Českotřebovský deník 110/2022 (21/4)
Nové video Českotřebovského deníku:
Festival Bennewitz 2022 zahájil jeho patron, houslový virtuóz Jaroslav Svěcený

  Festival Bennewitz 2022 zahájil večer s patronem festivalu Jaroslavem Svěceným. Festival po dva roky v kulturním kalendáři města chyběl, teprve dnes se opět dostal do reality.Škoda volných míst v sále Kulturního centra, koncertní večer měl vynikající úroveň.
Jaroslav Svěcený na koncertu postupně posluchačům představoval housle z vystavené série nástrojů starých italských  mistrů. O každém exempláři dokázal poutavě vyprávět, vysvětlit jeho historii i jeho přednosti a během koncertu nástroje střídal. A to nejen on, ale také druhý sólista večera Martin Kos. Spolu s Jaroslavem Svěceným dávají komornímu orchestru  Virtuosi Pragenses svou duši a pro posluchače připravili hudební hody.  Ještě i po skončení koncertu měli posluchači velký zájem si prohlédnout vystavené nástroje zblízka, opět se zasvěceným komentářem Jaroslava Svěceného, který přidal i další informace o konstrukci a materiálu a také  o tom, jak se daří staré mistrovské housle zachovávat ve vynikajícím stavu po dobu několika století. Jde o mistrovské kousky, které během doby  na ceně rozhodně neztrácejí. Posluchači tak měli v rámci večera i exkurzi, zajímavé historické housle italských mistrů houslařů opravdu táhly.
Početná skupina obdivovatelů a poslouchala další zajímavosti. O mistrovské housle byl opravdu zájem. Na 22minutovém videu jsou ukázky dvou první částí koncertu A. Vivaldiho a-moll pro dvoje housle a orchestr a první části Koncertu J.S. Bacha d-moll pro dvoje housle a orchestr, zajímavý přídavek a neméně zajímavé povídání  o houslích, ale také o dalším vývoji festivalu Bennewitz. (mm)
Odkaz na video je zde: https://youtu.be/2QzsjjTsxro

Zítra 22. dubna by měla moje maminka 109. narozeniny

Narodila se 12. dubna 1913 rodičům Janu a Marii Tocháčkovým v České Třebové v dnešní Sadové ulici 938. Tehdy se zde říkalo "Na Mouru"  Tatínek Jan Tocháček  měl soukromou zámečnickou firmu, do České Třebové přišel z Trpína u Poličky (směr Svojanov), když ovšem po průmyslovce v Brně absolvoval vandr, tedy praxi v několika zámečnictvích na různých místech Čech i Moravy. Jeho zámečnickou zručnost můžeme ještě dnes obdivovat např. v budově českotřebovského gymnázia, kde je autorem všech zámečnicky "kroucených" zábradlí v budově. Takové podobné jsme pak měli i doma na schodišti Hřbitovní ulici, kam se Tocháčkovi přestěhovali v roce 1924. To už v době, kdy Jan Tocháček ukončil živnost a nastoupil jako mistr kotlárny do Železničních dílen, kde měl přece jen "místo pod penzí". Maminka mé maminky, tedy moje babička Marie Tocháčková  (za svobodna Bernadrová) pocházela z Dolního Bousova.
Maminka se 28. 10. 1934 vdala. Nejdříve do okupace následovala manžela Emila Mikoleckého, který byl v té době učitelem v obcích na Lanškrounsku a Litomyšlsku. Od roku 1938 pak bydleli v České Třebové u rodičů. Doma jsme byli tři, zůstal jsem sám, starší sestra Zdena  (*1938, +2001) působila jako středoškolská učitelka na SPgŠ Litoměřice, mladší sestra Libuše (*1949, +1917) působila na základní škole v Klášterci nad Orlicí. Do práce chodila moje maminka  až když jsme my děti odrostly a chodily do školy, nejdříve do znárodněné firmy POOZ (Pardubický obchod ovocem a zeleninou), který sídlil u Gzílů v čp 11 v Klácelově ulici, tedy v dnešních výstavních prostorách městského muzea. Po zrušení českotřebovské provozovny musela dojíždět do obdobné firmy "Zelenina" do Hylvát, která sídlila v budově dnešní restaurace Pivovar. Jezdilo se tehdy po staré zatáčkovité silnici přes Dlouhou Třebovou velmi přeplněnými autobusy, dokonce s vlekem. Pak se jí podařilo najít práci v České Třebové v kanceláři Uhelných skladů na českotřebovském překladišti, kde dosloužila do důchodu. Aby si důchod, tehdy v částce necelých 400 Kčs  zasloužila, musela přesluhovat, doba výchovy dětí se moc nepočítala.  Se zdravím  na tom moc dobře nebyla, ve 49 letech měla infarkt, ze kterého se dost dlouho dostávala, ale přece jen dostala. Starala se o nás i o vnoučata jak jen mohla, ale srdíčko nakonec zklamalo, zemřela ve svých 77 letech v květnu 1990.  Myslím, že ještě dnes žije dost lidí, kteří si ji pamatují, proto vzpomeňte.  (mm)

100 tisíc měsíčně na pokutách 

Celní úřad pro Pardubický kraj vybere každý měsíc více než sto tisíc korun za přetížená vozidla. Od začátku ledna do konce března letošního roku to bylo přesně 357.500 Kč.
Celníci kontrolním vážením zjistili za dané období třicet jedna porušení poměru hmotností vozidel v jízdní soupravě, rozložení hmotnosti na nápravu, kola, rozměrů vozidla nebo jízdní soupravy včetně nákladu, z toho dvacet tři porušení vyřešili na místě blokovou pokutou a osm porušení předali Policii České republiky k dořešení.
V šesti případech řidiči odmítli kontrolní vážení. Svým jednáním si tak vysloužili pokuty v cenovém rozpětí od 30.000 do 100.000 tisíc a zákaz pokračování v jízdě.
A která vozidla bývají nejčastěji přetížena? Snad každému vyvstane na mysli obrázek nakladačů plných klád. Ano, ti bývají hříšníky, avšak v menší míře než dodávky, jejichž provozovatelé se je snaží vytěžovat do nepřípustného maxima. Řidiči tak k uložené pokutě musí navíc řešit, co s nákladem, který přesahuje přípustnou hmotnost vozidla.

Poklepali základní kámen pro obchvat Svitav. Konečně.

  • K této události přináším fotoreportáž Luboše Kozla z dnešního dopoledne, kdy se  do Svitav sjela celá generalita  silničního hospodářství kraje i státu.  Jsou tam i poučné a informující sloty, uvádím také k této události vydanou tiskovou zprávu.   připomínám,. že to je vlastně jediná "pořádá" silniční stavba na státních silnicích ve východní části Pardubického kraje, jinak se všechno staví v okolí Pardubic a Chrudimi.  Připomínám,l že o rychlém zahájení této stavby psal zprávy bývalý hejtman Pardubického kraje Ivo Toman a to už je tak před 14 lety. A teprve nyní se vážně zahajuje.  Je to pro nás významné proto, abychom si sami pro sebe udělali obrázek o tom, kdypak asi přijde řada také na obchvat města Česká Třebová. Vždyť jen zahájení potřební stavby kruháče u Tunelů vázne a stále se odkládá..... Více najdete na odkaze ZDE
    Inteligentní řešení jsou pro samosprávy důležitým tématem 

    I proto ho chce Pardubický kraj přiblížit zejména starostům a zástupcům obcí prostřednictvím SMART seminářů.
    „V rámci úvodního semináře nejprve proběhlo uvedení do tématu SMART. Tato část byla především teoretická, nicméně hlavní mluvčí Rut Bízková je velmi dobrou vypravěčkou, takže rozhodně nešlo o nudnou a nezáživnou přednášku. Pro účastníky semináře šlo o důležité zarámování všech následujících témat, na druhou stranu je koncept všech tří seminářů připraven tak, že může být pro potenciální účastníky zajímavé a užitečné absolvovat kterýkoliv ze seminářů i bez návaznosti na ten předchozí. Pozvánka na třetí seminář je tak stále otevřená,“ řekl krajský radní Ladislav Valtr, který má na starosti právě regionální rozvoj a inovace.
    Zatímco první seminář se zaměřoval zejména na teorii, další části jsou více zaměřené na praxi. „Téma digitalizace veřejné správy se netýká jen jednotlivých obcí, ale i samotného Pardubického kraje. A v této oblasti se nejedná už jen o doporučení, ale o povinnosti stanovené zákonem. Je tedy třeba jim věnovat velkou pozornost, byť skluz naplňování některých opatření vzniká už na národní úrovni,“ uvedl Valtr.
    Podle očekávání účastníky školení zaujaly ukázky opatření realizovaných v obci Milevsko a v dalších městech i obcích nejen z České republiky.  Všichni dosavadní účastníci potvrzují zájem svých obcí o realizaci nějakých SMART řešení, často o řešení v oblasti energetiky. V této souvislosti jim byl představen projekt Pardubického kraje "Energeticky úsporná obec" a nabídnuta konzultace. Odmítavě se ale netvářili ani na potenciální využití mobilních aplikací a podobně.
    „Pokud by byl pořádán ideathon pro studenty středních a vysokých škol, o čemž Smart akcelerátor uvažuje ve spolupráci s agenturou CzechInvest, přislíbili účastníci semináře pomoc s hledáním konkrétních témat. Obecně jim pak byla nabídnuta pomocná ruka při jakýchkoliv SMART úvahách. Rádi jim poradíme, nasměrujeme je na vhodný dotační titul, propojíme je s vhodnými subjekty krajského inovačního ekosystému a tak dále,“ řekl Valtr.
    Informace ze seminářů budou využity v rámci webu Parádní kraj v sekci pro obce. Vedle výtahu toho zásadního z jednotlivých prezentací je počítáno s uvedením užitečných odkazů na příslušné strategické či metodické materiály, přehledy dotačních příležitostí a podobně, na něž řečníci na seminářích upozorňují.
    První dva semináře ukázaly, že SMART region je velmi zajímavé téma. „A také to, že jsme k jeho prezentaci vybrali kolektiv lidí, který v dané oblasti disponuje velkými znalostmi i prezentačními dovednostmi. Na druhou stranu kapacita seminářů není vyčerpána, což si vysvětlujeme nejen aktuálním jarním přívalem různých seminářů, dotačních výzev a webinářů právě pro starosty, ale také blížícími se komunálními volbami,“ dodal Valtr.
    Díky informacím a kontaktům z těchto seminářů může vzniknout nápad na rozvoj obce na několik dalších let dopředu, a proto by byla i přes vše výše uvedené škoda nevyužít příležitosti a nechat si utéct poslední díl SMART seminářů. Ten se uskuteční 28. 4. v prostorách pardubického podnikatelského inkubátoru PPINK na náměstí Republiky v Pardubicích a zájemci se na něj mohou hlásit prostřednictvím Kalendáře akcí na webových stránkách www.paradnikraj.cz. Na účastníky čekají informace o chytrých řešeních v dopravě, ochraně přírody či SMART opatřeních, která mohou pomoci s restartem ekonomiky i společnosti po covidové krizi.
     Chytrá řešení v oblasti digitalizace, ale také v oblasti energetiky nebo dopravy představuje seriál seminářů s názvem SMART řešení pro města, obce a regiony: od strategie k implementaci. Ten má za sebou první dvě setkání, na třetí je ještě možné se hlásit.
  •  
    Královéhradecký kraj bude i nadále podporovat Klub českých turistů. 

    Obě strany dlouholetou spolupráci stvrdily uzavřením memoranda a budou společně prosazovat obnovu a údržbu značení pěších tras i cyklotras na území regionu.
    Klub českých turistů přes sto let podporuje turistický ruch a vytváří jedinečné podmínky pro poznávání naší vlasti. My vnímáme povětšinou jen ty značky, které nás vedou na naší cestě, ale už si neuvědomujeme to úsilí, které značkaři klubu každý rok musejí vynaložit, aby síť stezek udržovali v perfektním stavu. Kromě toho, Klub českých turistů vytváří i všestranný program pro všechny generace i materiály pro bezpečný a volný pohyb v přírodě.
    Společný cíl = kvalitně značená síť turistických tras a cyklotras na území regionu, které slouží turistům i místním pro řadu volnočasových aktivit. Práce členů Klubu českých turistů při obnově značení je nezastupitelná a pro podporu turistického ruchu nezbytná.
    Královéhradecký kraj začal podporovat značení turistických tras pomocí dotací pro Klub českých turistů v roce 2016. Od té doby do současnosti jim na tuto činnost přispěl každý rok částkou půl milionu korun, celkem to s letošním příspěvkem bude už 3,5 milionu korun.
    V Královéhradeckém kraji vede přes tři tisíce kilometrů značených pěších tras a v tomto roce se značkaři Klubu českých turistů zavazují obnovit více než třetinu, dále 55 kusů nosných prvků a 258 kilometrů pásových cyklotras. Na dalších trasách odstraní případné aktuálně vzniklé závady a dále zkontrolují a doznačí všech 2147 kilometrů vyznačených silničních cyklotras na území kraje.
     
    Brány památek dokořán již v sobotu 23. dubna 2022

    Město Letohrad se již tradičně připojilo k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v sobotu 23. dubna 2022 otevře Brány památek dokořán. Kromě prohlídek významných historických objektů nabídne i bohatý doprovodný program. Vzdálenost mezi památkami opět zkrátí vláček a na náměstí zároveň proběhne Den partnerských měst se zajímavým kulturním programem.
    PROGRAM:
    Městské muzeum  Expozice historie města, expozice sirkařství a Napoleonových saní.  Výstava Junák – český skaut, aneb putování do historie skautingu v Letohradě. Otevřeno: 9:00–17:00
    Zámek Letohrad  Zámecká expozice se nachází ve druhém patře zámku. Komentovaná prohlídka představí tři místnosti s dobovým nábytkem a obrazy.  Prohlídky: 9:00, 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00 Vstupné v IC: sleva 50%
    Strašidelná jeskyně v parku Jeskyně „grotta“ je plná nadpřirozených bytostí.  Prohlídky (odchod s průvodcem z nádvoří):
    9:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30  Vstupné v IC: 10,-
    Muzeum a světnička Járy Cimrmana  Muzeum českého velikána se nachází ve sklepení zámku. Otevřeno: 9:00–17:00 
    Muzeum řemese Ojedinělá sbírka historických řemesel v prostorách bývalé barokní sýpky. Otevřeno: 9:00–17:00
    Tvrz Orlice  Dobové interiéry v  historických síních - nábytek, zbraně, cínové nádobí, doplňuje historická knihtiskařská dílna a Kouzelný les s vycpaninami zvířat.  Prohlídky 9:00–16:00