na znělcovém kuželu v nadmořské výšce 837 m n. m., nejvyšším vrcholu Českého středohoří, byla v letech 1903 až 1904 vybudována podle projektu J. Hocka meteorologická observatoř, která zahájila svou činnost v polovině července roku 1904. Stanice Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd České republiky v Praze, pod jehož správu Milešovka od roku 1964 patří, byla pro svou mimořádnou kvalitu meteorologických měření v roce 1997 zařazena mezi referenční klimatologické stanice Světové meteorologické organizace.
V současnosti má ČHMÚ operativní informace v 10minutovém intervalu pro úhrn srážek z 590 stanic, teplotu vzduchu měří 310 stanic.