Českotřebovský deník 105/2022 (15.4.)
VELKÝ PÁTEK PŘINÁŠÍ VELKOU MOŽNOST POSUNOUT NAŠE MĚSTO K LEPŠÍMU

Výběr z 9 projektů v prvním ročníku participativního rozpočtu
Město Česká Třebová vyhlašuje začátek hlasování veřejnosti v prvním ročníku participativního rozpočtu města. Na výběr je celkem devět projektů, čtyři malé a pět velkých. Hlasování, které bude probíhat v druhé polovině dubna a první polovině května, se může účastnit každý občan města starší patnácti let.
Odkazy https://www.ceska-trebova.cz/vismo/formulare2.asp?id_f=55

Mezi nejlepšími učiteli Pardubického kraje PaedDr. Hana Grundová

Při vyhlašování  Cen Gustava Harbrmana nejlepším učitelům na mateřských, základní a středních školách našeho kraje a v oblasti mimoškolního vzdělávání byl v každé kategorii vyhlášen nejen vítěz, tedy laureát, ale také další dva nominovaní finalisté , uvedeni již bez pořadí. Nás Českotřebováky může těšit, že takto byla oceněna dlouholetá  učitelka přírodovědných předmětů na českotřebovském gymnáziu PaedDr. Hana Grundová, která by podle výsledků své práce klidně mohla získat vavříny nejen v oblasti školní práce na našem gymnáziu, ale také i v oblasti mimoškolního vzdělávání, neboť jako předsedkyně ZO ochránců přírody  Podorlicko pracuje již  více než deset let a těžko by se spočítalo, kolik akcí v této oblasti bylo realizováno právě z jejího popudu a s jejím přispěním.  Ne náhodou byla také oceněna Koalicí nevládek Pardubicka jako Dobrovolník roku. Českotřebovské účastníky slavnosti v sále na Skalce velmi potěšilo, že si práce "naší" učitelky přírodopisu  krajánci všimli.  právem byl patřila také do pedagogické síně slávy.  Ale to třeba příště... Na fotografii přebírá na slavnosti Učitel Pardubického kraje své ocenění.  (mm)

Třebovák v Americe na Mistrovství světa dorostu a juniorů v biatlonu

Od 23.2. - 2.3.2022 reprezentovalo české barvy na mistrovství světa dorostu a juniorů v zámořském Soldier Hollow ve státě Utah pět letohradských svěřenců. V dorostenecké kategorii startovali Svatava Mikysková, Jan Semirád a s mezinárodní premiérou i nejmladší Jan Gregor, závodník  z České Třebové . Sportovci bohužel nedokázali navázat na střelecké výkony z domácích závodů, na trati však prokázali běžecké kvality. Mezi juniory startovali Luděk Abrahám a bratr Sváti Tomáš Mikyska.
 
Výsledky Jana Gregora:
individuál - 44. místo, 9 chyb  sprint - 25. místo, 4 chyby stíhačka - 36. místo, 6 chyb  štafeta - 8. místo 
Jan Gregor a Svatava Mikysková si zajistili účast na evropských zimních hrách mládeže (EYOWF), které se konaly od 20. do 25.3. ve finském Vuokatti. Výsledky z Finska zatím nebyly publikovány.
Jan Gregor soutěžil také na únorovém MČR v biatlonu juniorů v Letohradě, kde v silně obsazené (starší) kategorii M19 obsadil krásné 3. místo a získal bronzovou medaili. Právě na základě svých domácích úspěchů byl vybrán na mezinárodní reprezentaci. Toto  letohradské MČR bylo posledním nominačním závodem pro MS dorostu a juniorů (USA) a Evropské zimní hry mládeže EYOF (FIN). 

Nový stavební zákon přinese redukci stavebních úřadu. Ve Třebové zůstane.

(návrh MMR)

Přehled velikonočních bohoslužeb v České Třebové


  • Připomeňme si videa natočená před rokem v dubnu 2021


    Na tvrzi Bouda začala turistická sezóna

    Ve čtvrtek odpoledne byla za příjemného jarního počasí na tvrzi Bouda na Králicku zahájena nová turistická sezona. Velkým lákadlem pro turisty bude jednoznačně upravený vstupní objekt, jehož obnova byla dokončena v listopadu loňského roku. Celkově Pardubický kraj, v jehož vlastnictví tvrz je, investoval do rozvoje Boudy téměř 50 milionů korun.
    „Tvrz Bouda patří dlouhodobě mezi naše priority v rámci rozvoje cestovního ruchu na Králicku. Jedná se o mimořádnou technickou památku, která si naši péči jednoznačně zaslouží. Po elektrifikaci, která byla prvním předpokladem pro další rozvojové aktivity, jsme nedaleko vstupního objektu vybudovali provozní budovu s ubytovacími kapacitami pro obsluhu tvrze. Tím jsme mohli vymístit samotný vstupní objekt, jehož obnova byla dokončena v listopadu loňského roku. Osobně jsem rád, že se zhmotnění svého velkého snu dočkal Martin Ráboň, který nás několik týdnů po dokončení prací nečekaně opustil. Právě jeho odkaz a sny chceme postupně v rámci našich možností uvádět v život,“ řekl hejtman Martin Netolický, který na tvrzi Bouda již mnohokrát prováděl.
    Nejbližší připravovanou aktivitou je osazení Památníku budovatelů a obránců československého opevnění. Ten chce Společnost přítel československého opevnění a dobrovolníci, kteří se starají o provoz Boudy, darovat Pardubickému kraji. Hlavní součástí památníku bude historicky cenný znak, který se podařilo osádce tvrze Bouda zachránit na podzim roku 2018 z demolované části velitelství Orlických kasáren v Žamberku, které jsou nyní přestavovány pro civilní využití. Znak bude umístěn na pískovcovém bloku z hořického pískovce, který ponese nápis připomínající budovatele a obránce československého opevnění. Na památník se prozatím podařilo vybrat 130 tisíc korun. Dalších 40 tisíc zatím zbývá.
    Mezi další připravované projekty patří dokončení a instalace modelu dělostřelecké otočné věže, osazení a rekonstrukce zábradlí ve vybraných částech tvrze. „Jedná se v první etapě o osazení zábradlí v místech, kde zábradlí v tuto chvíli vůbec není, což by nám opět rozšířilo možnosti pro jednotlivé průvodcovské trasy. Zároveň bychom odstranili a opravili zábradlí, které nevyhovuje požadavkům na zajištění návštěvnické bezpečnosti,“ řekl hejtman Netolický s tím, že velkým projektem bude stavební obnova interiéru vchodového objektu včetně podlah, omítek a dalších prvků.

    1400 pracovních míst pro Ukrajince v Pardubickém kraji

    Mnoho uprchlíků z Ukrajiny, kteří si našli ubytování v Pardubickém kraji, má zájem zde i pracovat. Kraj spolu s úřadem práce nyní spustil webové stránky, kde jsou nabídky práce i s popiskem v ukrajinštině. Pracovních míst vhodných pro Ukrajince je v kraji k dispozici zhruba 1400.
    Vhodná pracovní místa od začátku března zveřejňoval úřad práce na svých stránkách jen v češtině. „Po dohodě s Krajskou hospodářskou komorou a Pardubickým krajem byl zřízen nový web, který má stejnou databázi, ale je veden v ukrajinštině. Databáze bude aktualizována jednou týdně,“ uvedl ředitel krajské pobočky Úřadu práce v Pardubicích Petr Klimpl.
    Web najdete na adrese https://robota.pardubickykraj.cz
    Ukrajincům by to mělo hledání práce výrazně ulehčit. „Z měsíčního fungování Krajského asistenčního centra na pomoc Ukrajině víme, že příchozí Ukrajinci mají velký zájem o zapojení se do pracovního procesu v České republice. Naším hlavním cílem je v maximální možné míře zjednodušit zájemcům vstup na český pracovní trh a tím i urychlit jejich začlenění do společnosti,“ řekl hejtman Martin Netolický.
    Zaměstnavatelé sice poptávají hlavně dělnické profese, ale celá řada nabízených pracovních pozic je vhodných i pro ženy. „Zároveň začne být s postupem času poptávka také po sezonních pracích. Tabulka tak bude jednou až dvakrát týdně aktualizována, abychom nabízeli opravdu jen ta místa, která jsou v daný okamžik volná,“ vysvětlil Netolický.
    Ukrajinci v Pardubickém kraji najdou pomoc zde: центр допомоги 
    Práci pro ženy nabízí například firma Lamido v Sebranicích, kde vyrábí oblečení. „Nabízíme pracovní pozice pro švadleny. Zatím však moc nabídek nedostáváme. K dispozici máme jedno nebo dvě pracovní místa, jsme malý podnik,“ sdělil ředitel firmy Petr Pohorský.
    Stejné pracovní pozice nabízí i ve výrobním družstvu Modela, které sídlí v Chrudimi. „Máme místo určitě pro čtyři lidi, ale potřebujeme takové, kteří umí šít, mají praxi. Šijeme složité věci, a tak není možné přijmout začátečníka,“ uvedla vedoucí družstva Pavla Polednová s tím, že v družstvu mají už zaměstnanou jednu Ukrajinku.
    V evidenci úřadu práce je nyní zhruba 600 cizinců s dočasnou ochranou. Úřad také už část uprchlíků zaměstnal. „Přímo prostřednictvím úřadu práce jsme zaměstnali v kraji zhruba 50 Ukrajinců,“ vysvětlil Klimpl.
    Uprchlíků, kteří potřebují pomoc úřadu práce a krajského centra, je stálé méně. Přesto se před úřadem stále tvoří fronty. Ale už méně často. „Fronty jsou velmi malé, čekací doba je minimální. Výjimkou jsou první tři pracovní dny v měsíci,“ podotkl Klimpl.
    „Co se týká výplaty humanitární dávky, tak tam fronty přetrvávají a budou stále, dokud si příchozí Ukrajinci nezřídí u našich bank svůj účet. Pak výplata půjde bezhotovostně,“ dodal Klimpl. (Podle Orlického deníku 14/4)

    Kalkulačka pro výpočet hodnoty stromů ve verzi 2022

    Stromy ve městech potřebují po celý svůj život odbornou péči a dostatek místa. Jen tak mohou v městském prostředí vyrůst a žít v dobré kondici. Vzrostlé stromy ve městech nám totiž poskytují nenahraditelné přínosy. Některé z nich si můžeme zkusit vyjádřit v penězích. Tady je jeden příklad za všechny.
    Na dvorku v Havířově roste mladá, sotva třicetiletá lípa. Její chladící efekt je 11,00 MWh/rok. Můžeme si tento přínos vyjádřit v penězích, dostaneme se k částce 50 700 Kč za každý rok. Dalších 5 300 Kč ročně připočítejme za rekreační a estetický přínos stromu. Lípa také zachytí ročně asi 7,5 kg prachových částic a hodnota této ekosystémové služby je asi 3 500 Kč za rok. Ekosystémové služby chlazení, rekreační a estetická hodnota a záchyt prachových částic naší lípy mají tedy hodnotu 59 500 Kč ročně. Mladá lípa má přitom ještě desítky let růstu před sebou a v budoucnu mohou být tyto tři ekologické přínosy daleko větší. Zkuste si spočítat ekobenefity dalších stromů pomocí software, který je bezplatně přístupný na adrese www.ekobenefity.cz. Zatím jde o první zkušební verzi, ale i tak se zdá, že jsme zase o něco blíže k plánování obyvatelného a udržitelného města, které bude poskytovat kvalitní plochy městské zeleně, pustí do svých ulic biodiverzitu a přinese potěšení obyvatelům i turistům. Software je výstupem z projektu, na kterém se podílela firma SAFE TREES, s.r.o. a Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. A kromě výše uvedených tří benefitů (chlazení, rekreační a estetická hodnota a záchyt prachových částic) umožňuje kalkulaci dalších dvou - snižování hluku a ukládání uhlíku.
    Internetová kalkulačka pro oceňování dřevin slouží k výpočtu hodnoty dřevin, konkrétně ke stanovení výše ekologické újmy vzniklé kácením nebo poškozením dřevin. Poté je možno vypočítat tzv. kompenzační opatření (stanovit výši náhradní výsadby včetně následné péče). Na webu Agentuiry ochrany přírody a krajiny ČR se před pár dny objevila aktualizovaná “kalkulačka 2022” i s Metodikou oceňování dřevin rostoucích mimo les (2022).
    Mezi hlavní novinky patří zohlednění aktuálních cen při výpočtu hodnoty stromů a zohlednění stromů, které mají invazivní potenciál. Změnila se i hodnota parametrů pro ocenění společenské hodnoty dřevin a lépe jsou stanoveny hodnoty suchých a rozpadajících se stromů s ohledem na jejich biologický potenciál.
    Poslední aktualizace této metodiky proběhla v roce 2021 jako součást odborného projektu zaměřeného na stanovení společenské hodnoty dřevin rostoucích mimo les. Domníváme se, že novelizovaná metodika by mohla být velmi dobře využita také ke stanovení finančních odvodů za pokácené stromy, kromě současně používaného přístupu “stanovení náhradní výsadby”. Náš zákon č. 14/1992 Sb., předjímá obě tyto možnosti, jak nahradit ekologickou újmu vzniklou kácením stromů. Kompenzace ekologické újmy odvody zatím není v praxi použitelná, protože dosud neexistuje právní předpis, který by stanovil jejich výši a podmínky jejich ukládání. V odborných kruzích se ale o zavedení odvodů už delší dobu diskutuje a nová metodika AOPK ČR by pro tento účel mohla být vhodným podkladem.
    Používání metodiky AOPK ČR sice není právně závazné, MŽP ČR ji ale doporučuje ve své metodické instrukci (2021) a v praxi ji běžně využívají úředníci, odborní posuzovatelé i soudní znalci.